Reklama

Reklama

Ruróni Kenšin: Meidži kenkaku rómantan – Cuioku hen

  • Japonsko るろうに剣心 -明治剣客浪漫譚- 追憶編 (více)

Obsahy(1)

Jedné deštivé noci v Japonsku poloviny 19. století zachránil velmistr Hiko Seijuro před bandity malého chlapce. Pojmenoval ho Kenshin (Srdce meče) a sám ho v ústraní vychovával. V patnácti letech se ale Kenshin rozhodne pomoci imperialistům v právě zuřící občanské válce proti Tokugawskému šógunátu, protože se už nemůže dívat na to, jak při ní umírají nevinní lidé. Přes Hikův nesouhlas tak odejde do tábora imperialistů a díky schopnostem nabytým tvrdým tréninkem i výchovou se brzy stane jedním z nejobávanějších zabijáků v celém Japonsku. Teprve pak před ním ale vyvstanou problémy, které si předtím ani nedokázal představit. (Genryuusai)

(více)

Recenze (30)

Marius 

všechny recenze uživatele

Moje prvé stretnutie s Kenshinom. Vynikajúco nakreslené "vážne" anime, plné krvi, mečov, ideálov, hľadania samého seba, relativity dobra a zla a tragickej lásky. Veľmi pekné, trochu mi to pripomína anime sekvenciu v Kill Bill.10/10 ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

O příběhu se tu už vyjádřili jiní, co mě opravdu mile překvapilo, byly scény s "reálem" (voda, káča, oheň). To bylo pro mě něco nového a přišlo mi, že to jen posílilo atmosféru. Pěkný to bylo. Lze se na to koukat samostatně (bez znalosti seriálu), ale já už mám pár dílů za sebou, takže si myslím, že jsem si to možná užila i o trochu víc, když vím, co bude potom. Ačkoliv kdo ví... ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Nelze nedat 5*. Slovo "nádherné" je zde opravdu na místě. Japonci jsou blázni, že dokáží vymslet něco takového. Krvák, který se zvrhne v nefalšovanou romantiku, aby vše vyústilo v drama. Zpracování a hudba jsou naprosto dokonalé. Příběh je silný, skoro div, že se tolik děje vešlo do čtyř epizod. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Příběh, který vezme za srdce, zpracování, které zapůsobí na vaše oči, a vše dohromady vás na konci dovede k slzám. Nádherné. ____ Ačkoliv se jedná o prequel k seriálu, vznikl až pár let po něm. Ovšem doporučuji sledovat v pořadí: Tsuioku hen oav prequel - seriál - requiem film - seisou hen oav sequel. Oav je laděno vážněji než seriál, tedy méně humoru, více emocí, odpovídá tomu i vyzrálejší zpracování/kresba. A vyplatilo se to - Tsuioku hen patří nejen do mojí anime TOP 5, ale vede i žebříček na animenfo a animenewsnetwork. ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Připadám si mezi všemi těmi pětihvězdičkovými hodnoceními jako kacíř. Sice bezchybná výtvarná stránka, kde se v některých záběrech prolínají skutečné obrazy s těmi kreslenými, ovšem děj mě až tak za srdce nechytil. Na pozadí válek o moc v Japonsku v druhé polovině 19. století sledujeme komplikovaný příběh nekompromisního úkladného vraha (nikoli samuraje (nebo dokonce Samuraje X)), který si službu svému pánovi a své jednání naivně omlouvá konáním dobra. Sice díky lásce prohlédne, ale je už příliš pozdě na to, aby se vymanil z kolotoče intrik a násilí. ()

Hromino 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od většiny zde hodnotících a v komentářích tak krásně se rozplývajících nemůžu říct, že bych byl tímhle OVA kdovíjak nesmírně nadšen. Proč? Pokusím se to vysvětlit na příkladu Kakašiho gaidenu z Naruta: pokud tedy onu dvojepizodu znáte, pak mi možná budete rozumět. Jak Kenšinovo OVA, tak Kakašiho gaiden nám mají objasnit něco zajímavého z minulostí postav nám tak dobře známých. Oba případy mají v arzenálu nějakou tu kopu emocí, kterou nás neváhají ve svém závěru příjemně zahltit. Oba případy mají nemalý potenciál na to, abych jim dal bez mrknutí oka pět hvězd, ale... ale. Oba případy mi připadaly zkrátka příliš krátké na to, aby na mě stoprocentně zapůsobily. Kenšin na to měl sice o dva díly navíc oproti Kakašimu, ale zase měl odvyprávět delší časový úsek – a na to mi ty čtyři díly připadaly málo. Těžko říct, kolik dílů by mi teda přišlo optimálních, ale možná by mi stačil jen jeden, dva díly navíc. Kdoví? Pohled na Kenšina v trochu jiné animaci (neřekl bych, že je "strašně super", ale nazval bych ji spíše "zajímavou") a bez vtípků se mi líbil, romantika taktéž, příběh byl vynikající a vlastně se mi to taky hrozně líbilo, ale přesto mi to přišlo moc krátké na to, aby na mě vše výše zmiňované zapůsobilo nezapomenutelným dojmem. Solidní 4*. –– By the way: Někdo tu doporučoval, aby se Kenšina neznalí podívali nejdříve na tohle a pak teprve na samotný seriál. Nesouhlasím. Řekl bych, že když už postavu toho hodného Kenšina trochu znáte, OVA by na vás mohlo zapůsobit více. Takže pokud jste Kenšina neznalí a chcete se na tohle OVA mrknout co nejdříve, doporučuju vám zkouknout aspoň prvních 10 dílů seriálu, ať aspoň trochu charakter Kenšina poznáte – pak se prosím můžete zakousnout do tohoto OVA. Itadakimasu. :) ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Příběh o malém chlapci, kterého zachrání velmistr Hiko před smrtí, následně mu dá jméno Kenshin a cvičí ho k boji a on se později stane obávaným „zabijákem“ s jizvou ve tvaru kříže, se mi líbil. Mám rád animované kousky ze starých dob a ty o samurajích asi nejvíc. Nablýskaná katana sviští, kusy těl pokrývají zem a všude je cítit smrt. Jen by se v nich mohlo ubrat na romantice a víc věnovat budování temné atmosféry. Každopádně tohle zapůsobilo a asi se brzo mrknu po seriálu. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Ha!-člověk se tu musí každý den podivovat nad tím co všechno má už dávno nakoukané ale stále neohodnocené....Konkrétně tohle opomenutí je až trestuhodné :/ !!...........Protože tohle je klasika s velkým K a dokonalost s velkým D !!.....Jedno z prvních anime co jsem před spoustou let složitě (a dloooouho)stáhoval z netu a louskal jsem to s Engliš titulkama-naprosto mě to dostalo a dodnes je to (pro mě)jeden z naprostých vrcholů japonské animace. ()

Jindros 

všechny recenze uživatele

Pokud máte rádi souboje na meče, krev a ředkvičky, nechováte záporný vztah k animovaným příběhům, často nechápete ženské chování a v piškvorkách preferujete křížky, Kenshin vás musí uchvátit. Pokud tyto podmínky nesplňujete, s velkou pravděpodobností vás stejně dostane do kolen. ()

Pirkaf 

všechny recenze uživatele

Určitě jedno z nejlepších anime, které kdy bylo natočeno. Prostě dokonalé, i při opakovaném shlédnutí se tají dech.. ()

Naslund 

všechny recenze uživatele

S každým dalším shlédnutím se mi film líbí čím dál víc. A to už je dlouhou dobu na vrcholu mého topu. Na první pokus se určitě nedá stihnout pobrat všechny motivy a příběh, ale ve výsledku to vůbec nevadí. Je hezké, že se při něm dá vždy přemýšlet trochu jiným způsobem, a tak se film dál rozvíjí. Horší je to s očekáváním, se kterým se k němu přistupuje. Na tom vázne asi většina méně spokojených lidí. Původně jsem očekával dost akce a viděl jsem spoustu romantiky. Podruhé jsem se těšil na romantický film a byla spousta akce. Potřetí už mi byla jasná vyváženost, a tak jsem byl nejblaženější. Snad by bylo lepší zařadit film před seriál, ale bůh ví, jak to plánovali tvůrci. Znalost doby a pojmů není povinnost, ale velice pomůže k zpřehlednění. Kenshin se skutečně účastnil historických událostí z filmu, a přestože je jeho příběh údajně fiktivní, pro mě zůstane realitou. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Rákosníci opět dokazují, že jejich a můj pohled na kinematografii je zcela odlišný, alespoň co se anime týče, a ani s velmi známou postavou u mě nedokázali zabodovat ani na průměr. Kenshin mi přišel jako tupá řežba bez smyslu a pořádného děje, kde akorát stříkají hektolitry krve. 35% ()

Ceres 

všechny recenze uživatele

Kenshin ve svém nejlepším zpracování, tohle 4 dílné animé je fantastické a jen mě mrzí, že se mi nevešlo do mého top 10. Pro mě to byla jedna z ranných věci animé scény, co jsem viděl a hned tak dokonalý zážitek, hlavně musím vyzvednout soundtrack, to byla mňamka. Poprvé jsem dostal nápad, že kdyby to někdo dokázal zfilmovat....ale radši ne, zase by to někdo zpackal. ()

ethos 

všechny recenze uživatele

Postupne sa zo mna stavi nadsenec anime. Toto napriklad bolo uplne skvele. Akcne, skvele dialogy, malo totu typicku samuraisku atmosferu aj to bolo dost hlboke proste to bolo super. Vrele doporucujem kazdemu. ()

mozkomor 

všechny recenze uživatele

Už od prvních minut strhující, dynamické, brutální a bez zbytečného okecávání či odboček. V druhé polovině zvolní tempo a na řadu přijde neméně působivá a přitom velice subtilní romance s nevyhnutelným koncem. Jedno z nejlepších anime, s kterými jsem měl doposud tu čest. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Tak asi takle, tyhle kreslený japončíky můžu, nejvíc mi teda dáva pohádkovej dědula Mijazaki, ale nebráním se podobnýmu stajlu. Tohle ale vůbec nechápu co dělá na 61. nejlepším filmu? Je jasný, že tohle viděli jen velcí příznivci anime, ale nějak nechápu tak vysoký hodnocení. Jo, drsný souboje, krví se tady rozhodně nešetří, ale ty souboje jsou o ničem. Dycky skončej dřív než začnou. Celý je to rozdělený na 4 půl hoďkový filmy, což sem taky nějak nepochopil. 1. a 4. díl bych ještě bral, tady se aspoň něco děje. Ale v 2. a 3., tam se jenom žvaní a žvaní. Bylo docela srandovní tohle sledovat v japonštině se slovenskejma titulkama... Co to tam ti slováci občas píšou za symboly, to mi taky hlava nebere :o). Anime filmů jsou mraky a mraky z nich jsou mnohem kvalitnější a hlubší než tenhle příběh o pomstě a lásce. ()

Losik 

všechny recenze uživatele

Obrovské překvapení. Úžasný film, který je vám servírovaný po 27 minutách. Tak krvavý film plný emocí a atmosféry jsem nikdy neviděl. Mistr Seijuro zachránil před bandity malého chlapce a pojmenoval ho Kenshin ( Srdce Meče ), sám ho vycvičil a držel v ústraní. Kenshin už ale nemůže vydržet zabíjení nevinných v občanské válce a vydá se do světa. Krvavý příběh Kenshina není jen o soubojích a usekaných údech, ale je překvapivě naplněný emocemi. Krásná animace, strhující, bechderoucí,..... brutální. Bohužel tento skvost nemohu srovnat s ničím, abych vám ho přiblížil, ale snad tohle pomůže : u filmů normálně nebrečím, ale na konci jsem si mnul oči a není to jen bezduchá romantika, ale mix toho nejlepšího z romantiky a krvavé akce. Temné a tragické. 100% ()

Fordzy 

všechny recenze uživatele

Masterpiece. Zvěsti o jednom z nejlepších anime se potvrdili a já byl uchvácen Kenshinovo krvavou minulostí, nadšen z úžasného soundtracku, oněměn z kvalitní animace a podlomen z konce. Doporučuji nejdříve vidět seriál/mangu, protože Kenshinova minulost je v celém příběhu dlouho zahalena tajemstvím a je odhalena až později, ale i tak tohle čtyřdílné OVA obstojí i jako samostatné dílo a divákovi nabídne ucelený příběh plný Války, Zrady a Lásky. 90% ()

Mantis 

všechny recenze uživatele

Skvělé OVA, ale pár věci mi na něm nesedlo. Příběh působí příliš fatalisticky, šablonovitě a vynuceně. Druhou výtku si zaslouží hudba, která v některých okamžicích je až příliš vtíravá. Do třetice občasné CGI animace mi nepřišly přínosné, spíš naopak. ()

Reklama

Reklama