Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když doráží major Foster (Gene Hackman) v listopadu roku 1918 se svými muži na jedno pařížské nádraží, z 8000 legionářů, kteří s ním šli do boje, zbývá 200 mužů. Už na nádraží probíhá nábor nových vojáků. Jedním z nich je i Marco Segrain (Terence Hill), zatčený zloděj šperků, kterému se podařilo utéci svým strážcům. Sám Foster je Američanem. Po krvavém nasazení na frontě první světové války je jeho jednotka poslána do Maroka, kde má bránit vykopávky proti nepřátelským beduínským kmenům. (Pohrobek)

(více)

Recenze (83)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Když jsem si po skončení filmu zkoušel v hlavě odůvodnit s řím přesně na mě film udělal tak silný dojem, dospěl jsem k názoru, že to není v příběhu jako takovým, ale v postavách . Tady kraluje postava majora Fostera, kterej po drsňáckou slupkou tvrdý discipliny dokázal vždy ve správný čas, těm správným lidem říct fantastický slova a celej film tak během několika sekund změnil v nesmírně silnou protiválečnou retoriku. Postava Terence Hilla toho v průběhu filmu zase až tak přílši nenamluví, ale rovněž se jedná o mistrovsky napsanou postavu, hlavně v závěru. Na první pohled herecky hodně odlišný mezinárodní obsazení filmu, tady předvedlo mistrovský výkony. To, že film ani na chvíli neťape na místě je především jejich zásluha. I když o tom teď přemýšlím, tak bych asi měl zmínti i režiséra, protože dát takovouhle hereckou bandičku do kupy a vytěžit z ní maximum je hodně dobrá práce a spousty scén bylo natočeno dokázal natočit s mimořádným citem pro emočno a napětí. Hold komu čest, tomu čest. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Můj velice oblíbený film s výborným příběhem a rozuzlením. Každá postava má důvod, proč jedná tak, jak jedná, takže film vpodstatě není o střetu dobrých a zlých, ale o jiném pohledu na věc. Gene Hackman skvělý coby zneuznaný americký důstojník, který se uchytil v legii, Terrence Hill v naprosto nekomediální roli, Max von Sydow jako archeolog s přístupem když se kácí les, létají třísky, Ian Holm jako sjednotitel kočovných kmenů el-Krim a nakonec Catherine Deneuve. Dynamiku a napětí závěrečné bitvy by mohly současné filmy závidět. Věřili byste, že Jerry Bruckheimer kdysi produkoval takovéhle filmy? ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Terence Hill se pokusil v roce 1977 prosadit v anglosaských zemích. Natočil jednu komedii a pak tenhle válečný film, na hony vzdálený veškeré jeho tvorbě. Je to pomalý, trošku depresivní film o skupině legionářů po konci 1. světové války, která se v Maroku vydává chránit jedny vykopávky před arabskými kmeny; takový trošku obrácený Lawrence z Arábie. Přes pomalost je to výborný film, který táhnou především postavy. Zaslepený archeolog, kterému jsou přednější památky než lidské životy. Arabský náčelník, který po právu brání kulturní dědictví své země. A jeho přítel, americký major zdeptaný z umírání svých lidí a znechucený nesmyslnou misí. Fungují tu i mikropříběhy vojáků, stejně jako zdeptaná žena která odmítá lásku bez šance na budoucnost. Hill tu na začátku hraje frajírka, co předvede pár kravin a akrobatických kousků, ale v průběhu filmu se mění na odpovědného a obětavého legionáře. Rozhodně se mezi dalšími skvělými herci (Hackman, Deneuve, von Sydow, Holm) neztratil. Na konci přijde navíc naprosto fantastická (a beznadějná) bitva s krásným dovětkem, která je odměnou pro ty co vydrželi pomalý děj. Silné 4* a mám pocit, že jsem to kdysi dávno viděl. ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Neotřelý je casting - Gene Hackman, Terrence Hill, Max von Sydow, Ian Holm. Hill se dostává jako svůj typický charakter (pozitivní chaos element) do jednotky francouzské cizinecké legie a vlastně je to takový myšmaš vší té tématiky z pouště, je to jako Lawrence z Arábie a Mumie, ale zkrátka to není tak dobré a nemá moc co nabídnout, ať se podíváte na jakýkoliv aspekt filmu - vše jste mohli vidět někde jinde a lépe. ()

mirec88 

všechny recenze uživatele

Opäť sa mi potvrdilo, že staršie filmy, ktoré nie sú veľmi známe sú o to lepšie. Výborný snímok, ktorý vás prekvapí svojou surovosťou, ale vlastne to tak bolo. Začínajúci Terence Hill pridal do inak dosť krutého snímku trocha humoru, ale našťastie nie veľa a bolo to fajn. Aj tak je to dosť smutný, emotívny, ale veľmi silný príbeh. Úžasný preslov Gena Hackmeana a Terenca Hilla to ešte potvrdzuje. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (6)

  • Postava El Krima byla napsána podle skutečné osoby, revolucionáře Abd el-Krima (1882 - 1963), vůdce ozbrojeného revolučního povstání na severovýchodě Maroka. (Snorlax)
  • Oficiálním heslem legie je „Honneur et Fidélité“ (Čest a věrnost). Nikoliv často zmiňované „Pochoduj nebo zemři“. To se stalo pouze nepsanou pravdou, vycházející ze zkušenosti. (sator)
  • Pochoduj nebo zemři si vybral Quentin Tarantino na svůj první Quentin Tarantino Film Festival v Austinu (Texas, USA) v roce 1996. (Snorlax)

Reklama

Reklama