Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh o postarším učiteli dějepisu, který se ve svých vyučovacích hodinách vyrovnává se svou tíživou minulostí. Vypráví žákům historii svého rodu i svou vlastní, vrací se s nimi do minulosti, aby jim tak dal pochopit dějinné souvislosti a sobě odpověděl na nezodpovězené otázky. (šubelinka)

Recenze (20)

emma53 

všechny recenze uživatele

Jeremy Irons, pilíř celého Waterladu hrál učitele Toma, posedlého svou minulostí bravurně, tak jako ostatně vždy. Jeho hodiny dějepisu se pomalu začínají vymykat běžným osnovám a před námi se otevírá příběh plný zoufalství a mnohavrstevné rodinné tragédie. Jak se vyrovnat s tím co prožil, jak to všechno souvisí s historií lidstva, jaká byla ta mladá, bezprostřední a křehká Mary, jeho velká láska, na kterou později také těžce dolehla ta neblahá minulost? A žáci, kteří byli zpočátku ve velkých rozpacích z Tomových cest do minulosti, včetně intimních detailů,(kde mě mimo jiné zaujalo souznění jedoucího vlaku a vášně která se v něm odehrála), byli nakonec vnímajícím posluchačem. V mnoha zajímavých retrospektivách se tak přede mnou odkrývala rodinná tajemství a vše vygradovalo do jedinečného konce. Byla to odpověď na otázku jednoho Tomova žáka, Priceho (výborný Ethan Hawke), že v životě může být víc než jen jeden konec všeho. Překrásná hudba už jen dotvářela můj velmi intenzivní zážitek z celého filmu i když zpočátku to tak nevypadalo. Díky za takové filmy. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s Nefariou. Film plně respektuje knižní předlohu. Jedná se o psychologické drama, s retrospektivnímy náhledy hlavního hrdiny zpět do minulosti. Ironsovi sedla role jako šitá na míru. Ve filmu zahlédneme i mlaďoučkou Lenu Haeadeyovou, která už tehdy byla velmi krásná a dávala tušit, že se s ní ve filmech ještě potkáme.... Vše dokresluje nádherná hudba C. Burwella, která mne zaujala už při úvodních titulcích. Moje srdeční záležitost... Doporučuji vidět ! * * * * * ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Učiteľ Tom v podaní J. Ironsa bol famózny, to bez debaty. Páčilo sa mi aj štrukturovanie deja a forma rozprávania príbehu, kde za pomoci flashbackov a akýchsi ciest do minulosti, sa nám postupne vynára životná púť hlavného hrdinu a tiež všetky osudové okamihy, ktoré zásadne ovplyvnili jeho ďalšie putovanie životom. Kiež by sa niečo dalo vrátiť späť, škoda, že sa to nedá... Pekný, silný príbeh ku koncu krásne emotívny. 75/100 ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Vyprávění Jeremyho Ironse, v roli učitele dějepisu, je tak skvělé a strhující, že přebije i několik málo hluchých míst, které se tu a tam přece jenom vyskytnou. Začne to jednou hodinou dějepisu a skončí to pečlivou rekonstrukcí svého osobního příběhu, které určitě chytne za srdce. Mě teda určitě. Je pravda, že ze začátku jsem tomuhle filmu moc nevěřil, ale na konci jsem musel i já uznat jeho vysoké kvality, které jsou prostě neoddiskutovatelné. Lepší čtyři. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Voľakedy dávno som Jeremyho Ironsa zbožňovala, a po pozretí tohto filmu som si zase pripomenula, že prečo. Vďaka Petrovi Princeovi sa všetko podstatné z knihy do filmu dostalo, naozaj klobúk dole, ako to zvládol, a samozrejme aj vďaka samotnému Stephenovi Gyllenhaalovi. Som úplne nadšená ... z hercov, prostredia, so záverom a famóznou hudbou. Fantastické! ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Irons opäť v kontroverznejšej role, v takej, ktorá v deväťdesiatych rokoch sedela najmä jemu. Aj keď si myslím, že by takúto svoju historku rozprával učiteľ dejepisu 16-ročným deckám v škole, to je dosť za čiarou. Inak príbeh dosť nudí (tak ako mnohí učitelia dejepisu, žiaľ). V podstate celé, čo som si z neho zapamätal, je Lena Headey prvýkrát bez šiat, celé to z nej strhli až v Game of Thrones. A potom ešte ten katastrofálny potrat, ktorý ma len utvrdil v mojom hodnotovom nastavení. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetla a myslím, že právě teď to nevadí. Ten úžasný Jeremy Irons, který mě snad ještě nikdy svým výkonem nedokázal zklamat. Ten úžasný učitel dějepisu, který vypráví svým žákům příběhy, i když ho někdy v hodinách zlobí přemoudřelý Price, kterého si s bezelstností a rostoucí zvědavostí střihnul mladinký Ethan Hawke, ten vezme šestnáctileté studenty na výlet, aby jim vyprávěl příběh veskrze intimní, osobní, a to tak bez zábran, až to některé děti donutí si stěžovat vedení školy. Ale příběh se odvíjí dál...ten mladinký kluk a jeho dívka Mary, Lena Headey, kterou bezmezně miluje, v té ploché krajině plné trávy, vyrvané moři... jak plynula stopáž, postupně jsem v duchu z tří hvězd zvedla na čtyři a na konci, katastrofálně rozebraná, to jich bylo jasných pět. To vstupování Jeremyho přímo do obrazu jeho mládí, ta bolest i shovívavost nad vlastním chováním, láska k Mary, to bylo nezapomenutelné. A emocionální hudba za tím vším dotvořila nádhernou tečku. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

to, čo tu Jeremy na diváka rozbalil, to treba jednoducho oceniť rovno piatimi bodmi, nikde som ho takto hrat nevidel. Silný, dramaticky vážny a hlboký film. Ak sa dostanem ku knihe určite si ju prečítam, ak nie po čase siahnem znovu po tomto filme, Ironsonov charakter si to žiada. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Krásně melancholický film s konstantně smutnou tváří Jeremy Ironse ve mně vzbudil pocit, že tohle jeden z nejvíce zapadlých filmových klenotů, jaké jsem měl možnost vidět. ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

V podstatě nudná a v některých částech i hodně nepřesvědčivá podívaná. Ovšem Jeremy Irons jako vždy výborný... ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Vodní zemi jsem viděla poměrně dávno, ale jasně si vzpomínám na její devastační účinky. Film o míjení tak absurdním a bezvýchodném, že většina Kafkových děl je proti němu procházkou slunnou krajinou. Společně s Remains of The Day a Kuřetem melancholikem patří do triumvirátu filmů, jež mnou skutečně otřásly. Původně jsem nechtěla hvězdičkovat (Waterland je až příliš opravdový), ale nakonec dávám plný počet. ()

josieaddms 

všechny recenze uživatele

Mám ráda tyhle Britské nezávislé projekty. Většinou je v tom mnohem víc opravdovosti a reality než ve filmech mainstreamových. Ovšem tady si nejsem jistá jestli trochu moc netlačili na pilu, a taky si mohli odpustit ty nahotiny. Filmaři zřejmě uznávají teorii že dokud ve filmu někdo neukáže alespoň zadek, není to umění. To je fakt trapas. Jinak je fajn že někdo poukazuje i na lidi ne neustále v tom čistém, sympatickém a hollywoodském slova smyslu, ale ukazuje i lidi zlé, špinavé, smutné, zničené, opravdové. Knihu jsem nečetla, ale jako film se mi to docela líbilo. Jeremy Irons je herec jak se patří, a ostatní mi přišli taky dost dobří. Trochu moc z toho na můj vkus trčelo to, jak se to snažilo být melancholické a nezávislé. Nakonec ale, nějaký dojem to ve mě zanechalo. Takže to vidím na silnější průměr. ()

gidzitka 

všechny recenze uživatele

Smekám před filmem, jehož děj by se dal shrnout do jednoho souvětí, a přesto vámi otřese a zanechá melancholickou chuť na jazyku. Nápoj je blankytně azurový a především zatraceně ledový. Míjení a ztráty, vyprávění příběhů smutných a ještě smutnějších. Voda je holt dobrým vodičem emocí, snad se v nich neutopíte. ()

Nefaria 

všechny recenze uživatele

Bolo by to veľmi pekné spracovanie románu, keby tam hlavný hrdina nebol vykreslený takmer rovnako mentálne zaostalo ako aj jeho brat. Dej sa ani tak hodnotiť nedá, film nemôže za knihu.. ()

Trumper 

všechny recenze uživatele

Hodně silné 4*.___ Nádherný hlavní hudební motiv (připomněl mi hudbu Jamese Newton Howarda), magická krajina (The Fens) svádějící svůj nekonečný souboj s mořem, hodně pohnutý příběh, Jeremy Irons na vrcholu kariéry i svých hereckých schopností a neskutečně nápaditý styl vyprávění, za který film beztak vděčí knižní předloze (nečetl jsem, pouze tipuji). /85% ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Námět a zápletka: 5/10 ... Vizuální stránka: 6/10 ... Soundtrack: 6/10 ... Didaktický potenciál: 3/10 ... Celkový dojem: 4/10. ()

Martazoe 

všechny recenze uživatele

Čtyři hvězdičky dávám za Jeremy Ironse, který je zde skvělý a jeho citové hnutí snad nemůže být ani hrané. Určitě se však už na podobný film s podobným drsným tématem znovu dívat nebudu. ()

Reklama

Reklama