Reklama

Reklama

Lesy budoucnosti

(TV film)
  • angličtina Forests of the Future (festivalový název) (více)

Obsahy(1)

Dokument zjišťuje, jak lze využít nové poznatky lesnické vědy při tvorbě odolných a pestrých lesů... Lesy budoucnosti musí být schopné odolat měnícím se přírodním podmínkám, nedostatku vody i přívalovým dešťům, extrémnímu suchu i různým škůdcům. Zároveň musí poskytovat radost a prostor pro odpočinek na čerstvém vzduchu, ale i produkovat v dostatečném objemu tolik potřebný přírodní obnovitelný materiál pro náš každodenní život. Dřevo totiž je a bude strategická ekologická surovina, a proto je důležité se o lesy starat. Odborníci z Fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity v Praze řeší problém, jak by měly vypadat lesy budoucnosti, které musí být schopné odolat měnícím se přírodním podmínkám, nedostatku vody i přívalovým dešťům, extrémnímu suchu i různým škůdcům. Zároveň musí poskytovat radost a prostor pro odpočinek na čerstvém vzduchu, ale i produkovat v dostatečném objemu tolik potřebný přírodní obnovitelný materiál pro náš každodenní život. Dřevo totiž je a bude strategická ekologická surovina, a proto je důležité se o lesy starat. Dokument ukazuje, jak by měly vypadat lesy budoucnosti. Zjistíme, jak lze využít hydrogel v boji se suchem při obnově lesa, jak se podílí čeští vědci na rozluštění genomu kůrovce. Jak se používají chemický nos k identifikaci napadeného kůrovcového stromu, moderní GPS telemetrie ke sledování zvěře, drony ke zjištění zásoby dřeva v lese, poznatky o lesních požárech k jejich prevenci, harvestory šetrným způsobem k bezpečné a efektivní těžbě dříví, moderní pily se skenovacími systémy ke zpracování regionálně vytěženého dříví a unikátní ekologický přírodní obnovitelný materiál – dřevo – k výrobě inovativních materiálů i ke zdravému bydlení ve dřevostavbách. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Takaru 

všechny recenze uživatele

Odporný propagační materiál vytvořený zřejmě ve spolupráci Ministerstva zemědělství, těžařské lobby a dalších, kteří naše lesy léta drancovali, drancují a les vidí jen jako zdroj suroviny a jejich obohacení. Věta "les se vychovává pilou a harvestorem", mluví sama za sebe. Smutná podívaná. Těšil jsem se na komplexní hodnotný pohled, místo toho jsem dostal jednostrannou agitku na téma, jak naše lesy efektivně pěstovat, následně těžit a snažit se v lidech vzbudit dojem, že lesníci jsou ti jediní, kteří můžou naše lesy zachránit. Tak ještě jednou: produkční - hospodářská funkce lesa je významnou, nikoli jedinou a hlavní funkcí lesa. "Ostatní" mimoprodukční - systémové funkce lesa jsou mnohem důležitější, přesto jsou v tomto dokumentu zmíněny jen okrajově a to je ten hlavní, zásadní a neodpustitelný nedostatek tohoto nebezpečného paskvilu. Jedna hvězda za pár hezkých záběrů. PS: jsem majitelem lesa a snad vidím jeho skutečnou krásu a neocenitelnou hodnotu pro vše živé. Lesní porosty jsem sázel, dnes už v nich sbírám houby. Jo, a dřevo využívám. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Díky dokumentu je možno se dozvědět o řadě věcí, jako je výzkum na boj s kůrovcem, využití sledovacích zařízení při vymýcení prasečího moru či budování přechodů divoké zvěře, co jsou hydrogely atd., je pravda, že to vyznívá jak z propagačních materiálů, ale ne vždy musí být dokument laděn katastroficky - celkem běžná praxe zvlášť u těch, co se týkají ekologie - a harvestory jsou holt realitou... ()

Reklama

Galerie (12)

Reklama

Reklama