Reklama

Reklama

Šílenství

  • Česko V zajetí šílenství (více)

Obsahy(1)

Pojišťovací vyšetřovatel John Trent (Sam Neill) je pověřen prozkoumáním náhlého zmizení fenomenálního hororového spisovatele Suttera Cane (Jürgen Prochnow). Ten má těsně před uzávěrkou své doposud nejlepší knihy, ale stále nedoručil poslední kapitolu. Trentovi se podaří lokalizovat zapomenuté městečko v němž spisovatel pravděpoodbně žije i čerpá inspiraci pro své zneklidňující příběhy. Spolu s Caneovou editorkou Lindou Styles (Julie Carmen) se vydávají po spisovatelových stopách. Začínají se kolem nich však dít podivné věci, občané městečka se chovají zvláštně a až nápadně připomínají postavy jednotlivých knih. Trent se domnívá, že jde jen o zvrhlý způsob jak upozornit na novou knihu, ale je tomu skutečně tak? (TobRieper)

(více)

Recenze (373)

Gemini 

všechny recenze uživatele

No, i mistr Tesař se někdy utne, ale dostaňte se na hodinu a půl Do Spárů Šílenství a uznáte, že se tak tentokrát rozhodně nestalo. Carpenter poslepoval propriety a atmosféru temného zla chapadlovitého charakteru jako vystřiženého z Cthulhu se zombie horrorem a vyšlo mu to dokonale. Tedy ne že byste umírali strachy, ale to se nestalo ani u Věci...spíš vás bude neustále tak trochu mrazit a budete pořád mít ten pocit nejistoty, o tom jak to vlastně celé je...a to je věc bohužel poměrně málo vídaná...vítá vás brilatní Šílenství, v hlavní roli John Trent. 80% ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Snímek balancující na hranici těžkého klišé a geniálního využití žánrových lahůdek. Vzhledem k zajímavému příběhu a dusné atmosféře, určitou lacinost některých momentů s radostí přehlédnete. Ukázkové zpracování bezútěšné atmosféry a postupné budování depresivní atmosféry, která člověka neděsí pouze povrchně, ale především mu brnká na duší. Není to čistých 5 hvezdiček, ale na 4 je to až PŘÍLIŠ dobré... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Jsme všichni šílení, nebo je šílený svět kolem nás? Odpovědět na tuto otázku je stejně obtížné jako pochopit pointu Ve spárech šílenství. Dělal si z nás John celou dobu jenom prdel, anebo je všechno mnohem složitější než naznačuje první dojem? 80% Zajímavé komentáře: Gemini, ScreamJay ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Podivuhodná bizarnost, které by měl každý hororový fanoušek věnovat náležitou pozornost. Příběh, ne nepodobný Carpenterovu mladšímu příspěvku do Masters of Horror - Cigarette Burns, se prolívá mezi realitou a fikcí, divák má pozoruhodnou možnost tápat spolu s hlavním hrdinou. Výkon Sama Niella měl jisté drobné rezervy, nicméně pořád je Šílenství herecky kvalitně odvedeným dílem, vysoko čnícím nad jinými béčkovými horory. Atmosféra by se místy dala krájet, hororové městečko bylo vykresleno dokonale. Horror movie of the year ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Po dějové stránce nebyly Carpenterovy filmy ničím inovantní nikdy, takže neskrývaný béčkový námět o pragmatickém pojišťovacím agentovi, jenž je konfrontován s podivínským spisovatelem hororů, je velmi příjemným popichování všech milovníků jednoho nekorunovaného „krále“ psané hrůzy. Režisérova nezaměnitelná scénografická stavba, která odsouvá všechny možné rušivé elementy stranou a pomocí kamery jdoucí do podstatných detailů, je dokonalým základem pro budování stísněné atmosféry maloměsta. Herecké výkony sice odpovídají hloubce charakterů předepsaných scénářem, ale přesto je Jurgen Prochnow dostatečně démonický a Sam Neill nadprůměrně výrazný, aby dokázali unést i některé dějové přešlapy, jež víceméně kulminují asi 15 minut před koncem, kdy si Carpenter neodpustí latexový nášup. Ale i sebevětší porce chyb je odpustitelná díky pevně držené atmosféře po celou stopáž a především mistrovsky otevřenému konci, který je až po okraj naplněn pesimismem a v němž si Carpenter udělal maximální srandu sám ze sebe. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $8miliónovTržby USA $8,924,549Tržby Celosvetovo $10,800,000║ Sam Neill ako vždy výborný, toto ako keby mal zahrievacie kolo pred Horizontom udalostí, škoda toho príbehu, kde miestami je taký mierne do prázdna, hlavne keď sa snaží újsť z neexistujúceho mesta tam to riadne vyznie plocho, taktiež "pekelný" Jurgen Prochnow nie až tak pekelný ako by mal byť. Ale zas triky a masky moc zapasovali, v týchto etapách som si to užil. /55%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Výborná atmosféra spojená se zajímavým příběhem. Celé to však lehce kazí "levnost" zrůd a dekorací. Slušné herecké obsazení spojené s mistrem horroru a velmi dobrým scénářem, který se nebojí zajít opravdu daleko. Nadprůměrný horor na hodně pozdní večery. ()

Algernons 

všechny recenze uživatele

Vysoce originálně pojatý mysteriozní horor, který doporučuju všem co teď paří Alana Wakea 2. Nejlépe prodavaný autor knih Sutter Cane se ztratil a to co píše, se možná stává skutečností. Na scénu tak přichází skvěle napsaný i zahraný nejlepší pojišťovací vyšetřovatel v okolí. Ten se rozhodne tuhle záhadu rozlousknout. Carpenter se tu vydává do pro něj neprobádaných vod, až Lynchovské abstraktnosti a nestálosti. Film opravdu skvělým způsobem probádává a zpracovává hlavní nápad. Celý snímek oplývá nepřijemným tajemnem, které vás zahákne od prvních vteřin snímku a nepustí vás až do samotného finále. Opravdu miluju režii, silný vizuál a střih tohoto filmu, který funguje absolutně zázračně. Carpenter si tak nepohrává jen s hlavou hlavního hrdiny, ale i diváka. Normálně oceňuji krátké kondezované filmy, ale zrovna u Šílenstvím mám pocit, že by tomu deset až patnáct minut navíc prospělo. Díky tomu by proměna a vývoj některých postav nemusel působit tak urychleně, stejně jako samotný finále. Přesto jde o jedinečný film, který mě strašně moc baví. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Ultimátní horor. Je tam ňák všechno racionální hlavní hrdina, co to ze začátku všechno fuckuje, pěkná holka, mutanti z jiný dimenze, strašidelný městečko, psychodůchodkyně, postupně mutující lidstvo, šílenství a nakonec asi apokalypsa. A to všechno v mistrném surrealistickém podání. Carpenter je magor a hlavně profesionál, který hororu rozumí jako málokdo. Jo a Sam Neill je tu fakt boží. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je vážně šílenost. Začátek vypadá slibně, máte pocit že se bude budovat pořádně hutná hororová atmosféra. Jenže film se brzy stane slátaninou béčkových hororových motivů. Tudíž to není napínavé a strach z toho moc nejde. To by ale nevadilo, kdyby to byl pořádný gore masakr ( jako třeba Evil Dead 2 ). Ale to taky není. Škoda. Přesto se nejedná o špatný film. Jako bonusy si můžete připočíst narážku na Stephena Kinga a v malé roli i slavného Charltona Hestona. P.S. Jedna organická nestvůra má chapadla, která mi připomněla Carpenterovu Věc. Jo, to byly zlaté Carpenterovy časy. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,Já nejsem jen fikce.“ ,,Myslím, že jsi!“ ,,Přečti si to, když mi nevěříš. Uvidíš, co jsem pro tebe připravil.“…. Zajímavý horor, který by mohl zaujmout i příznivce ,,duchařin“. K čemu jinému přirovnat dezorientaci, ztrátu paměti a paranoické jevy. A nesmím zapomenout na knihy jako realitu. Nebo je to jen fikce? Strašidelný děti. On jde vlastně strach z každého, kdo má hubu od krve. Solidní řemeslo J.Carpentera, ale předně: PERFEKTNÍ Sam Nelil! PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** P.S.: Je čas přečíst si Suttera Cane! ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Nikdo mi nevymluví, že z téhle geniality nebral Lynch pro Lost Higway. Obdivuhodné míchání různých rovin – hranice šílenství a normality, dějových vrstev (co je reálné – retrospektiva v psychiatrické léčebně, část v Hobb´s End - očividný děj knihy - nebo filmové zpracování?), metafora na ovlivňování člověka náboženskou fikcí nebo vliv umění na člověka, kterážto linie zůstane očividná, ať už film interpretujete jakkoliv. Nejinspirativnější snímek, jaký jsem viděla za dlouhou dobu. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Fantasy/Horor mi bohužel k sobě moc nesedí .. Šílenství je hodně divný,zvláštní,bizárdní film,který táhne nahoru Sam Neill a nebýt jeho, kdo ví zda bych hodnotil vůbec takhle pozitivně. Za mne pouze 55% ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Myslím, že chlapec odkojený Stephenom Kingom by sa mal prezentovať lepšie.“ K Johnovi Carpenterovi pristupujem s úctou, ale nie slepou. Nakrútil žánrové klasiky (HALLOWEEN, HMLA, VEC, VLÁDCA TEMNÔT) a polo-klasiky (PREPADNUTIE 13. OKRSKU, ÚTEK Z NEW YORKU). Ale videl som i jeho slabšie (ONI ŽIJÚ!, VEĽKÉ PROBLÉMY V MALEJ ČÍNE), až mierne podpriemerné kotrmelce (CHRISTINE, STARMAN, NEVIDITEĽNÝ NA ÚTEKU). No a potom sú tu braky (DUCHOVIA MARSU, MESTO PREKLIATYCH). Preto som si k ŠIALENSTVU sadal s otázkou, čo bude, lebo hoci snímku hororoví fanúšikovia hodnotia kladne, tí istí ľudia pozitívne hodnotia aj Johnových UPÍROV. Nakoniec ma ŠIALENSTVO príjemne prekvapilo. Predovšetkým po vymaznanej vizuálnej stránke (nielen odpudivo krásne efekty, ale celkovou „hladkosťou obrazu“). So scenárom je to horšie: Carpenter vykráda nielen iných (ANGEL HEART), ale i sám seba (VEC, MESTO PREKLIATYCH) a pôsobivá atmosféra sa postupom času čoraz bezradnejšie stráca v otravných víziách, predstavách a zlých snoch, ktoré robia zo solídneho hororu chaotický guláš s pôsobivou poslednou scénkou. Viac v mojej recenzii na Recenzie.org: http://recenzie.org/nezaradeny-horror/304-sialenstvo-60- ()

movie 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejultimátnějších carpenterových pocitovek. Prvních 15 minut z blázince na mě působilo tak, že jsem to chtěl chvílemi vypnout a dokoukat za bílého dne! ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Podobně jako u Vládce temnot, i tentokrát přivádí Carpenter na Zemi čisté zlo. Hrozící apokalypsa opět není založena na dotknutelné bázi, nýbrž na pocitové. Komplikovanější scénář stírá hranici mezi skutečností a fikcí, nebo chcete-li mezi logickým uvažováním a propadem do čirého šílenství. Spolu s hrdinou jsme vrženi do naprosto absurdních situací, podivných obyvatel ještě podivnějšího městečka a fantaskních monster. Co je však na filmu možná ještě lepší, tak nejednoznačný závěr, který nic nevysvětlí. Ba naopak, divákovu mysl ještě chvíli zaměstná. Zkrátka a dobře, Carpenter vytvořil další skvělý, atmosférou nasáklý, žánrový kousek. A zároveň jeden z jeho posledních, opravdu kvalitních hororů. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Rozhodně jedna z těch lepších carpenterovek. Atmosféra mrazivá, Sam Neill přesvědčivě šílející, výborný ústřední nápad slušně rozvíjený - já jsem tedy spokojen. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Ale jo. Tyhle horory kingovského střihu mají něco do sebe, i když málokdy zaujmou absolutně. Tajemný děs, který nakonec všechny pohltí, je určitě atraktivní námět a prostupování fikčních světů zrovna tak. Jeden z nejlepších Carpenterových filmů, co jsem zatím viděl. ()

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Tvůrci Hry o trůny chystají Lovecrafta

Tvůrci Hry o trůny chystají Lovecrafta

13.12.2019

Dvojice tvůrců seriálového hitu Hra o trůny David Benioff a D. B. Weiss teď po opuštění Star Wars projektu má konečně volné ruce k chystání svých nových věcí exkluzivně pro Netflix. Několika set… (více)

Reklama

Reklama