Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Joam Dacosta byl v minulosti v Brazílii neprávem obviněn z krádeže diamantů. Uprchl před trestem do Peru, kde se usadil na farmě, oženil se s dcerou majitele a žil 26 let pod falešným jménem Garral. V současnosti má dvě dospělé děti a dcera Minha se chystá provdat za bratrova přítele Manuela v 800 mil vzdáleném brazilském Belemu. Otec po dlouhém váhání nechá postavit obrovský vor, na němž se celá rodina vydává na dobrodružnou a nebezpečnou plavbu po Amazonce. Jen on sám ví, že kvůli svatbě dcery riskuje zatčení, protože rozsudek smrti vydaný na něho před lety, stále platí. Kromě přátel na voru cestuje dobrodruh Torres, vlastník dokumentu, který prokazuje farmářovu nevinu, ale je ochoten ho předložit pouze za ruku jeho dcery.
Film byl natočen podle knihy Julese Vernea "Tajemství pralesa". (Skuby47)

(více)

Recenze (9)

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Jedná se o film "800 mil po Amazonce", který jsem viděl kdysi v rámci školního představení. Pro školní věkovou kategorii vcelku slušný dobrodružný film na motivy, tuším, J. Verna. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Snad to způsobila podvědomá vzpomínka, kterou ve mně zanechal závan dětství. Možná mám slabost pro dobrodružné filmy, poněvadž to patřilo k mému dětství. Vše nebo to málo, co vím, vyplývá z toho, že verneovský svět je trvale pestrý, obzvláště když je to něco mezi cestopisem, exotikou. A tak, když o tom teď přemýšlím, očekával jsem zážitek, neubráním se úsměvům. Jako vždy. Kouzelný dojem mě vrátil do klukovských let. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Slušný a poctivý starý dobrodružný film, kde je dávka romantiky, akce, několik správných mužů na jedné straně a těch špatných na druhé. Příběh se odehrává v exotickém prostředí a příjemně se sleduje, avšak některé scény jsou poměrně zdlouhavé, zejména ty zpívané. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmů, kterej se zamlada líbil mým rodičům. A v skutku na rok vzniku je to opravdu žůžo dobrodrůžo. Nejvíce ale snímek utrpěl prapodivným střihem. Spousta scén je jakoby špatně sestříhaných. Možná je to i tím, že jsem viděl nějakou kratší verzi. Soudě dle zdejšího komentáře uživatele cheyene byly z téhle verze vystřiženy všechny zpívané scény. I přestože jsem neviděl full verzi jsem spokojenej. Nenudil jsem se. Lepší 3hvězdy. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Chybou je, že příběh nemá hlavního hrdinu. Jen hlavního padoucha. Krásná ukázka toho, jak se má vyprávět svižně - první scéna, hop had, a starej se válí po zemi. Odkáže tajemství, ukáže cestu, tím vysvětlí zápletku a zakope nohama. Další scéna, nositel tajemství se díky drzé opici seznámí s lidmi, jichž se tajemství týká. Paráda. Pak už je to pomalejší, ale krásné kostýmy, záběry z řeky a dokonalý zjev nevěsty Minhy (Elvira Quintana) jsou devízou. No a k tomu když si přičtete jeden z nejstarších dabingů (1961, bezpečně jsem poznal jen Vladimíra Brabce) a skvělou stopáž, nemůžete se v Amazonce utopit. ()

Zazie 

všechny recenze uživatele

Jako holka jsem to hltala: dobrodružství v exotickém prostředí a všechny dámy měly tak krásné šaty... ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno viděno, na nějakém povedenějším povinném školním představení. Zvláště podvodní scény s potapěčem a elektrickým uhořem mne tenkrát braly. Ale i po těch letech to lze shlédnout jako milou připomínku let zmizelých, byť je to produkt, který je silně poplatný době svého vzniku, takže dnes působí naivně (ale mile naivně). Pokud si pamatuji Verneovu předlohu, drží se jí film vcelku věrně. Sledovat ale mexický dobrodužný film v ruském znění, to celkovému účinku dodává další rozměr. Když jeden vidí a slyší jak latinoamerický bídák s knírkem říká s posupným uchechtnutím: No što že vy něstreljájete v meňjá..., nemůže se nezasmát. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Začiatok sľubuje dobrodružnú zápletku, ktorá sa však rýchlo zvrtne na "hrozné" tajomstvo nevinne ukrivdeného z vraždy v ďalekej minulosti. Aj keď som to opísal v prvej vete zveličene, samotná zápletka nie je vôbec zlá, akurát začiatok sľubuje niečo iné. To horšie je spracovanie, ktoré pripomína skôr nízkoropočtové snímky, režijne, herecky, dokonca aj efektami (elektrický úhor rulez) . Ešteže pekné herečky, úmerná stopáž a miestami humorný nádych to držia nad vodou. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Tento legendární dobrodružný film jsem si zamilovala před lety jako dítě a už jsem nedoufala, že ho ještě někdy uvidím. Moc jsem si to přála. Jsem šťastná i když jsem musela oprášit ruštinu, prolistovat Verneovu knihu a dát dohromady střípky vzpomínek. Stálo to za to. Těch více než 50 let je na filmu znát a taky mi chybělo to velké plátno v kině, ale zklamání se nekonalo. Film se může pochlubit krásnou přírodou se spoustou zvířat, početným komparsem, skvostnými kostýmy a chytlavými latinsko-americkými rytmy. Nemyslím, že by mladí diváci sdíleli moje nostalgické nadšení, později bylo natočeno mnoho atraktivnějších a akčnějších dobrodružných snímků, proto lze film doporučit spíše pamětníkům. Možná to nebyl tak velký filmový zážitek jako před lety, ale splnilo se mi poslední velké filmové přání. Teď už můžu v klidu umřít. ()

Reklama

Reklama