Reklama

Reklama

Vládce temnot

  • USA Prince of Darkness (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Kněz Loomis objeví ve sklepě opuštěného kostela v Los Angeles nádobu obsahující podivnou zelenou kapalinu. Profesor Birack, přizvaný k objasnění této záhady, zjistí, že tekutina je esencí samotného Satana, který se připravuje na ovládnutí celého světa. (oficiální text distributora)

Recenze (286)

POMO 

všechny recenze uživatele

Magickosť a pútavosť Prince of Darkness stojí výhradne na jeho vývtarnej a hudobnej stránke. Vizuálne efekty sú síce lacné, miestami až smiešne, ale nie je ich toľko, aby uškodili. Naopak je tu množstvo temnej a dusnej atmosféry, vytváranej takmer neustálou tmou, skvelými snovými obrazmi a démonickou hudbou. Rovnako ako The Thing, aj toto je horor s extrémne pesimistickým záverom, pri ktorom vás zamrazí a nebudete mať zrovna chuť otvoriť si šampus. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Podle mne čtvrtý nejlepší Carpenter (po Věci, Halloweenu a Ve spárech šílenství). Příběh plyne spíše pomalým tempem, využívá tajemných prostorů starého kláštera pro budování hrůzyplné atmosféry. Ta je nakonec hustší než rozteklá čokoláda, v závěru jsem kvůli ní film dokoukal téměř bez pohnutí (za závěr považuju cca posledních 25 minut). Vše je podkresleno vynikající hororovou hudbou, která sice nemá tak silný motiv jako ta v Halloweenu, ale i tak je naprosto dokonalá a požitek z filmu je díky ní ještě umocněn. Jestli si zde něco vyloženě říká o kritiku, jsou to velice (velice!) nesympatické postavy, jejichž jednání a průpovídky občas nebezpečně zavání debilitou. Ale jinak spokojenost. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Carpenter zde svým nezaměnitelným rukopisem opisuje docela solidní oblouky, a tak je Vládce temnot další skvělou porcí toho, co horor může nabídnout. Dusivá atmosféra vytvářená jednoduchými maskami, umnou prací s neznámým zlem sestupujícím na zemi a v maximální možné míře také geniální hororovou hudbou, je zde cítit po celou dobu. K tomu navíc více než solidní scénář zajímavě pracující s „klišé“ satanova kultu přihrává do jeho noty, čímž se hodnocení šplhá téměř na nejvyšší metu. Jenže na druhé straně je to přece jenom trochu standardní Carpenter, bez řádnější inovace ve formálních postupech a pocit občasného sebevykrádání znalejšího diváka uhodí do oka a některé věci se dají odhadnout dopředu (jako například pořadník kill listu). Přesto to nejdůležitější (divákovy emoce) zůstává, takže čtyři hvězdičky s klidným svědomím. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Veru strašidelné béčko, čo už nemá tu atmosféru ako prv, dialógy a správanie postáv pre dej klasicky zjednodušené aby bolo na krátkom úseku čo najviac mŕtvych a miestamy to vyznie až staticky amatérske hlúpučké, veru ešte pri prvom dávnejšom pozretí ma to mohlo chytiť ale teraz už ťažko, vyznie to dosť plocho a nezáživne. Triky na tu dobu fajn, je vidieť že si vedeli poradiť a zjednodušiť určité veci tak aby vypadali zaujímavo, presnejšie ide o obrátenie obrazu buď hore nohami, pripadne o 90˚ kde išlo o využitie efektu s vodou a kvapiek, plus tie krvavé masky aj keď ich moc nebolo ale to asi tak všetko čo za niečo stojí a je vidieť že po úspešných filmoch sa Carpenter moc nenamáhal experimentovať s príbehom a dať mu aj určitú podstatu, veru radšej si pozriem príchod diabla vo filme Koniec dní. ║Rozpočet $3miliónyTržby USA $14,182,492Tržby Celosvetovo $18,099,492 ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Tady jsem se měl bát? Poutavost tam je a celkový nádech příchodu něčeho velkého a zlého, které má vystoupit ze zelené želatiny byl poměrně příjemný, ale nic víc. Postavy jsou jedna velká banda tupců včetně profesorů, kteří si doslova na chytré jen hrají. John Carpenter umí točit horory to dokázal několikrát, ale zde nejde ani o horor jako o povídání o-tom-jehož-jméno-se-nesmí-vyslovit a pohledu na několik vyděšených studentů, kteří poslouchají náboženské pohádky o příchodu zla na naši zemi. Nejpůsobivěji působí rozhodně scény natočené venku před kostelem, které se postavám zdají ve snu.... Jinak slaboučké. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Mistr Carpenter spojil satanskou tematiku se svými trademarky (hudba, seřazení nehybní houmlesáci). Po celou stopáž to za klasickými satanskými filmy trochu zaostává, ale finále je neuvěřitelně sugestivní. Silný zážitek. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Definitivně se potvrdilo, že mám radši atmosféričtější horory ( Mlha od Carpentera se mi líbila víc ) a Vládce temnot v téhle oblasti zaostává. Občasné idiotské chování postav tomu moc nepřidává... ()

Kordus 

všechny recenze uživatele

John Carpenter na vrcholu své kariéry a tvůrčích sil. Po Vládci temnot to s jeho filmy začalo jít malinko z kopce, ale i špatný Carpenter je pořád mnohem lepší než většina těch "horrorů", co nám nadělují současní filmaři. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Trocha sa za to hanbím, ale Vládcu temnôt som prvý raz videl až v r. 2009. Bol som z neho unesený. Následne som si ho zopakoval v r. 2022 a samého ma prekvapilo, že stále nemám dôvod ísť v hodnotení pod 5*. Je to proste klenot a totálny náhul a masaker. Vďaka hudbe je Vládca temnôt neskutočne atmosférický, nepríjemný, intenzívny a znepokojivý od prvých minút. Kasting je dokonalý. Nikto síce nedostal rolu oscarových parametrov, ale na Donalda Pleasenceho, Victora Wonga (Tremors) a Alicea Coopera je fakt radosť pozerať. Skvelá je i výprava starého kostola na periférii mesta, kde vám nikto nepomôže, lebo skrátka nemá kto. Postáv je pomerne veľa a hoci sú masky a gore na vysokej úrovni, nie je to až také nechutné, ako Vec. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Rudé slunce zapadá za obzor a uvolňuje prostor temným silám. Ve sklepení starobylé kaple ožívá sám Satan a připravuje se na rozhodující boj proti lidskému rodu. Zabránit se mu v tom pokusí katolický kněz v podání výtečného Donalda Pleasence a profesor fyziky se skupinou svých studentů... Carpenter si svůj třetí nejlepší film snažil podržet, a tak se opět ujal režie, hudby (její ústřední motiv je nesmírně silný a několikrát vám dokáže pocuchat nervy) a scénáře, u něhož se podepsal pod svým pseudonymem Martin Quatermass. Už tak hutné a klaustrofobické atmosféře přidává na nejistotě spousta červů, brouků a samozřejmě kostel obklopující vyznavači Satana s Alicí Cooperem v čele. Prostředek snímku sice trochu kolísá a to hlavně postradatelnými vedlejšími odbočkami, ale v závěru vše opět krásně graduje. Vládce temnot byl ve své době trochu nedoceněný, ale to byl nejspíš důvod obzvlášť silného roku na kvalitní horory. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

John Carpenter buduje silnou temnou stránku, která dokáže diváka pěvně uchytit už od samého začátku. Navíc dodává vrcholnou démonickou hudbu, která nás bude doprovázet do ranních hodin. Mě to v dnešní době nedostalo, takového Hitchcocka si můžu pustit po padesáti letech a stejně mě ohromí. Pokud bych nebyl s filmem dodnes nedotčený a hodnotil bych ho v době vzniku "možná" bych dal plné hodnocení. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Takhle jsem se nebál už dlouho. Scénář není žádný precizně vysoustružený zázrak, ale Carpenterova režie spolu s kamerou a až bolestivě se opakujícím hudebním motivem vytvářejí jedinečně dusnou atmosféru, jakou u současných hororů nenajdete. Na Carpenterovy jiné majstrštyky - Halloween a Věc - sice Vládce temnot nemá, ale i tak je to skvělý horor! **** 1/2 ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Tenhle film ve své době kritika příliš ne(d)ocenila... Divácký ohlas byl jen vlažný... Přesto jde o excelentní a silný horror, který se dá řadit k takovým klasikám žánru jako The Thing nebo Omen. Celkový dojem z Carpenterova jedinečného stylu i jednotlivé scény, nabité čirou, ničím neředěnou hrůzou, hravě smetávají ze stolu jakýkoliv pokus o kritickou výtku. Gotický děs je konfrontován s racionálně vědeckým přístupem hrdinů; kombinace sci-fi motivů a satanského horroru je poměrně výjimečná. Dobrou trefou je také zasazení děje do prostředí starého kláštera. A angažování Alice Coopera coby vůdce party šílených bezdomovců, to je vyložená výhra. Dobový neúspěch tohoto (dnes už takřka kultovního) snímku, lze vysvětlit ztracením se v záplavě mnoha nových moderních trháků, které dal rok 1987 světu hrůzy. Račte posoudit: Hellraiser, Evil Dead II., Noční můry z Elm Street 3, The Lost Boys, Angel Heart, Bad Taste, Near Dark ..... Přesto si troufám tvrdit, že strašidelnější film byste v 80. letech hledali jen těžko. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Slušně zpracovanej horor na téma ďábel/satan mistrem Carpenterem. NIcméně abych pravdu řek, tak mě to zprvu moc nenadchnulo, i když byla cítit solidní atmosféra, hlavně díky podivným lidem kolem toho domu. Ovšem zhruba 30-40 minut před koncem Carpenter z Prince of Darkness vyždímá co se dá, atmosféru napne k prasknutí, k tomu pár solidních lekaček a člověk se hned kouká trochu jinak na ten horor. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Začínám dospívat k názoru, že The Thing je v Carpenterově filmografii nějaká anomálie, protože jiné filmy od něj včetně tohohle mě nijak nenadchly. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Počátkem 90. let k nám poprvé do distribuce dorazily některé filmy, které měly na Západě premiéru už v 80. respektive 70. letech. Mezi nimi bylo i několik hororových titulů, jako např. Vládce temnot. Byl jsem tehdy skutečně okouzlený bubáky a efekty, které dnes už vypadají úsměvně, takže původně jsem ovlivněný nostalgií nadělil větší počet hvězdiček. John Carpenter má renomé velkého hororového tvůrce, ale vždycky to byl jednoznačný béčkař, který dělal divácké filmy a jen v několika málo případech se mu povedlo překročit svůj vlastní stín. Absolutorium mají u mě vlastně jen dva tituly, a to legendární Věc a Ve spárech šílenství, které krásně - možná nejlépe ze všech filmů na podobné téma - vystihuje sympatickou brakovitost literárního díla Lovecrafta. Vládce temnot k těm výjimkám nepatří, zub času se na něm podepsal a především dnes vidím směšné dialogy a idiotské chování postav. Scénář je zkrátka a dobře pitomý. Jedničku s hvězdičkou ale můžu i po těch letech nadělit soundtracku, to je v rámci žánru skutečná chuťovka, a pozoruhodná je i práce kamery a výtvarné řešení scén. Za to má ode mě John 2* a 45 % celkového dojmu k tomu. V tomhle filmu se bohužel v plné nahotě projevuje i to, že Carpenter omezovaný rozpočtem pracoval většinou - vlastně skoro vždycky - s béčkovými herci, tzn. herci druhé a xté kategorie... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Belze bubák v automatu na ledovou tříšť s příchutí kiwi? Bójim.. Pozvolně budované napětí pomocí rezavých mravenců, dešťovek na okně, červů, zírajících bezdomovců, zírajících metalistů a především znepokojivé hudby. A jsme u toho. Pokud by si člověk odmyslel hudební složku, vypadal by film jak stydlivý naháč uprostřed palubovky vyprodané Madison Square Garden - naštěstí pro něj, lišák John svými mrazivými syntezátory vyhodil pojistky. Nemějte mi to za zlé, ale léta zkušeností prokázala, že Carpenter chutná jedině na ledu.. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý horor od Johna Carpentera. Má dosť dobrý príbeh o skupine študentov, odborníkov z rôznych oblastí, ktorých profesor pozve na študijný víkend a majú za úlohu preskúmať nádobu so zvláštnou tekutinou, ktorá sa nachádza v tajnom podzemí pod kostolom uprostred mesta. Ale nanešťastie čoskoro zisťujú, že miestny farár má skutočne pravdu a chystá sa príchod samotného satana a tak musia nielen čeliť mnohým problémom, ale hlavne sa to pokúsiť zastaviť. Spracovanie je celkom slušné, ale dalo sa to podať aj o niečo lepšie. Táto zápletka pôsobí na prvý pohľad výborne a ponúka veľký potenciál, no ten sa podarilo využiť len čiastočne. Hlavne je to celé také komorné, ohľadom samotného satana málo nápadité a dosť béčkové, takže celý čas sa ma držal silný pocit nedôveryhodnosti a navyše film sa výraznejšie rozbehne prakticky až v poslednej tretine. Ale inak mi to až prekvapivo sadlo a môže za to hlavne tá perfektná atmosféra, ktorá aj z obyčajného dialógu medzi dvomi postavami urobí niečo výnimočné a vďaka nej z filmu neustále cítiť silnú dôležitost situácie. A tak aj v tomto prevedení ma to bavilo od začiatku až do konca a pár scén sa aj samo o sebe dosť vydarilo, hlavne záverečná fáza. Spokojný som aj po hororovej stránke, síce napätie som vôbec nepocítil a jednotlivé hororové scény tiež nie sú až tak zaujímavé, ale všetko to bez problémov vynahradzuje práve tá atmosféra a poteší aj pár slušných prvkov, či už masky alebo rôzne satanove prejavy. Herecké obsadenie je na tom dobre, poteší Donald Pleasence v úlohe farára, ale celkovo mi to zloženie postáv sadlo, jednoducho skupina sympatických mladíkov. Réžia a technická stránka sú výborné, z filmu celý čas cítiť Carpenterov štýl, má tu množstvo svojich trademarkov a chválim ho hlavne za tú vynikajúcu atmosféru. A veľkú pochvalu si zaslúži aj hudba, pričom poteší, že hrá takmer stále. Takže Vládca temnôt síce u mňa nie je žánrová klasika, ktorú by som si chcel pozrieť viackrát, za čo môže hlavne ten priemernejší scenár, ale inak som dosť spokojný, Carpenter je kvalitný žánrový režisér a film povýšil o úroveň vyššie. 72% ()

Reklama

Reklama