Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký novinář Mike (Paul Douglas) a Britský fotograf Howard (Leslie Phillips) cestují vlakem do Salzburgu. Jejich vagón se však nešťastnou náhodou odpojí od ostatních, a aniž by o tom věděli, odbočí na léta nepoužívanou kolej, která je dovede až do Gudávie, malé země za Železnou oponou. Oba novináři jsou velmi překvapeni z poměrů, které v Gudávii panují. Obyvatelé mají strach se s nimi bavit, neexistuje telefonické ani poštovní spojení s okolním světem, není možné zde sehnat automobil. Zemi vládne podivínský profesor Bronoski (Walter Rilla), který se na svém hradu pouští do přísně utajovaných experimentů s gamma zářením. (p6qwre)

(více)

Recenze (6)

Lima 

všechny recenze uživatele

Plakátové.info: POZOR!!! STVOŘENÍ PAPRSKů GAMMA JSOU MIMO KONTROLU!!!___Zvláštní to film, zvláštní to (skoro)sci-fi. Tématem – divící se muž (respektive tady dva) v záhadné neznámé zemi s totalitními prvky – mi to trochu zdánlivě připomínalo Juráčkův PŘÍPAD PRO ZAČÍNAJÍCÍHO KATA, jenom bez těch výrazných absurdních prvků. Vyznění děje, který je situován do malé odlehlé zemi s názvem Gudavia, se čitelně otírá o totalitní systémy (jedna z hlavních postav, chlapecký génius, má na sobě uniformní obleček jako malý člen NSDAP i s nezbytnou ulízlou blonďatou nazi patkou :o), už jenom tím, že vládce země pomocí paprsků gamma dělá z lidí buď nadané génie, nebo naopak ovládané poslušné loutky s vygumovaným mozkem, které jsou ochotny splnit veškerý rozkaz (a reagují na zvuk píšťalky) a terorizují místní obyvatelstvo. Malé, nadané děti pak tvoří umění ne nepodobné socialistickému realismu atd. Není to vysloveně filmařský zázrak, ale není to ani blbý film, nechtěně směšného na něm není nic a vine se celkem nepředvídatelnými dějovými zákrutami, což potěší. Osvěžující je také britský přístup, kdy hlavní hrdina, ochraňující hlavní ženskou postavu, není sexuálně přitažlivý muž, nýbrž tuctový, oplácaný a trochu obézní strejda v letech (v Hollywoodu naopak by to musel být přímo Adonis :o) ). ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Podprůměrný prakticky neznámí film který neví jestli chce být špionážní, sci-fi či čistokrevný horor. Film mě moc nebavil a přišel mi strašně roztahaný, navíc se snaží všechno moc vysvětlit. Jediné co se mi líbilo byly rekvizity které byly parádní a hlavně kulisy které jsou dokonalé, ale jinak spíše ruce pryč. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Zčásti komediální, zčásti dobrodružný film se špetkou sci-fi, bez vyšších ambicí, ale o to příjemněji se na něj dívá. Charakteristika ústřední dvojice je klasicky typizující - Brit je na první pohled klidný, vyzáblý aristokratický sušinka, zatímco Američan obtloustlý sebevědomý suverén, oba jsou však sympaťáci - a co je zajímavé, ačkoli jde o britskou produkci, Angličan je spíš komická figurka, zatímco Amík muž činu a ochránce utlačovaných v totalitním státě Gudávie, kde se podle kostýmů zasekl čas někdy na sklonku německého císařství. Ale mají něco jako hitlerjugend, a toho geniálního fracka z jejich čela bych s chutí zfackoval (jako ostatně kohokoli z této organizace). Poměrně zábavný malý film. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Britský snímek „The Gamma People“ není v první řadě hororem, toho hororového je zde pomálu, je to spíše takové klasické zařazení béčkových filmů 50. let, které se používá. Ale rozhodně se jedná o film, který má svoje kouzlo a který příjemně zestárl. Jasně, nebude to film po masy, je to spíš jen taková chuťovka, ale jako taková chutná docela dobře. Jednoduchá a stručná. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser John Gilling reagoval na studenovojnove realie. Vymyslel si stat Gudavia  za zeleznou Oponou. Tym sa pozitiva koncia, reziser nedostatocne farbistoi opisal realitu toho statu, robil len v osvedcenych postupoch a schemach. A pritom stacilo malo - zobrat si taku Stasi alebo Securitate - tie mali napokon v zahranici mimo domovskych jrajin dostatok aktivit.  20 % ()

p6qwre 

všechny recenze uživatele

Velmi zvláštní slepenec žánrů sci-fi s šíleným vědcem, komedie a drama, který se snaží o kritiku totalitních společností (konkrétně komunismu). Částečné srovnání se nabízí např. s 1984 nebo Brazil, pouze ale tématem, ne kvalitou. Gamma People bych díky nesourodé kombinaci žánrů a vcelku originálnímu (= zvláštnímu) scénáři označil především jako hodně divný film. Není špatný, ale ani nijak zvlášť zábavný, tempo vyprávění je přes různé krkolomnosti v ději pomalé, napětí jsem si také přiliš neužil. ()

Reklama

Reklama