Reklama

Reklama

Vládce temnot

  • USA Prince of Darkness (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Kněz Loomis objeví ve sklepě opuštěného kostela v Los Angeles nádobu obsahující podivnou zelenou kapalinu. Profesor Birack, přizvaný k objasnění této záhady, zjistí, že tekutina je esencí samotného Satana, který se připravuje na ovládnutí celého světa. (oficiální text distributora)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (286)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Teoretická fyzika a katolická církev ve společném boji proti vstupu Ďábla Otce do našeho světa. A můj rozpačitý dojem - na jedné straně hutná tíživá atmosféra, zlověstná zneklidňující monotónní hudba (vlastně jen pár tónů) a spousta ve své době snad děsivě působících scén, na straně druhé ale toto vše slepeno dohromady působí jaksi nejednotně, roztříštěně. Zkrátka některé jednotlivé obrazy a výjevy jsou v rámci žánru výborné, ale celek (příběh) mě příliš nepřesvědčil. A nepřesvědčiví jsou i skoro všichni herci, z nichž nejtragičtější je určitě oknírovaný blondýn s patkou, který by se spíš hodil do porna než do horroru. Pleasence je stejně směšný jako v Halloweenské sérii a mihnuvší se Alice Cooper příliš prostoru nedostal. Film ale možná nadchne leckteré osmdesátkové fajnšmekry a milce všelijakých svérázností. ()

Silas 

všechny recenze uživatele

Vše, co mám rád, se setkává v tomto brilantním hororu. Téma ďábla, budova starého kostela, krucifixy na všech zdech, červi, tajemno tvořící desítky svíček a trochu podivní lidé... Skvělá atmosféra podpořená jednoduchou, ale účinnou hudbou, tvrdé "chirurgické" zákroky a napětí, které je podáváno v metrech kubických. Nemám co vytýkat, snímek je veden silnou režií. ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Podle mne čtvrtý nejlepší Carpenter (po Věci, Halloweenu a Ve spárech šílenství). Příběh plyne spíše pomalým tempem, využívá tajemných prostorů starého kláštera pro budování hrůzyplné atmosféry. Ta je nakonec hustší než rozteklá čokoláda, v závěru jsem kvůli ní film dokoukal téměř bez pohnutí (za závěr považuju cca posledních 25 minut). Vše je podkresleno vynikající hororovou hudbou, která sice nemá tak silný motiv jako ta v Halloweenu, ale i tak je naprosto dokonalá a požitek z filmu je díky ní ještě umocněn. Jestli si zde něco vyloženě říká o kritiku, jsou to velice (velice!) nesympatické postavy, jejichž jednání a průpovídky občas nebezpečně zavání debilitou. Ale jinak spokojenost. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Pravdou je, že Carpenter si mě nejvíce získal díky skvělému filmu Věc a mé očekávání bylo poté u jeho další filmů vždy velké, ale nikdy se mu už nepodařilo svůj fenomenální úspěch zopakovat v takové parádě. Tento film samozřejmě není vůbec špatný a patří rovněž k tomu nejlepšímu, co natočil, ale v mém žebříčku se zařadil až na třetí místo (předběhl ho ještě Halloween). To však nic nemění na tom, že i zde se mu podařilo vybudovat docela solidní atmosféru, kterou vyšperkoval především vynikající prostřední částí. Slušný základ položil již samotný příběh, který postupně rozproudil krev v žilách nedočkavým divákům a proměnil pobyt ve starém kostele v hotové peklo. Samozřejmě tomu dopomohla i démonická hudba, ale především fakt, že jsme nemuseli čekat ani moc dlouho na první náznaky příchodu vládce temnot. Špinaví bezdomovci v čele s Alice Cooperem a „nechutné“ záběry na nejrůznější hmyz nikomu jistě na klidu zrovna moc nepřidali. A co teprve chvíle, kdy dojde ke zmocnění první postavy z vědeckého (studentského) týmu…Následná panika a rychle se snižující počet přeživších začali nabírat na obrátkách. A nic na tom nezměnilo ani to, že některé postavy se nechovaly zrovna moc logicky. Je potřeba nad tím mávnout rukou a přizpůsobit se hře, kterou Carpenter rozehrál. Dojde i na několik opravdu povedených scén (některé až lehce nechutné), nechyběla krev, gore ani emoce. Donald Pleasence odvedl slušnou práci, akorát jsem měl místy dojem, že jeho postava byla až zbytečně opomíjena. Ostatní byli sice dost průměrní, ale v rámci jejich možností to bylo pořád ještě snesitelné. I tak jde však o nadprůměrnou záležitost, která mi dneska zvedla lehce náladu. 70% ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Tady jsem se měl bát? Poutavost tam je a celkový nádech příchodu něčeho velkého a zlého, které má vystoupit ze zelené želatiny byl poměrně příjemný, ale nic víc. Postavy jsou jedna velká banda tupců včetně profesorů, kteří si doslova na chytré jen hrají. John Carpenter umí točit horory to dokázal několikrát, ale zde nejde ani o horor jako o povídání o-tom-jehož-jméno-se-nesmí-vyslovit a pohledu na několik vyděšených studentů, kteří poslouchají náboženské pohádky o příchodu zla na naši zemi. Nejpůsobivěji působí rozhodně scény natočené venku před kostelem, které se postavám zdají ve snu.... Jinak slaboučké. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (5)

  • Celý film bol natočený za jeden mesiac. (Mordenroth)
  • Postava jménem Donalda Pleasence byla pojmenována po psychiatrovi z Carpenterova Halloweenu. (Chatterer)

Reklama

Reklama