Reklama

Reklama

Ježek v mlze

  • Sovětský svaz Jožik v tumaně (více)
Mysteriózní / Animovaný / Krátkometrážní / Drama / Horor
Sovětský svaz, 1975, 10 min

Obsahy(1)

Príbeh malého ježka, ktorý ide ako každý večer starou známou cestou navštíviť priateľa medveďa, nesie mu malinový džem a teší sa, ako budú spolu počítať hviezdy, popíjať čaj. Nebolo by na tom nič zvláštne, keby sa cestou nestratil v hmle a všetko nebolo zrazu inak... (oficiální text distributora)

Recenze (79)

Matty 

všechny recenze uživatele

Sugestivní, téměř hororový příběh z ruských lesů. Množstvím zamlžených výjevů a hlasem vypravěče mi (jakožto ignorantovi přes ruský film) připomenul pouze Tarkovského, konkrétně jeho Zrcadlo, což je však dosti přehnané přirovnání. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Razcvetaly temnoty i zvězdy, páplily tumány nad jöžikom... ;o) . . . Čistaja krasóta pa Russki! - - - P.S. Milovníci bodlinatých rozervanců hleďte zde: http://www.youtube.com/watch?v=JZS1fLK4DYM - - - - - (Poprvé viděno v mjéždunarodnyj dětskyj děň adínacatovo góda na YouTube v původním znění s angl. titulky, hodnocení 324., komentář zde lehce okouzlen jako jednatřicátý - 1.6.2011) ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Martin Ryšavý, volně: "A když konečně dojde ke shledání s medvídkem, je jasné, že ježek už je existenciálně úplně jinde." ♥ ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Byl to dech tajemné bílé klisny, či jen obyčejná mlha, co zahalilo temný hvozd a z ordinérních věcí udělalo pro vystrašeného bodlináče doposud nepoznané nebezpečí? Má jeho malinový džem vodotěsné balení? Je po tom všem kolem medvědova komína pořád stejně hvězd? Jsou existenciální prožitky, po kterých ježek musí zákonitě říct medvědovi, ať si samovar narve do prdele i s jalovcovými větvičkami.. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Šel ježek za kamarádem, nesl mu marmeládu, cesta jako jindy, když za ježkem zahoukala sova a pak se snesla mlha, že by se dala krájet. Ježkova cesta se stala dobrodružstvím. Marmeládu pro kamaráda medvěda neztratil, statečný ježek. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Stiesňujúca ruská rozprávočka, ktorá dokonale pripraví ruské detičky na strastiplný (hoci našťastie dosť krátky) ruský život. Chýba už len vodka. Edit: "Pamätám si, keď som to videl ako 4-ročný. Nič neprekoná sledovanie ruského existenciálneho filmu, keď ťa potom mama vezme do škôlky v skoré ráno, keď je vonku stále tma a -30°C" (citát komentára z youtube). ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Tak jak jinak, než dost mlhavě a psychedelicky mohl dopadnout nápad počítat s medvědem hvězdy a popíjet při tom čaj ze samovaru? Potemnělá pohádka s uhrančivým komentářem a s pár dost zajímavými, lehce bizarními scénami (například bílý kůň v mlze) a všeobecně náladou, která k pohádce moc nesedí, z toho pramení jedna z mála výtek, díky tomu to totiž nemůže být plnohodnotnou pohádkou a díky dětským úlitbám zas Ježkovo mlhavé dobrodružství nemůže být ani natolik přemýšlivý, jak by nejspíš chtěl být, atmosféře navzdory. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Do hávu klasickej personifikovanej rozprávky-bájky zaobalený štylisticky vybrúsený, formálne uhrančivý expresionistický horor hrubozrnného kalibru. Norštejn je poet starodávnej kresby ožívajúcej v jemne sa nabaľujúcej atmosfére s až gotickým nádychom. Ruská sugescia v akcii. Na dôslednejšie odčítanie myšlienkovej podstaty je nutné ďalšie zhliadnutie. 100% Video tu (s anglickými titulkami). ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

uživateli Matty(mu) to připomnělo tvorbu Tarkovského. To já zase pro změnu přišel nato, kde vzal John Carpenter inspiraci pro svůj snímek http://www.csfd.cz/film/1320-mlha/ :o) p.s. musím přiznat, že ("pana vypravěče film.obraz(k)y") Andreje Tarkovského je zde opravdu "cítit".... ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Pěkný film o tom, že i ježek může prožít řadu zajímavostí za pouhých 9 minut. Ale že by se ježek kamarádil s medvědem? Tady si scenárista pustil fantazii až za čáru, ale nakonec proč ne. ***(15.10.2010) ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Výtvarné poňatie sovietskej rozprávky je ponuré a temné. Stratený ježko v hmle prežíva podivné stretnutia a skoro horrorová atmosféra príbehu sa vrýva do nás. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Príbeh o malých dobrodružstvách malého ježka. A o sile priateľstva, ktoré si nájde cestu aj v hmle. A v noci svieti ako hviezdy, ktoré počíta. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Krásný, přímo poetický příběh s nádhernou atmosférou, animací a v neposlední řadě vynikající hudbou. Ježek se vypraví na cestu za medvěděm, aby spolu sledovali hvězdy, a přitom potká v mlze mnoho lesních zvířat. Některá děsivá, některá nádherná. ()

Reklama

Reklama