Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka o záludném hvězdáři a čisté lásce, která jeho úklady překoná... Starý vévoda zvolí za vychovatele své dcery Drahomíry věhlasného astrologa, magistra Vecchia. Mocichtivý hvězdář vykládá vévodův osud z hvězd po svém a podle svého přání. Horoskop prý naznačuje, že pokud vévoda nedá astrologovi svou dceru za ženu, zahyne ve válečném tažení. Drahomíra, věrná své dětské lásce k mysliveckému mládenci Ondřejovi, magistrovi nevěří, a proto na ni úskočný Vecchio nastraží past. Co by to ale bylo za pohádku, kdyby v ní pravda a láska nezvítězila? V roli Drahomíry uvidíte křehkou Lenku Vlasákovou, uhrančivého magistra Vecchia hraje Ondřej Vetchý, statečného myslivce Ondřeje Filip Blažek, chůvu Jana Hlaváčová, vévodu Ladislav Frej, dvojroli Černé a Bílé paní Ivana Chýlková, sestřenici Elvíru Gabriela Filippi. (Česká televize)

(více)

Recenze (23)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Vážněji laděných pohádek u nás tolik nevzniká, cením si proto každého takového pokusu. Škoda, že provedení nestačí námětu, hlavní zbraní v navozování pocitů u diváka tak zůstává především hudba velikánů Händela, Pachelbela a dalších. Dialogy i postavy by zasloužily trochu více péče, ale jinak to není rozhodně tak podřadné, jak by vyplývalo z momentálního hodnocení. Jo stejně jako jezinka jsem si všiml, že ústřední pár si o rok později prohodil slepotu v pohádce Ošklivá princezna. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Variace na pohádku o Popelákovi, kdy myslivec morganatickým sňatkem, hned poté, co přišel Hvězdnou dráhou ke své Hvězdě, k titulu přišel. Vzhledem k představitelům hlavních rolí a k tématu slepoty, nemůže se divák zbavit pocitu, že se tu někdo inspiroval Esmeraldou, táž dvojice jen o rok později hrála opět partnerskou dvojici, kde jeden je slepý (Ošklivá princezna). Nemohli by hrdinové přicházet o něco jiného, než o zrak? Představte si myšlenku pohádky, kde by hlavní hrdina byl třeba kastrát, nebo by potřeboval ledvinu ... Ovšem smrtelná byla scénka, když si myslivec povídal se svou halucinací. Miluju užvaněné bludy. A bez ironie - klasiku v pohádkách mám ráda. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Překvapuje mne zdejší tragické hodnocení. Když nic jiného, má tahle pohádka vážnějšího ražení dokonalou empírovou stylizaci, alespoň co se kostýmů a architektury týče. Všudypřítomný barokní hudební doprovod se sem příliš nehodí, ale to zas tolik nevadí. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Vůbec, ale vůbec jsem nechápal motivace postav. Nevěděl jsem, oč jde Vetchému, a on sám chvílemi vypadal, že neví, oč mu má jít, král netušil, jestli má bojovat, nebo ne, princezna netuší, jestli má myslivce ráda, nebo ne, protože jinak by příběh byl jasný už na začátku... Postavy se chovají jako loutky bez vlastní vůle, tam, kde je nutná akce, pasivně čekají, nebo dokonce slepě (vtip! :-)) věří chlápkovi, kterého podezírají. Mankote, a svatá prostoto! Druhá část je jak z jiného vesmíru, chvílemi připomíná Nekonečný příběh (pamatujete, jak bylo nutno projít branou mezi sfingami?). Sice je hezké, že pohádka děti vychovává hudbou skladatelů vážné hudby (možná jen byla levnější, než platit skutečného skladatele), ale celkově to chtělo možná trochu větší nadhled a humor. ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Krásná a kouzelná záporačka G. Filippi i L. Vlasáková, nádherné interiéry, přirozená pohádka, výborné herecké výkony všech, moc pěkné kostýmy, hudba též. Škoda, že zapadla a je dost podhodnocená. "K mládí patří smích ne zármutek." Jediné, co mi tam vadilo, že slovo hvězda/y tam padne tak často, až to člověka unavuje! "Někdy tma není tak hrozná, jak si myslíme." "Lidé nemají rádi neštěstí, chtějí se bavit." "Víra pomáhá uskutečnit i ty nejsmělejší plány." ()

topi 

všechny recenze uživatele

Škoda počítačových efektů, které celou pohádkovou inscenaci srážejí dolů. Jinak i příběh je chvílemi docela zmatený. Naopak nejlepší složkou filmu je použitá hudba skladatelů Vivaldiho, Bacha, Vejvanovského a dalších. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Tak nehezkou pohádku jsem již dlouho neviděl. Místo dialogů a děje vážná hudba, věhlasnější herci nejsou ani pořádně vidět, vévodova princezna mi byla nesympatická. Chudák si vezme princeznu, aniž by vévoda mrknul brvou, osud některých postav není znám...dětem rozhodně nedoporučuji, ještě teď mám z ní divný pocit. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Naprosto zbytečná odfláknutá pohádka, kterou zachraňují akorát herecké výkony herců, jinak je to naprosto o ničem a strašně uspěchané. Navíc je z toho cítit, že nedostali úplně dobrý budget, takže je to dost low cost. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Pohádka je pro mě žánr, který je primárně určen pro děti. Podle mého mínění, tento film pro děti vhodný není. A mě se taky nelíbil, takže příště dám přednost třeba hvězdám na Metaxe. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Exteriérová, tak trochu sci-fi pohádka o království, kam přichází podlý hvězdář, aby se spolčil s další proradnou osobou v království. Ti pak pošlou krále do bitvy, kde má přijít o život, jeho dcera oslepne a její milý, místní myslivec, by měl být sprovozen ze světa. Ale láska je mocná čarodějka a díky ní se dá dostat i do království hvězd a tam za svou milou bojovat. Pro děti tato pohádka moc není, spíše pro dospěláky, na ty je ale zase docela nudná. Podprůměr. Hudba: vážná hudba skladatelů Bacha, Albinoniho, Pachelbela, Marcella, Vivaldiho a Vejvanovského. ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, že tím pravým je vždycky někdo krásný, jedno, zda myslivec či Honza. Jakoby ti oškliví neměli šanci ani v pohádce.:-) / Nejasná pohádka nejasných motivací a nejasného konce. Tak vlastně aspoň že tomu mysliveckýmu to slušelo.:-) ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Znám spoustu horších pohádek, ale taky spoustu o dost lepších pohádek. Zlatý pohádky z papundeklovýho studia 80. let. V těch se sice při rychlejším pohybu třásly papírový šišky na papírovejch stromech, ale aspoň ty dialogy byly úměrný cílovce (dětem). Tady se řeší dokola hvězdy a slepota, hvězdy a slepota, hvězdy... Jedna * za hudbu. To je moje srdeční záležitost. ()

RonaMidu 

všechny recenze uživatele

body za hudbu,za oblíbenou herečku,(i když tady tedy nikterak neexcelovala),a poslední za odvahu natočit takový divnofilm... ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

Taky dost dobře nechápu zdejší hodnocení, viděla jsem spoustu mnohem horších pohádek. Tato sice není žádný zázrak, ale je kostýmně i exteriérově velmi zdařilá, herecky celkem slušná a kameramanovi se občas povedlo (pokud tedy zrovna nesnímal postavy naproti oknu) vykouzlit i atmosféru. Co je na zabití - scénář, který si neujasnil, co vlastně která postava cítí a vyjadřuje (princezna je chvíli emancipovaná divoška, pak intelektuálka a pak naprosto pasivní oběť, astrolog je chvilku velký intrikán, pak bezmocná loutka a nakonec zničehonic umře) a pak hlavně režie, kdy má člověk při sledování střihů pocit, že musely často zásadní pasáže děje vypadnout. ()

wictoria 

všechny recenze uživatele

Miluju Čtvero ročních období, obdivuju zámek Kačinu a mooooc se mi líbil Filp Blažek i herecký výkon Ondry Vetchého. Jinak je to ale promarněná šance na hezkou pohádku. Nevím, jestli to takhle zpackal režisér nebo střihač, ale ta pohádka měla šanci být hezká až krásná a dopadla neslavně... V mnohém souhlasím s PollyJean ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Místy jako televizní inscenace italské operety z osmnáctého století, místy jako šedivý Herzův "czech horor". Tuzemské příběhy by měly sázet na jiné koně......hravost, barevnost, humor. Nemám podobné pohádky rád a troufám si tvrdit, že podobně jsou na tom i dětští diváci. ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Krásná a neokoukaná princezna Lenka Vlasáková. Zimních pohádek není mnoho. Hercům se kouří od úst, lze tedy usuzovat, že se natáčelo i v třeskutých mrazech! Představitelé mnohdy pouze v lehkých kostýmech zaslouží pochvalu. Napínavý příběh o lásce mezi myslivcem a princeznou. Atraktivní téma nebeských těles. Pěkné zakončení neznámé pohádky. Výtečné výkony: Vetchý, Blažek. Hezká záporačka Filippi. Povedené podbarvení klasickou hudbou. Filmaři dávkují pravdu: „…hvězda spadne z nebeské klenby...“ // „Na hvězdnou dráhu se dostaneš tam, kde se hvězdná obloha dotýká země.“ // „Přijede sem magistr astrologie a astronomie.“ „Ten magistr vypadá jako podvodník.“ ()

Stejšn 

všechny recenze uživatele

"Kamera: Martin Kubala" - mám takový dojem, že pan Kubala má zřejmě nějakou oční vadu, protože všechny, naprosto všechny záběry jsou přesvětlené a na obrazovce jsou úplně šedivé, s kontrastem tak polovičním, než má být. Pro Solarise - vypadá to jak Shadow of the Beast. Viděno v ČT HD. Jinak film je sice pohádka, ale dětem se líbit nebude. Svým pojetím je vážná, zdlouhavá a natočená příliš "umělecky". ()

Reklama

Reklama