Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Protože pro středověk není nic nemožné, může mladý právník Richard Courtois (Colin Firth) v zapadlém městečku na francouzském venkově obhajovat prase obviněné z vraždy, a jako svědky povolávat myši. To je v pořádku. Ale rozhodně nemá hledat pravého vraha, příliš se zajímat o soukromé záliby místního zbohatlíka a mít poměr s cikánkou, která chce osvobodit své prasátko. (Jezinka)

(více)

Recenze (62)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Obhajovaní svině u soudu. Neděje se to i teď..? Interesantní fraška z francouzského středověkého venkova, která s lehce detektivním nádechem přibližuje tehdejší nezvyklé justiční praktiky (něco jako Právo a pořádek ve chlívě). Vše klátící Firth se zmuchlanýma tesilkama na hlavě, kněží Holm se sympaticky pragmatickým přístupem, nahé vnadné ženy s depilačními anachronismy a spíše stylizovaný než nějak špinavě autentický pohled do doby, kdy bylo protiprávní lítat na koštěti a líbat ďáblovu řiť.. Je tu jeden zvláštní paradox. Říká se středověké tmářství, ale když nyní někoho svým útokem usmrtí zvíře, je většinou rychle zabito či utraceno. Tehdy alespoň dostalo právního zástupce a mohlo doufat v osvobození při soudním procesu. Třeba zrušit líčení, protože nebyl zajištěn překladatel, svalit to na nepříčetnost nebo podplatit soudce nabídkou sexu.. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Taková rozmarná v podstatě renesanční detektivka. Advokát z města dorazí na venkov, kde panuje ještě středověk a trochu se do toho zamotá. Zvířata jsou souzena s lidmi, Žid je na úrovni psa a místní kněz pod hrozbou věčného zatracení zneužívá ženy ze svého stáda. Advokát si ani nevšimne, že celou dobu bydlí v bordelu, myslí, že služka je do něj zkrátka blázen, zkrátka jiný kraj, jiný mrav. Ale záhadně zde umírají mladí chlapci. To se musí vyšetřit, stejně jako obžaloba prasete z vraždy. Příjemná podívaná. 80% ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Absurdní ve všech ohledech, ale zároveň snadno transformovatelné do naší doby, což trochu děsí. Zároveň je ale Hodina prasete neskutečně vtipným filmem, který se svým podáním středověku blíží k realitě asi nejvíc ať už vykreslením tehdejší venkovské společnosti, nebo panoptikem přítomných postav a postaviček, jejichž předobraz by jsme bez velkého snažení v dějinách určitě našli. Film, který by měla veřejnoprávní televize čas od času připomenout. 90% ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Tohle byl středověk jak z české polystyrénové pohádky ze 70tých let: umělá atmosféra, nevěrohodné kostýmy, umolousaná rujnost, kdy každá žena okamžitě do minuty musí souložit a jsou na to už tak vycvičené, že si jediným pohybem servou šaty. Připomínalo mi to Andělskou tvář a to včetně impotentní režie a scénáře, který snad vznikl v rámci kurzu tvůrčího psaní pro svobodné dospívající matky. Přitom středověké soudní procesy se zvířaty jsou určitě zajímavé téma, ale tady jsem tomu středověku nevěřila ani za mák. Spíš si to na něj jen hrálo. A to dost neschopně. /17. 4. 13./ ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Středověk, jak ho neznáte. Žádné velkolepé bitvy, odvážní patrioti, monumentální hudební doprovod a dojímavý konec, pouze ponuře černo-humorná atmosféra, kde kněz žádá manželky bližních svých, kde na šibenici stojí oslice obviněná ze soulože s nadrženým vesničanem (na poslední chvíli zachráněna peticí služebníků božích), kde ke křesťanskému soudu mohou být jako svědci přizváni krysy, ne však židovský lékař a kde každá žena, která prohodí s hlavním hrdinou pár vět, pojme za svůj životní cíl dostat se mu do kalhot. (Vzhledem k tomu, že ho hraje Colin Firth, se ale zas není čemu divit.) Netradiční, nízkorozpočtové, ujeté, zábavné. A mé představě o skutečném středověku bližší než všechny stamilionové eposy dohromady. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama