Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tvůrce počítačových her Gene (Gregg Henry) se dozví nemilou věc, jeho žena Eva (Trudie Styler) se s ním hodlá rozejít. A tak se manžel rozhodne pro originální dárek na rozloučenou. Od samotářského obchodníka s hady Franka (Bill Moseley) koupí černou mambu. Než obchodníka usmrtí, dozví se, že had povzbuzen hormony se musí do hodiny zbavit jedu, jinak sám zahyne. Poté, co umístí na hada čidlo zajde k Evě, rovněž ji "označkuje" a pak vyklidí pole. Hadí zabiják procitá, hra může začít. Gene v autě na monitoru sleduje pohyb útočníka i oběti.

Moseleyho role je epizodní, Henry sedí prakticky celý film v autě u monitoru a tak veškerá tíha spočívá na Trudie Styler a jejím hadím protivníkovi. Tísnivý prostor futuristického domu bez oken zpočátku naznačuje, že je jen otázkou času, kdy had zvítězí. V britské distribuci nesl snímek název THE FAIR GAME (Férová hra), který daleko víc vystihuje ironii nerovného souboje. (Robbi)

(více)

Recenze (29)

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Nejsem herpetolog, ale chování hada mi přišlo netypické. Pokud jde o chování ženy, raději se zdržím úsudku; od tak duševně složitých bytostí lze očekávat cokoli. Co se mi ve filmu líbilo: 1. Způsob, jakým žena ukládala potraviny do ledničky. 2. Scéna, jak se had zamotal do košilky nebo do čeho, mlel sebou, škubal hlavičkou ve snaze protrhnout tkaninu, no fakt prča. To jsou, ať počítám, jak počítám, celkem dvě hvězdičky. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Mamba je klasické hadí béčko, které sice není ničím extra výjimečné, ovšem najde se zde i spousta kladů. Tím největším je navozená atmosféra, která až na pár záchvěvů vydrží po celou dobu na vysoké laťce. Napětí se pomalu stupňuje a ve chvíli kdy si žena uvědomí, že má v patách nemilosrdného zabijáka dostává film ty správné grády. Samozřejmě že i zde se najde několik nelogičností či přemrštěných scén, ale ty se dají vydržet a omluvit. Jako celek totiž na mě Mamba zapůsobila docela neočekávaně dobře. Navíc scénka z vany je více než působivá a zde to Trudie Stylerové slušelo asi nejvíc. Jinak samozřejmě i její potrhlá postava patří k ozdobám filmu. ()

Reklama

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

Komorný animal horor, ktorý si drvivú väčšinu času vystačí s dvomi účinkujúcimi. V zamknutom byte, ktorý vyvoláva pocit klaustrofóbie, pobehuje v negližé subtílna blondínka a najskôr so šťastím, potom s vypätím všetkých síl uhýba pred uštipnutím čiernej mamby. Rozvlnená kamera sníma priestor prevažne zdola, z perspektívy plaziaceho sa hada. Napätie graduje a spočiatku ho vytvára fakt, že obeť o nebezpečenstve nič netuší. Keď sa žena dozvie, že má v byte aj nevítaného hosťa, napätie vyplýva z boja o holý život a hľadania riešenia prekérnej situácie. Pritom dôvody smrtonosného dobrobružstva hada - pokušiteľa (tu treba pripomenúť, že unikajúca žena sa volá Eva) sú jasné už od začiatku. Krachujúce manželstvo a pomsta. Mamba v úlohe nájomného vraha síce nepredstavuje najistejší spôsob likvidácie, ale prináša gustiózny hororový zážitok. ()

Kadas97 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepších thrillerov s mojím oblúbeným plazom v hlavnej úlohe. Geniálne vybudovaná atmosféra zaručuje, že tento film mi nevyfučí asi nikdy z hlavy, tak ako nevyfučal doteraz (po cca 5-6 rokoch od posledného zhliadnutia). Krásna čierna mamba dokonale kontrastuje s kuchyňou posypanou múkou. V celom filme hrajú dokopy možno 4 ľudia, ale tá pani čo je zatvorená v dome s hadom to celé ťahá, lebo jedna postava sedí celú dobu pri PC a druhá umrie po chvíli a tretia neviem kdo bol. Už sa teším, kedy si to pozriem zas, aj keď tak skoro to asi nebude. 8 z 10. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,ČO SI MYSLÍŠ, ŽE JE SLOBODA? SCHOPNOSŤ ŽIŤ MEDZI IDIOTMI?" __ Možnou inšpiráciou mohla byť tvorcom o pár rokov staršia anglická snímka ,,Jed", ktorá čo do príbehu tak aj obsadenia (Klaus Kinski, Oliver Reed...) je bohatšia, hlavný živočíšny predstaviteľ však ostáva nezmenený. Samozrejme, že o ,,Mambe" som počul už dávnejšie, dokonale ma na film navnadil až tunajší plagát. Film až takú údernosť nemal. Ten hadík pôsobil pomerne krotko, väčšinu času sa len neškodne kade-tade plazil a u mňa ako človeka, ktorý hadov zásadne nemusí vyvolával skôr príjemný úsmev. Na filme síce pracovali známy kameraman Dante Spinotti (Posledný Mohykán, L.A. - Utajené skutočnosti...) a už vtedy trojoscarový skladateľ Giorgio Moroder (záver má fajnový ´80 song), obaja sa tu však so svojím talentom rozhodne nepretrhli, no predovšetkým výraznejšie sa dalo vyťažiť hlavne z réžie. Tá síce ponúka zopár skvelých nápadov (kôš s klbkami, čižmy), ku koncu už ale bolo jasne citeľné vyčerpanie materiálu. Najviac ma však naštval krátky výstup toho rastafariho, ktorý dokonale pokazil sympatické komorné predstavenie o troch postavách. Ponúka síce menší zvrat, no inak je absolútne zbytočný. Napriek rýdzej priemernosti, má film kúzlo, že sa na neho tak ľahko nezabúda a aspoň za jedno pozretie určite stojí. (154. hodnotenie, 12. komentár k filmu) ()

Reklama

Reklama