Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavný hororový snímek a podle mnohých žánrový milník vypráví o skupině vědců z výzkumné stanice na Antarktidě, čelící mimozemské hrozbě. Když skupina vědců z výzkumné stanice na Antarktidě přihlíží tomu, jak se jejich norští kolegové snaží zastřelit psa, netuší, co se za celou akcí skrývá. Brzy však zjistí, že zvíře je přenašečem mimozemského organismu, který dokáže ovládnout a napodobit rozličné živé formy. Atmosféra mezi výzkumníky houstne. Kteří z nich se stali hostiteli? A dá se v takové situaci vůbec někomu věřit? Ačkoli dobové ohlasy filmu kultovního režiséra Johna Carpentera vytýkaly, že je pomalý, ponurý či depresivní, své velkolepé renomé si Věc budovala během let, a to také díky uvedení na videokazetách. Dnes je pak dokonce považována za jeden z nejlepších hororů všech dob. Svůj podíl na tom má jistě přesvědčivé vyobrazení zvolna sílící nedůvěry, houstnoucí napětí i krvavé surové scény ukazující, jak invazivní organismus se svými hostiteli nakládá. (Česká televize)

(více)

Diskuze

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Mr.Apache

Věc je tak maximálně hlavní záporná postava (antagonista). A hlavní postavou (protagonista) je MacReady, je to postava klíčová. 

tron

tron (hodnocení, recenze)

MacReady je ukážková hlavná postava. Kurt Russell bol v tom čase už pekných „pár“ rokov hercom. Prvú rolu v seriáli dostal v roku 1962, teda dve desaťročia pred Vecou. Bol klasickou detskou hviezdičkou a keď dospel, dali mu hlavnú rolu v Elvisovi (nominovanému na Zlatý glóbus), robil so Zemeckisom a bol hviezdou staršieho Carpenterovho Úteku z New Yorku.

 

Tvorcovia, aj ostatne sám Russell, si toho boli dobre vedomí a ani sa nesnažili tváriť, že to tak nie je. Ostatne, v úvodných titulkoch Russell je nielenže na prvom mieste, ale žiadny z ďalších hercov v nich nie je (!).

 

MacReady je v deji zjavne uprednostňovaný, je to režisérov miláčik, mnohé iné postavy k nemu vzhliadajú nie ani tak ako k svojmu vzoru, ako skôr k akčnej postave, ktorá dokáže vziať vymknutú situáciu pevne do rúk a urobiť si v kolektíve poriadok. Mnohé kľúčové scény sú podané z jeho subjektívnej perspektívy a v polovici príbehu definitívne a nekompromisne preberá iniciatívu a kontrolu a stáva sa najvyššie postaveným členom základne, ktorý je pevne rozhodnutý Vec zničiť, pričom ostatní ho „slepo“ nasledujú. Nič na tom nemení ani to, že sa ho z tejto funkcie občas niekto pokúša „odvolať“ (napr. postava, ktorá chcela pôvodne prevziať velenie, ale bola na to príliš horkokrvná). 

 

Aj v literárnej predlohe bol MacReady (aj keď tam je to McReady, nie MacReady) uprednostňovaný a tlačený do popredia. Z bonusov z Ledového pekla (2021, Fobos) je očividné a nepopierateľné, že autor predlohy Campbell mal problémy s prílišným počtom postáv, z nich žiadna nebola výrazná a bolo mu preto radené, aby text mierne upravil a vypichol hlavného hrdinu. Nestal sa ním „prekvapivo“ nikto iný, ako, chvíľa napínavého ticha, McReady.

 

Mne osobne každopádne debata o tom, či Vec má alebo nemá titulného hrdinu nepripadá vôbec zaujímavá. Naopak, zaujímavá mi pripadá debata o tom, že ak už hlavného hrdinu má, tak ten zastrelí v podstate nevinného človeka, ktorý ho (zrejme) zavraždiť nechcel, iba obmedziť na osobnej slobode. Zaujalo ma na situácii tiež to, že následne z vraždy nič nie je vyvodené a nikto sa tomu (až na jednu dve vety) nevenuje. Jedinej vraždy človeka človekom sa tu paradoxne skutočne dopustí MacReady ako hlavná postava. Ale teda vidím, že som jediný, koho to zaujalo.

na příspěvěk reagoval Mr.Apache, Mr.Apache, Castrator

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

PKD

Když píšeš o předloze (esli neznas, urcite zkus onu samotnou povidko/novelovou predlohu od Campbella jr.), tak samozřejmě jde jen o povídku, ne o novelu, to snad dá rozum. 

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

PKD

Mmm, to s tou povídkou z roku 2010 zní fakt zajímavě, jako že sám jsem mnohokráte přemýšlel, zda má Věc nějakou inteligenci na úrovni myslící entity, a nebo je to spíše jako s Alienem, který je více zvíře a řídí se nějakými vrozenými instinkty. Napadlo mě samozřejmě i to, co bylo naznačeno v Prometheovi a Covenantovi, čili že Věc mohla být nějaký nevydařený experiment nějaké mimozemské rasy, ale to samozřejmě již nemá s její inteligencí a vědomím nic společného, nicméně jsem to chtěl zmínit, když o tom tak nějak celkově brebentíme :)
Ale to s tím jejím pohledem na situaci nám známé z filmu je fakt dobrý! Jako že s takovou to chytne docela úplně jiný grády, když si člověk představí, že ten dotyčný tvor v tu chvíli myslí asi stejně tak, jako ti lidé a možná dokonce ještě více, a že sama sebe považuje za průzkumníka atd. Jak moc tohle lze vlastně považovat za kánon? Nebo je to spíše něco jako fan made, či jako u Treku, kde knížky zkrátka mají kontinuálně nižší úroveň, než seriály a filmy?

CreepyJoe

CreepyJoe (hodnocení, recenze)

PKD

Takže mi chceš tvrdit, že Věc z roku 1982 vychází z knihy, která byla napsána o třicet a pár drobných let později? Jako do prdele vážně?

na příspěvěk reagoval PKD

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

Jakkob

To jsem jen prohodil s tím Spílbergem. Jinak ano, ten talíř v tom comicsu moc nepasuje, ale pro mě je tam výborná atmosféra, snad ještě lepší, než v předešlých comicsech. Ale ne každý z toho sedne na zadek, pochopitelně.;-) No, v prequelu to má právě býti ta základní podoba či co. Ve výsledku nic moc tedy, páč to vypadá jako obří kudlanka se zobákem, hehe. Co se týče té asimilace růz. vědomí atd., přiznám se, že jsem dlouho nekonzultoval své materiály, ale co si tak vybavím, mám dojem, že má jak stále své vědomí (či osobnost, chceš-li) tak absorbuje i vědomí svých řekněme, obětí. Samoz. předpokládám, že si to své stále zachovává, jinak by totiž trpěla sakra velkou poruchou mnohočetné osobnosti.;-))) Existuje povídka z 2010 The Things, která vypráví Carpenterův příběh s pohledu Věci. Napřed se mi do toho moc nechtělo, se přiznám, ale stálo to za to. Je to pochopitelně velmi zvláštní. A dovíš se tam, jak myslí. Sama sebe (to se podrž, vnímá jako průzkumníka, velvyslance a misionáře. Zmatená, poškozená v neznámém prostředí, zjistí hrůznou pravdu...lidé jsou individuality, které ona sama považuje za myslící rakovinu (zde to poněkud připomíná názor agenta Smithe, heh) kteří nechtějí býti asimilováni (haha, zlí lidé) a jen hledají způsob, jak ji zničit. Věc si poté uvědomí, že lidé nikdy nebudou schopni pochopit, co jim nabízí a tak zjistí, že jediným způsobem, jak dosáhnouti svého cíle, jest násilná integrace. jak říkám, je to z jejího pohledu, což se samoz. nemusí líbiti každému. na 2.str. je docela těžké se naladiti na myšlení něčeho tak cizího. ST by mohl vyprávět.;-)

na příspěvěk reagoval Jakkob, Mr.Apache

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

CreepyJoe

V r.2019 se našla a posléze vydala plná, tj. 150 str. verze jm. Frozen Hell. A to už není žádná povídka. Tak si to napřed zjisti, než začneš machrovat. Děkuji. A právě dle ní se má prý dělati nový film.

na příspěvěk reagoval CreepyJoe, Castrator

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

PKD

A on se o režii Věci snad Spielberg ucházel, nebo to jsi prohodil jen tak díky tomu, že Spielbergovi filmy mají obvykle happy end a ten ke Věci nepasuje.. ? :)
Jinak ano, tady o tom v souvislosti s Blade Runnerem a vlastně i Věcí vím, protože oba filmy šly do kin ve stejném roce a oba na to doplatily, protože v té době kinům vládl Spielbergův E.T. a nikdo nebyl úplně připraven a v náladě na cokoli, co přinesl Scottův depresivní a dystopický Blade Runner a ještě depresivnější Věc od Carpentera. A paradoxně oběma filmům se uznání a kultovní status doznal až o mnoho let později. Inu další důvod hned neodsuzovat nějakou věc na základě dobového hatu - člověk nikdy neví, kdy se to otočí a bude z toho uznávaný počin :)

na příspěvěk reagoval PKD

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

PKD

To mě taky vždycky zajímalo - zda to co jsme viděli v prequelu byl řekněme rodový, naturální vzhled Věci, a nebo zda šlo již o asimilovaný druh odjinud, který zde prostě jen havaroval, popř. mohl i před někým/něčím unikat... Kdo ví? Plus mi ještě vrtá hlavou, jak je to se vzpomínkami a schopnostmi/vědomostmi toho, koho Věc asimiluje. Zda je spolu s tělem přijímá a tím pádem shromažďuje stále a stále nové poznatky a vědomosti s každým asimilovaným tvorem, nebo zda si uchovává pouze a jen své vědomí a schopnosti a vědomosti a dokáže na sebe vzít pouze tu či onu podobu a max. tak získat schopnosti spojené s daným druhem, tj u lidí mluvení, u psů štěkání atd. Nevíš náhodou, zda se tohle někde v těch bonusech či komiksech či jinde neřešilo.. ?

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

PKD

Všechny tyhle bonusové materiály ve formě dokumentů a filmů o filmu jsou super, ale tedy cokoli z toho věnované Věci jsem, přiznám se, neviděl... Ono sice jak mám Carpenterův remake v oblibě, tak to asi nikdy nebyla zase tak velká obliba, abych toužil tohle všechno kolem vidět. A nebo jsem zkrátka neměl přístup k tomu to vidět, to asi spíše... No nic, tyhle věci stejně nikam neutečou, tak to třeba někdy budu moci dohnat.

Jinak stran těch alternativních konců - dosti vyčerpávající výklad, a díky za něj. Uznávám že ten závěr co ponechali ve filmu je z toho všeho asi to nej.

Stran toho prequelu jsem o tom komiksu četl, ale teda moc se mi nepozdávalo, že to mělo být z Islandu někde z roku raz dva, snad někde z dob Vikingů a prostě se mi moc nelíbilo, že tam byla zase jiná loď atd. Jako že mi to fakt připomnělo tu jednu hlášku z filmu, kde jedna z postav zmíní něco o "padají z nebe jako mouchy", což se mi prostě moc nelíbí, ale k tomu komiksu mi to přišlo docela trefný.

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

Jakkob

P.s. ještě že to netočil Spílberg, páč ten by to určitě zkurvil svým nezbytným happyendem. Jak se mu to povedlo již několikráte. Což mi připomíná, to víš, že ten jeho cukrkandlový E.T. v té době, potopil jak The Thing, tak BR? Předpokládám, že ano. Tyto 2 geniální filmy měli holt tu smůlu, že šli ve stejný měsíc do kin. :-/

na příspěvěk reagoval Jakkob

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

Jakkob

Z těch spekulací mě před lety bavily ty, které rozebíraly zda ta loď patří samotné Věci (což si myslela většina, včetně mě), či na ní jen cestovala, někdo psal, že jako vězeň, což by klidně šlo. To bylo hl. kvůli tomu, že prequel ukázal (ne moc dobře, ale fotky jsou) pilota, který zcela očividně nevypadal jako pravá podoba Věci. Když pominu pův. podobu v povídce a jistý obr., který má býti původní podobou Věci v prequelu, což mě tehdy při objevení překvapilo, páč jsem předpokládal, že i když ji tak trochu v prequely ukázali, tak celek si nechají jako tajemství. No, bonusy jsou zkrátka odhalující, což je jejich účel. ;-)

na příspěvěk reagoval Jakkob

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

Jakkob

Přiznám se, že jsem již dlouho neviděl onen supr 104min. dokument na té sběratelské edici, ale co si tak pamatuji, Carpenter natočil několik konců, včetně toho ´´nejznámějšího´´ kde je MacReady je zachráněn a testován, kde se ukáže že je člověk. I když sám rež. o něm prohlásil, že je tzv. cheesy.;-) Pak je tu konec, který jest bez Childse a MacReady je sám. Ten prý u diváků fungoval jen o něco lépe, než ten předchozí. Nakonec se Carpenter a spol. shodly na tom nihilistickém konci, který samoz. studio (jaké překvapení, hehe) nesnášelo. Ale aspoň si prosadilo ten výkřik, při tom závěrečném výbuchu, aby tedy bylo jakože jasno, i když z hry atd. víme, že stejně není, že je the Věc, mrtvá. A na závěr Carpenter prohlásil, že jak pův. konec, tak 2. nepoužitý konec (ten bez Childse) u diváctva nefungoval, což si rež. vysvětluje tím, že jim to nepřišlo dosti heroické či co. A to je konec té historie.;-) Nutno podotknouti, že v comics.pokr. (které se zcela nesmyslně jmenuje jako ten čb film, takže to v těch 90tkách, muselo notnou řádku lidí dost zmást, páč to pak vypadalo, že jde o pokr. toho 1.filmu a ne 82 verze. Dodnes jsem nepochopil, proč. Asi kvůli právům, či co) Childs je, a ke konci zahyne hrdinskou smrtí v ponorce. Ve hře, ho již zmrzlého na kost (doslova:) najde hl. postava kpt.Blake.;-) A jak jsem již psal, Macready se zjeví se svým vrkulníkem až na samotném konci. Možná, že by se tím rozmělnil samotný tento film, ale já jsem stále přesvědčen (ta hra mě v tom utvrzuje) že by Carpenterova The Thing II, stála za to. P.s. i prequel z 2011 má svůj prequel ve formě dosti dobrého comicsu od autora 30 dlouhá noc.;-)

na příspěvěk reagoval Jakkob

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

PKD

Přiznám se, že stran alternativního konce nevím vůbec nic, a tedy to mě asi dost zajímá.. :)

na příspěvěk reagoval PKD

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Yoshitsune

Ono u Věci je toho zkrátka docela dost, o čem se dá spekulovat a všelijak se dohadovat, a co víc, díky tomu, že se toho spousta neví, je tu prostor i pro diváckou představivost a co leckdy někdo vymyslí, to by jeden koukal.. :)
Jinak já nevím, ale trošku mě to zase přivádí k tomu Russellovi, kterého se na ten závěr někde ptali a on prý měl celkem jasně říci něco o tom, že s tím závěrem to nebylo tak, že by měli tehdy při natáčení nějak určeno či napsáno, kdo je člověk a kdo ne... Prý to tak nějak neřešili a nedomýšleli :)
Je teda otázka, jak moc by tohhle tvrzení kvitoval samotný Carpenter, ale jelikož jsem už nečetl nic o tom, že by o tom kdy Caprenter mluvil nějak jinak, pokud tedy vůbec, tak to asi lze považovat za validní informaci.

na příspěvěk reagoval PKD, PKD

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

PKD

Taky že nebudu ;) Já jsem k tomu všechno co jsem chtěl říct už řekl, a kolega ať si pro mě za mě brblá a myslí, co chce. Jako kdyby to zrovna tady na csfd mělo nějakou váhu a význam, že.. ? :)

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

Jakkob

P.s.vis o tom alt.konci,ktery byl natocen, ale po reakci zkusebniho publika nebyl pouzit? 

na příspěvěk reagoval Jakkob

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

Jakkob

Mně tohle jeden čas nedalo a sledoval sem různé teorie a spekulace, některé hovořili i o tom, že MacReady je věc a Childs ne.  A ano sou to jenom dohady a jediný, kdo zná prvadu je Carpenter, nicméně je hezké se o tomhle bavit. 

na příspěvěk reagoval Jakkob

Uživatel Idée_fixe smazal svůj příspěvek.

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

Jakkob

Já jsem po tobě ale nic nechtěl, to tys oslovil mě. :-) Mimochodem, ten tvůj nepřičetný dovětek o nějakém mém nezapomenutí něčeho, to je moc hezká ukázka čirého zoufalství. Pobavils. :-) Ale tak co chtít od někoho, kdo prohlásil, že kdyby si přečetl knihu, tak by ho to bolelo. Sice jsi mluvil o očičkách, ale ono by to bolelo i mozeček, viď? ;-)

na příspěvěk reagoval Idée_fixe, Castrator

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

Jakkob

Tak to je supr! Aspon nemusim nic vysvetlovati. Thingu rulezzz! :) I kdyz jsem to jiz ucinil, checht. A k te banalite, to fakt neres. Ja to individuum znam satanzel moc dobre na to, abych vedel, ze to nema cenu. Motani se v nekonecne cas.smycce je na nic. Ale vim, ze ti to proste nekdy neda. Jen se snazim pomoct. On se ocividne nudi, pac na suprcupr francouzske diskuzi neni o cem zvaniti. Asi tak. 

na příspěvěk reagoval Jakkob

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

PKD

Thingu znám docela dlouho a to je teda věc k popukání.. :D Ale jako ty práce, co to muselo dát mě děsí snad více než ty jednotlivé momenty a scény z filmu, dokonale převedené díky stop-motion animaci. Jako to, Thingu je rozhodně epic.. :))

na příspěvěk reagoval PKD, PKD, PKD

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Mr.Apache

Hele, nehodlám tuhle banalitu, na které nevím proč tak strašně lpíš, řešit nadále. Své jsem k tomu řekl a opakovat se více nehodlám, a na stavu věci to nic nemění. Mysli si o tom co chceš pro mě za mě, a já si o tom budu myslet to své. A nezapomeň taky jít pokárat a poučit všechny ostatní, kteří snad smýšlí podobně jako já, a hlavně pak tam, kde se opovážili o MacReadym psát jako o hlavní postavě, ano.. ?

na příspěvěk reagoval Mr.Apache, Idée_fixe

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

Jakkob

Ucin tak. Na cas sice zmizel, ale pak se diky 1 cloveku tam zase zjevil. A jeste jsem si vzpomel na silenou, lec dokonalou parodii/parafrazi ve forme Pingu. To je ta italska sragorina s tim formelakovym tucnakem, esli neznas:) Na jutub jako Thingu. To taky shledni. Pry sam Carpenter to videl. ;-) Taky to byl docela pruser, pac kreteni s detmi na to cumeli, a ono to je snad jeste hororovejsi, nez Carpenteruv original. Haha! Jo, Vec vali. ;-) 

na příspěvěk reagoval Jakkob

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

Jakkob

Ten film ale není o MacReadym. :-) Je to o tom, jak funguje paranoia v uzavřené komunitě, o lidském charakteru konfrontovaném extrémně vypjatou situací, je to o strachu. Těžko se můžeš někam posunout, když si budeš myslet, že to je o MacReadym. Ten je jen jedním z charakterů, které se přimotaly do cesty Věci. Ty sleduješ chování každého z nich, v té situaci a můžeš to posuzovat. To ti ale stejně moc nepůjde, protože ti v tom bude bránit strach. Ne strach o někoho, ale strach jako emoce, která tě ovládne. Takže nebudeš myslet moc jasně. Jestli ti z toho vychází, že je to film o MacReadym, tak je to jednoduše tvým špatným vnímáním toho filmu.

na příspěvěk reagoval Jakkob

Související novinky

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

04.03.2022

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje 9. března pražskou část festivalu v kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní filmové soutěže, legend žánru a… (více)

Hororová Věc se dočká rebootu

Hororová Věc se dočká rebootu

26.08.2020

Legendární filmař John Carpenter potvrdil, že ve studiu Blumhouse zvažují reboot kultovní Věci z roku 1982. Ta sama je remakem Věci z jiného světa z roku 1951, oba filmy pak vycházejí ze stejné… (více)

Zemřel herec Wilford Brimley

Zemřel herec Wilford Brimley

02.08.2020

V sobotu v ranních hodinách zemřel americký herec Wilford Brimley. Bylo mu 85 let. Brimley se údajně dva měsíce potýkal s ledvinovými problémy, informaci o úmrtí potvrdila jeho agentka Lynda Bensky.… (více)

Hororové Star Wars z planety Hoth? Spíš ne

Hororové Star Wars z planety Hoth? Spíš ne

11.03.2020

Média, zejména ty filmová, se občas rádi chytají na špek. Přesnější by asi bylo napsat, že nemají problém vypouštět do světa zprávy, které nejsou vůbec potvrzené, a často je navíc ještě několik lidí… (více)

Reklama

Reklama