Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když doráží major Foster (Gene Hackman) v listopadu roku 1918 se svými muži na jedno pařížské nádraží, z 8000 legionářů, kteří s ním šli do boje, zbývá 200 mužů. Už na nádraží probíhá nábor nových vojáků. Jedním z nich je i Marco Segrain (Terence Hill), zatčený zloděj šperků, kterému se podařilo utéci svým strážcům. Sám Foster je Američanem. Po krvavém nasazení na frontě první světové války je jeho jednotka poslána do Maroka, kde má bránit vykopávky proti nepřátelským beduínským kmenům. (Pohrobek)

(více)

Recenze (82)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Když jsem si po skončení filmu zkoušel v hlavě odůvodnit s řím přesně na mě film udělal tak silný dojem, dospěl jsem k názoru, že to není v příběhu jako takovým, ale v postavách . Tady kraluje postava majora Fostera, kterej po drsňáckou slupkou tvrdý discipliny dokázal vždy ve správný čas, těm správným lidem říct fantastický slova a celej film tak během několika sekund změnil v nesmírně silnou protiválečnou retoriku. Postava Terence Hilla toho v průběhu filmu zase až tak přílši nenamluví, ale rovněž se jedná o mistrovsky napsanou postavu, hlavně v závěru. Na první pohled herecky hodně odlišný mezinárodní obsazení filmu, tady předvedlo mistrovský výkony. To, že film ani na chvíli neťape na místě je především jejich zásluha. I když o tom teď přemýšlím, tak bych asi měl zmínti i režiséra, protože dát takovouhle hereckou bandičku do kupy a vytěžit z ní maximum je hodně dobrá práce a spousty scén bylo natočeno dokázal natočit s mimořádným citem pro emočno a napětí. Hold komu čest, tomu čest. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Občas mě něco takového potká, že vrazím něčemu takovému pět, ale zde k tomu přispívá ještě pár docela zásadních věcí. Mimo to, že se to odehrává za první světové války ( a to si vážím každého filmu, z tohoto období, viz. Šťastné a veselé), ale hlavně to, že v něm jednu z hlavních rolí hraje Terence Hill, a to bych tuplem nečekal. Plus ještě fakt, že na konci je monstrózní bitva, na kterou jsem čekal od samotného začátku, takže abych pravdu řekl, ten film do sebe určitě něco má, ale hlavně tomu pomáhá fakt, že ty herce v něm mám hodně rád. Pochoduj nebo zemři je pecka. Sice ze začátku ubíhá vcelku pomale, ale pochvíli se rozeběhne, vystřídá pár vtipných scén, pár romantických scén, pár zásadně dramatických scén a výsledně z toho udělá válečnou mašinerii, kterou divák prostě nezastaví, a chce vůbec? ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $9miliónov║Tržby USA $3,243,088║Tržby Celosvetovo $3,243,088║ Gene Hackman a Terence Hill sú vo svojich úlohách skvelý, len dejovo to mohlo byť lepšie vyskladané /60%/ ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Velice nadsazená podívaná, možná právě proto o to účinnější. Takový "spaghetti" válečný film - naprosto bez urážky. Tvrdý Hackman, mladický, úchvatný, elegantní, neodolatelný a nanejvýš sympatický Terence Hill. A Catherine Deneuve s poněkud netypickým účesem - sluší jí to samozřejmě náramně. Krásná kamera Johna Alcotta a strhující poslední bitva, Hillův kulomet a ruský přítel upomínajíci na parťáka Buda. Paldini: spíš než ten nepovedený van Dammeův "remake" doporučuji na odlehčení třeba tenhle snímek. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Pochoduj, nebo zemři! Jak typický imperativ pro legie zejména ty francouzské. Disciplína, pohrdání všemi obyčejnými lidskými hodnotami kromě kázně a slepé poslušnosti. Výtečný film, dobré herecké výkony (zejména po svých proslulých praštěných komediích netradiční Terence Hill jako poloviční cikán Marco), pěkná Mauriceho hudba..Dobře si zapamatujte vážená slova majora Fostera: "Když vás nedostane poušť, dostanou vás Arabové, když ne Arabové, dostane vás Legie, když vás nedostane Legie dostanu vás Já" Nevím co je horší! ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Z filmu jsem měl pocit, že se tvůrci nemohli rozhodnout, jestli budou točit válečný drama, nebo nějakou lehce dobrodružnou komedii, tak nakonec natočili od každýho trochu. Je to takovej zvláštní mix, kdy jsem se třeba bavil u těch nevážnejch okamžiků, když Terrence Hill nasadí ten svůj typickej šibalskej výraz a teď na lodi ukořistí lahve s kořalkou, nebo když balí Catherine Deneuve, dělá různý podvůdky, atd... Pak jsou tam zase vážný chvíle a některý scény jsou opravdu silný, ale ta kombinace prostě moc nefunguje. Jinak Terrence Hilla mám sice rád, ale v těch vážnějších pasážích mi nějak neseděl. A ta jeho finální proměna mi přišla dost neuvěřitelná. Naopak Gene Hackman je bez výhrad. Ten je skvělej. 60% ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Můj velice oblíbený film s výborným příběhem a rozuzlením. Každá postava má důvod, proč jedná tak, jak jedná, takže film vpodstatě není o střetu dobrých a zlých, ale o jiném pohledu na věc. Gene Hackman skvělý coby zneuznaný americký důstojník, který se uchytil v legii, Terrence Hill v naprosto nekomediální roli, Max von Sydow jako archeolog s přístupem když se kácí les, létají třísky, Ian Holm jako sjednotitel kočovných kmenů el-Krim a nakonec Catherine Deneuve. Dynamiku a napětí závěrečné bitvy by mohly současné filmy závidět. Věřili byste, že Jerry Bruckheimer kdysi produkoval takovéhle filmy? ()

sud 

všechny recenze uživatele

Spolu s Mrchožrouty nejlepší film z prostředí cizinecké legie. Zatímco ti jsou spíše komorním příběhem mužů s Leoneovskými charaktery, "Pochoduj nebo zemři" se zaměřuje na vztahy uprostřed legie a nesmyslnost bojového nasazení. Od začátku do konce má co vyprávět, neztrácí tempo a může se chlubit výtečně napsanými postavami (parta legionářů je jeden svéráznější typ, než druhý), podpořenými výtečnými hereckými výkony. Vedle kapitána Nicholsonovského formátu Genea Hackmana, fanatického vědce Maxe Von Sydowa a jednoho z vynálezců džihádu Iana Holma, doslova zazářil v netypické úloze mírně naivního legionáře Marca Terence Hill. Film pro milovníky rozpáleného písku, dobrodružství a napětí - a to nejen kvůli vynikající závěrečné (a pěkně dlouhé) bitvě. 85%. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

T. Hilla nevidieť často vo vážnejších polohách, okrem tohto filmu si spomínam snáď iba na Winnetoua. Hneď na úvod musím povedať, že film je rozhodne lepší než som očakával, no hlavne je výborne obsadený. Hviezdne mená dopĺňa hudobný skladateľ M. Jarre. Gene Hackman v úlohe prísneho veliteľa, ktorý vždy stojí na strane svojich vojakov si získa vaše sympatie skromným poznamenaním, že vo vojne neexistujú hrdinovia, ale iba tí čo prežili. Na široký úsmev T. Hilla pár krát predsa len dôjde, ja som sa bavil pri scéne s dolievaním prázdneho pohára na lodi. Zjednotené arabské kmene to v závere proti hrstke legionárov síce nemajú jednoduché , ale proti mnohonásobnej presile nemá légia šancu. 80%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Silné témy a fajn herci. Bohužiaľ to však nevyužíva slušne naťuknutý potenciál a namiesto vynikajúceho filmu dostávame "iba" slušný, jemný nadpriemer. 7/10 ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Tenhle film dělá trio Gene Hackman, Terence Hill, Max von Sydow. Nebýt jeho, jednalo by se o jeden z lehce zdlouhavých válečných filmů. Takhle je to poutavý vhled do zákrutu první světové války, o kterém jsem moc nevěděl, a současně slušné drama o vojenské cti a mužském přátelství. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Být tenhle film bujón, tak do něj nezaseknete lžíci, tak je silný. A přesto, že v něm hrají hvězdy, není to jejich zásluhou. Všichni odvedli perfektní práci a připravili tak svým divákům vynikající zážitek. A hlavně výpověď o tom, jak naprosto nesmyslné je chcípat v nějaké válce. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Keď vstúpite do cudzineckej légii, nikdo sa vás na nič nebude pýtať. Poďte a vstúpte!" Tak toto bol fakt vynikajúci historický film z 1. svetovej vojny, plný nielen slušnej dávky napätia, dobrodružstva, ale aj myšlienkovej hĺbky. Dej od prvého stretu francúzskych vojakov s napätou situáciou v africkom Maroku postupne smeruje k záverečnému masakru, ale prináša obdivuhodné momenty počas celého filmu. Pre mňa silné ako celok i skrz konkrétne epizodky, napríklad už úvodná scéna, kde kontrastuje navonok veľká vojenská sláva pri pochode vojakov na železničnej stanici so smutným spevom príbuzných týchto vojakov. Zlodej-kapsár Marco, čo s radosťou uprednostnil odchod na front do Maroka namiesto plánovaného odchodu do väzenia... Ranený a kázňou utýraný vojak, bývalý hudobník, ktorý nevládze chodiť, ale než sa dobrovoľne obesí, je mu dopriané zaspievať pri klavíri svojim kolegov (vrátane priateľky vrchného majora) zamilovaný song... Gene Hackman ako major Foster nesklamal, Catherina Denevue okúzlila svojou krásou a romantickým prejavom, ale osobitne by som vyzdivhol Terenca Hilla - doteraz som poznal som len z komédií s B. Spencerom (ku ktorých priaznivcov som nikdy nepatril) a vo vážnej úlohe ma veľmi milo prekvapil. Jeho Marcovi som fandil od začiatku a rozhodne nesklamal, záslužné Marcove činy uprostred vojnového nasadenia v dychberúcej púšti boli rovnako silné ako celý tento film. (95%) (52 rokov filmu za 52 týždňov) ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem čekal, že půjde o nudný neplastický film plný mluvícíh hlav. Och, jak jsem se mylíl. Tohle bylo dost drsné pokoukaníčko. V legii můžete skutečně jenom pochodovat nebo zemřít. Postupem času mi to začalo připadat působivé natolik, že všechny mé vyhrady vzal čert. Přiznám se že místy jsem se už těšil až to skončí a ta atmosféra hrůzy bude za mnou. Závěrečnou velkou bojovou scénu už jsem zvládal velmi obtížně a musel jsem si ji trochu zrychlit aby mi úplně nehráblo. Ta působivost byla ohromná. Navíc jsem se konečně seznámil s Hackmanem a viděl Terrenceho v takové vážné roli, kterou zahrál geniálně a mnohdy mu stačil jenom jeden ozbrojující pohled. Ale vracet se k tady tomu snímku už nikdy nebudu a konec jsem nějak nepochopil. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Film z doby koloniální války, kdy francouzské legie měly obsazenou téměř celou severozáp.Afriku. Musím přiznat, že se režisér ujal velmi nelehkého úkolu, ale v mých očích obstál na výbornou. Tvrdý major (Gene HACKMAN, uličnický rebel (Terence HILL), elegantní vědec (Max von SYDOW) a nádherná dcera antropologa (Catherine DENEUVE). Ale též ostatní herci ve vedlejších rolích nezůstali tomuto snímku nic dlužní. Je to tvrdá podívaná, ale zaplať Pánbůh, že je koloniální nadvláda jednoho státu nad druhým definitivně pryč. Protože : " Někteří z vás budou chtít odejít nebo utéct. To se jim pod mým velením nepodaří, protože vás dostane legie.Když ne legie tak poušť. Když ne poušť tak Arabové.Když ne Arabové, tak já. Nevím co je horší..." To jsou slova typická pro velitele legií a nejkrásnější v tomto filmu. Na počátku je říká Hackman na konci filmu Terence Hill. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Působivý film je natočen s rozvahou. Stane se, co se musí stát bez zbytečných keců a gest. 1) Netuším, jak moc film odráží skutečnost života v Cizinecké legii, ale budu předpokládat, že v zásadních věcech je pravdivý. Légion étrangère je svérázné žoldnéřské uskupení, které se proslavilo svou účastí ve válkách na straně Francie a snímky, jako je March or Die._____ 2) Naštěstí jsem sledoval dílo v českém dabingu, protože angličtinu originálu bych asi v této souvislosti moc neskousl._____ 3) Zaujal mě 47letý velmi dobrý Gene Hackman (cynický nemilosrdný velitel, major Foster) a 38letý (!) Terence Hill (zloděj Marko "Cikán"), kterému očividně "vážná" role sekla. ()

kalap 

všechny recenze uživatele

Nič , nič , nič už už zaspávam a zrazu tesne pred koncom streľba arabáci padajú ako muchy a konečnik. ()

Reklama

Reklama