Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavný hororový snímek a podle mnohých žánrový milník vypráví o skupině vědců z výzkumné stanice na Antarktidě, čelící mimozemské hrozbě. Když skupina vědců z výzkumné stanice na Antarktidě přihlíží tomu, jak se jejich norští kolegové snaží zastřelit psa, netuší, co se za celou akcí skrývá. Brzy však zjistí, že zvíře je přenašečem mimozemského organismu, který dokáže ovládnout a napodobit rozličné živé formy. Atmosféra mezi výzkumníky houstne. Kteří z nich se stali hostiteli? A dá se v takové situaci vůbec někomu věřit? Ačkoli dobové ohlasy filmu kultovního režiséra Johna Carpentera vytýkaly, že je pomalý, ponurý či depresivní, své velkolepé renomé si Věc budovala během let, a to také díky uvedení na videokazetách. Dnes je pak dokonce považována za jeden z nejlepších hororů všech dob. Svůj podíl na tom má jistě přesvědčivé vyobrazení zvolna sílící nedůvěry, houstnoucí napětí i krvavé surové scény ukazující, jak invazivní organismus se svými hostiteli nakládá. (Česká televize)

(více)

Diskuze

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Yoshitsune , Yoshitsune

Tohle všechno jsou jenom fanouškovské dohady a teorie, tuším že ve scénáři nebylo nijak psáno ani zmíněno, zda je Childs věcí, či nikoli. Mám dojem že se na to někde přímo Kurta ptali a ten odvětil, že tak dalece nad tím nepřemýšleli :) Nicméně je fajn nad tím takhle bloumat, vymýšlet co a proč atd. Z podobných diskuzí pak jeden kolikráte zjistí, čeho si třeba nevšiml, nebo co může někdo jiný vnímat docela jinak... Mě to prostě baví, a u takové Věci je toho fůra, nad čím se dá spekulovat.. :)

na příspěvěk reagoval Yoshitsune

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

Jakkob

Pravda, našel jsem si tu scénu a opravdu v uchu nic nemá. Nicméně bych prequel nebral vážně co se týče těchto detailů, způsobu proměn a tak, třeba právě pokud jde o oblečení. Zde třeba Bennings když se přemění tak si musí navlíknout bundu a je jasný že věc oblečení neimituje (ostatně když to nedokáže s naušnicemi, jak by imitovala zipy knoflíky a podobně, to by se teoreticky mohla měnit v cokoli, nejen v živé organismy), zatímco v prequelu imituje oblečení.

na příspěvěk reagoval Jakkob, PKD

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

Jakkob

Neměl jsi problém ho vnímat jako hlavního... To znamená, že ti někdo řekl: dívej se na tady toho, ten je hlavní?

na příspěvěk reagoval Jakkob

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

a co se týče možného benzínu ve flašce, tak ještě než se objevil Childs, tak se toho MacReady chtěl napít

na příspěvěk reagoval Jakkob

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

Childs může být Věc, ale taky nemusí. Věc se poučila a naušnici si tam dala a co se týče páry u pusy, tak když se Věc měnila na Benningse, tak taky měla páru u pusy. To že u Childse neni vidět pára, je z důvodu kvality formátu v jakém se to točilo a taky kamerou. 

na příspěvěk reagoval Jakkob

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

flanker.27

Je to více méně tak - ona mu řekne o náušnici a on si sáhne na špatné ucho, na což ho ona upozorní a pak ho usmaží plamenometem. Nicméně náušnici jako takovou nemá ani v jednom uchu, proto jsem stran toho zpozorněl, když jsem si na konci Carpentrovi Věci všiml, že Childs náušnici má. Stejně tak jsem si všiml i té páry, co mu šla od úst a nosu ještě chvíli před tím, než si spolu s MacReadym sedli a popíjeli, takže i s tou párou je to myslím vyvrácené, nebo aspoň pro mě... Zbývá tedy ten benzín v té flašce, ale hlavně díky tomu prequelu si já osobně myslím, že Childs byl v závěru filmu stále ještě člověkem.. :)

na příspěvěk reagoval flanker.27

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

Jakkob

Pravda, že je to bratru deset let, ale pamatuju si to tak, že gerojka se zeptá věci co naušnice a věc ukáže na ucho a ona řekne to je ale druhý ucho.

na příspěvěk reagoval Jakkob

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

flanker.27

Pokud si dobře vzpomínám, tak na závěr prequelu si Věc nedala do ucha náušnici vůbec, nicméně při připomínce o náušnici si sáhla na špatné ucho, ale náušnici jako takovou neměla vůbec. Když tak mě oprav, ale koukal jsem na to cca týden, dva zpátky a myslím, že si to pamatuji dobře...

Nicméně jasně, prequel není dokonalý, ale mě se celkem líbí a nemyslím si, že by dělal Carpenterově filmu kdo ví jak velkou ostudu, pokud vůbec. Tvůrci se myslím snažili a je to tam vidět. Že jim stran kontinuity něco unikne jim s tím, jak sem si celkově film užil, asi dovedu odpustit...

na příspěvěk reagoval flanker.27

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

Jakkob

No, když bych si měl všímat jen tohohle, tak v prequelu si věc dala naušnici do špatného ucha, ale to se dá brát jako 50/50. Tady, kdyby Childs byl věcí, se mohla věc trefit (nebo si to správně zapamatovat). Nicméně prequel se snažím úspěšně ignorvat, ostatně tam spousta věcí nesedí, např. to, že věc kopíruje i oděv jde proti logice i proti Carpenterovi.

na příspěvěk reagoval Jakkob

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Mr.Apache

Tak mě teda vždycky přišlo, že měl Russellův MacReady nejvíce iniciativy a de facto i prostoru, a neměl jsem nikdy problém ho jako hlavního hrdinu vnímat...

 

Nicméně mě díky nedávnému rewatchi jak prequelu, tak i Carpenterova remakeu, napadla jiná věc, konkrétně stran těch dohadů, zda je na konci Childs Věcí, či nikoli. Znám ty teorie o tom, že mu tam není jasně vidět pára od nosu při vydechování, nebo že mu MacReady podal láhve ve které byl benzín a když se Childs napil a nepoznal rozdíl, tak mělo MacReadymu dojít, že je Věcí atd. To všechno mi je dobře známo, nicméně mě zaujala náušnice v uchu, kterou měl Childs stále viditelnou a pokud vezmu v potaz to, co o věci víme díky prequelu, pak by s takovou měl být Childs stále člověkem, ne.. ? :)

na příspěvěk reagoval flanker.27, Mr.Apache, PKD

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

tron

Já jsem to nikdy nevnímal tak, že by Věc měla nějakého "hlavního hrdinu". Po pravdě, že by MacReady měl být hlavní hrdina, jsem se dozvěděl až na csfd. Podle mě ten film nestrká žádnou svou postavu divákovi jako hlavní. Tam je hlavní každý, dokud nezemře.

na příspěvěk reagoval Jakkob

Brooks

Brooks (hodnocení, recenze)

tron

SPOILER: Nie, Clarke vec nebol, čo dokázal aj ten test, ktorý robili hneď po Clarkovej smrti. MacReeady ho len podozrieval a keď sa ho Clarke pokúsil odzbrojiť jednal inštinktívne. Mne sa tá nejednoznačnosť tohto činu veľmi páči, pridáva filmu ďalšie vrstvy. Dneska uź by to cez producentov neprešlo.

tron

tron (hodnocení, recenze)

Spoiler. Ako sa pozeráte na to, že MacReady zastrelil Clarka? Je to zaujímavé, nie? Vlastne to z neho robí vraha. Síce sa len bránil, ale aj tak je to dosť brutálny čin na hlavného hrdinu, nemyslíte? A nikde nie je napísané, že Clark ho chcel zabiť. Alebo mi niečo ušlo a aj psíčkar bol Vec?

na příspěvěk reagoval Brooks, Mr.Apache

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

Jooo ÍTý se mi nikdy nelíbilo, ten film je otravný, je vlezlý a cíleně hraje na city. 

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

ÍTý je ....., a Spielberg tím ........ fakt uškodil Carpenterovi a jeho Věci. Pak se na tom vyřádili snobský recenzenti a tenhle film, který je naprosto geniální, to pohřbilo. Sláva dnešní době, kdy tenhle filmový geniální počin, lidé dokázali ocenit a dostat na výsluní. 

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Beckett51

Tak ne že by se mi snad ÍTý vzhledově nelíbil, resp. mi nepřišel milý, ale tam při té scéně v úvodu jsem se jako malej fakt bál.. XD

Jinak Věc jsem onehdy prvně viděl na fakt malé cestovní televizi s ještě černobílou obrazovkou a i tak jsem měl strach za dva.. :D

Beckett51

Beckett51 (hodnocení, recenze)

Jakkob

Zajímavé, mně naopak už od útlého věku přišel vždy neskutečně roztomilý. Naopak, když už jsme u toho Carpentera, tak si pamatuju, že když jsem poprvé (taky jako malej) viděl Věc, tak u scény s defibrilátorem se mi udělalo blbě a dostal jsem menší panickej záchvat. :D 

na příspěvěk reagoval Jakkob

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

flanker.27

No já si pamatuji, když jsem jako malej viděl tu scénu, kde se Eliot prodírá tím křovím či vysokou trávou s baterkou a do toho se tam srazí právě s ÍTým :D Jako dnes se tomu směju, ale tehdy jsem se při té scéně k smrti bál. Stejně jako hned té úvodní scény s lodí... Jako že mělo to své "děsivé" momenty.. :)

na příspěvěk reagoval Beckett51

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

renegad

Trošku se ty dva filmy porovnávat asi dají, ale asi jen v několika málo základních a obecných rovinách, ale to je asi tak všechno, nebo aspoň tedy podle mě. Oba filmy jsou sice tematicky podobné (invazivní věc z kosmu likviduje partu přeživších tam, odkud nemohou utéci pryč), ale stran pojetí se rozchází. A zatímco Scottův Alien jede na ono neviděné zlo a hrůzu z toho plynoucí, tak Carpenterova The Thing jede na nejistotu kdo je kdo a technicky perfektně zvládnuté trikové gore scény, které i dodnes budí respekt a hrůzu. Obojí je skvělé a perfektně natočené, ale každý z filmů děsí trošku jinak a to je jenom dobře, protože si tak vzájemně moc nekonkurují a oba se tak mohli zapsat do zlatého fondu horrorové sci-fi kinematografie.

 

A jinak ano, The Thing byla v roce 82 stejně jako Blade Runner (o5 by R. Scott) přijata velice vlažně (hlavně díky Spielbergovu E.T.) a oběma filmům se dostalo uznání a kultovního statusu až mnoho let po jejich uvedení. A ono se není moc čemu divit, když byl v té době každý paf z totálně dojemného a krásně natočeného Í-Týho a do toho si přijde Scott s depresivním a dystopickým Blade Runnerem a Carpenter s gore Věcí...

na příspěvěk reagoval flanker.27

renegad

renegad (hodnocení, recenze)

Hmm. Tak naozaj neviem. Porovnávať The Thing s Votrelcom mi nepripadá ako dobrý nápad. To už môže človek porovnávať aj Evil Dead a Úsvit mŕtvych. Výsledok bude rovnaký.

 

Nedávno som sledoval niekoľko videí o tom ako to mala Vec ťažké v čase premiéry a ako sa jej kultový status objavil postupne po rokoch. Aj kritici sa po čase vyjadrili že ten film nie je tak zlý ako bol hodnotený v čase vzniku. Navyše Vec je natočená podľa predlohy a Votrelec je vlastne vycucaný z prsta. Čítal som predlohu a aj keď je na nej krásne vidieť v akej dobe vznikla a ako si vtedy ľudia predstavovali výskumnú stanicu v Antarktíde tak sa Carpenterovi podarilo veľmi pekne preniesť atmosféru poviedky do filmu. 

Ak sa pozrieme na filmy ktoré vznikli v tej dobe alebo len o niečo neskôr (napríklad Leviathan) tak po stránke efektov je Vec na veľmi dobrej úrovni.

na příspěvěk reagoval Jakkob

hippie2222

hippie2222 (hodnocení, recenze)

Nemůžu se ubránit dojmu, že celej styl, jak je tenhle remake natočenej, se snaží vytřískat z popularity o pár let staršího a kultovního Vetřelce. Netvrdím, že je to přímo vykrádačka, spíš povýšení na další level - ve stylu "co jste ve Vetřelci chtěli vidět, ale neviděli". Nicméně právě na srovnání obou snímků je krásně vidět, že míň je víc (když se to umí) - tady se nám dostalo záběrů se zrůdičkama požehnaně, ale hutnosti atmosféry Vetřelce se Carpenter sotva přiblížil. Musím teda dát dvě hvězdy dolů.

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

kriplozoik

WAW! někdo, kdo pracuje skutečně v Antarktidě, se kouká na tento film? To bych já nedělal. A na pracoviště by mě nikdy po shlédnutí, nikdo už nedostal.:)))))

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

Pokud to někoho zajímá...tak si sežeňte plnou verzi povídky, ze které se tím pádem, stal román/novela, Frozen Hell z 2019. Budete koukati! Má se dle ní, prý natačeti nová verze, která tak (při tom všem rozšíření) nebude negovat nepřekonatelnou verzi, tady nahoře.;-)

Uživatel Yoshitsune smazal svůj příspěvek.

Související novinky

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

04.03.2022

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje 9. března pražskou část festivalu v kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní filmové soutěže, legend žánru a… (více)

Hororová Věc se dočká rebootu

Hororová Věc se dočká rebootu

26.08.2020

Legendární filmař John Carpenter potvrdil, že ve studiu Blumhouse zvažují reboot kultovní Věci z roku 1982. Ta sama je remakem Věci z jiného světa z roku 1951, oba filmy pak vycházejí ze stejné… (více)

Zemřel herec Wilford Brimley

Zemřel herec Wilford Brimley

02.08.2020

V sobotu v ranních hodinách zemřel americký herec Wilford Brimley. Bylo mu 85 let. Brimley se údajně dva měsíce potýkal s ledvinovými problémy, informaci o úmrtí potvrdila jeho agentka Lynda Bensky.… (více)

Hororové Star Wars z planety Hoth? Spíš ne

Hororové Star Wars z planety Hoth? Spíš ne

11.03.2020

Média, zejména ty filmová, se občas rádi chytají na špek. Přesnější by asi bylo napsat, že nemají problém vypouštět do světa zprávy, které nejsou vůbec potvrzené, a často je navíc ještě několik lidí… (více)

Reklama

Reklama