Reklama

Reklama

Muž se železnou maskou

(TV film)
  • Velká Británie The Man in the Iron Mask (více)
Trailer

Obsahy(1)

V historickém dobrodružném filmu podle příběhu Alexandra Dumase se opět setkává legendární čtveřice mušketýrských přátel: D'Artagnan, Athos, Porthos a Aramis. Vláda hýřivého francouzského krále Ludvíka XIV. podle nich Francii dvakrát nesvědčí, a tak se rozhodnou využít znalosti tajemné identity muže se železnou maskou na tváři. Ten dosud strávil značnou část života zavřený ve vězení, ačkoli se žádného zločinu nedopustil – kromě toho, že se Ludvíkovi k nerozeznání podobá. (Filmhouse)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (57)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Příběhové celkem slabší než Monte Christo (taktéž s Chamberlainem), ale to je spíše dáno předlohou. Rád bych srovnal tuhle verzi s tou s DiCapriem, ale protože jsem viděl naposledy před hodně dlouhou dobou, nepůjdu do žádných velkých extrémů. Tato verze je starší (což samo o sobě o něčem vypovídá), je lépe natočená, má takovou tu úžasnou atmosféru, kterou dokáží navodit jen anglické a staré francouzské historické filmy a má to již zmíněného Chamberlaina, jenž si svou dvojroli náležitě užil, hlavně Ludvík byl parádní. Navíc mu dabing Eduarda Cupáka sedí víc než ten Moravec (viz Hrabě), snad jediné, co mi na tom filmu nesedělo, byl trochu nevýrazný D'Artagnan a občas pomalejší tempo. V rámci žánru jde ale o skvělý historický nadstandart a já byl s filmem spokojen. A jak nad tím tak přemýšlím, tahle verze je asi opravdu lepší, a hlavně jiná (dobře jiná), než její mladší zpracování. Celkem rychle to uteklo a délka je ucházející, takže celkově mi z toho vychází tak 75%. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Zatím nemůžu tvrdit, že jsem viděl všechny verze Muže se železnou maskou, protože dvě jsou z konce dvacátých respektive třicátých let a jedna se západního Německa. Ale na druhé straně srovnávat můžu, protože jsem konečně shlédl tři nejslavnější. Tu s Jeanem Maraisem, Leonardem DiCapriem a konečně tuto s Richardem Chamberlainem. Každá je jiná a každá se mi svým způsobem líbila. V této verzi se mi Richard Chamberlain líbil mnohem víc než v jiné Dumasově adaptaci - Hrabě Monte Christo. Na druhé straně si to chlapci prohodili, protože tato verze se mi zase líbila víc než ta s Jeanem Maraisem. R. Ch. více působil jako Ludvík XIV. Vlastně tak nějak bych si ho představoval, mimochodem je docela podobný DiCapriovi v jeho verzi Muže. Je to také jediné zpracování (neviděl jsem všechny hrané), které nám nabízí úplný začátek, kdy byl bratr uvězněn. Ale bavilo mě. Jen ten konec mi přišel trochu ustřižený. ()

Reklama

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Richard Chamberlain sa po Grófovi de Monte Christo druhý krát nechal obsadiť do Dumasovej klasiky a dvojrolu kráľa Ludvíka/Filipa zvládol graciózne. Žiaľ táto adaptácia nemá švih a šarm verzie Randalla Wallacea z roku 1998. Scenárista poňal príbeh z vážnejšieho konca, takže sa zameriava hlavne na výmenu kráľa Ludvíka za Filipa a dvornú lásku. Samozrejme žiadny z hercov nie je Leonardo DiCaprio, Jeremy Irons, John Malkovich či Gérard Depardieu. Z troch mušketierov sa tu vyskytuje len D'Artagnan a akosi mu chýba humor jeho iných mušketierskych verzií. ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Ono je jedno, že to nebylo podle Dumasova románu, že tam vypadli tři mušketýři. Ono to mělo šťávu. Výborná hra mezi Colbertem a Foucetem. A ten konec "Bratře, nepolíbíš mě?" Je plno železných masek: jedna brilantně francouzská, ale na můj vkus příliš snažící býti vtipný. druhá zase typicky americká bez taktu, kdy se královně "tyká", atd atd... Pro mě zatím vítěz tématu Filip vs Ludvík. "Jsem Ludvík, jsem Ludvík..... Ludvík!" ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Sice v tom hrají hned dva mí oblíbení herci - kdy jeden z nich překvapivě není Prisoner, to ten druhý - a dokonce se mi líbí, jak Chamberlain dokázal své postavy odlišit, na televizní film to má slušnou výpravu, ale scénář je dost mizerný, Louisa mi přišla tuctová, hodně vatoidních scén včetně plesů nebo několikaminutových jízd na koni, ještě že tu máme aspoň toho D´Artagnana. Vlastně tady k mnoha zvratům nedojde, Filip je v podstatě skoro vzápětí vysvobozen, záměna proběhne bez jakýchkoliv pochybností a problémů - chtělo to prostě o něco více zdramatizovat. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (5)

  • Hoci bol tento film vyrobený pre televíziu, bol uvedený v kinách v niekoľkých krajinách vrátane Dánska, Maďarska, Východného Nemecka a Západného Nemecka. (Arsenal83)
  • Po zhlédnutí tohoto filmu se rozhodl Steve Harris svou novou kapelu pojmenovat podle mučícího přístroje - železné panny - Iron Maiden. (mak.)

Reklama

Reklama