Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když doráží major Foster (Gene Hackman) v listopadu roku 1918 se svými muži na jedno pařížské nádraží, z 8000 legionářů, kteří s ním šli do boje, zbývá 200 mužů. Už na nádraží probíhá nábor nových vojáků. Jedním z nich je i Marco Segrain (Terence Hill), zatčený zloděj šperků, kterému se podařilo utéci svým strážcům. Sám Foster je Američanem. Po krvavém nasazení na frontě první světové války je jeho jednotka poslána do Maroka, kde má bránit vykopávky proti nepřátelským beduínským kmenům. (Pohrobek)

(více)

Recenze (83)

andrii 

všechny recenze uživatele

Tam život zrní před očima, stíní mu chrám smrti. Žízniví jsou muži ohnivých stop, které ženou, sežehnou vlastní zájmy cti, hodnoty pod. Žádná karavana fata morgány. Jezdci vlajících hábitů, z masa a kostí, zajedno jsou. Na máry padnou, do jámy se propadnou. Pěšáci - cizáci. Pohltí je písky času, zlatou tmou. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Působivý film je natočen s rozvahou. Stane se, co se musí stát bez zbytečných keců a gest. 1) Netuším, jak moc film odráží skutečnost života v Cizinecké legii, ale budu předpokládat, že v zásadních věcech je pravdivý. Légion étrangère je svérázné žoldnéřské uskupení, které se proslavilo svou účastí ve válkách na straně Francie a snímky, jako je March or Die._____ 2) Naštěstí jsem sledoval dílo v českém dabingu, protože angličtinu originálu bych asi v této souvislosti moc neskousl._____ 3) Zaujal mě 47letý velmi dobrý Gene Hackman (cynický nemilosrdný velitel, major Foster) a 38letý (!) Terence Hill (zloděj Marko "Cikán"), kterému očividně "vážná" role sekla. ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Terence Hill se pokusil v roce 1977 prosadit v anglosaských zemích. Natočil jednu komedii a pak tenhle válečný film, na hony vzdálený veškeré jeho tvorbě. Je to pomalý, trošku depresivní film o skupině legionářů po konci 1. světové války, která se v Maroku vydává chránit jedny vykopávky před arabskými kmeny; takový trošku obrácený Lawrence z Arábie. Přes pomalost je to výborný film, který táhnou především postavy. Zaslepený archeolog, kterému jsou přednější památky než lidské životy. Arabský náčelník, který po právu brání kulturní dědictví své země. A jeho přítel, americký major zdeptaný z umírání svých lidí a znechucený nesmyslnou misí. Fungují tu i mikropříběhy vojáků, stejně jako zdeptaná žena která odmítá lásku bez šance na budoucnost. Hill tu na začátku hraje frajírka, co předvede pár kravin a akrobatických kousků, ale v průběhu filmu se mění na odpovědného a obětavého legionáře. Rozhodně se mezi dalšími skvělými herci (Hackman, Deneuve, von Sydow, Holm) neztratil. Na konci přijde navíc naprosto fantastická (a beznadějná) bitva s krásným dovětkem, která je odměnou pro ty co vydrželi pomalý děj. Silné 4* a mám pocit, že jsem to kdysi dávno viděl. ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Tenhle film napravil můj mírně pocuchaný názor na válečné filmy - skvělý příběh s myšlenkou i spádem, vynikající herci (Terence Hilla bych v takové roli rozhodně nečekal) hrají skvěle napsané postavy, autroři měli smysl pro humor, atmosféru i filmařinu...skvělá atmosféra tvrdého prostředí cizinecké legie, nejdiscpilinovanější (nebo rozhodně nejtvrdčí) armády na světě, na konci správná jatka a pak nádherná pointa. Nemám nejmenší důvod nedat pět hvězdiček. - Pane, v těchto botách nemůžu pochodovat, jsou mi malé. - Nemůžeš v nich pochodovat? No tak budeš pochodovat bez nich. ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

Kdyz vidim Terencuv lisacky usmev, tak se mi podlamujou kolena jak 17 lete holce na koncertu Lunetic. Stale ho totiz vidim po boku sveho partaka Buda Spencera. Asi je uz na dosmrti zaskatulkovany :-) Stale vynikajici G.Hackman a paradni pribeh davaji filmu punc opravdu dobreho filmu. Byt zkusenejsi reziser a lepsi scenarista, mohl z toho byt genialni film. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (6)

  • Během natáčení začal mít Gene Hackman velké bolesti zad. Jeho pojišťovna mu odmítala povolit další natáčení v Maroku, neboť hrozilo trvalé poškození Hackmanových zad. Filmaři se s pojišťovnou nakonec dohodli na kompromisu, práce pokračovaly v USA. Jenže barva písku v americké Nevadě je jiná, než v marockém Agadiru. A tak muselo několik velkých dopravních letadel přepravit mnoho tun písku z Maroka do USA, aby bylo možné zamaskovat původní barvu pouště v Nevadě. (Snorlax)
  • „Pochoduj nebo zemři,“ byla rovněž oblíbená hláška československého generála Josefa Šnajdárka a název jeho knihy. (Mashe)
  • Pochoduj nebo zemři si vybral Quentin Tarantino na svůj první Quentin Tarantino Film Festival v Austinu (Texas, USA) v roce 1996. (Snorlax)

Reklama

Reklama