Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Protože pro středověk není nic nemožné, může mladý právník Richard Courtois (Colin Firth) v zapadlém městečku na francouzském venkově obhajovat prase obviněné z vraždy, a jako svědky povolávat myši. To je v pořádku. Ale rozhodně nemá hledat pravého vraha, příliš se zajímat o soukromé záliby místního zbohatlíka a mít poměr s cikánkou, která chce osvobodit své prasátko. (Jezinka)

(více)

Recenze (62)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Drsně realistický a taky absurdní film ze středověku. Několik známých tváří odvádí skutečně velmi dobré výkony, ostatní herci jsou také snaživí, děj a také námět je zajímavý, jinými slovy jde o další povedené historické drama. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Mladý idealistický právník přijíždí na venkov, aby se oprostil od městské zkaženosti... jenže i kdyby se nepsal rok 1452, byl by to hodně naivní nápad, natož když jsou vám v rámci pracovní náplně servírovány vraždy, maleficia a požádání manželky bližního svého, smrtelné i stabilizované hříchy se mají čile k světu, padlé řády a odsouzení kacíři rozhodně nemají v úmyslu odpočívat v pokoji a španělskou inkvizici a černou smrt můžete čekat hned za nejbližším rohem. Richard Courtois rozhodně není prvním ani posledním právníkem, který obhajuje čuňata a na lavici svědků povolává krysy, ale je s přehledem nejsympatičtější a navíc má dost kuráže - anebo málo rozumu - na to, aby strkal nos tam, kam se andělé bojí šlápnout. Tím nejsou míněny sukně prakticky každé ženské členky ansámblu, které evidentně měly ve scénáři jedinou větu "kdykoli uvidíte hlavního hrdinu, servěte ze sebe šaty," ale vzhledem k tomu, že ho hraje tehdy kristovoletý Colin Firth, jsem měla rozhodně menší problém tomu uvěřit, než kdyby ho hrál takřka libovolný pánský uživatel ČSFD (výjimky se najdou, ale nebudu je uvádět, zpychli by), plus je navíc tohle civilní krimidrámo okořeněno takovou porcí ironie, že to krásně vykomenzovalo všudypřítomnou vůni išlských dortíčků, které jsem právě lepila krémem. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Obhajovaní svině u soudu. Neděje se to i teď..? Interesantní fraška z francouzského středověkého venkova, která s lehce detektivním nádechem přibližuje tehdejší nezvyklé justiční praktiky (něco jako Právo a pořádek ve chlívě). Vše klátící Firth se zmuchlanýma tesilkama na hlavě, kněží Holm se sympaticky pragmatickým přístupem, nahé vnadné ženy s depilačními anachronismy a spíše stylizovaný než nějak špinavě autentický pohled do doby, kdy bylo protiprávní lítat na koštěti a líbat ďáblovu řiť.. Je tu jeden zvláštní paradox. Říká se středověké tmářství, ale když nyní někoho svým útokem usmrtí zvíře, je většinou rychle zabito či utraceno. Tehdy alespoň dostalo právního zástupce a mohlo doufat v osvobození při soudním procesu. Třeba zrušit líčení, protože nebyl zajištěn překladatel, svalit to na nepříčetnost nebo podplatit soudce nabídkou sexu.. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Středověk, jak ho neznáte. Žádné velkolepé bitvy, odvážní patrioti, monumentální hudební doprovod a dojímavý konec, pouze ponuře černo-humorná atmosféra, kde kněz žádá manželky bližních svých, kde na šibenici stojí oslice obviněná ze soulože s nadrženým vesničanem (na poslední chvíli zachráněna peticí služebníků božích), kde ke křesťanskému soudu mohou být jako svědci přizváni krysy, ne však židovský lékař a kde každá žena, která prohodí s hlavním hrdinou pár vět, pojme za svůj životní cíl dostat se mu do kalhot. (Vzhledem k tomu, že ho hraje Colin Firth, se ale zas není čemu divit.) Netradiční, nízkorozpočtové, ujeté, zábavné. A mé představě o skutečném středověku bližší než všechny stamilionové eposy dohromady. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Trochu mi to připomnělo Hru o smrti, která je možná ještě o něco působivější. Takřka montypythonovské pojetí středověku a absurdní zápletka jsou spolu s výbornými civilními hereckými výkony hlavními taháky tohoto filmu, na který se neprávem pozapomnělo. 85%. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Ve středověké Francii se na zvířata vztahoval stejný zákon jako na lidi včetně soudních procesů... A tak je nakonec oslice Virginie omilostněna, ale sedlák, co ji svedl a znásilnil, je po právu oběšen. Tenhle snímek by si zasloužil obšírný komentář, ale ono je mnohem lepší se na něj rovnou podívat. Ve středověkých kulisách se odehrává absurdní divadlo, které je palčivou alegorií naší doby. Právo je v rukou mocných, národnostní menšiny jsou podřadné a lež s přetvářkou slaví žně. Všudypřítomná nahota není vulgární, ale přirozená tak, jak jen v evropském filmu může být. Město a hrad jsou jako dvě věže stojící proti sobě, jen jedna však vládne všem. Jen jsem měl pocit, že právník Courtois by ve skutečnosti dopadl zle... V závěru se naplní proroctví čarodějnice, které si ale zřejmě většina vyložila úplně jinak. A dnes? Zatímco u nás tisíce dětí úpí v ústavech, společnost zajímá více gorilí mládě či vlastní pes...jen abychom se ještě nedočkali Hodiny prasete... ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Film o absurdní zabedněnosti lidí, ba víc než lidí - většinové společnosti - stupidně trvajících na dogmatech vrchností předepisované víry bez ohledu na to, že bije do očí, jak jsou poučky neslučitelné se zdravým rozumem. Známý jev vyhnaný do krajnosti. Jenže předobrazem jsou skutečné události, skuteční pitomci. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Po obsahovej stránke brilantný snímok. Vitajte na exkurzii do naturálneho, absurdného sveta, kde neskorý stredovek pomaličky strieda renesancia a kresťanstvo sa miesi s antickými zvykmi, kde je úplne normálne súdiť prasa a na lavicu svedkov povolať myši, kde je úplne normálne v rámci zaplateného nocľahu v hostinci dostať aj sexuálne služby (ženy podľa mnohých nemajú dušu) a kde sú židia na nižšej spoločenskej úrovni ako zvieratá. Pre súčasných ľudí naozaj zvláštna morálka a etika, pre tamojších dobových ľudí niečo absolútne prirodzené. Pekná pripomienka, ako sa spoločenské hodnoty a morálne princípy v priebehu dejín menia, čo v spoločnosti platilo včera zajtra nemusí a opačne. Dôvody prečo sa to deje sú na dlhú úvahu. Koniec môj celkový dojem ešte vylepšil, na parádu. Pozornosť si zaslúži aj dejová linka, pointovo síce mierne pripomína Zúčtovanie (2003), ale ide na to z inej strany, úplne iného pohľadu a riešia sa tu iné veci, vrátane zápletky. V každom prípade nie je veľa stredovekých krimi drám, čo sa cení. Ani po hereckej stránke nemám pripomienky, skvele zahrané a dialógovo premyslené. Čo mi vadilo bola celková atmosféra, prišla mi akási nezáživná, sterilná, miestami až ubíjajúca. Kostýmy sa držali dobových trendov, takže v tomto smere spokojnosť. Len na môj vkus boli až príliš čisté a pôsobili umelo. Skrátka chýbalo tu všade viac špiny, či už v exteriéroch alebo na ľuďoch. Našťastie obsahová stránka je tak famózna, že uvedené nedostatky pohodlne vyvažuje. Snímok odporúčam hlavne hĺbavejšiemu divákovi, stojí to za to. 75/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Samotný námět je nepochybně zajímavý, tím to ale končí. Sterilní film bez jakéhokoliv nápadu, bez duše, vizuálně stejně nudný jako vše v něm. Středověk? Ani náhodou. A Francie? No to už vůbec. Jediná opravdová byla ta dvě prasata. Zajímavým momentem scénáře byl příjezd rytíře, zmršeno však mizernou výpravou a ještě mizernější režií. ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Tento příběh se odehrává v době temného středověku, kde na vás na každém rohu číhala kdejaká špína a mor a kde o vašem osudu rozhodoval kdejaký šlechtický páprda anebo všemohoucí církevní úředník. Stačilo jednou zaškobrtnout a skončili jste na popravišti společně s pěkně urostlým čuníkem anebo s veselou oslicí. Obhajoba veškerá žádná a vaše popraviště bylo postaveno dřív než byste řekli švec. Když o tom člověk tak přemejšlí, tak v té době asi měli nadbytek vepřového masa, že si to mohli dovolit a to nemluvím o nějakých aktivistech za práva zvířat. Na to zapomeňte, prostě se to sekalo hlava, nehlava a nezáleželo na nějakých protiargumentech či o vině a nevině. A nedej bože. že jste byl nařknut z čarodějnictví nebo z jiných černoprdelnických blábolů, protože když si někdo vymyslel, že jste něco podobného udělal, tak z vás to přiznání církev a její poskoci svými známými lidovými donucovacími prostředky doslova vytlačili. Tyto procesy, kde se popravovaly zvířata třeba za vraždu anebo za smilstvo se opravdu odehrávaly v patnáctém století po celé Evropě a tento příběh je inspirován jedním z nich, který se údajně odehrál v jedné francouzské vesničce. Snímek podle mně moc dobře vystihuje tehdejší dobu nadměrné sexuality, nespravedlnosti, nadvládu šlechty a církve, nesmyslných zákonů, kterým se normální smrtelník musí v dnešní době smát a tak tročku mi to připomíná minimálně tou atmosférou film Maso a krev od nizozemského režiséra Paula Verhoevena. Jinak, co se týče hereckých výkonů, tak určitě zaujal Colin Firth, který zde skvěle zahrál skvěle začínající právnické ucho, které když vidí ženskou sukni, tak neudrží svůj chtíč na uzdě a jde na věc jako správnej středověkej chlapák. Z ženských rolí mě určitě zaujala britská herečka Lysette Anthony  o které jsem si vždycky myslel, že je modelka, jelikož jí znám z hudebního klipu legendární britské kapely Depeche Mode I Feel You, který byl natočen v témže roce jako tento snímek. V tomto filmu hraje uhihňanou dceru pána z hradu, co se zamiluje do našeho obhájce. Za poutavou a poučnou exkurzi do doby temného středověku s prvky černého humoru dávám zasloužených 80%. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Humor temný jako černá nemoc, na středověk pozoruhodně civilní a nesentimentální milostné vztahy, značná dávka napětí a inkvizice ve světle, v jakém ji asi většinou neznáme - toť neprávem opomíjený snímek Hodina prasete. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Takhle nějak jsem si vždycky představoval pozdní středověk v Evropě. Když si k vydařené atmosféře přidám ještě výbornou detektivně soudní zápletku, vyjde mi jeden z nejpovedenějších historických filmů. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Tohle byl středověk jak z české polystyrénové pohádky ze 70tých let: umělá atmosféra, nevěrohodné kostýmy, umolousaná rujnost, kdy každá žena okamžitě do minuty musí souložit a jsou na to už tak vycvičené, že si jediným pohybem servou šaty. Připomínalo mi to Andělskou tvář a to včetně impotentní režie a scénáře, který snad vznikl v rámci kurzu tvůrčího psaní pro svobodné dospívající matky. Přitom středověké soudní procesy se zvířaty jsou určitě zajímavé téma, ale tady jsem tomu středověku nevěřila ani za mák. Spíš si to na něj jen hrálo. A to dost neschopně. /17. 4. 13./ ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s komentářem rikitiki. Tohle je hraní si na středověk, resp. dělání si prdele ze středověku, vysmívání se té tehdejší tuposti. K tomu se vezme jen něco, co se nám hodí do krámu, aby byl ten výsměch co nejlepší. Děj, kostýmy, chování postav, to vše mi zde přišlo hodně slabé, a některé situace zbytečně přehnaně zveličené, aby se jó moderní člověk, civilizovaný člověk pobavil. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Absurdní ve všech ohledech, ale zároveň snadno transformovatelné do naší doby, což trochu děsí. Zároveň je ale Hodina prasete neskutečně vtipným filmem, který se svým podáním středověku blíží k realitě asi nejvíc ať už vykreslením tehdejší venkovské společnosti, nebo panoptikem přítomných postav a postaviček, jejichž předobraz by jsme bez velkého snažení v dějinách určitě našli. Film, který by měla veřejnoprávní televize čas od času připomenout. 90% ()

Reklama

Reklama