Reklama

Reklama

Charing Cross Road č. 84

  • Česko Láska přes 3000 mil (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Živé, hřejivé drama o odvážné newyorské spisovatelce, jež miluje knihy nade vše, a londýnském obchodníkovi s knihami, kteří si dopisovali celých dvacet let, aniž by se kdy setkali... Dvacet let je spojovalo cosi silnějšího než přátelství a intimnějšího než láska, přesto se nikdy nesetkali. Držitelé Oscara Anne Bancroftová a Anthony Hopkins zazářili v tomto vtipném a dojemném dramatu o jedné zvláštní romanci, jež začala v 84. ulici Charing Cross Road. Helen Hanffová, temperamentní newyorská spisovatelka s vášní pro literaturu, kontaktuje londýnské knihkupectví ohledně vzácné anglické klasiky. Frank Doel, dobromyslný, rezervovaný Angličan, na její žádost odpoví, čímž odstartuje výjimečný vztah, který po dvacet let propojuje dva vzdálené kontinenty. I když se ti dva značně liší charakterovými vlastnostmi i kulturním zázemím, jejich přátelství vykvete v hluboké souznění. Dvacet let se dělí o intimní, mnohdy humorné střípky ze svých životů i představ. Snímek byl inspirován skutečným příběhem, který ve své knize převyprávěla Helen Hanffová. (Cinemax)

(více)

Recenze (48)

VanTom 

všechny recenze uživatele

Starosvětská knihovnická romance skrze (objednávkové) dopisy spojila nejen několik rozdílných charakterů, ale také dvě 3000 mil vzdálené kultury. Nicméně popichující, přezíravý americký temperament Anne Bancroft mi (nejen k odměřeně distingovanému Anthonymu Hopkinsovi) zrovna neseděl a po dvou společensky turbulentních dekádách jakoby přestalo být o čem si psát, emoce větší než pobavené rozptýlení se tak v závěru spíše vytrácely. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Další zapomenutá filmová perla s Anthonym Hopkinsem. Byla to vizuální lahůdka sledovat jeho herecký perfekcionismus v každé situaci. Třeba jen ten výraz v jeho očích, když se dozvídá o tom, že Helen nepřijede a takových tam bylo spoustu. Tady v tom případě ani tak nejde o nějaký děj, ale o herecký koncert dvou osobností, protože Anne Bancroft mu byla rovnocennou partnerkou. Krásné přátelství na dálku, které vzniklo na základě touhy Helen po výjimečných vydáních různých vzácných knihtisků, které jí rád opatřil Frank z Londýna,Charing Cross Road 84. Mám ráda knihy, možná proto mně bylo tohle téma tak blízké, jediné co jsem nepřenesla přes srdce bylo Helenino kouření u tak vzácných knih. Osobně bytostně nesnáším, když si někdy půjčím knihu a mám pocit, že se dívám do krabičky od cigaret, jaký nepříjemný odér z ní cítím. Ještě možná horší variantou je pach všech jídel dohromady. Ale to byla asi jediná vada na kráse na tomhle jinak vynikajícím životopisném filmu, který určitě doporučuji. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Presne ako tvrdi distributor, tu fakt netrreba daleko chodit. Hrejivy, kludny pohodovy film o spisovatelke knih a jej dopisovani si. Rezisersky na urovni, film je skor nedejovy, je to len spajanie volnych asociacii a hladat tu nejaky strhujuci dej - nema zmysel. Suverenne najlepsi film rezisera David Hugh Jonesa spolu s Procesom 1993 : 87 % ()

bublajsa 

všechny recenze uživatele

K filmu mě přivedl sir Anthony Hopkins(!). Něco tak krásně jednoduchýho, roztomilýho, nenápadnýho, přesto napínavýho, emotivního a tím geniálního jsem do týhle doby neviděla. Nádherně prostej příběh a přitom tak hlubokej. Díky skvělýmu výkonu Anne Bancroft (která mi byla ve Sloním muži krajně nesympatická) jsem se musela v jednom kuse usmívat a několikrát se i nahlas rozesmát. Sir Hopkins vše nádherně dokresluje. Konec filmu jen prohloubil moje pocity. Čtyři a 1/2. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Pomalu plynoucí milý snímek o tom, že i vztahy na dálku můžou fungovat, a samozřejmě taky o lásce ke knihám... Místy mě trochu rušily ty hlasatelsky působící pohledy do kamery, na konci mi navíc něco málo chybělo (na můj vkus až příliš náhlý konec), ale celkově to byla velmi příjemná podívaná, ze které čišely emoce i přesto, že hlavní postavy (a možná i samotní herci před kamerou - Anthony Hopkins a Anne Bancroft) se nikdy nesetkali. Svým způsobem bylo zajímavé sledovat i nestandardní typ ženské postavy - dovedu si představit, že Anne Bancroft v roli kousavě temperamentní Helene Hanff asi mnohým nepřijde moc sympatická. Ale právě to na ní bylo zajímavé, ta propracovanost charakteru, který je navenek nepříjemný svou uštěpačnou povahou, ale uvnitř je láskyplný a obětavý. Není vlastně ta líbivost hlavních protagonistů v romantických filmech už stereotypem? V tomto snímku se dalo proto zahlédnout něco mnohem opravdovějšího... ostatně jde o skutečný příběh. Emočně to funguje (velké zásluhy patří samozřejmě taky skvělému Anthony Hopkinskovi a jeho výkonu), takže když odhlédnu od nějakých detailů, filmu se povedlo krásným a jemným způsobem odvyprávět tento příběh o lidech oddělených Atlantským oceánem a přesto propojených. Z mého pohledu to mělo patřičnou náladu a prvek nostalgie, který k takovému příběhu zkrátka patří. ~(4,0)~ ()

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

  • Mal Brooks dal film a roli Helene Hanff své ženě Anne Bancroft jako dárek k jejich 21. výročí svatby. (Huguette)
  • Londýnský antikvariát Marks & Co. na 84 Charing Cross Road, na který se filmová i reálná Helene Hanff (Anne Bancroft) obracela ohledně nákupu anglické literatury, byl uzavřen po smrti jeho vedoucího Franka Doela v roce 1970. (raininface)

Reklama

Reklama