Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mima Kirigoe je členkou oblíbené hudební skupiny CHAM!. Dobře rozjetou kariéru se rozhodne opustit a stát se herečkou, ale některým jejím fanouškům se tato životní změna nelíbí. Faxem jí přijde zpráva, která ji nazývá zrádcem. Na internetu Mima objeví stránku, kde je do detailu popisován její každodenní život. Má stále větší pocit, že ji někdo sleduje. Mladá herečka se chce dostat na vrchol co nejdříve, proto si zahraje znásilněnou dívku a nafotí lechtivé snímky... (Fabienne)

(více)

Recenze (131)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Animovaný psycho film o rozdvojené osobnosti s nádechem érotična opravdu dokáže natočit snad jenom Japonec, nakonec. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Nevěděl sem, co mám od tohodle filmu čekat a musím říct, že počínaje 50. minutou sem opravdu nestíhal nic jinýho, než valit voči. Naprosto mistrovský mix takovýho toho popelkovskýho typu, říznutej Davidem Lynchem, a Wesem Cravenem, matení diváka, že neví, jestli sleduje děj, nebo film, popř. komu se vlastně co zdá... Přestože animace občas trošičku pokulhává, samotné tempo filmu je naprosto smrtící, strach z neznáma vas pohltí naprosto úplně, a ty dvě honičky jsou obě tak naprosto vysilující, že se u nich docela zapotíte. Konec fimu se dá sice vykládat více způsoby, a v některých místech působí zpětně trošičku nelogicky, ale věřím, že je to pouze otázkou opakovaného zhlídnutí. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vydarený animovaný psychologický thriller. Má dosť dobrý príbeh o mladej speváčke úspešnej dievčenskej skupiny, ktorá sa rozhodne posunúť iným smerom a tak sa stane seriálovou herečkou, ale už čoskoro si uvedomuje, že tento nový smer nie je práve najideálnejší, je nútená vypomáhať si aj erotikou a jej predchádzajúci nevinný život jej začne chýbať. Navyše kvôli zvláštnej internetovej stránke si začne myslieť, že ju niekto sleduje, zároveň dochádza aj ku krvavým úmrtiam niekoľkých členov štábu a najviac na to dopláca jej psychika, kvôli čomu si už nemôže byť ničím istá. So spracovaním som nadmieru spokojný, ešte spočiatku to pôsobí tak pomerne obyčajne a nevinne, ale následne sa tu už pomaly začnú pridávať rôzne zaujímavé prvky a dej sa veľmi rozvetví. Schizofrénia, sny, zákulisie seriálu, dejová línia v seriáli, niekoľko zvláštnych postáv, pri ktorých sa ťažko určuje ich význam v deji a ešte iné prvky z toho vytvoria skutočne veľmi zaujímavé, mimoriadne prepracované a inteligentné dielo, pri ktorom je už neskôr nevyhnutné neustále premýšľať a odhaľovať súvislosti medzi jednotlivými sekvenciami, čo neustále graduje až do úplného a nečakaného konca, ktorý ale aj tak nič nevysvetlí a na úplné pochopenie filmu si musí divák vystačiť sám. Navyše to celé má výbornú atmosféru a nechýba ani dávka násilia a erotiky. Spokojný som aj s postavami, okrem hlavnej hrdinky má ešte priestor pár ďalších, pričom sú všetky dostatočne zaujímavé. Čo sa týka animácie, tak sa síce nemôže porovnávať s tými kvalitnejšími predstaviteľmi anime, ktoré majú omnoho lepšiu vizuálnu stránku, ale tu mi to vôbec neprekáža. V tomto prípade sa nejedná o žiadny fantasy alebo sci-fi epos, ale o veľmi inteligentný psychologický thriller určený výhradne dospelým, takže tu sa presne hodí práve tento štýl animácie. A spokojný som aj s hudbou. Takže Perfect blue je rozhodne veľmi zaujímavý a výnimočný film, ktorý určite poteší tých, ktorí pri filmoch radí premýšľajú. Zatiaľ som ho videl dvakrát a síce nemám pocit, že by som bol z neho mimo, ale aj tak si stále nie som istý, či som všetky prvky a súvislosti medzi nimi pochopil správne. 79% ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Skutečný život zpěvačky začínající hereckou kariéru se prolíná s jejími sny, s natáčením jejích filmů, s dějovými liniemi jejich filmů, jejíma halicinacemi a bůhvíčímještě. Po pomalém a celkem normálním začátku se atmosféra stále zahušťuje až je tak hustá, že by se dala krájet:-) ()

yenn 

všechny recenze uživatele

Thriller o popové zpěvačce, která se rozhodne přestoupit na hereckou dráhu, což se ovšem ukáže býti velice obtížným... Úžasně strhující. Fantasticky atmosferické. A navíc s parádní mysteriózní příchutí. Mňam! (nebo spíše „Brr!“?) Nemám jediné výtky - Perfect Blue je pro mě jedním z nejlepších filmů vůbec. 9+/10 ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Keď ti vynikajúcu (a miestami fascinujúcu) nadžánrovú záležitosť položí typické béčkové rozuzlenie, je to vždy smutné. Ale inak super a Satoši Kon bol frajer. 8/10 ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Perfect blue oplývá hlavně jednou věcí - úžasným scénářem, který (obzvláště v poslední dvacetiminutovce) nutí diváka k alespoň troše soustředění, které se vyplatí tomuhle velmi chytrému thrilleru dát. S čím bych nesouhlasil, je tvrzení, že animace je špatná. Naopak, sice působí dojmem, že je o pár let starší než ve skutečnosti, ale to k filmu jednoznačně sedí. Stejně tak prý nehezké postavy, které jsou podle mě neskutečně skvěle vytvořeny, protože za prvé, jsou tam postavy, které nemají být prvoplánově hezké (neduh cpát všude ekvivalenty tváří z obálek všerůzných magazínů se nevyhejbá ani anime) a za druhé, je na nich vidět postupný vývoj, obzvláště u hlavní postavy je velmi patrný, skvěle odvedená práce, která by i v hraném filmu byla pro charakterní herečku oříškem. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Už na začátku filmu vám do očí praští obecně nejslabší složka Konových filmů - animace. Jeho postavy jsou jednoduše ošklivé a je škoda, že si to tvůrce jeho formátu nedokáže uvědomit. Animace Perfect Blue je navíc slabá i u ostatních složek obrazu a už ve své době musela působit neskutečně amatérsky (opravdu tohle natočili 13 let po Naushice a 2 roky po GitS???), což jen zbytečně ruší děj a kazí dojem z filmu. Jak už tady bylo řečeno, celkový příběh je až Lynchovsky zamotaný a nabízí více výkladů (ten ke kterému se přikláním já najdete níže), jenomže pokud vás (stejně jako mě) Lynchův styl nikdy nechytl a od anime očekáváte spíše svět kouzel a fantazie typu filmů mistra Miyazakiho, osloví vás Perfect Blue asi jen těžko a namísto napínavé zábavy vám víc než ošklivě nakreslenou nudu nabídnout nedokáže. Pozor spoiler: Osobně se přikláním k verzi, že hlavní postavou filmu je vlastně Rumi, která je hrdinčinou současnou podobou. Z dialogů ve filmu vyplývá, že je to bývalá popová hvězda a ke konci se objevuje jako Mimino "pravé já" i jako vrah. Její původní jméno je Yoko, ale když byla znásilněna, vžila se naplno do fiktivní postavy herečky Mimy. Prožívá s ní ve své fantazii její příběh, ale nelíbí se jí její konání a proto si vytvoří postavu jejího znetvořeného "největšího fanouška" Me-Mania, který touží po "pravé Mimě" a kterému "pravá Mima" vštipuje nápady. Jelikož je Rumi vlatně "stará" Mima, umí pracovat s internetem, zatímco Mima ne a vytváří proto její online deník, který obsahuje intimnosti, o nichž může vědět jen ona, a na internet je vkládá je prostřednictvím svého pomocníka Me-Mania. Rumi je zavřená v psychiatrické léčebně, kde navštěvuje konzultace u doktorky, sama si ovšem představuje, že jde jen o natáčení seriálu, v němž Mima účinkuje a doktorka je také jen jednou z hereček. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tohle anime patří spíše k těm slabším. Alespoň pro mě. Neobsahuje nic z toho co na anime vyhledávám. Žádná akce, žádná fantazie, žádné zajímavé prostředí. Co se děje týče, tak ten je na úrovni německého televizního thrilleru. Škoda. ()

balone 

všechny recenze uživatele

Perfect Blue není založeno na animaci, ale spíše na příběhu, proto by se mohlo zdát, že animace je tak nějak odfláknutá. Hodnotim toto anime 9/10, bohuzel musim vytknout jedinou věc a to je, že pokud již známe konec, tak druhé shlédnutí filmu je už nudné. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Doteraz neviem o čom to bolo, ale to čo som si najviac z filmu zapamätal bola typická uškriekaná aziatka a celkovo nechápem, čo ma núti sledovať japonské animáky v japonskom dabingu, pretože to je fakt k nevydržaniu. Animácia nie je zlá, ale na dobu vydania filmu sme mali možnosť vidieť už aj lepšie kúsky. Postavy sú otravné a nesympatické a s hlavnou hrdinkou sa nejako neviete stotožniť a skôr si prajete jej skoré znásilnenie jej voayerom. Hudbu som neregistroval v snímke žiadnu, skôr len nejaké tóny. V tomto animovanom filme sa neudeje nič, čo by ste si pamätali roky. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Nervydrásajúci psychothriller, ktorého hlavným problémom je dnes už prevarený námet a až príliš obstarožne pôsobiace ako vizuálne spracovanie, tak niektoré scenáristické postupy. Stále však celkom dobrá jednohubka na napínavý večer. Do karát hraje aj klasicky kratšia stopáž, ktorá prebíja hluché miesta a len veľmi šetrne dávkovanú invenciu a tvorivý aspekt. Na Kona príliš nevýrazné a prosté, ale neurazí. Čakal som však trochu viac, než len sugestívne prenesenie euramerického modelového mindfucku do japonských animovaných reálií a popkultúrneho fetišu, ktorým oplývajú. Určite však tomu ešte dám šancu. 60% ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Excelentní psychothriller. Místy silně západního ražení, ale stále s klasicky japonským důrazem na propracované charaktery a jejich psychiku s často narušeným vnímáním reality - které film přenáší i na diváka. 9/10 ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Ano tak animace je skutečně velmi slabá a design postav mohl být také o poznání lepší. Obě složky psůobí při filmu rušivě, asi nebylo dost peněz. Přesto je tento film zajímavý kousek. Hlavní hrdinka Mima se rozhodne praštit se zpěvem a stát se herečkou... Vcelku banální příběh, který až ve druhé polovině nabere na obrátkách a človkě musí pořád přemýšlet co se tam sakra děje a kdo je kdo, případně kdo co udělal. Inspiriace Lynchem zřejmá. Film mě zaujal a mohu ho doporučit, byť jedno podívání asi stačit nebude na výklad. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

námet je jednoduchý a zrozumiteľný a najlepšie, čo toto anime ponúka, je budovanie atmosféry, postupný prechod z reality do zmäteného sveta medzi snom, filmom, skutočnosťou a schizofréniou, čo na rozumnej minutáži celkom efektne dosiahne svoj zámer. keby som bol viac zasvätený do sveta anime a bol jej (väčším) znalcom a fanúšikom, určite by som pridal hviezdičku. ()

Reklama

Reklama