Reklama

Reklama

Co kdyby vám někdo dal krabičku s tlačítkem, po jehož stisknutí byste získali milion dolarů, ale současně by připravila o život někoho, koho neznáte? Udělali byste to? A jaké by byly následky? Píše se rok 1976. Norma Lewis (Cameron Diaz) je učitelkou na soukromé střední škole a její manžel Arthur (James Marsden) je technikem v NASA. Jde o naprosto průměrný manželský pár, který žije běžným životem na předměstí se svým malým synem... dokud se u jejich dveří neobjeví tajemný muž se silně znetvořeným obličejem (Frank Langella) a nabídne jim něco, co jim může navždy změnit život: krabičku. Během 24 hodin, které na rozhodnutí mají, jsou Norma a Arthur nuceni čelit zásadním morálním dilematům. Brzy zjistí, že následky jejich rozhodnutí jsou zcela mimo jejich kontrolu a týkají se mnohem zásadnějších věcí než jen jejich vlastního štěstí a osudu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (663)

POMO 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý námet, osobitá omamná atmosféra (hudba, výprava a vôbec celý retro nádych od kostýmov až po tapety na stenách). Škoda že sci-fi komplot na pozadí príbehu je tak "prefantasmagorený", až znevažuje vyznenie celku. Ako správne kreatívny úlet ale film stojí za videnie a určite podnecuje k dlhším debatám než väčšina nenápaditých, šablonovitých sci-fi thrillerov. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Southland Tales reloaded. Box je možná sevřenější, ale podobně nabubřelý projekt, jenž je svým hromaděním motivů, linek, mystických momentů a tajemných detailů místy ABSOLUTNĚ K SMÍCHU (Santa na silnici, knihovna). Kelly se pokouší vytvářet komplexní vize, a to bez limitů a žánrových ohraničení, za to si zaslouží respekt. Náruživě klame tělem a všechny scenáristické kotouly si trochu vyčůraně obhajuje předem (brakové sci-fi povídky dovolují vše), ale nic to nemění na tom, že při jeho neznalosti míry film ve výsledku moc nefunguje a znovu odhaluje spíš úskalí postmoderních přepálených vizí, než aby ukazoval jejich výhody a sílu. Kdekdo asi bude hledat důvody k obecnému nepochopení ve vyjebávání s očekáváními - ale Box by byla na odpis i bez toho brutálního odklonu od semdesátkového psychologického retra (s chutným rozjezdem a fantastickou atmosférou) k moralizujícímu upgradeu jednoho dílu Krajních mezí. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

The Box měl našlápnuto k zajímavému filmovému kousku a většinu času jím také je. Tvrdou ránu do hlavy však Kelly v závěru uštědřuje svým divákům takovým způsobem, že mu to nelze odpustit. Kdyby se tolik neukájel vlastními tvůrčími nápady, které vedou k překombinovanosti celého děje, mohl být jeho snímek příjemným mysteriózním dílem, takhle žel zůstal jen na půli cesty. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Taková atmosféra, taková paranoia a všechno to se závěrem, kdy víme, o co jde, vyšumí. Taková škoda! ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Takhle neklidně a nepříjemně jsem se u filmu už pěkně dlouho necítil. The Box má úžasnou atmosféru, kupodivu skvělý digitální retro look a znepokojivý děj. Režie je celkem dost ujetá, ale přesně tím stylem, u něhož člověk může poznat, že je to tak úmyslně. Frank Langella v roli "divnýho týpka" je navíc něco jako ztělesnění mých nočních můr. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Kdyby měl bejt každej film jako tenhle, tak to bych radši sbíral mouchy než chodil do kina. Ona, pointa je dobrá. Zmáčknout čudlajsa u krabičky, tím sejmout neznamýho člověka a zkasírovat mega nebo se zachovat jako grand a zůstat i nadále jen u bezplatného mačkání holčíčích čudlajsů na hrudníku. Jenže, jak je dobrá tahle pointa, tak je blbej příběh, kterej se k tomu přibalil. Někdy od 20minuty se film změní v bohapustou oslavu imbecility. Chlápek co si hraje na pana tajuplného a přitom vypadá jak nedodělanej pan Tau. Lidi, kterým místo krve, tečou z nosu zbytky kečupu z KFC a aby toho nebylo málo, tak Kamča tam nemá jedinou milostnou scénu. No prostě všeobecnej trapas. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Podmanivá, formálne brilantná (multi)žánrovka o hriechu a pokání. Atmosféra 70. rokov i napodobňovanie vtedajších filmárskych postupov sú jednoducho brilantné, miestami film skutočne vyzerá ako od Kubricka. "Sci-fi Satan" Frank Langella tvrdo diktuje, ale James Marsden zdatne kontruje. U (hnusnej a starej) Cameron Diaz som si nebol istý, či: a, hrá tak príšerne, alebo b, geniálne napodobňuje zlé herecké výkony z dobových filmov. Veľmi atmosférické a ani chvíľu som nemal pocit autorskej onánie, z ktorej býva Kelly tak zhusta obviňovaný (vzhľadom na predchádzajúce filmy i právom). Práve naopak, sústredená príbehová i vizuálna kompozícia. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Kelly se přestal opájet vlastní pochybnou genialitou a vrátil se zpět na zem, aby naservíroval velmi protřelý a vychytralý žánrový hybrid, který táhne atmosférou pobledlých sedmdesátek, morálními dilematy a démonickým Frankem Langellou. Netrápí dlouhým vysvětlováním, jen dává vzpomenout na Kubricka a přímo míří na bránu. Výborný závěr. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nepřišlo mi, že by si ten film zasloužil tak nízký hodnocení. Sice to bylo jiný, divný, a ten příběh moc smysl nedával. Ale ta atmosféra, ta muzika, ten Frank Langella...to je přesně to, co jsem si z toho filmu dokázal odnýst. Prostě mě to překvapilo. Už jenom proto, že zkoušej mysteriózní příběh trošku jinou formou. Žádný UFO, žádný nevysvětlitelný záhady. Prostě něco naprosto nového. Každopádně tak nedotaženýho, že možná proto má tak nízké hodnocení. Mně se to líbilo, co si řikaj ostatní je mi jedno. Ať si kecaj, co se jim zlíbí. Na čsfd už dávno viditelně špatný film neznamená skutečně špatný film. Na to jsem si už dávno zvyknul. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $30miliónovTržby USA $15,051,977Tržby Celosvetovo $33,333,531Tržby za predaj Blu-ray v USA $732,786 //počet predaných kusov 24,983Tržby za predaj DVD v USA $3,878,154 //počet predaných kusov 193,075║ rozporuplné, príliš prekombinavé, herci slušne uhrajú ale slušný nápaditý námet nevyznie v plnej sile /40%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Poprvé Richard Kelly natočil opravdový film. The Box je atmosférou vynikající, prostějším příběhem se sci-fi mysteriózní zápletkou prokletý a kvalitními drahými triky ošizený snímek, který mě usadil na skoro celé dvě hodiny do sedačky (byl jsem na posteli, ale zní to blbě:)). Cameron Diaz i James Marsden patří mezi mé oblíbence a hrají velmi dobře. Frank Langella má smůlu, že ho Kelly nechal zabírat z blbých úhlů a jeho digitální "zjizvení" je hrozně patrné. Jak jsem řekl, atmosféra nemá chybu, retro je dotaženo do detailu a sci-fi příběh, který nahrává spekulacím a mrazení v zádech (první příjezd do motelu, knihovna...) mě prostě dostal. K nejvyššímu hodnocení chybí pouze trochu krtší stopáž a trochu víc peněz. Ta levnost je tu opravdu hrozně poznat. Ještě škoda, že Langellu zabírá kamera tak špatně, že digitálně "ubraná" tvář je jak pěst na oko a divák tomu ve většině záběrů ze strany vůbec nevěří. Jinak velmi dobrá věc, které ve mě splnila všechna očekávání. Kelly umí točit i normálně a nemusí furt opisovat od Lynche (tentokrát opisuje jinde:))). ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Richard Kelly .. Poměrně nesympatická povídka s banální morální otázkou (kdo by za dané situace nezmáčkl?) a thrillerovým ocáskem. Chvíli Box ovšem drží pohromadě, atmosféra a stylizace zapůsobí příjemně, jenže po chvíli začne Kelly diváky vmanipulovávat do svých zcestných sci-fi představ, až nechápu, že ho baví nás tím vrstveným balastem zase krmit (a zase nevydělat!). Já tedy nikdy nespolkl ani to padající letadlo a ošklivého králíka, pseudointelektuální nadčasovost slátaniny Southland Tales ubíjela a ani potřetí mne výsledným produktem nerozehřál ke spokojenosti. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Režisér Richard Kelly chtěl zjevně opět natočit hit a zároveň silný film a proto ve snaze oprášit svůj filmový opus magnum Donnie Darko použil všechny jeho ingredience a tajné přísady, postavil svůj nový snímek opět na retro stylizaci a náladě (tentokráte šel ale ještě víc proti proudu času a namísto 80. let se zaměřil na ducha let 70tých...), znovu odkazuje k rámci mysteriózna, opět pracuje se stylizovanou brakovostí a využívá jejích klišé i zásad, zase se do jeho hledáčku dostala typická středostavovská rodina, opět tu máme invazi z vesmíru, opět jsou tu tajemní ONI...tentokráte to ale Richard Kelly přehnal. The Box je galimatyáš hrající s divákem nefér hru. Na začátku vypadá jako vynikající retro, v prostředku jako nepovedený díl seriálu Hranice nemožného a ke konci jako parodie levných béčkových sci-fi. Navíc to levné moralizování... Škoda, že nezůstalo u psychologického retra s dokonale budovanou atmosférou 70. let. Bez přehnané fantastiky, bez za vlasy přitažených morálních dilemat. Sedmdesátky z tohoto filmu doslova sálaly... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Bacha tenhle komentář bude trochu spoileroidní :) Zase je to podivné, ale velmi hezky retro stylizované a porce onanie a přemrštěnosti se oproti Southland Tales snížila tak na 20%. Na stupnici divnosti si toto může podat ruku třeba s tím Donnie Darkem. Teď už ale k filmu. Líbilo se mi tam to morální dilema a i některé další motivy "testování" (asi) mimozemskou rasou (zvanou zaměstnavatelé) za tiché podpory NSA. A také se mi líbilo to samotné zakončení, které sedí jako prdel na nočník. Tudíž je alespoň ta hlavní, thrillerovitá, část filmu uspokojive zodpovězena. Ten zbytek mi trošku připoměl příběh Half Life 2 s rasou Combine, která jedná pomocí zástupců zde na zemi. Co se hereckejch výkonů týče tak James Marsden velmi dobrý, Frank Langella perfektní a Cameron Diaz mi tam moc neseděla. 70% ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Pacient vyrobil zařízení jehož funkce je neznámá. Pacient doporučuje dát zařízení do domovů.... Tak tak, někde letos Santa naděloval dřív! Nač se dlouze rozepisovat. Je to o tom, jestli zmáčknout nebo nezmáčknout. Strach? Z čeho? Tenhle mimozemskej projekt nedopadl zrovna nejlíp. Chybí mi technické finesy, přesvědčivý herci, ale hlavně příběh, který by přinesl nějaké zajímavé a šokující odhalení. Místo záhad jen tajemné pronásledování, umírající známí a neznámí, zjevující se tajemné postavy se vzkazy – nebudete mi věřit, je to NUDA !!! Nastavovaný příběh zaujme jen na začátku, protože nápadu říkám ano! Je hodně znát, že tohle byla ,,jen“ povídka, u které to mělo zůstat. Nevěrohodné herecké výkony, nepřesvědčivé vyznění sobeckosti či chamtivosti lidí vedoucí k záhubě mě nutí napsat, že tohle za vidění nestojí! PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * Víte že? Film vznikl na základě povídky Button, Button od Richarda Mathesona, který je také autorem knihy Já,legenda? ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Mne sa tento film celkom páčil. Za horor ho však nepovažujem, sci-fi thriller k nemu pasuje viac. Film mal zaujímavú myšlienku a bol podľa mňa veľmi originálny, ale v druhej polovici som sa miestami nudil. Zachránil to zaujímavý záver. Chválim aj herecké výkony, čiže u mňa je tak na 70%. ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Byla ta záhadologická šaráda zapotřebí? Nebyla. Mysteriózní kulisy a nudně tradiční žánrové rekvizity jsou nahodile rozházeny jen kvůli vnějšímu pozlátku, ale nijak film vnitřně neobohacují, neposouvají a pro tu základní myšlenku „buďme morální, jinak se nám to vrátí a nakope nám to prdel“ nejsou NIJAK potřeba. Holt z krátké povídky materiál na celovečerák neudělám tím, že ji „vylepším“ zfetovaným Santa Clausem, hvězdnou bránou nebo šíleně se chechtajícími teenagery. Za půlhodinovou realisticky laděnou moralistní verzi z Twilight Zone bez všech těch studentíkovských „cool“ sračiček jsem mnohem raději. PS: Cameron Diaz nezvládá nikoli proto, že by nestačila na roli, ale proto že je krátká na imitaci buranského jižanského přízvuku, a kdyby se místo na tuhle holou zbytečnost (vysokoškolská angličtinářka mluví jako holka od krav, a to jako jediná z celého filmu?) musela soustředit čistě jen na postavu, vypadalo by to hned jinak. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Kelly me prijemne prekvapil a nakonec nasral, ale poporade. Cely je to takovej mix mezi drama, sci-fi a mysterioznosti s lehkym nadechem lynchoviny a po vetsinu casu to diky paradne temny hudbe je perfektne tajemny, napinavy a zajimavy a Kelly jen pomalicku a postupne odhaluje drobny vysvetleni, o co ze to tu jde. Proste spickova atmosfera. Navic se slusnejma hercema, hlavne teda paradni znetvorenej Langella. Drobnou vytku bych mel mozna k ne uplne doladenejm trikum a celymu vzhledu filmu, kterej se sice snazi o jakysi retro, jenze ve vysledku je vsechno takovy nahnedly. No ale proste i pres tech par drobnosti fakt skvela atmosfericka zalezitost a ja se jen tesil, jakou paradni pointu a vysvetleni na me Kelly vypali a zaroven doufal, aby to nebyla nejaka kravina. Bohuzel toho se asi bal i Kelly, tak pro jistotu konec vypustil, proste zadna pointa se nekona, najednou je konec. Cimz me kurevsky nasral, ale i tak filmu dam 4*, protoze az na ten zaver to je parada. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Tři lidé, tajemná skříňka s tlačítkem, slib pohádkových peněz a hrozba smrti jako splátky dluhu. Dokud se film drží těchto záchytných bodů, je docela poutavý a příjemný. Povídka Richarda Mathesona údajně končí okamžikem, kdy se hrdinové rozhodnou a tlačítko zmáčknou. V předloze je tedy asi důležitější a zajímavější, co je k tomu vede, jak si svůj čin předem obhájili atd. Látka na dvacet, maximálně třicet minut. Richard Kelly se ptá, co bylo dál. Napadají mě různé způsoby, kam se taková zápletka dá rozvinout a ne, nemuselo to být á priori blbé. Ale je. Za prvním obratem v ději už se příběh pohybuje na tak labilní půdě, že je otázkou času, o co kde zakopne a roztříští se na kusy. Tak se i stane (nejednou), ale to není vše. Jak děj postupuje, přibývá v něm významného pomrkávání Velkého Kazatele, který svému publiku cosi závažného sděluje. Dělá to rétorikou sveřepého jehovisty a protože se současně nápadně zhorší řemeslná kvalita filmu a vnitřní integrita jednajících postav, mám podezření, že se v určité fázi natáčení usoudilo, že scénář nefunguje a narychlo se přepisoval. Donnie Darko pro mě není nijak zásadní film, proto jsem od The Boxu neočekával nic určitého a jediný předsudek, s kterým jsem k němu přistupoval, se týkal Cameron Diaz, kterou nemám v oblibě. Skutečně se mi zdá velmi špatná, ale nakonec váhám, zda z toho vinit ji, nebo hloupost zadání. 30% ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Manželský pár vzbudí k ránu domovní zvonek, ale než se dostanou ke dveřím, je tajemný návštěvník pryč. Na zápraží nechal ležet podivnou bednu s červeným tlačítkem a dopisem, ve kterém oznamuje svou budoucí návštěvu. Když příjde nabídne ženě milion dolarů, pokud zmáčkně ono červené tlačítko. Máto však háček, při každém zmáčknutí někde někdo zemře. Tolik asi k příběhu nového filmu Richarda Kellyho, na jehož Donnieho Darka nedám dopustit. Zní to zajímavě a tajemně, řeknete si, ale bohužel, atmosféra prvních dvaceti minut velmi rychle vyprchá a i přes dobré herce a slušné technické zpracování to rychle začne nudit. Dilema jestli zmáčknout nebo ne by průměrnému Čechovi vydrželo na jednu ranní cigaretu a tak člověk většinu myšlenkových pochodů našich hrdinů nechápe, a když se z filmu posléze stane upachtěná sci-fi s nezbytnými kellyovskými "vodními" efekty nestačíte už kroutit hlavou. Jako námět pro krátkou filmovou povídku jistě ano, ostatně i námět je short story, ale celovečerák s pomalým tempem určitě ne. Půl bodíku za úsměv, kterým diváky častuje Frank Langella. ()

Související novinky

Tvůrce Donnieho Darka opět zkouší sci-fi

Tvůrce Donnieho Darka opět zkouší sci-fi

12.03.2012

Richard Kelly (foto) je tak trochu „one hit wonder“. Navíc Donnie Darko vlastně ani nebyl hit, jen postupem času získal kultovní status. Každým dalším filmem Kelly nahrává svým odpůrcům, kteří tvrdí,… (více)

Strašáci nanovo

Strašáci nanovo

24.04.2009

James „Cyclops“ Marsden se vyřádil v několika komediích (a v každé předvedl, že má pro tenhle žánr opravdu talent), ale teď zkusí něco drsnějšího. Nejdřív jej uvidíme v hororu Richarda Kellyho The… (více)

Reklama

Reklama