Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Anglie roku 1788. Královský dvůr je na vzestupu. Jeho Výsost Jiří III., excentrický panovník, jinak ale lidem milovaný regent, se znenadání chová, jako kdyby byl zbaven smyslů. Toho využívají jeho odpůrci i moci chtivý syn a následník trůnu princ z Walesu, který v Parlamentu okamžitě navrhuje zákon, podle nějž by byl král prohlášen za duševně chorého. Díky tomu by se on sám mohl prohlásit za vladaře. Mezi tím se o uzdravení regenta snaží nejrůznější lékaři... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (37)

misterz 

všechny recenze uživatele

Šialenstvo kráľa Juraja III. ma nezasiahlo tak ako som čakal. Nebolo to zlé, niektoré scénky sa celkom vydarili (humorne aj dramaticky) a páčil sa mi aj spôsob, akým bol vykreslený šľachtický život vtedajšej vyššej spoločnosti, pričom tu bola aj slušná výprava, ale inak sa celý príbeh utápal v nezaujímavej šedi. Skrátka nudy tu bolo viac ako bolo treba. Na druhú stranu potešila zmienka o skutočnej chorobe tohto vladára - porfýrie, pri ktorej takéto stavy nie sú nič neobvyklé. Priemer. 60/100 ()

Houdini

všechny recenze uživatele

Oscar 1 : Výprava + 3 nominace: Herec HR - Nigel Hawthorne, Hereč HR - Helen Mirren, Scénář - A . . . . . . . . Zlatá Palma - výběr ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Když jsem tenhle film viděl poprvé, jméno Nigel Hawthorne mi ještě nic neříkalo. Už tehdy mě ale nadchl svým hereckým repertoárem. Scénář filmu velmi dobře reflektuje postavení panovníka a celou dvorskou a vládní mašinérii, kdy zpochybnit královský majestát (i když král je slabomyslný), je takřka rouhání. Najdou se lidé, kteří se pokusí situace využít k nastolení republiky, význam úkolu krále mávat davům je však natolik vrostlý do chápání lidí, že něco takového nelze připustit... ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Skvělá britská záležitost! Nigel Hawthorne (milovníkům série Jistě pane ministře a Jistě pane premiére - ta tvář skrytá v šedivém vousu určitě neušla! :-) si zde střihl anglického krále Jiřího III. A zvládl to s přehledem. Ba co víc, kostým mu skvěle slušel a jeho obličej je typově předurčen anglickým barokním postavám. S parukou je to pak naprosto dokonalý outfit. Nazvat tento film komedií je velmi zavádějící. Spíše je to historické drama. Drama o panovníkovi, který je odstaven od vlády a je nucen sledovat, kterak jeho syn usiluje o kralování a království. Máme možnost sledovat druhý rub mince vládců velkých impérií. I oni jsou jen lidmi, i oni jsou čas od času slabí, nemocní a staří. Na prsou jim leží neskutečná odpovědnost za svoji zemi, svůj lid. Pošmákl jsem si. - Jo a pokud máte pevnou pravidelnou stolici, neznamená to ještě, že jste normální ! * * * * ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ecce homo, chcelo sa mi zvolať pri sledovaní strednej pasáže filmu. Toho filmu, ktorý som vnímal, ako historický i keď tak nie je označený a nie ako komédiu, za ktorú je považovaný. Zaujal ma zobrazením odvrátenej strany života vládcov, tej, ktorá je pred verejnosťou starostlivo ukrývaná a kamuflovaná. Filmu som uveril, pričom ma príliš nezaujíma, či bol historicky verný. Výborná výprava a obdivuhodné herecké výkony boli pre mňa dôležitejšie. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Pro mě jen na jedno shlédnutí. A přece jsem si ho dal do své filmotéky, co kdybych po něm ještě někdy šáhl. Jaké štěstí, že dneska se dají filmy archívovat, a to za pár korun. Líbí se mi, jak Helen Mirren nemá vlastně co hrát a tak se tam v tom filmu pohybuje a "jede" jen na půl plnyu, čím vyčnívá nad ostatními, co hrají jako o život, ale působí to na mě že tentokrát hrají naplno zbytečně, kus není dobře napsán, takže výsledek není moc vzrušující, ba průměrný. Co na tom, že jsou zde pěkné kostýmy, ale s tím se počítá samo sebou. Když mě nedostal film dějem, tak už může být vše pěkné, ale už se na to nedokáži podívat. K samotnému Jiřímu III. přečetljsem si kousek z jeho životopisu a to mi za pár minut dalo víc, než tenhle film. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Víte, monarchie a šílenství spolu sousedí až příliš blízko.. Mnozí z mých bláznů se pokládají za krále.. Ale on je král !!" ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Moc fajn komedie z doby vlády krále Jiřího III., který přišel o kolonie a to ho trošku dohnalo k šílenství. Je to sice primárně komedie, ale nic bláznivého a místa s královou léčbou působí spíš jako docela drsné drama. Skvělí herci, kostýmy a dobová atmosféra, kdy jsem měl pocit, že koukám na nějaká plátna z 18. století. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Je otázkou, do jaké míry můžeme být v současné době rádi za pokrok, který nám přinesla medicína, anebo jsme dříve měli být rádi za neznalost. Ale neznalost vede k omylům, což tenhle film krásně ukazuje, navíc v mistrovském hereckém výkonu Nigela Hawthorna. Šílenství prostě není vždy šílenství. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Smysl pro ironii mají i šílení králové aneb Do you like music, Warren? If it´s played, sir, I listen to it. 1) Film s typickým anglickým suchým humorem glosuje zákulisí britské politiky konce 18. století. Nenazval bych ho komediíí, a pokud ano, tedy komedií smutnou, trochu hořkou. Král i jeho následník nejsou postavy černobílé, ani si nenárokují naše sympatie či antipatie. Prostě tu jsou a je na divákovi, aby se s tím nějak vypořádal. Very British, I´d say. 2) Film stojí a padá se skvělým hereckým výkonem Nigela Hawthorna (sir Humprey v Jistě, pane ministře), kterému neméně zdatně sekundují další hvězdy anglického hereckého Olympu. 3) A na konec výstižný popis pracovní náplně anglických králů posledních staletí z úst královny Charlotty: Come on, smile and wave. That's what you get paid for. Smile and wave. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Tato nepříjemná epizoda ze života anglického krále Jiřího III. byla podána spíš jako komedie a to mi moc nesedělo. Neříkám, že je to špatný film a že by herci nehráli dobře. To vůbec ne. Jen bych si já osobně představoval, aby to bylo pojato jinak, víc seriozněji. Takhle bych radši sáhl po nějaké té biografické literatuře. Ale věřím, že mnoha divákům právě tohle pojetí sedne. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Film mě zaujal z jednoho prostého důvodu - Helen Mirren, má oblíbenkyně, skoro v hlavní roli, za kterou získala vůbec první oscarovou nominaci. Nějak jsem si nezjišťovala, o čem přesně film bude, něco se samozřejmě dalo odvodit z názvu. Musím říct, že mě jeho excentričnost a šílenost překvapila a nebyla mi vždy po chuti. Přece jenom bych raději viděla pořádné drama plné intrik, ne drama s nádechem komedie či až parodie. Ale herci byli na druhou stranu skvělí. Bohužel mě film místy dost nudil a nesplnil má očekávání. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Pokud vám zmodrá moč (ať jste, či nejste aristokrati)- pozor! A pravidelná, bohatá a pěkně zakroucená stolice ještě nemusí nic vypovídat o vašem duševním zdraví... ()

zette 

všechny recenze uživatele

Pokud si uz tvurci filmu vybrali cast z zivota krale George III, zvlaste pak tu, kdy onemocni metabolickou poruchou, tak mi zde trochu vadi nadech komedie. Film tak ztraci na duveryhodnosti. Film spise urceny pro fanousky britskeho trunu a jeji historie. Me na filmu nic nijak zvlast nezaujalo. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Film je oveľa viac než obyčajná štúdia o zostupe jedného muža do šialenstva. So štýlom, ktorý je skôr plachý ako melodramatický, je film vždy vtipný a občas satirický. Charakteristiky postáv sú bezchybné (rovnako ako historicky presné) a politické hádky toryov a whigov (na čele s premiérom Pittom a Charlesom Foxom) poskytujú lahodne komplexné pozadie. 7/10 ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Chcete-li si odpočinout od průměrných filmů a průměrných herců, toto je ta pravá chvíle a ten pravý film. Tato hra je vskutku "královská". Projeví-li král slabost, vždycky se najde banda padouchů, kteří toho chtějí využít, a třeba i parlamentní cestou. Vždycky se najdou ale i takoví, kteří za králem stojí, neboť s jeho postavením by padlo i postavení jejich. A máme tu politický souboj dvou stran, souboj o zdravou či bláznivou hlavu krále Jiřího III. Nigel Hawthorne jako král Jiří dokazuje, že je famózním hercem a je mi líto, že jsem z generace, která si ho nemohla užít víc. Excelentní scénář plný černého humoru, celkově volnější přístup k látce i soukromí anglické královské rodiny, výsledkem je překvapivě vtipný a zábavný film. Pro milovníky zfilmovaných aglických her (např. K. Brannaghem) přímo povinné. 100% ()

Splasher 

všechny recenze uživatele

Sir Humphrey povýšil na krále. A to hned na jednoho z nejdéle vládnoucích, i když pravda, posledních 10 let z těch celkových 60 už defacto vládl jeho syn (ve filmu Rupert Everett). A nevěřte některým zdejším komentářům. Co jsem měl možnost si přečíst, tak Bennett byl vcelku věrný skutečným událostem a král Jiří III. přišel definitivně o zrak až v roce 1811, kdy lékaři kvůli jeho mentální chorobě odmítli provést operaci očí (nebyl schopen nutné 3 měsíční pooperační péče). V roce 1788 byl léčen tak, jak je ve filmu vyobrazeno. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Trošku jsem se obával výsledku, ale opravdu k tomu nebyl ani ten nejmenší důvod a nebýt Sira Humphreyho Applebbyho, byl by "šílený" král Jiří III. nejlepší rolí absolutně excelentního Nigela Hawthornea. Film je ukázkou tradiční britské kinematografie - velkolepá výprava, fantastičtí herci (Helen Mirren, Rupert Everett, Ian Holm), vynikající ztvárnění kusu národních dějin, skvělý scénář, prostě nádhera. Šílenství krále Jiřího rozhodně není komedie prvoplánově - řezat se smíchy u ní vážně nebudete. Je to poctivé životopisné drama, v němž je ale komediálních prvků opravdu dost. Díky tomu je výsledek ještě zajímavější, protože obě roviny jsou nádherně vyváženy a celek opravdu skvěle funguje. Je velká škoda, že tenhle film zná asi fakt málo lidí, protože stojí za to a já ho všemi deseti doporučuju. 75 %. ()

Reklama

Reklama