Reklama

Reklama

Muž se železnou maskou

(TV film)
  • Velká Británie The Man in the Iron Mask (více)
Trailer

Obsahy(1)

V historickém dobrodružném filmu podle příběhu Alexandra Dumase se opět setkává legendární čtveřice mušketýrských přátel: D'Artagnan, Athos, Porthos a Aramis. Vláda hýřivého francouzského krále Ludvíka XIV. podle nich Francii dvakrát nesvědčí, a tak se rozhodnou využít znalosti tajemné identity muže se železnou maskou na tváři. Ten dosud strávil značnou část života zavřený ve vězení, ačkoli se žádného zločinu nedopustil – kromě toho, že se Ludvíkovi k nerozeznání podobá. (Filmhouse)

(více)

Recenze (58)

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Historický filmový příběh z dob Ludvíka XIV. Alexander Dumas opět nezklamal, nezklamal ani režisér Mike NEWELL, z kterého se stala za ta léta režisérská hvězda. V hlavní roli můžeme vidět Richarda CHAMBERLAINA, který zahrál roli dvojníka mistrně, takže L. Di Caprio měl co dělat, aby se v pozdějším remaku filmu aspoň trochu přiblížil výkonu R. Chamberlaina. Podle mého názoru se mu to nezdařilo, protože nemá pro historické filmy to pravé mužské charisma. Vypadá furt jak když tam hraje 17 letý kluk a tváří se ne odhodlaně, ale zarputile. Prostě nemá ten správný "drive". ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejpovedenějších televizních filmů sedmdesátých let, který Alexandrův námět pojal dost svérázně - z toho však vyšla svižná, příjemná, stylová a zajímavě dekadentní podívaná. Co se týče historické spolehlivosti - i starý Dumas s ní býval občas na štíru. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Doplnění jednoho restu. I když má tento film samozřejmě s historií máloco společného, je to svižné, správně dobrodružné i romantické a díky velmi schopnému netuctovému záporákovi Fouquetovi (kterému jsem docela fandil :) ) i dost napínavé. Určitě nejlepší zpracování příběhu a jedna z nejlepších adaptací Dumase vůbec. P. S. Je třeba rovněž zmínit velmi povedený klasický dabing v čele s hlasem Eduarda Cupáka, který propůjčil hlas ústřední Chemberlainově dvojroli. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Variace na Císařova pekaře - Pekařova císaře, akorát s tím rozdílem, že to Frantíci dotáhli do konce. Občas decentně tajemné a lehce trýznivé (nasazování masky), ale jinak takové to očekávané pletichářské dobrodrůžo s nádechem romantiky, co někdy s příběhem zbytečně spěchá a nedodá mu důvtipu. Plané mušketýry, prostopášné aristokraty i jejich bratrské náhražky zastiňuje Patrick McGoohan. Asi za to může ten jeho pohled arogantní přezíravosti se špetkou (nebo spíše hrstkou) zmrdství.. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Tahle verze mi přijde mnohokrát lepší než ta z roku 1998 s L. DiCapriem. I když je tu také dost historických nesrovnalostí, tady na vás alespoň dýchne doba Ludvíka XIV. - jehož bravurně zahrál R. Chamberlain. Asi proto ty hodně těsné 4*. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Zřejmě nejlepší zpracování románu. Ani Leonardo Di Caprio, ani Beau Bridges, žádný nemá tolik charisma jako Ludvík/Filip Richarda Chamberlaina (přidává mu ho i skvělý dabing Eduarda Cupáka). Mike Newell se vyhnul kostýmnímu velkofilmu a natočil ponurou a komorní podívanou s depresivní hudbou a syrovými scénami. Patrick McGoohan (záporák z několika dílů "Columba") je démon, Louis Jourdan výtečně předvádí usedlejší D'Artagnanovu formu. Kvalitní dobrodružství. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Na televízny film neskutočné obsadenie a právom je táto adaptácia obľúbenejšia ako hollywoodska reinkarnácia z roku 1998. Všetko je presne na svojom mieste, výprava je presná, kostýmy taktiež, len to samotné rozuzlenie je akési mdlé. Je síce columbovské, keď už je tu robený podraz na Patricka McGoohana, avšak samotné jeho spracovanie je až príliš strohé a rýchle. Pokojne by som si nechal páčiť pozerať sa na Ľudovíta v tom väzení dlhšie ako pár sekúnd a taktiež vidieť celú dohru so zloduchmi, napríklad ich popravy, vyhostenie a podobne... ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Výnimočne pridávam hviezdičku, pretože táto verzia je nepomerne lepšia, ako známejší remake s Leonardom DiCapriom., i keď nie až o toľko, o koľko je Zefirelliho verzia Rómea a Júlie lepšia, ako zmodernizovaný paškvil opäť s Leonardom DiCapriom. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré, nenatahované a přímočaré zpracování slavného příběhu. Chamberlain je svůj, Jenny Agutter moc pěkně nalíčená, Patrick McGoohan správný záporák a celé tomu dodává nový rozměr úžasný původní dabing z dílny Ludvíka Žáčka (v dvojroli krále a krále Eduard Cupák) s dominujícími Sejkem a Růžkem. Sázka na jistotu, byť v televizním hávu (což bylo poznat především na kameře). ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vskutku priemerná adaptácia jednej legendy. Chamberlain pre mňa nikdy nebol výrazným hercom, a tak vidím nedostatok v presadení sa jeho charakteru. V porovnaní s DiCapriovym neskorším spracovaním úplne vyrovnané. Filmu chýba šťava. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Sice v tom hrají hned dva mí oblíbení herci - kdy jeden z nich překvapivě není Prisoner, to ten druhý - a dokonce se mi líbí, jak Chamberlain dokázal své postavy odlišit, na televizní film to má slušnou výpravu, ale scénář je dost mizerný, Louisa mi přišla tuctová, hodně vatoidních scén včetně plesů nebo několikaminutových jízd na koni, ještě že tu máme aspoň toho D´Artagnana. Vlastně tady k mnoha zvratům nedojde, Filip je v podstatě skoro vzápětí vysvobozen, záměna proběhne bez jakýchkoliv pochybností a problémů - chtělo to prostě o něco více zdramatizovat. ()

Richie666 

všechny recenze uživatele

Předlohu jsem sice nečetl a historik nejsem, což ale nic nemění na tom, že se jedná o nejlepší zpracování tohoto vynikajícího příběhu. Richard Chamberlain zde předvádí výjimečný výkon a atmosféra ve Francii za doby Ludvíka XVI. z filmu čiší na první pohled. ()

Reklama

Reklama