Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh o postarším učiteli dějepisu, který se ve svých vyučovacích hodinách vyrovnává se svou tíživou minulostí. Vypráví žákům historii svého rodu i svou vlastní, vrací se s nimi do minulosti, aby jim tak dal pochopit dějinné souvislosti a sobě odpověděl na nezodpovězené otázky. (šubelinka)

Recenze (20)

eLeR 

všechny recenze uživatele

Voľakedy dávno som Jeremyho Ironsa zbožňovala, a po pozretí tohto filmu som si zase pripomenula, že prečo. Vďaka Petrovi Princeovi sa všetko podstatné z knihy do filmu dostalo, naozaj klobúk dole, ako to zvládol, a samozrejme aj vďaka samotnému Stephenovi Gyllenhaalovi. Som úplne nadšená ... z hercov, prostredia, so záverom a famóznou hudbou. Fantastické! ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Jeremy Irons, pilíř celého Waterladu hrál učitele Toma, posedlého svou minulostí bravurně, tak jako ostatně vždy. Jeho hodiny dějepisu se pomalu začínají vymykat běžným osnovám a před námi se otevírá příběh plný zoufalství a mnohavrstevné rodinné tragédie. Jak se vyrovnat s tím co prožil, jak to všechno souvisí s historií lidstva, jaká byla ta mladá, bezprostřední a křehká Mary, jeho velká láska, na kterou později také těžce dolehla ta neblahá minulost? A žáci, kteří byli zpočátku ve velkých rozpacích z Tomových cest do minulosti, včetně intimních detailů,(kde mě mimo jiné zaujalo souznění jedoucího vlaku a vášně která se v něm odehrála), byli nakonec vnímajícím posluchačem. V mnoha zajímavých retrospektivách se tak přede mnou odkrývala rodinná tajemství a vše vygradovalo do jedinečného konce. Byla to odpověď na otázku jednoho Tomova žáka, Priceho (výborný Ethan Hawke), že v životě může být víc než jen jeden konec všeho. Překrásná hudba už jen dotvářela můj velmi intenzivní zážitek z celého filmu i když zpočátku to tak nevypadalo. Díky za takové filmy. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Irons opäť v kontroverznejšej role, v takej, ktorá v deväťdesiatych rokoch sedela najmä jemu. Aj keď si myslím, že by takúto svoju historku rozprával učiteľ dejepisu 16-ročným deckám v škole, to je dosť za čiarou. Inak príbeh dosť nudí (tak ako mnohí učitelia dejepisu, žiaľ). V podstate celé, čo som si z neho zapamätal, je Lena Headey prvýkrát bez šiat, celé to z nej strhli až v Game of Thrones. A potom ešte ten katastrofálny potrat, ktorý ma len utvrdil v mojom hodnotovom nastavení. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s Nefariou. Film plně respektuje knižní předlohu. Jedná se o psychologické drama, s retrospektivnímy náhledy hlavního hrdiny zpět do minulosti. Ironsovi sedla role jako šitá na míru. Ve filmu zahlédneme i mlaďoučkou Lenu Haeadeyovou, která už tehdy byla velmi krásná a dávala tušit, že se s ní ve filmech ještě potkáme.... Vše dokresluje nádherná hudba C. Burwella, která mne zaujala už při úvodních titulcích. Moje srdeční záležitost... Doporučuji vidět ! * * * * * ()

gidzitka 

všechny recenze uživatele

Smekám před filmem, jehož děj by se dal shrnout do jednoho souvětí, a přesto vámi otřese a zanechá melancholickou chuť na jazyku. Nápoj je blankytně azurový a především zatraceně ledový. Míjení a ztráty, vyprávění příběhů smutných a ještě smutnějších. Voda je holt dobrým vodičem emocí, snad se v nich neutopíte. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama