Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Časosběrné dokumentární snímání zpěvačky, herečky, kněze, pražského kavárníka a provozovatele lyžařského vleku, jejich přátel a rodin během pandemické situace ukazuje svérázný, často humorný přístup Čechů ke krizi způsobené čínským virem... Zažili jsme unikátní moment. Česko bez turistů, hory bez lyžařů, prázdné ulice, obchody, to vše najednou působilo až magicky. Otevřel se nám jiný pohled na realitu. Oproštěný od popisnosti, zaměřený na podstatné věci, kvůli nimž má smysl žít.  Hlavními hrdiny filmu jsou zastavený čas, vlekař David Chmelař, herečka Vanda Hybnerová, kněz a filozof Tomáš Halík, kavárník Havel Parkán a zpěvačka Radůza. Všichni se na začátku shodli na tom, že je to doba, kdy je příležitost něco změnit. Prožívat méně stresu a víc si bytí tady a teď užívat. Jenže z jednoho lockdownu byly další dva a další a další. Přišly deprese, krize, nedostatek kontaktu, finanční problémy. Zastavený čas, původně vnímaný pozitivně, se stal noční můrou. Byli jsme u toho, když Havel Parkán musel zavřít svou kavárnu, Vanda Hybnerová onemocněla těžkým covidem, Radůza se učila novou profesi, nebo David Chmelař pohřbil svého otce. Jejich přístup k problémům byl u každého jiný, ale ukázalo se, že vůle, odhodlání a životní nadhled dokážou zázraky. I v těch nejtěžších chvílích si dokázali uchovat optimismus a humor. Co jsme tedy zjistili o sobě, o světě, o naší společnosti? (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Dokumentů o pandemii točených během pandemie se vyrojilo hned několik a je jasné, že se nutně musí trochu opakovat. Vždy jde o různorodé pohledy na věc očima vlastní zkušenosti. A lidské příběhy, sociální status i způsoby prožití/přežití covidového lockdownu mohou být diametrálně odlišné. Vzhledem k tomu, že jsme to prožívali všichni nejen v Česku, ale na celé planetě by takových dokumentů mohly být statisíce a miliony a vždy by přišly s jinými a zcela originálními příběhy, ale v reálu by nic nového neřekly. Je to totiž pořád dokola. Chápu, že Vanda Hybnerová přišla o práci, Havel Parkán o zákazníky, ale například Radúza jasně ukázala, jak tuto situaci i využít ve svůj prospěch, byť na tom zpočátku též nebyla dobře. Není možné vyhovět deseti miliónům obyvatel a vláda to měla neskutečně složité. Když provedla lockdown lidé nadávali, odborníci to kvitovali. Když rozvolnila, odborníci hulákali kolik to přinese mrtvých, lidé nadšením chrochtali. A tak pořád dokola. Vždyť i opozice protestovala proti opatřením. A na konci se Babišově vládě vyčítalo, že tato opatření nebyla dost důrazná, že přišlo rozvolňování, když přijít nemělo a že mohou za mrtvé. Tak si vyberte. Ještě se nenašel člověk ten, jež by se zavděčil lidem všem... ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Připomínka pandemie kdy lidi najednou zvolnili a měli čas na sebe a osmdesátiletou maminku zpěvačky, která paradoxně "pookřála". Zde u Vandy je výjimečný stav  psychicky horší o splácení dluhů za bývalého manžela. Je to ekonomický zázrak, že na dva roky se zavřely všechny hospody a žádná nezkrachovala. A ukázka jak je naše civilizace šlechetná, když kvůli pár mrtvým seniorům na dva roky zastaví veškerý život. A nyní si za to ani nemusíme "utahovat opasky" jak byla rétorika dřívějších vlád, ale jsou "úsporné balíčky", takže ještě máme pocit , že něco dostáváme. V žití na dluh kapitalistických ekonomik jsme dle některých ekonomů už v druhém poločase, než hra skončí, ale vždyť dluh za pandemii stejně zaplatí nejmladší generace, takže můžeme být v klidu. Opravdu jako by se nic nestalo, jedeme dál. ()

Reklama

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Tenhle dokument je nádherně filmově zpracovaný, to musí poznat každý, kdo se filmem trochu hlouběji zabývá. Není to nějaká lepší publicistika. Všechno má svůj řád a je promyšlené. kamera je filmová a záběry jsou na sebe vrstvené jak u hraného filmu a ne jak tomu bývá zvykem u podobných dokumentů, kdy není moc času a naseká se spousta ilustračních záběrů a ty se potom "někam" použijí. Tady mají efekt nejen výplně pro střižnu, ale jsou nositely dalších emocí. Přesahy zvuku a hudby mě moc bavily a nenašel jsem místo, kde by někdo z pěti protagonistů nemluvil smysluplně. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Civilnější pohled časosběrnou metodou na dva roky covidových zákazů a omezení. Herečka, zpěvačka, kněz, kavárník a provozovatel skiareálu jsou dobře vybraní protagonisté. Sice mi přišlo, že Tomáš Halík měl ve výsledném sestřihu méně prostoru, ale na druhou stranu ho situace existenčně neohrožovala. David Čálek odvedl velmi dobrou práci. Jeho dokument je sice trochu ve stínu Velkého nic, ale za pozornost také stojí. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama