Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavný hororový snímek a podle mnohých žánrový milník vypráví o skupině vědců z výzkumné stanice na Antarktidě, čelící mimozemské hrozbě. Když skupina vědců z výzkumné stanice na Antarktidě přihlíží tomu, jak se jejich norští kolegové snaží zastřelit psa, netuší, co se za celou akcí skrývá. Brzy však zjistí, že zvíře je přenašečem mimozemského organismu, který dokáže ovládnout a napodobit rozličné živé formy. Atmosféra mezi výzkumníky houstne. Kteří z nich se stali hostiteli? A dá se v takové situaci vůbec někomu věřit? Ačkoli dobové ohlasy filmu kultovního režiséra Johna Carpentera vytýkaly, že je pomalý, ponurý či depresivní, své velkolepé renomé si Věc budovala během let, a to také díky uvedení na videokazetách. Dnes je pak dokonce považována za jeden z nejlepších hororů všech dob. Svůj podíl na tom má jistě přesvědčivé vyobrazení zvolna sílící nedůvěry, houstnoucí napětí i krvavé surové scény ukazující, jak invazivní organismus se svými hostiteli nakládá. (Česká televize)

(více)

Diskuze

PŘIDAT PŘÍSPĚVEK
PKD

PKD (hodnocení, recenze)

Pro pripadne zajemce silne doporucuji knihu co vysla letos v kvetnu, The Thing history of the franchize. Pokud vim, tak je to sice dle meho velmi tenka, ale zato zrejme jedina publikace, ktera se zabyva vsim (byt diky malemu rozsahu) co souvisi s Veci. A ze je to vlastne opravdu nejdelsi znacka od r.38...ted. 50str.jest fjenovano Hawksove filmu (u ktereho fakt neprequapi, ze si Hawks a spol. vzali z novely pouhe 4str. a zbytek zahodili, coz pochopi jen ti, co film/predlohu, znaji) a Carpentetova nesmrtelna classica si pro sebe absorbovala rovnych 78. Zbytek z necelych 200str.😡 zaplnuji zhruba 15str. o samotne predloze, prequell z 2011, comicsy, hry, songy a vlivy, vcetne 1 z nejokatejsich, ep. Ice z Akt X. 👍👌

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

Sice nevim, jak to ve 200str. forme dokaze pojmouti celistve tuto znacku/phenomen, ale objednano. The Thing:history of the franchize. 👍👌Vyslo tento srpen. 

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

oLí

To vypada. V podstate to vim jiz nekolik let. Ale stale nic. Tak se necham prequapiti. Doufam, ze prijemne. V dnesni dobe, nikdy nevis. 

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

Castrator

Tomu uverim, az bude minimalne 2.trajler. Oni ale pry chteji udelati adaptaci te plne verze od Campbella jr. Frozen Hell. 

na příspěvěk reagoval oLí

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

Yoshitsune

Podle některých kritiků film reflektuje studenou válku. Takže politika z jistého úhlu pohledu v rámci hloubkové kritické analýzy určitě ano. Pojem "americky naivní" neznám a odmítám vůbec s něčím takovým operovat, byť v jen teoretické rovině. Pokud bychom na něco takového přistoupili, museli bychom uznat, že existují taky rusky, francouzsky, anglicky, slovensky, česky a jinak národnostně naivní filmy. Což je blbost.

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

Mate kompletni predlohu v cz jako Ledove Peklo? Nehlaste se vsichni. 👌😉

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

jako označit tenhle film, za Americký naivní, je tedy žrádlo, naivní neni vůbec a ta politika zde vůbec neni.

na příspěvěk reagoval Mr.Apache

Laliss

Laliss (hodnocení, recenze)

Ha  Tsunami  X  kterej všechno nemilosrdně popravuje, dává tyhle nudě plný počet. Už chápu, proč se nikdy neschodnem. Je to neuvěřitelně nudné. Je to taková hororová pohádka. A samozřejmě americky  naivní. Chudáci psi. 

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

Mr.Apache

Zadne nemam. Tudiz jest tva reakce zajimava lec irelevantni. Ja vam to neberu, ale nikdy proste nepochopim, jak nekdo muze povazovati za horor film, od tvurce TMMP a toho slunickare Spilberga. Tot vse. Pro me to je neco jako Bojite se Tmy, do kin. Ale nevidim duvodu zahlcovati diskusi k jednomu z the best SF/H, ulet filmy tohoto typu. To s Carpenterem nema stejne nic spolecneho. Asi tak. 

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

Jakkob

Deskovka je jiste fajn, ale tezko lze prekonati tu videohru z 2002. To uz asi dnes nebude 2, jak se puv.zamyslelo. Grrrrr. 

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

PKD , PKD

A ty se nauč číst. Dávám odkazy na články, ve kterých je uvedeno, jaký měl Carpenter podíl na hudbě. 

 

A že na nejnovějších vydáních soundtracku je uveden i Carpenter je v těch článcích uvedeno také, a taky je tam uvedeno proč, takže tvůj argument na Mr.Apache je úplně scestný. 

na příspěvěk reagoval PKD

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

PKD

Poltergeist je kult a klasika, ať už se ti to líbí nebo ne. Jsou lidi, kterým se zase nelíbila Věc, třeba. Ale to nic nemění na kvalitách toho filmu. Věc a Poltergeist jsou dva nejlepší filmové horrory roku 1982 a zároveň jedny z nejlepších horrorových filmů všech dob. Oba jsou svým způsobem ultimátní. Navíc Poltergeist se může pochlubit něčím, co nemá žádný jiný horror a tím je taky unikátní. (Nebudu spoilerovat.) Naštěstí je dost lidí, kteří ještě dokáží ocenit jeho kvality.

na příspěvěk reagoval PKD

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

CreepyJoe

Dnes jiz z knihy. Drive pred rokem 2019, kdy se nasla kompletni verze, platila povidka, ktera je skoro o 50% zkracena pro tehdejsi potreby SF magazinu. 

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

Mr.Apache

Jasne ze nemel. I kdyz slozil 4 tracky. Proto taky je v poslednich letech u nejnovejsich vydanich ost Morricone/Carpenter. 

na příspěvěk reagoval Castrator

Uživatel PKD smazal svůj příspěvek.

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

Tak za 3 dny je to 40 let od premiery. Uf. Toto uteklo. 

na příspěvěk reagoval Jakkob

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

renegad

Co vím, on natočil Věc hlavně proto, že nebyl nikdy spokojený s původní verzí. Těžko říct, zda Campbellova povídka hrála v případě jeho filmu nějakou významnější úlohu.

na příspěvěk reagoval PKD

renegad

renegad (hodnocení, recenze)

Mr.Apache

Ťažko povedať či je to majstrovské dielo. Ja som sa k tomu dostal od Carpenterovho filmu. Chcel som vedieť z čoho ten film vychádza. Poznať aj tú predlohu. V niečom je iná než film (film z roku 1951 som nevidel ale niektoré veci z knihy sú aj v ňom) a niečo vo filme je. Pre mňa to bolo zaujímavé čítanie. Takže predĺženú verziu si rád prečítam aby som mohol porovnávať.

Rovnako ako predlohu ku Carpenterovmu filmu The Thing som si neskôr našiel aj predlohu k filmu - They Live! Musím povedať že Carpenter si vie vybrať naozaj zaujímavé predlohy pre svoje filmy.

na příspěvěk reagoval Mr.Apache, PKD

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

Mně se ta Campbellova povídka nikdy nelíbila. Ani nevím, jestli jsem ji kdy dočetl. Nějak si neumím představit, že ten už tak ne moc čtivý a vleklý text natáhli ještě na několikanásobnou délku. Že je Carpenterův film ceněný, se nedivím ani trochu. Ale nikdy jsem neslyšel, že by někdo mluvil o Campbellově předloze jako o majstrštyku.

na příspěvěk reagoval renegad, PKD

renegad

renegad (hodnocení, recenze)

Castrator

Dík za info. Už som si objednal. Poviedku Kto je tam mám tiež z tej stránky kde sa ukladajú súbory ale doteraz som nikdy nemohol nájsť tú novú verziu v CZ alebo SK preklade. Konečne si teraz doplním knižnicu 😉

na příspěvěk reagoval Castrator

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Kdyby to někoho zajímalo, tak Ledové peklo, kniha, je k dispozici do dnešní nebo zítřejší půlnoci u Dobrovského za stopade (běžně do tří stovek). Musí se objednat na eshopu, v prodejně je regulérní cena. 

 

Jinak původní povídka je v češtině ve dvou překladech, ne jen v jednom, kdyby to někdo nevěděl. A nějaký amatér (nemysleno jako urážka) to velmi dobře načetl, do pozadí dal hudbu z filmu a toto čtení je k dispozici tam, kde takové věci většina Čechů hledá. Pod názvem Kdo je tam.

na příspěvěk reagoval renegad

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Idée_fixe

Párkrát jsem potkal dospělá prasečí hovada, která mají i metr v kohoutku a na třicet metrů vypadají jako monstra. Když jsou ve stádu tři čtyři a vedle pobíhají ty malé svině, které dospělí jedinci mají tendenci chránit a moc se s tím neserou, tak jsem posraný až za ušima. 

 

Carpenter určitě něco dělal, ale ve filmu by měla být jen hudba od Morriconeho. 

Víc informací o tom, co Carpenter udělal, kde se to dá najít, například zde:

https://www.indiewire.com/2020/04/john-carpenter-the-thing-soundtrack-reissue-lost-cues-1202224388/

https://www.rollingstone.com/music/music-news/the-thing-ennio-morricone-and-john-carpenters-thriller-soundtracks-get-special-rereleases-981073/

https://waxworkrecords.com/products/the-thing

na příspěvěk reagoval Idée_fixe, PKD

Idée_fixe

Idée_fixe (hodnocení, recenze)

Castrator

Hmm, tož to tedy klobouček! Já korzovat sama navečír někde v lesích, nota bene s hudbou z tohoto filmu, hojně si znečistím šatstvo. :-D

A propos - hudba (dobře jsi mi připomněl ;-)). Domnívala jsem se, že Jenďa Carpenterů má na ni taky nějaký podíl? Nevíte o tom někdo něco více?? Mám pocit, že je uveden i ve filmu v titulkách (zde sice není, což ovšem samozřejmě nemusí nic znamenat).

na příspěvěk reagoval Mr.Apache, Castrator

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Mr.Apache

Jinak je samozřejmě nejpodstatnější, jak to vnímá divák. Když tam tu hlavní postavu nevidí, tak tam pro něj není. Ale objektivně tam určitě je. Kdyby se nominovalo na filmové ceny, tak Russell je nominovám za hlavní roli, zbytek za vedlejší. 

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

PKD

Sám Spielberg přispěl ve stejném roce dalším ultimátním horrorem, i když oficiální režijní zásluhy za něj přenechal svému kolegovi Hooperovi. To dělá ze Spielberga tvůrce minimálně dvou (ale možná dokonce tří, kdybychom připočítali ještě Duel) filmových horrorů, které se významově pohybují zhruba ve stejném levelu jako Věc. Proto bych Steva určitě zas tak moc nehanil. A E.T. je fajn rodinné sci-fi, určitě nic, co by stálo za výčitky.

na příspěvěk reagoval PKD

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

PS: To, že MacReady postupně stále víc přebírá iniciativu, vůbec nezpochybňuju, přesto mi z toho nikdy nevycházel jako klasický nebo dokonce ukázkový hlavní hrdina, jak ho ve svém příspěvku nazval tron. Prostě nikdy mě nenapadlo brát to tak, že ten film má nějakého hlavního hrdinu a vždy mě znovu zaskočí, když to lidé takhle prezentují. Myslím, že tenhle pohled je prostě spíš už poučený než bezprostřední.

na příspěvěk reagoval Castrator, Castrator

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

Castrator

Nemusel jsi nic sledovat komplet, pouze si přečíst to, na co jsem reagoval, tedy trona a jeho v rámci debaty nesprávně použitého výrazu "titulní".

Ale abys měl celkově přehled, začalo to tím, že tron obvinil MacReadyho z vraždy, což mi vzhledem k tomu, jak to bylo (MacReady neměl v dané situaci absolutně na výběr - buď se nechá zabít nebo vystřelí. A kam vystřelí si v tom čase a prostoru, které na to měl, už nemohl vybírat vůbec) připadalo úplně mimo.

Zato tvrzení, že MacReady je hlavní postavou, mi připadalo hodno zpochybnění. Vźdycky jsem to bral tak, že Carpenter se tam zaměřuje na celý kolektiv lidí a že MacReady je jen jeden z více zkoumaných vzorků, abych tak řekl.

na příspěvěk reagoval Castrator

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Věc je ale skvělý film, a jak se blíží zima, tak se těším, jak na to zase budu několikrát během zimy čumět. Občas si vezmu přehrávač se soundtrackem a vyrazím v podvečer do kopců a skoro hor, kde se procházím v lese, ve sněhu a do uší mi hraje ta boží Ennieho hudba. 

na příspěvěk reagoval Idée_fixe

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

tron

Tam byla situace přece jasná. Někdo z nás tou Věcí skoro jistě je a všem nám jde o kejhák. Kdo se zachová jako by o něčí život usiloval, ten to bude mít spočítané. Zabil sice nevinného člověka, ne Věc, ale člověka, co se zachoval jako někdo, kdo chce ohrozit bezpečnost a život druhých. To je totéž jako když při nějaké výpravě někomu hrábne a začne dělat píčoviny, ničit potraviny, oblečení. Když nebude zastaven, tak ohrozí život druhých. Třeba návrat zpět mezi lidi. Co bys dělal? Snažil se ho zastavit, uklidnit. Když to ale nejde, tak ho prostě sejmeš. Protože v tu chvíli to je situace kdo z koho. Okolnosti hrají roli a mohou z nevinného člověka udělat toho, kdo ohrožuje životy druhých. 

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Mr.Apache

Souhlasím. Situace byla nějaká (kdokoliv z nás může být Věc a může chtít zabít všechny okolo), takže sekejte dobrotu a nedělejte píčoviny, jinak to odserete. Nebyl čas lámat si hlavu, kdo je kdo. ;-)

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Mr.Apache

Dobře, pyčo, já tu diskuzi celou nečetl, ale z toho, co ano, jsem svi všiml, že se o té hlavní postavě fakt diskutuje. Na druhou stranu nelze úplně vyloučit, že Věc mezi ty hlavní postavy patří, společně s MacReadym. I proto, že nevíme, kdo  a kdy to je (nebo víme, ale až při dalších sledováních filmu). 

na příspěvěk reagoval Mr.Apache

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Filmy o Vinnetouovi mají taky titul jasný, přesto je hlavní postavou Old Shatterhand, minimálně v prvním filmu, v dalších jsou hlavními postavami oba. (V knihách je pak hlavní postava ještě zřejmější, plus jedna pětina je už bez "hlavního hrdiny" Vinnetoua.) 

Rozhodující pro určování hlavní postavy je jak plocha/čas, kdy se ve filmu vyskytuje, tak jak moc klíčová je pro děj. S tím, že hlavních postav může být někdy i více. Třeba v Pulp Fiction to byly minimálně postavy Vincenta Vegy a Butche Coolidge, kdy každý byla hlavní postavou vlastní dějové linie, u zmíněného Vinnetoua to je pak Old Shatterhand a Vinnetou společně (ve filmu Vinnetou je to jen Old Shatterhand). U Věci Věc spíš hlavní postavou není, protože ji nevidíme, jenom se dozvídáme o jejích činech, ale kdyby jo, tak pak je to hlavní záporná postava s tím, že ty hlavní postavy jsou minimálně dvě -  Věc a MacReady.

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

Castrator

Chápu, pouze jsem narážel na tuto tronovu větu (cituji):

"Mne osobne každopádne debata o tom, či Vec má alebo nemá titulného hrdinu nepripadá vôbec zaujímavá."

Mně taky ne, protože ten titul (tedy název filmu) je Věc. :-) Takže už z toho titulu je cela věc ohledně titulního hrdiny Věci jasná.

Zkusím to ještě jinak: Joke, pyčo. ;-)

na příspěvěk reagoval Castrator

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

tron

A k té otázce ohledně tzv. "MacReadyho vraždění":

Samozřejmě že nešlo o žádnou vraždu, ale o jasné zabití v nutné sebeobraně. Chlápek se do něj pokusil vrazit skalpel (tedy to byl on, kdo se chtěl dopustit vraždy, ne MacReady, který pouze vyhrožoval s revolverem v ruce, aby dosáhl provedení krevního testu) a MacReady si zachránil život doslova v poslední chvíli, když na útoćníka instinktivně vystřelil.

Myslím, že ta situace byla z pohledu diváka dost jasná a přehledná, proto nikoho podobná myšlenka nenapadla.

na příspěvěk reagoval Castrator

Související novinky

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

04.03.2022

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje 9. března pražskou část festivalu v kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní filmové soutěže, legend žánru a… (více)

Hororová Věc se dočká rebootu

Hororová Věc se dočká rebootu

26.08.2020

Legendární filmař John Carpenter potvrdil, že ve studiu Blumhouse zvažují reboot kultovní Věci z roku 1982. Ta sama je remakem Věci z jiného světa z roku 1951, oba filmy pak vycházejí ze stejné… (více)

Zemřel herec Wilford Brimley

Zemřel herec Wilford Brimley

02.08.2020

V sobotu v ranních hodinách zemřel americký herec Wilford Brimley. Bylo mu 85 let. Brimley se údajně dva měsíce potýkal s ledvinovými problémy, informaci o úmrtí potvrdila jeho agentka Lynda Bensky.… (více)

Hororové Star Wars z planety Hoth? Spíš ne

Hororové Star Wars z planety Hoth? Spíš ne

11.03.2020

Média, zejména ty filmová, se občas rádi chytají na špek. Přesnější by asi bylo napsat, že nemají problém vypouštět do světa zprávy, které nejsou vůbec potvrzené, a často je navíc ještě několik lidí… (více)

Reklama

Reklama