Reklama

Reklama

Před úsvitem

  • USA Before Sunrise (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mladý Američan Jessie, který cestuje po Evropě, se ve vlaku z Budapešti do Vídně náhodou seznámí s francouzskou studentkou Celine. Cesta je dlouhá, Celine půvabná, a tak ji Jessie osloví a dají se do řeči. O několik hodin později si stále ještě povídají. Ač jsou každý jiný, mají si stále co říci a ani jeden z nich nechce, aby ta nečekaně kouzelná chvíle skončila. A když vlak dorazí do Vídně, přemluví Jesse dívku, aby odložila svou cestu do Paříže a vydala se s ním do ulic Vídně, kde jejich rozhovor pokračuje a přerůstá ve vášnivou romanci plnou krásných a pro oba nezapomenutelných chvil. Když pak přijde těžký čas rozloučení, slíbí si, že o půl roku později se znovu setkají. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (571)

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Celosvětově divácky úspěšný film. Před úsvitem je jedno dlouhé krásné ukecané sladce chutnající první a zároveň možná poslední rande dvou mladých lidí (díkybohu opačného pohlaví). Film programově nefilmový, polodokumentární, něco jako Lásky jedné plavovlásky nebo Černý Petr, přesto zajímavý. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=_rN6D3PcYB4 ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Why is it, that a dog, sleeping in the sun, is so beautiful, y'know, it is, it’s beautiful, but a guy, standing at a bank machine, trying to take some money out, looks like a complete moron? Film, jenž za ani ne dvě hodinky dokáže říci o vtazích více, než všechny "romantické" slaďárny posledních 100 let. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Tento filmík mi nápadne pripomína, že sa mohol inšpirovať románom Peter a Lucia od francúzskeho spisovateľa Romaina Rollanda. Tak ako v románe, film zachytáva náhodné stretnutie dvoch mladých ľudí, ktorý napriek okolnostiam a uvedomení si, že ich vzťah nebude mať budúcnosť, prežívajú spoločné chvíle naplno a sú plné optimizmu. Ísť na tento film s kočkou do kina, tak úspech máte zaručený. Od začiatku do konca plný sladučkých filozoficko-rozprávkovo-pesimistických rečičiek, že až neveríte, že to môže vydržať do konca celého filmu. A vydrží! Opäť jeden z krásnych filmov na ktorý treba mať tú správnu náladu. A navyše ten záver. Tvorcovia určite mysleli na pokračovanie už vtedy. 85%. ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Rodení cynici tvrdo narazia a horliví romantici sa ihneď rozpália. Ukecaná floskula, vykríknu prví. Prezázračná naliehavosť, šepotnú si druhí. Sídlim niekde medzi, uštipačné zadrapkávanie je niekedy žolíkom mojím, ale ceľkovo o dôverné city radšej stojím. Richard mi ich dal a-aj keď ich interakcia s okolím naplno neklapla-pri rozlúčke na vlakovej stanici som sa veru bál... ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Rok vzniku se sice na snímku podepisuje, zejména v oblasti módy, avšak neubírá mu nic z hlediska působivosti a romantičnosti děje a míst, v nichž se příběh odehrává. Vídeň je krásná a zruční filmaři ji dokáží prodat.. Je sice fakt, že Ethan Hawke mi neseděl po celou dobu a těžko jsem jej překousával, avšak nebudu kvůli němu ubírat na hodnocení jinak příjemné podívané. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (16)

  • Mezi jinými vytáhne Jesse v obchodě i album „Sleepwalkers“ od The Kinks. (HellFire)
  • Natáčanie filmu trvalo 15 dní a prebiehalo vo Viedni. (Tasartir)
  • Na konci filmu Jesse poznamená, že je 16. června. Stejné datum je použito v knize Ulysses od Jamese Joyce, která vypráví o Leopoldu Bloomovi a jeho jednodenní cestě po Dublinu. (HellFire)

Související novinky

Natočí Linklater pokračování trilogie Před?

Natočí Linklater pokračování trilogie Před?

23.03.2020

Málokterý režisér využívá plynutí času do takové míry, jako Richard Linklater. Jeho snímek Chlapectví se točil 12 let, romantická trilogie Před úsvitem, Před soumrakem a Před půlnocí zase vznikala s… (více)

Hawke, Delpy a Před... třetím dílem

Hawke, Delpy a Před... třetím dílem

23.11.2011

Jednou za čas neuškodí trochu kvalitní romantiky. V tomto případě dokonce špičkové romantiky. Ethan Hawke prozradil, že s Julie Delpy a Richardem Linklaterem už asi půl roku mluví o možnosti natočit… (více)

Jakubisko, třes se!

Jakubisko, třes se!

13.05.2007

...říká Julie Delpy, kterou známe především z dvoudílné konverzační romance Před úsvitem a Před soumrakem. Julie už několik let spřádá plány na film o Alžbětě Báthoryové. K němu si sama napsala… (více)

Reklama

Reklama