Reklama

Reklama

Dimanche à Pekin

  • angličtina Sunday in Peking
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Francie, 1956, 22 min

Režie:

Chris Marker

Scénář:

Chris Marker

VOD (1)

Obsahy(1)

Režisér v úvodu snímku vzpomíná na dětský sen, že jednou navštíví Peking – město, jež kdysi mohl obdivovat jen v knihách. Zve nás na cestu městem, jež poznáváme Markerovýma očima a skrze jeho myšlení. Úvahy a postřehy o tradicích, historii i banalitách všedního života v Pekingu se elegantně prolínají. (Doc Alliance Films)

Recenze (1)

bratr.Milan 

všechny recenze uživatele

První barevný film Chrise Markera, jeho filmová reportáž je vizuálně překrásná. Všechny ty čínské barvy spolu s poetickým komentářem oslavujícím historickou i současnou Čínu tvoří krásnou esej. Naivní oslava socialistické společnosti, ze které později Marker vystřízlivěl, je jediná věc, co mi na tomto snímku vadí. Co se mi naopak velmi líbí, je výrazná autorská hra s formou reportáže, kdy zajímavě propojuje obraz, hudbu a komentář. ()

Zajímavosti (3)

  • Chris Marker natáčel 16mm kamerou zapůjčenou filmařem a producentem Paulem Paviotem. Chtěl natáčet i továrny a dělníky, ale to by vyžadovalo osvětlení, které pro nedostatek prostředků neměl, a tak se rozhodl natáčet v neděli za deního světla, když lidé nepracovali. (bratr.Milan)
  • Film vznikl při cestě skupiny redaktorů časopisu Espirit do Číny, kterou uskutečnili na podzim roku 1955. Účastnili se jí filozof Paul Ricoeur, redaktor a pozdější dramatik a filmový režisér Armand Gatti, agronom René Dumont, básník a etnolog Michel Leiris, malíř Jean Lurcat a Chris Marker v roli reportážního fotografa, který zároveň natáčel záběry, z nichž pak vyrobil film. (bratr.Milan)

Reklama

Reklama