Reklama

Reklama

Před úsvitem

  • USA Before Sunrise (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mladý Američan Jessie, který cestuje po Evropě, se ve vlaku z Budapešti do Vídně náhodou seznámí s francouzskou studentkou Celine. Cesta je dlouhá, Celine půvabná, a tak ji Jessie osloví a dají se do řeči. O několik hodin později si stále ještě povídají. Ač jsou každý jiný, mají si stále co říci a ani jeden z nich nechce, aby ta nečekaně kouzelná chvíle skončila. A když vlak dorazí do Vídně, přemluví Jesse dívku, aby odložila svou cestu do Paříže a vydala se s ním do ulic Vídně, kde jejich rozhovor pokračuje a přerůstá ve vášnivou romanci plnou krásných a pro oba nezapomenutelných chvil. Když pak přijde těžký čas rozloučení, slíbí si, že o půl roku později se znovu setkají. (TV Nova)

(více)

Recenze (571)

Rocket 

všechny recenze uživatele

Pravdepodobne kvôli mojim obrovským očakávaniam to dopadlo tak, že Hawke a Deply ma svojím príbehom neudržali nalepeného na obrazovke po celých 105 minút. Pauzy pri sledovaním filmov mám vo zvyku robiť si často, no v tomto prípade ma trošku sklamalo neprirodzené správanie sa hlavných postáv a tiež "kozmetické" nedostatky niektorých dialógov, čo sa postaralo o moje chvíľkové straty pozornosti. No i tak slušné 4 hviezdičky. Je potrebné si uvedomiť, čím skôr "zbúrame ten múr" a začneme sa viac oddávať spontánnosti, tým bude Zem krajším miestom pre život :) ()

rgrohol 

všechny recenze uživatele

Už jsem snad ani nečekal, že někdy uvidím inteligentní romantický film. V záplavě romantických komedií z poslední doby působí tento již celkem starý snímek jako zjevení. Jeden dlouhý rozhovor ústřední dvojice, který působí spíše jako diskuze o životě na filosofickém semináři a příjemně se poslouchá. Pro mě osobně velmi příjemné překvapení... ()

strangercz 

všechny recenze uživatele

nádherný příběh o dvou mladých lidech jenž se náhodně potkají ve vlaku. Spousta krásných chytrých dialogů o životě a lásce. ()

garp7 

všechny recenze uživatele

V jednoduchosti je síla. Potkají se dva, co si padnou do oka a mají si co říct - a při sledování jejich rozhovoru se prostě musíte usmívat... :-) Za všechno mluví scéna v poslouchacím boxu... :-) ()

Jeremiah 

všechny recenze uživatele

Rozdrcen silou okamžiku. Tak na mne zapůsobil tento film, který se sice může zdát pouhou "konverzačkou" dvou mladých lidí, ale pro mne byl nádhernou ukázkou jejich vzájemného sbližování, probíhajícího na neznámém místě za nepředvidatelných okolností, vyplývajících z nepředvidatelných situací. Hloubka jejich myšlenek a jejich souznění bylo výjímečné a jakoby se část z toho přenesla i na mne. Každému bych přál prožít takovou lásku. Mladým lidem přeji, aby si dokázali říci co tito dva, aby později nemuseli litovat, že se toho neodvážili. ()

jorgus 

všechny recenze uživatele

uf...s kazdym dalsim dialogem monotonejsi a vic uspavajici...a pritom to bylo tak pekne rozjete..ale bohuzel jen misty opravdu nudne filozofovani, kde se po kazdych deseti minutach zmenili jen lokace...:)uvidime u pokracovani:) ()

jasanka 

všechny recenze uživatele

Krásný, ale zároveň naprosto obyčejný a jednoduchý příběh několika málo hodin, které v člověku zústanou do konce života. ()

R4d3oN 

všechny recenze uživatele

Dokonalost .. stejně jako druhá část (Před soumrakem). Skvělý scénář, zachycení mnoha myšlenek a romantika jak se patří. ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Jeden předlouhý dialog zabalený v romantickém hávu. Nejsem velký příznivec romantických filmů, zvláště kvůli nepřetržitě chrlícímu stroji na kopie z kopie kopie s názvem Hollywood. Proto na mě Před úsvitem působí jako výhra v loterii. A myšlenka neustále se přiblížujícího rozchodu za úsvitu je perfektním naplněním. ()

Silencia90 

všechny recenze uživatele

Takové milé. Žádný přeslazený konec, prostě realita. Celkově by se mohl zdát film nudný, ale on tak nějak ani není. Pořád je se na co dívat a diváka zajímá, jak to dopadne. :) EDIT: Ono to prostě nemůže být lepší. Žádným způsobem. Dám tedy o * víc. ()

grerar 

všechny recenze uživatele

Na romantiku možná moc dramatických vložek. Drama to ale není... Ale co byste tomu neodpustili viz Prater... ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Film, který jsem dlouhá léta chtěla vidět a který má očekávání nezklamal. Víc než cokoli vynikají dialogy (vtipné, lehké, hravé, chytré) a ústřední pár, jež hraje velmi uvolněně a přirozeně. Vše kolem (vandráci, Vídeň, úsvit) tvoří kouzelný kolotoč, který se na zemi roztočí pokaždé, když se „ti dva“ potkají. ()

blazenka 

všechny recenze uživatele

Neskutečně fantastický film! Dlouhé dialogy střídají ještě delší dialogy. Inspirativní, zábavné, skvělé! Za mě 5* a 90%. ()

piranha 

všechny recenze uživatele

Jako čekala jsem to dle popisu “děje” horší, rozhovor i myšlenky ze začátku filmu mi přišly ok, utíkalo to, ale později se ústřední dvojice už začala na můj vkus propadat do bezbřehých pseudofilozofických tlachů a některý věci mi tam moc neseděly (třeba způsob získání láhve vína). Taky nechápu, čemu se Celine pořád smála, když ten její novej kámoš zase takovým vtipem neoplýval. ()

inachisio 

všechny recenze uživatele

Perfektní scénář a velmi dobré herecké výkony byly to hlavní, co drželo tento film celou dobu nad hladinou. Protože celý sestával z rozhovoru dvou lidí. A povedlo se. Hovory jsou zajímavé, často se s nimi člověk ztotožní nebo o nich musí chvilku přemýšlet, na hereckou dvojici se velmi hezky kouká. Nápad skvělý. Opravdu skvělá podívaná. ()

rexino 

všechny recenze uživatele

1. Musím ísť čim skôr do Viedne. Je to krásne mesto. 2. Áno, aj Francúzky vedia byť pekné. 3. Angličtina s francúzskym prízvukom OMG!!! 4. Musím cestovať častejšie sám (haha, ešte žeby sa také niečo stalo). 5. Fakt... také niečo sa nestane. 6. Jo, tá scená v kabínke :) :) :) 7. Toto je film, na ktorý treba mať náladu. A ja som teda mal. ()

Související novinky

Natočí Linklater pokračování trilogie Před?

Natočí Linklater pokračování trilogie Před?

23.03.2020

Málokterý režisér využívá plynutí času do takové míry, jako Richard Linklater. Jeho snímek Chlapectví se točil 12 let, romantická trilogie Před úsvitem, Před soumrakem a Před půlnocí zase vznikala s… (více)

Hawke, Delpy a Před... třetím dílem

Hawke, Delpy a Před... třetím dílem

23.11.2011

Jednou za čas neuškodí trochu kvalitní romantiky. V tomto případě dokonce špičkové romantiky. Ethan Hawke prozradil, že s Julie Delpy a Richardem Linklaterem už asi půl roku mluví o možnosti natočit… (více)

Jakubisko, třes se!

Jakubisko, třes se!

13.05.2007

...říká Julie Delpy, kterou známe především z dvoudílné konverzační romance Před úsvitem a Před soumrakem. Julie už několik let spřádá plány na film o Alžbětě Báthoryové. K němu si sama napsala… (více)

Reklama

Reklama