Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V malém městečku se narodilo několik dětí ve stejný den, ale jejich početí nedokázal nikdo vysvětlit. Všechny děti jsou si velmi podobné, mají nadpřirozené schopnosti a ani násilí se jim nepříčí…  V malém městečku Midwich vrcholí přípravy na školní slavnost. Těsně před zahájením slavnosti se stane něco nevysvětlitelného: všichni živí tvorové, kteří nejsou za hranicemi města, přesně v deset hodin usnou a vzbudí se ve čtyři hodiny odpoledne. Zatímco celé město spalo, začala se o tento jev zajímat epidemioložka z FBI doktorka Susan Vernerová. Nic ale nezjistí, ani poté, co se město probudí. O pár dnů později začnou ženy zjišťovat, že jsou těhotné a jejich početí vychází na den, kdy celé městečko usnulo. Všechny ženy se rozhodnou dojít až k porodu, i když jejich otěhotnění je záhadné, a všechny porodí v jeden den. Kromě jedné holčičky, která se narodila mrtvá, jsou všechny děti v pořádku. Jak děti rostou, začnou potíže. Děti jsou necitelné, nevědí, co je to soucit, a umí číst myšlenky. Svou schopností ovládat myšlenky lidí donutí každého, kdo jim chce ublížit, aby ublížil sám sobě. Jediný, kdo se naučil vnímat pocity a netouží ubližovat, je David, syn Jill McGowanové. V městečku se stává stále víc nehod. Doktor Allan Chaffee, který se sám stará o dceru Maru, která ovládla mysl své matky a donutila jí skočit z útesu, začíná být velmi znepokojen. Doktorka Vernerová mu konečně všechno řekne. Kolonií se stejnými dětmi je víc; a všude, kde se tyto děti objevily, nakonec nikdo nepřežil... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (148)

POMO 

všechny recenze uživatele

John Carpenter klasickú látku zmodernil a pokomerčnil. Iskrenie z očí detí vyzerá viac sexy, čiernobiely obraz nahradila pestrofarebnosť prostredia a kostýmov protagonistov, a vo filme sa blisne široká plejáda hviezd. Lenže ani to nestačilo. Pretože hoci sa to všetko snažil obaliť do rúcha ponurej tajuplnosti, viz. jeho tradične temný soundtrack, výsledok načisto postráda atmosféru originálu. Akoby Carpenter sám bol počas jeho nakrúcania zhypnotizovaný jedným z detí. Za pozornosť stojí snád iba pre Star Wars fanúšikov, ktorí chcú vidieť Marka Hamilla v roli neurotického farára. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Neurážlivá adaptace Wyndhamovy klasiky, která spíše trpí na lehce vyměknutého Carpentera, jemuž jakoby došly všechny bizarní nápady likvidace lidí, což je docela škoda, protože látka to pro něj byla ideální. Člověk se sice nenudí, ale za pár dní pokojně zapomene. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

John Carpenter si téma dětí, počatých při "výpadku" vědomí většiny z městečka, příjemně užil. Atmosféra není celou dobu ideální, ale po většinu času bohatě stačí a divák je ve správný čas (večer:)) dostatečně připoután k obrazu a tématu. Konec je vcelku průhledný a filmu chybí výrazný moment, který by tomu dodal potřebnou třešničku na dortu, ale jinak dobře odvedená práce. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: David Himmelstein .. Na tento film jsem se díval jen proto, že jsem opravdu jen před pár dny v jedné epizodě Simpsonovi viděl nějaké podivné a stejné blond děti, které měly svítící oči a ovládaly a trápily tak svoje okolí... Jinak ale docela slabota. Celková, jak se na "béčko horor" sluší. John Carpenter si tyhle ujeté snímky prostě/přesto užívá. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Fuj to bolo. S heslom „najväčšiu slávu mám za sebou“ nakrútil John Carpenter neobyčajne lacným (finančne) a nepresvedčivým (všetko ostatné) dojmom pôsobiaci sci-fi horor. Ak bol celkový zastaralý vzhľad schválnosťou, nechápem tomu. Fakt to vyzerá ako sci-fi z 50. rokov, ale nie v dobrom, ale v zlom. Podľa mňa to ale zámer nebol; išlo proste len o to, že Carpenter je odpísaný a už nemá nič spoločné s majstrom, ktorý kedysi sekal kulty HALLOWEEN, HMLA a VLÁDCA TEMNÔT. Dávam až 40%, hoci sám neviem za čo vlastne, pretože zlovestná (ani žiadna iná) atmosféra v tomto mizernom filme neexistuje, scenár je plný pod-žánrových klišé a čo sa týka hereckých výkonov (Mark Hamill! Kirstie Alley! Linda Kozlowski! Christopher Reeve!) a záverečného "latexového bábätka", tak bez komentára. Radšej. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Hodně "béčkový" horor, u kterého absolutně nepochopím, jak ho mohl režírovat John Carpenter, autor takové geniality jako Věc. A už vůbec nechápu jak se k hlavním rolím mohli propůjčit Christopher Reeve a Kirstie Alley. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Když se kdysi moje matka zmínila, že při pobytu v porodnici, kde jsem přišla na svět, měla s sebou na ukrácení času sbírku povídek Roalda Dahla včetně dílka Geneze a katastrofa (modří vědí), což způsobilo, že novorozeňata sledovala s notnou dávkou nedůvěry, vedlo to k diskusi delší než tohle souvětí a sestavování seznamu literatury a filmů nevhodných pro budoucí a novopečené matky. Adaptace Wyndhamova příběhu o kukačkách nasazených do rodin v Midwichi se tam nedostala, protože děsivé nám přišlo leda její zpracování a blbost těch minialbínů, kteří se vylíhli v místě pobytu Supermana a Luka Skywalkera. Možná by ten pravý horor nastávajícího rodičovství nejen pro matku, ale i pro okolí líp zprostředkoval můj manžel, který tuhle, když jsem mu volala do práce, zvedl telefon se slovy: "Hele, zlato, zkrátíme to. Jestli chceš koupit paprikový čipsy a čokoládovou zmrzlinu, zmáčkni jedničku. Jestli chceš brečet, že už se do ničeho nevejdeš a vypadáš jako tlustší teta Moby Dicka, zmáčkni dvojku. Jestli potřebuješ koupit olej a namasírovat kotníky, zmáčkni trojku. Jestli mě potřebuješ seřvat a něco po mně hodit, až přijedu, zmáčkni čtyřku. Jestli potřebuješ utěšit, protože jsi právě viděla strašně dojemnou reklamu s medvídětem, zmáčkni pětku." ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět, slušný příběh a přesto velice špatně natočený film. Nepřesvědčivé herecké výkony, děti působí nesmírně uměle, děj je rozvleklý a celé to působí velice ploše. Film, u kterého se těšíte, až skončí. Jediné, co mě potěšilo, byla malá úloha Marka Hamilla, kterého jsem od Star Wars neviděla v ničem hrát. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Čím explicitnější je tato verze, tím víc docením minimalismus originálu. Zatímco v něm dítě složilo své jméno z kostek a závěr byl přenechán na divákovi, zde si v té samé scéně musí kostek někdo všimnout a nahlas okomentovat, jak je to divné, aby hloupé publikum pochopilo, že na tom není něco v pořádku. V barvě vypadají navíc bělovlasé děti spíš směšně a jejich digitální tyrkysové diody místo očí opět spíš rozesmávají než děsí. Opuštění autoritativního hlasu a jeho nahrazení klasickým dětským žvatláním je další omyl. Kdyby šlo o původní námět, byl bych smířlivější. Ostatně originál je taky silnější víc v tom, o čem je, než jak o tom je. Naštěstí na úrovni kvalitní rutiny a ne tohohle spatlaného ničeho. Zde všechno kvalitní je doslovný přepis a všechny posuny jsou k horšímu. Například nechápu, proč Carpenter potřeboval dvakrát víc postav, když teď dochází jedině k rozmělňování a v jednom případě i k rozbití celého příběhu (rozdělení doktora z originálu na dvě postavy, čímž mizí základní konflikt celého filmu a přestává dávat smysl, proč děti hrdinovi důvěřují). Dodání jednoho z dětí, které pochybuje, je další z nouze ctnost, která by asi měla dělat film komplexnějším, ale leda ho podrývá. Styď se, Johne, tohle je horší než amatérská práce, srovnatelná se zbytečností a nepochopením originálu Van Santova Psycha. Viděl jsem šest režisérových filmů, všem jsem dal čtyři hvězdy. Tenhle skok mě vyloženě šokuje. Tohle by nezachránil ani souboj Supermana a Lukea Skywalkera, na který jsem se celou dobu tak těšil. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Celkem nuda, neni tam nic co by tam nějak zvlášť zaujalo, v podstatě jsem ani nebyl napnutej a tom že bych se u tohohle bál jsem si musel jenom nechat zdát, jediný co je na tomhle obstojný jsou výkony těch dětí, který se furt tvářej dost divně, ale docela to sedělo, ale to je dost málo a aby to byla aspoň vyvražďovačka, tak by to muselo mít daleko víc napaditých zabití a občas třeba něco vtiépnýho, ale toho se tady taky nedá dočkat. Na to že tam hrajou slušný herecký hvězdy to je slabý, ale jinak průměrný ()

Djoker odpad!

všechny recenze uživatele

Čekal jsem velký průser, ale to, že si Carpenter vystačí s dětmi, kterým svítí oči a gumovým ufonem, mě naprosto uzemnilo. Bez atmosféry, bez myšlenky, bez překvapení, bez cíle. Ukázková ztráta času, která jen umocnila mé znechucení tímto žánrem. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Já nevím, začínat, nebo zkrátka kdykoliv obohacovat komentáře o vtípky typu "haha, to není béčko, to je aspoň géčko" už mi přijde jaksi profláknuté. Přesto nemohu odolat a musím říci, že kdyby se jednalo o géčko, bude to aspoň vzrušující. Jako vždy ale musím dodat, že velký podíl na otřesném dojmu, který ve mně film zanechal, náleží zprasenému českému dabingu, jenže co mám dělat, když na film koukám v televizi, tolik času zase není, abych si všechny dohledávala později v originálním znění. Platinové paruky nikdy více. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Uondaný remake stejnojmenného filmu ze šedesátého roku (který byl tehdy obligátně vykládán jako metafora komunistického nebezpečí) podle novely Kukačky od Johna Wyndhama (viděno, přečteno). Začátek upomene na Carpenterovu Mlhu (mimochodem jde o tutéž lokaci), kdy se Zlo plíživě vkrádá do amerického městečka, jen tentokrát nemá podobu mlhy, ale šepotu a neděje se tak v noci, ale ve dne. Konec je pak carpenterovský, tj. akční a otevřený a taky uspěchaný a aspoň pro mě nepříliš uspokojivý. Děj mezitím je roztahaný a bez překvapení, děti nastupují poměrně pozdě a strhávají film k tupé vyvražďovačce, ovšem plné příjemně nepříjemných scének (uvařená ruka, oční prohlídka...). Carpenterova sebevykrádající hudba není špatná, ale není tak zapamatovatelná jako u jeho předchozích titulů. Zvláštní je obsazení řady známých nehororových herců. Každopádně Reeve tu pár humanistickými výroky připomene svého Supermana, na což tvůrci hned na začátku udělají i jeden vtípek. Bohužel šlo o jeho poslední film před nehodou, po níž ochrnul. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Hromadné neposkvrněné početí jakožto předehra k doteku medúzat v městečku Midwich, kde průvod metr vysokých potomků zpěváka skupiny Scooter dovedně terorizuje Dundeeho manželku, Clarka Kenta či dokonce syna Dartha Vadera (já nespoileruji, to Homer Simpson!) a vědkyně K.Alley se přitom všem snaží zjistit, Kdopak to čte myšlenky.. Princ hrůzy Carpenter zdá se umí jen dvě polohy - ukrutný a ukrutně nezajímavý a tohle bohužel byla vzhledem k absolutní tvůrčí impotenci a postupně uvadající atmosféře ta druhá. Všimli jste si, jak v dnešní době podivných hodnot ovládají některé děti své rodiče i bez pomoci svítících očí..? ()

mysicka 

všechny recenze uživatele

...aneb jak se superman s paní krokodýlovou rozhodli zachránit partičku podivnejch malejch árijců se svítícíma očima, kteří ze všeho nejradši likvidovali rodiče a sousedy... což ovšem byla daleko větší nuda, než by se původně mohlo zdát.. ()

sud odpad!

všechny recenze uživatele

Lituji Christophera Reeva a Kristie Alleyovou, že se propůjčili k účinkování v takovéto sračce. To byla hrůza. A to ne z důvodu obsahu filmu. John Carpenter se opravdu uťal. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Lehce nadprůměrný mysteriozní horůrek, s kvalitním hereckým obsazením, ale nic víc. Hledal jsem tady Johna Carpentera, ale až na pár krátkých okamžiků, jsem ho zde příliš nenašel. Připomene nám ho jen pár lekaček a tradičně ponurá režisérova hudba, kterou si sám komponuje (v některých pasážích nápadně připomíná Carpenterův starší film Věc). Městečko prokletých si klidně pustím vícekrát a rozhodně to není špatný snímek, ale tak trochu symbolizuje pozvolný režisérův ústup ze slávy, který (snad s výjimkou Útěku z Los Angeles) od tohoto okamžiku nevyhnutelně nastal. ()

Související novinky

Zemřela herečka Kirstie Alley

Zemřela herečka Kirstie Alley

06.12.2022

Ve věku 71 let zemřela slavná komediální herečka Kirstie Alley. Alley byla údajně obklopena svou nejbližší rodinou, když zemřela. V příspěvku na jejím oficiálním instagramovém účtu bylo odhaleno, že… (více)

Reklama

Reklama