Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na sklonku 16. století proti sobě v Británii stanuly dvě velké ženy, Alžběta I. a Marie Stuartovna. Jejich střet nemohl dopadnout jinak… Soudobí básnící opěvovali její krásu a celá katolická Evropa do ní vkládala naděje, že vrátí na starý kontinent vládu konzervativní víry. Skotskou královnou se po smrti svého otce Jakuba V. stala již v prvním roce svého života. V patnácti letech se díky sňatku s dauphinem Františkem stala královnou Francie. A jen zanedlouho poté získala protivnici na život a na smrt. Ačkoli Marie Stuartovna o anglický trůn v reálných dějinách neusilovala, přestože byla pravnučkou krále Jindřicha VII. Tudora, zpochybnila volbu královny Alžběty I., která jí tento čin nikdy nezapomněla. A když později Marie Stuartovna musela uprchnout ze Skotska a žádat svou příbuznou Alžbětu o pomoc, brzy poznala, že paměť monarchů je skutečně dlouhá. Vynikající historické drama, popisující střet dvou velkých osobností britských dějin a nominované na pět Oscarů, natočil v roce 1971 režisér Charles Jarrott. Hlavní role dvou nesmiřitelných žen ztvárnily hvězdy první velikosti Vanessa Redgraveová a Glenda Jacksonová. (Česká televize)

(více)

Recenze (42)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem odkládala tuto variantu životopisu Marie Stuartovny, královny Skotska, matoucí obal (na titulce DVD je primárně zobrazena Glenda Jackson jako Alžběta I., Vanessa Redgrave jako Marie Stuartovna je upozaděná, jakoby titulní postava nebyla důležitá) a samozřejmě očekávání tendenčního podání historického příběhu. Ty stále stejné kapitoly z dějin se pořád dokola vyprávějí jinak, vždy podle aktuálních potřeb, takže nač plýtvat časem na variantu ze 70. let? Snad pro srovnání. Už v několika předchozích komentářích jsem shrnula, že překvapivě nejlepší Stuartovnou zůstává navzdory složitým produkčním podmínkám Srdce královny se Zarah Leander. Naopak nejnovější Saoirse Ronan interpretovala Stuartovnu jako samolibou agresorku, což je v zajímavém rozporu se zdejší Vanessou Redgrave, která zahrála svou Stuartovnu jako naivní, pasivní a romantickou. Navíc tehdy bylo možné zobrazit hned dvě osobní setkání Stuartovny a Alžběty I., po letech už představuje pouze jediné setkání vrchol celého filmu a nakonec snad dospějeme k tomu, že bude možné natáčet takové filmy, které se bez podobné fabulace obejdou a jednoduše se nepotkají. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Skvěle, přehledně a srozumitelně podaná historická lahůdka s výtečnými představitelkami obou královen, ultrasympatickým Nigelem Davenportem, slizkým blonďákem Timothym Daltonem (jehož postava rozhodně musela inspirovat montypythonovského prince Herberta, to je jasné), nádhernými skotskými exteriéry, Barryho bombastickou hudbou a věrohodně působící dusnou intrikánskou atmosférou... Ne, nenašel jsem jediné slabé místo. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Výtečné zpracování. Na těchle chronicky známých historických příbězích vadí jenom to, že člověk vždycky ví, jak nakonec musí dopadnout. Na autorech leží břemeno i přesto je učinit zajímavými a v drobnějších epizodách napínavými. Když pomůžou herci, jako zde, a nešetří se na výpravě, jako zde, přesto se může podařit hezký film. Jako zde. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Ako prísť vďaka pár nesprávnym krokom a rozhodnutiam o všetko a nakoniec dokonca aj o hlavu... Briti svoje dejiny vedia výborne spracovať. Páčila sa mi hlavne výprava a obe ústredné herečky. Viac ma však presvedčila Glenda Jackson ako kráľovna Alžbeta, dokonca aj typovo nemala od nej ďaleko. Na druhú stranu mi ale nie je známa skutočnosť, žeby sa tie dve aj osobne stretli, tobôž aby pred popravou prišla za Máriou samotná Alžbeta a ponúkala jej milosť za verejnú omluvu. Ani kat to pri poprave nemal také ľahké, keďže neoddelil hlavu jedným šmahom. No ale to sú len také drobnosti... 75/100 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ďalšie dve hodiny dejepisu, ktoré sú príjemnejšie ako v škole. Pokiaľ by som cynicky mal popísať moje pocity z filmu, tak ak si prečítate oficiálny text distribútora, ktorý zase prezrádza úplne všetko od začiatku do konca a pozriete si k nemu fotogalériu...tak sú zhruba podobné. To ale nemyslím nijako dehonestujúco, stále sa tu totiž niečo zásadné deje, hrajú tu elitní herci a kostýmy sú samozrejme adekvátne tomu, na čo sme v podobných lekciách histórie zvyknutí. Prvá hodina sa zaoberá tým, koho si vziať či nevziať za manžela a kto bude za tým všetkým ťahať za nitky. Tá druhá prináša najlepšie scény v momentoch, keď sa ocitajú Alžbeta a Mária zoči voči a obe si uvedomujú svoju situáciu a nevyhnuteľnosť svojich rozhodnutí. Vanessa Redgrave sa tu snáď najviac podobá na svoju ešte krajšiu dcéru Joely, McGoogan a Holm sa pre takéto slizké úlohy narodili a podobný potenciál vykazuje aj Dalton. Je to trochu akademicky načančané, ale vďaka hercom a dejovým zvratom udržujúce pozornosť po celú stopáž. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Herecky aj výpravou asi najlepšia verzia príbehu, no hudobná časť nebola celkom zvládnutá. Pripomínala až rozprávku. No a podanie tých historických udalostí nemuselo byť divákovi, ktorý sa bežne o dejepis nezaujíma, celkom jasné. Určite to nie je dokument, to samozrejme, sú tu však aj vymyslené situácia, ako je stretnutie, ktoré sa nikdy neuskutočnilo. Inak zaujímavé, že keby Márii Stuartovej kedysi povedali, že ostane na dlhé stáročia dopredu najslávnejšou kráľovnou Škótska, určite by sa tomu veľmi potešila. Len asi už nie tomu, že to nie pre panovnícke úspechy, ale pre tragický osud... ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších historických filmů vůbec. Ačkoli se obě královny v reále, dle historiků, nikdy nesešly, celé téma je nám předloženo precizně, logicky a tak, že v něm člověk bude mít jasno navždy. Glenda Jackson byla mnohem výraznější, role Alžběty ji sedla parádně, věřila jsem jí vše. Vanessa Redgrave byla ve své naivitě, entuziasmu a ve finále i ve své víře vcelku výstřední snílek, působila nesmírně žensky a jemně, že se nabízí nehezká myšlenka, jestli si tohle srdečné třeštidlo některými, byť dobře míněnými, kroky, nepošlapalo své štěstí z velké části samo. Byla to zřejmě okouzlující, sympatická a milá dáma, předpokládám, že měla řadu příznivců, ale na stranu druhou i delší řadu vyčúraných nepřátel, kteří její důvěřivosti, otevřenosti a lehkovážnosti zneužili a roztočili soukolí intrik tak, že se konečně zastavilo na políčku: POPRAVIT. Nigel Devenport měl zde větší charisma než Sean Connery, Timothy byl zase odporný tak, že více jej snad vidět ani nemusím. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

V historických faktoch a množstve postáv je to zrozumiteľne natočené, čo sa cení. Doba intríg a úkladov, aj samotný život škótskej kráľovnej, ponúkol tvorcom mnoho motívov, tí vybrali to najdôležitejšie a zmestili sa do prijateľnej minutáži. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Spíše než Marie Stuartovna by se film měl jmenovat Marie a Alžběta, protože především o soupeření těchto dvou žen tu jde. Vanessa Redgrave podala fantastický výkon, ale z mého pohledu jí zastínila Glenda Jackson jako královna Alžběta a v paměti mi uvízne i Timothy Dalton v roli slizkého hraběte Darnleye. 90% ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Životopisné drama o statečné skotské královně, o době plné úkladů, intrik a boje o moc. Nejvíc ze všeho se mi líbila skotská krajina, tajemné hrady a bezpochyby i charismatický Nigel Davenport v roli lorda Bothwella. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Opět jeden vynikající historický film ze 70.let. Moc jsem o tom přemýšlela, čím to je, že se v těch 60-70 letech točily tak dobré ba vynikající filmy. Asi to bude v plejádě úžasných režisérů a generaci báječných herců. Ne každá generace má to štěstí, že se narodí výborné talenty ( a to platí v každém oboru nejen v tom uměleckém). ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Historizující dobrodružné výrazně ironické drama s poněkud divadelními dialogy. Vedle dalších herců a hereček mě zaujali 27letý Timothy Dalton (Henry, lord Darnley, kterého milovala Marie) a 26letý Jeremy Bulloch (posel Andrew). ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Film který s přehledm strčí do kapsy všechno co jsem na dané téma nebo dobu zatím viděl (a to včetně kvalitních Královny Alžběty,nebo Tudorovců). Emocionální a přesto historicky poměrně přesné. Nebál bych se to nazvat důvěryhodným historickým filmem. ()

danecek24

všechny recenze uživatele

29. Zlatý Glóbus za rok 1971 - nominace (5) - Nejlepší film (drama), Nejlepší herečka (drama) - Glenda Jackson, Nejlepší herečka (drama) - Vanessa Redgrave, Nejlepší scénář - John Hale, Nejlepší hudba - John Barry ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Ať vyhraju nebo prohraju sázku, nemůžu prohrát válku !" ----- Kde se rodí hlad po moci ... dnes stejně jako v časech dávno minulých ? Dvě ženy - dvě spřízněné královny v soukolí dějin a v síti intrik, z nichž jedna prý vládla "hlavou" a druhá "srdcem" ... a obě tak - každá po svém způsobu - naplnily svůj osud. Je na vás, abyste rozhodli, která z nich zvítězila ... pokud lze říct, že SKUTEČNĚ a DEFINITIVNĚ zvítězila. ----- "Je mi teprve dvacet pět ! Mám celý život před sebou. Jsem volná ! JSEM VOLNÁ !" ----- ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Historická dráma o napetí medzi anglickou a škótskou kráľovnou, s všadeprítomnou mocenskou politikou a intrigami. Obsadenie tvorí takmer celý výkvet vtedajšej britskej hereckej školy, zbytočne niekoho vypichovať - dobre sa pozerá na všetkých. Keď porovnám film s o 35 rokov starším predchodcom, tak je o level lepší a záživnejší. Napriek vysoko konverzačnej téme, ktorá sama o sebe nie je až tak zaujímavá. Dokonca sa tu myslí aj na diváka menej znalého histórie, ktorý sa nestráca v menách a tituloch. Pochváliť musím aj hudbu. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Říká se, že dva kohouti na jednom smetišti se nesnesou. A když se sejdou dvě slepice – pardon, panovnice – na jednom ostrově, je to teprve mela. Ale vážně – tenhle film se snaží být poctivě historický, nebo tak alespoň působit. Takže žádná melodramaticky uslzená romantika, kde sem tam uletí nějaká hlava, ani sterilní kostýmovka, v níž královnu tíží nejen koruna, ale i půl tuny mejkapu, scénář se dokonce obejde i bez odkazů na jistého britského panovníka, který se proslavil zlozvykem nemyslet tou velkou věcí mezi ušima, ale obsahem svých kalhot. Marie i Alžběta působí lidsky – občas jsou sympatické, občas na zabití, někdy jsou silné, někdy slabé, umí být královnami i ženami. ()

Reklama

Reklama