Reklama

Reklama

A Warning to the Curious

(TV film)
Velká Británie, 1972, 50 min

Obsahy(1)

Archeolog se vydává na anglické pobřeží, aby tam pátral po dlouho ztracené bájné koruně, která má podle legendy ochránit Velkou Británii před invazí. (Javert)

Recenze (7)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Přesně to, co člověk od britské televizní duchařiny ze 70. let čeká. Pomalý, atmosférický kousek, bez intenzivních děsů, všeobecně zapomenutelný. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

70%. Klasická staroanglická duchařina (co také čekat od filmu natočeném podle M. R. Jamese), kde nezažijete lekačky, useknuté končetiny a po mozcích toužící zombies, ale kde na vás dolehne tíživá atmosféra a tajemno takřka pustého anglického venkova, kde se dlouhé písečné pláže střídají s borovými lesy a vřesovišti za neustálé přítomnosti ostrého větru. Za vidění to rozhodně stojí. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Jedná se o druhý díl z dílny BBC a jejich duchařské série A Ghost Story for Christmas. Z ní jsem měl možnost zatím vidět jen vynikající film The Signalman (1976), jehož tvůrcem je rovněž režisér Lawrence Gordon Clark. Tenhle chlapík si získal mou pozornost a tak jsem samozřejmě dychtil získat a vidět další jeho kousky. No a tentokrát padla volba na jeho starší A Warning to the Curious. Není to sice tak úchvatná podívaná jako Strážce návěstí, ale i tentokrát dokázal natočit vcelku slušný duchařský kousek. Příběh byl natočen podle příběhu M. R. Jamese, jen se tentokrát nedržel zas až tolik předlohy, ale šel svou vlastní cestou. Bohužel ani tentokrát jsem nečetl originál, takže nemohu porovnávat. Nicméně Clark uměl vždy navodit zajímavou stísněnou atmosféru a při budování napětí si vystačil jen s náznaky a to se mu povedlo i tentokrát. Samozřejmě nutnou měrou tomu dopomohl i dobrý výběr lokace a solidní práce kameramana. Nebojte se, dojde i na trochu toho násilí, protože duch strážce nehodlá s narušiteli mít jakékoliv slitování. Zvláště když nedbají jeho varovných signálů! Máte-li rádi tyhle nenáročné duchařské chuťovky, ve kterých se musíte obejít bez většího množství brutality, ale za to se dočkáte vcelku slušně gradující atmosféry, jste tady na správné adrese. A Warning to the Curious jistě dokáže uspokojit nenáročného diváka a především milovníky starých kousků. 50% ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Horor či spíše duchařský příběh stavějící hodně na atmosféře a pomalém budování napětí. Jinak, o povědomí povinnosti natolik silném, že nutí zasahovat i ze záhrobí. Literární předloha je napínavější. ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Filmový prepis príbehu od M.R.Jamese.Je to dobrý film,ale neuškodilo by mu viac napätia.Film sa nedrží celkom písaného príbehu.Zaujímavý je záber neznámej osoby,dosť vzdialenej,ktorá sleduje smerom priamo k divákovi.Dej filmu je v malom britskom mestečku Seaburgh a pozdĺž pobrežia Norfolku.Jedná sa o starú saskú korunu,ktorá je zakopaná hlboko v zemi pri pobreží.A nikto ju nesmie vykopať lebo zomrie.Stráži ju totiž duch.Nenáročný dobrý príbeh bez násilnosti. ()

Koly 

všechny recenze uživatele

Po vynikajícím THE SIGNALMANovi se mi dostala do rukou další duchařská adaptace od BBC. Opět to režíroval Lawrence Gordon Clark a opět mě celou atmosférou filmu dokonole uzemnil. Clarka jako režiséra moc neznám, ale z toho mála co jsem zatím zjistil vím, že natočil ještě nějaké adaptace duchařských povídek, což znamená, že vynaložím všechny své síly, aby se mi dostaly do rukou. Po tom co jsem dosud víděl mám totiž od Clarka jenom ty nejvyšší možná očekávání. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Ghost Story for Christmas 1972. Prověřený Lawrence Gordon Clark opět servíruje divokou atmosféru ponurého i krásného anglického venkova a skvělé herce navrch. Ačkoliv příběh je tentokrát slabší (opět od klasika M. R. Jamese), dá se jakžtakž předvídat a duchařina to není úplně primárně (ačkoliv nadpřirozených prvků je tady samozřejmě víc než dost), pořád se jedná o moc sympatickou jednohubku která fanoušky žánru a klasických starých duchařin prostě potěší. Padesát minut jen buduje atmosféru a nikam výrazně nespěchá. Takhle se to má dělat. 75 %. ()

Reklama

Reklama