Reklama

Reklama

Před úsvitem

  • USA Before Sunrise (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mladý Američan Jessie, který cestuje po Evropě, se ve vlaku z Budapešti do Vídně náhodou seznámí s francouzskou studentkou Celine. Cesta je dlouhá, Celine půvabná, a tak ji Jessie osloví a dají se do řeči. O několik hodin později si stále ještě povídají. Ač jsou každý jiný, mají si stále co říci a ani jeden z nich nechce, aby ta nečekaně kouzelná chvíle skončila. A když vlak dorazí do Vídně, přemluví Jesse dívku, aby odložila svou cestu do Paříže a vydala se s ním do ulic Vídně, kde jejich rozhovor pokračuje a přerůstá ve vášnivou romanci plnou krásných a pro oba nezapomenutelných chvil. Když pak přijde těžký čas rozloučení, slíbí si, že o půl roku později se znovu setkají. (TV Nova)

(více)

Recenze (571)

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

1 nesympatický a na první pohledl oslizlý Američan + 1 neatraktivní, asexuální, nevýrazná, přemoudřelá a otravná francouzská intelektuálka + 2 hádající se frickové + 1 město plné odpůrců Temelína, kteří hovoří plynně anglicky + 1 jedna noc plná bezdomovců smolících básně, žebrajících věštkyní a podobné verbeže = 1 k smrti nudný, neuvěřitelně papírový a neskutečně dlouhý dialog. (+ duševně nemocný barman a chemie rovnající se nule) ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Letmý pohled, trochu spocené ruce a jeden krůček navíc, ke kterému se většina z nás nikdy neodhodlá. Je to bláznivé a naivní, ale takové už „mladé lásky“ bývají. V podání Ethana Hawkea a Julie Delpy je to navíc velmi upřímné a přirozené, protože ti dva skutečně vypadají, že si mají co říct. Vzácná nepřikrášlená chemie, která své pouto nečerpá z jednotlivců, ale ze souhry. Takhle vypadá skutečné životní „once“… ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Poameričtělá „rohmerovina“. Náhodné setkání, volné tempo, nepravidelný rytmus. Romantika bez pompy. Pohodový tón, vážná témata (kulturní a genderové stereotypy, smrt, láska, žít pro sebe x žít pro druhé). Dva lidé sevření časem, uvědomující si jeho pomíjivost (opakovaně se vrací k minulosti, přemítají nad budoucností a znepokojují se tím, že přítomnost brzy odezní). Ona důvěřuje, on zpochybňuje. Oba Vídeň opustí. Zůstanou jenom místa, která navštívili, vzpomínky, které spolu vytvořili. Velmi pohodový film, pokud dokážete neřešit. Neřešit, že Vídeň je vykreslena jako město umělců, čarodějnic a dobrosrdečných barmanů, kteří (všichni) hovoří obstojnou angličtinou. Neřešit snahu propašovat do každého započatého rozhovoru nějakou filozofickou otázku. Neřešit marnotratné rozhazování peněz dvojicí zjevně nepříliš majetnými mladých lidí. Nejvíce mne ovšem rušila mne interakce s ostatními postavami, jejichž umělost a účelovost je v přímém rozporu s nenuceností ústřední dvojice, která žádný cíl nesleduje, žádnému cíli neslouží. Byť okolo pravdy jenom krouží, jde o ojedinělý portrét zrodu jednoho vztahu. 80% Zajímavé komentáře: Tom Hardy, ad-k, wipeout ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že něco podobnýho bych chtěl zažít, ale moc nevěřím, že by se mnou v cizím městě vystoupila z vlaku hezká neznámá holka. Leč film je film a tam je dovoleno všechno, umím si představit, že bych vedl obshaově trošky jiný rozhvory, ale jinak ta atmosféra svobodomyslnosti, spontálnosti a pohodovost obou hlavních představitelů mě těžce dostala. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem se odvážil a po pěti letech, co jsem se poprvé setkal s druhým dílem jsem se nakonec dostal přes třetí i k prvnímu, který to všechno započal. Musel jsem si trošku zavzpomínat, ale nakonec se mi to všechno sešlo. Richard Linklater je génius. Třeba ne ve Všem, ale ve scénářích a režii je snad i nepřekonatelný. Natočit takový romantický opus o třech chodech snad nikdy nikdo předtím nedokázal. Mně se hrozně líbí ta spontánnost, s jakou se Ethan Hawke a Julie Delpy potkají. Taky se mi líbí ta Ethanova troufalost Julii ve vlaku říct, že po Vídni bude chodit celou noc, protože nemá prachy, jenom proto, aby ji vytáhl z vlaku a pak za tu noc zaplatit minimálně tři tisíce šilinků. Fascinují mě ty nepřeberné množství dialogů, které mezi sebou vedou. Ať už o umělcích, o lásce nebo prostě jenom o rodinách, životech a skutečnostech všedního dne. Tenhle film tak nějak plní sen každého, kdo si myslí, že na každého v tomto světě čeká osudový člověk, se kterým si sedne už v tom momentě, kdy se na něj podívá. Ethan a Julie jsou jedni z těch, kterým se to podařilo a já jsem byl rád, že jsem byl jejich setkání součástí. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $2,5miliónaTržby USA $5,535,405Tržby Celosvetovo $22,600,000║V jednoduchosti je niekedy sila, a to platí aj v tomto prípade, kde je dej založený na výborne zostavených dialógov, nádherne spestrujúcich dobrodružstvo náhodne sa stretnutej dvojice, užívajúcej si nevšednú zamilovanú chvíľku v meste Viedeň. /75%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

První díl o dvojci, která se jednou jen tak potkala... Jen tak náhodou se seznámila, mluvili spolu a prožívali spolu krásné chvíle v jejich krátce společně ztráveném čase. Dlouhý rozhovor dvou lidí, co se do sebe na první pohled zamilují, i přes jejich rozdíli si povídají o všem možném bez jakýchkoliv hranic. Témata, která proberou jsou chvílemi opravdu ... relisticky živá. Oba herci, mladí, krásní a velmi talentovaní jistě spolupracovali na dialozích, kterou jsou opravdu jak ze života. Mládí obou herců a jejich živost je velmi příjemná. Režisér Richard Linklater natočil výborný romantický film. Bohužel jsme ho viděl až po druhém díle(což je možná škoda, protože si myslím, že jinak by mu neuteklo 5*). Takto je to 4 1/2*. Dneska se najde jen málo romantických filmů, které jsou originální a hlavně opravdu romantické. A co myslíte? Uvidí se oba dva za 6 měsíců? Opravdu doporučuji druhý díl ....Pro mě nejlepší romantická "série" co kdy vznikla. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Richard Linklater, Kim Krizan .. Znáte to - někoho potkáte a už samotný první pohled slibuje mnohé. Proto, pokud je to možné začnete dialog a zbytek necháte jen tak vyplynout.. Ó, vy říkáte, že to neznáte? .. Tak tohle nebude film o (pro) Vás!! V oné chvíli, byť v pulzujícím velkoměstě, se vše kolem vás stává nepodstatným a jen si plně vychutnáváte ten krásný pocit krátkého štěstí, přívalu lásky a opojné radosti, kterou vám přináší přítomnost té druhé osoby. Ty dva limitoval jen čas a fakt, že každý žije na jiném kontinentu. Nikdo neví, co mu život přinese a je jen na každém z nás jak tyto příležitosti využije. Určitě ze života, o tom nepochybuji. Litovat nakonec můžete tak i tak, na druhou stranu, ta možnost získat neopakovatelné, nenahraditelné vzpomínky a možná mnohem, mnohem víc ... je smutné to nezkusit a nezažít! ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Když se potkají dva zajímaví lidé, může., nemusí, ale mělo by se něco stát. Ta chvíle, kdy se vysloví první věta, takterá rozhodne o tom jestli budou i další, a jestli z vět ...vznikne nekončící dialog. A protože i mě fascinují náhody, i já mám ráda, když mi někdo vstoupí nečekaně do života...tak nemůžu jinak než za *****. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Konverzačná romanca plná "klišé". Lenže pozor! Nie klišé filmových, nútených, ale tých zo života. Zblíženie dvoch ľudí, ktorí sa náhodou zoznámia vo vlaku a prežijú spolu jeden deň a noc ma "dostalo" svojou prirodzenosťou a nenútenosťou - počnúc dialógmi (ich brilantnosť nespočíva v neošúchanosti, ale práve v tom, ako nám sú dôverne známe a blízke a čo vlastne celé reprezentujú - onen spomínaný proces zbližovania) až po presvedčivé herecké výkony. Pre mňa osobne koncert skutočných emócií, myšlienok a spôsobov nadväzovania známosti v subtílnom formálnom nasnímaní. V samotnom závere filmu som sa pristihol, že mladému páru držím z celej sily päste na šťastný koniec a že ma ich príbeh zasiahol oveľa viac, ako ktorékoľvek hollywoodské limonádky plné vykonštruovaných a neživotných happyendov. ()

Algernons 

všechny recenze uživatele

Linklatrovy filmy mi doposud přišly jako sentimentální patetický dojičky. Avšak na trilogii Before jsem se přesto velmi těšil. No a můj instinkt byl tentokrát správný. Před úsvitem je jeden z nejupřímnějších a nejosobitějších romantických filmů všech dob. Ethan Hawke a Julie Delpy podávají uvěřitelně dva cizince, kteří se napříč jedním dnem zamilovávají. Přitom náročnost dlouhozáběrových monologových a dialogových scén jim to nedělá vůbec snadné, přesto se tu perfektně převtělí do svých postav. Ta uvěřitelnost a přirozenost postav, scén, momentů i situací je jednoduše dechberoucí. Čekal jsem silnou pociťovku a to jsem dostal, avšak mě překvapilo, že celý scénář, pohledy postav na svět i vztahy jsou tak enormně bohaté. Tolik zapamatovatelných, úžasných myšlenek a scének jen těžce jinde najdete, navíc zaobalené ve skvostném romanci s tříštivou chemii dvou hereckých es. Prostě romantická dokonalost. ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

Jsem úplně šokován ! Tohle je přesně to, co jsem hledal. Nádhera. Jeden z nejkrásnejších romantických filmů, co jsem mohl vidět. Krásně jsem se u něho uvolnil a nechal jsem se s oběma protagonistama filmu vést po Vídni a přitom poslouchal jejich zajímavý a velmi inspirující dialog, u kterého jsem se mnohokrát sám zamyslel nad různými věcmi, co mě právě napadly. Prostě krása ! Na konci se mi chtělo až plakat, když jsem viděl jak se ti dva loučí a uvědomil jsem si, že tohle už je konec jejich krásné a vášnivé pouti. Ach. Kéž bych sám jednou něco podobného zažil. ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Jedno letmé setkání. Jeden spřízněný pohled. Jedno město. Jediná nekonečná noc.Dva lidé, kteří z epizodické náhody vystavěli tu nejcivilnější a nejpůsobivější katedrálu romantického příběhu... ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Těžko popsatelná nádhera, ve které není místo pro cyniky. Stačí se jen trochu vcítit to obou postav a nechat v sobě rozeznít nádherný pocit. Nemůžu říct, že bych zažil přesně něco takového, možná snad jen vzdáleně to připomínajícího. Přesto to můj zážitek povzneslo až k hranicím dokonalosti. Herci jsou pouze tři - Ethan Hawke, Julie Delpy a Vídeň. A jedná se o jednu z nejpřirozenějších trojic, která kdy na plátně byla. Takový film jsem si vždycky přál vidět. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Life sucks! A láska taky -.- ten film je geniální, mám z něj radost a chce se mi brečet zároveň. Největší potíž je v hlavní ženské postavě, roztomilé blondýnky s tmavýma očima a krásným úsměvem ... jop, to je problém. Každopádně mám asi novou žánrovou klasiku, dávkování si budu muset nastavit po kouscích ale jinak - úspěšná léčba zaručena. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Nevšední romantika narvaná do jednoho jediného dne ve vlaku a procházení se noční Vídní. Padnutí si do oka, povídání O VŠEM včetně takových těch zábavných vzorců a všedností, první polibek, zmatenost, atd., prostě takový ten krásný začátek s deadlinem v devět ráno na nádraží. Příběh (zdánlivě?) osudové nahodilosti a instantního souznění, tedy jedné z těch věcí, které dělají život tak hezky nevyzpytatelným. Problém co jsem měl já, tak sice nesympatie s Julie Delpy a upřímně, ani Hawke mi zde příliš nevoněl. A jelikož oni dva tu znamenají vše, na té zamilované vlně jsem se nesvezl tak úplně. Navíc nad tím vším visí stín mé vlastní zkušenosti a jistá nedůvěra. I když, co si budeme povídat, spadl bych do toho stejně tak. Ale to je jedno... Fajn film, jsem celkem zvědavý na 10 let poté... ()

movie 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus trochu nadhodnocené. Tehdy značně slizký Ethan Hawke si snaží povyrazit s první buchtou, na kterou narazí, přemlouvá ji značně americky a ke vší smůle je to zrovna asexuální Julie Delpy. Jejich rozhovory jsou celkem na facku, dutá témáta, jistě, co si ti dva mají říkat, ale podobné vyprávečky uslyšíte v každé druhé tramvaji na lince Jindřišká - Anděl, případně v loby každého hostelu, kde si partička amíku v teplákách honí ego na bulharských holkách. Místama jako kvalitnější extrakt z Dawsonova světa. 65% ()

Související novinky

Natočí Linklater pokračování trilogie Před?

Natočí Linklater pokračování trilogie Před?

23.03.2020

Málokterý režisér využívá plynutí času do takové míry, jako Richard Linklater. Jeho snímek Chlapectví se točil 12 let, romantická trilogie Před úsvitem, Před soumrakem a Před půlnocí zase vznikala s… (více)

Hawke, Delpy a Před... třetím dílem

Hawke, Delpy a Před... třetím dílem

23.11.2011

Jednou za čas neuškodí trochu kvalitní romantiky. V tomto případě dokonce špičkové romantiky. Ethan Hawke prozradil, že s Julie Delpy a Richardem Linklaterem už asi půl roku mluví o možnosti natočit… (více)

Jakubisko, třes se!

Jakubisko, třes se!

13.05.2007

...říká Julie Delpy, kterou známe především z dvoudílné konverzační romance Před úsvitem a Před soumrakem. Julie už několik let spřádá plány na film o Alžbětě Báthoryové. K němu si sama napsala… (více)

Reklama

Reklama