Reklama

Reklama

Epizody(13)

Obsahy(1)

Shu je malý chlapec, ktorý sa snáží ochrániť zvláštnu dievčinu Lala ru pred vojakmi z iného svetu, ktorí chcú od nej prívesok. Nie je to len obyčajný prívesok tento prívesok dokáže vyrábať vodu a práve tej je vo svete únoscov akútny nedostatok. Shu s nimi bojuje, ale počas boja ich únoscovia prenesú do svojho sveta. Shu sa dostane do zajatia, kde spoznal Saru. Saru omylom uniesli lebo si ju pomýlili s Lala ru. Shu je nútený vstúpiť do armády šialeného kráľa Hamda. Hamdo vedie vojnu proti rôznym frakciám. Ich cieľ je rovnaký dostať sa k prívesku, ktorý by im zabezpečil tak dôležitú vodu. (ethos)

(více)

Recenze (24)

HAL 

všechny recenze uživatele

Slušný seriál, nikoli ovšem seriál vynikající. Protiválečná agitace je v japonském anime hodně častým tématem a tady věru není zpracována špatně - rozhodně na mě nepůsobila nijak zvlášť nuceně a rádoby slzupudně (ještě teď mě při vzpomínce na příšerný Hrob světlušek bolí hlava), i proto mě ale dost mrzel závěr, který mohl být při opačném vyznění tu seriálovou intenzitu a depresi velice silně podtrhnout. Co mi však vadilo ještě mnohem víc jsou některé psychologicky pochybně rozpracované postavy - o retardované postavě Hamdy a nepochopitelných reakcí lidí okolo na něj se rozepsal už Marius a o mnoha dalších postavách by se dalo mluvit podobně, byť už to v jejich případě není až tak velký etrém. I přesto, "Now and Then, Here and There" stojí za těch pár hodin sledování, ať už kvůli zajímavému (i když jen lehce načrtnutému) prostředí, slušné atmosféře a hlavně až na pár výše zmíněných věcí docela uvěřitelnému příběhu. 8/10 ()

Naslund 

všechny recenze uživatele

Společně s Hrobem světlušek jde asi o nejlepší protiválečné dílo. Sice na mě nezapůsobilo tak depresivně a s takovým dopadem, ale rozmanitější a dobrodružnější příběh vše dostatečně vynahradil. Být seriál bez špetky naděje, jako tomu je u Hrobu světlušek, asi bych moc dlouho nevydržel, ale i tak jsem se bál každého následujícího okamžiku. Vlastně se mi několikrát vybavilo Kladivo na čarodějnice a má nekonečně se opakující myšlenka „Tak tu svini už někdo konečně zabijte a vše dobře skončí!“. Neomezená moc, svoboda a bezstarostnost dokázaly v obou případech udělat z možná normální dospělé osoby paranoidní děcko a tak trošku to ilustruje lidskou historii a její významné osobnosti. Naopak ti, co se potácí na hranici beznaděje, musí proti své vůli dospět a vše snášet. Morální přínos… neocenitelný, ale těžko říct, kolik lidí si jej vezme k srdci a bude se jím řídit. Závěrečná skladba výjimečnost série krásně uzavírá. ()

Reklama

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

OK, bude to hodně subjektivní: Spousta anime ze žánru shounen (pro školáky - chlapce) má hlavního hrdinu, který neumí mluvit. Umí totiž jen ječet a vřískat, a dabuje ho postarší dáma. Což mi někdy nevadí, někdy zato hrozně. Tady jsem chvilku pátral, co má ta paní za problém, a vím: Má to ze svého dabování Pokemonu. Další, co mi vadí -- dílko je mírně řečeno inspirované Conanem, chlapcem budoucnosti. Onen seriál mám dost rád, a nepotěšilo mě to. Také bych ocenil nějakou poetiku při vší syrovosti; je tak nějak zcela bez elegance (proti třeba zmiňovanému Hrobu světlušek...). Konec subjektivity. ()

Fabienne 

všechny recenze uživatele

Jediným pilířem, na kterém seriál Now and Then, Here and There stojí, je mistrně napsaný scénář. Tolik skvěle vytvořených postav pohromadě už jsem dlouho neviděla. Dospívající chlapec Shu se náhle ocitne v cizím světě, na lodi tyranského krále Hamdy. Dostane se do zajetí a je mučen stejně starými dětmi. Jediné na co myslí je zachránit Lala Ru, tajemnou dívku, kvůli níž se do těchto problémů dostal. V žádné chvíli nepomyslí na sebe, na svůj návrat. Sám chce zachránit všechny kolem sebe. Aniž by ho o to žádali. Aniž by vůbec chtěli. Proč? Shu má snad jako jeden z mála to, co mu umožňuje dívat se na události bez předsudků, obav a strachu - dětskou duši. I přesto, že v příběhu vystupuje tolik dětí (celá Hamdova armáda je složena převážně z nich), nikdo z nich si už nepřenechává dítě v srdci. Vojáci Boo, Nabuca a Tabool své dětství ztrácí kvůli nekonečné válce, která postupně rozežírá poslední zbytky nadějí na návrat domů k jejich rodinám. Dívka Sara přestane být dítětem v jediném okamžiku. Její drastický osud mě dokázal dojmout a oslovit nejvíce ze všech. Nejen smutná tvář a málo slov ukazují, že také Lala Ru má i přes svůj vzhled k dětství daleko. Dětská duše ale nemusí být jen nevinná a toužící pomoci - psychický stav labilního krále Hamdy nemá daleko k sobeckému a rozmazlenému dítěti, které chce vše za každou cenu. Now and Then, Here and There v sobě nese velké poselství a nebojí se pro to porušit mnohá tabu. V některých momentech vyžaduje po divákovi odolnost, ale také vnímavost. Po třinácti dílech, kdy se pomalu ale jistě dostává pod kůži, se možná neubráníte slzám... ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Ďalšia anime legenda, idúca dosť mimo mňa. Na rozdiel od oslavných komentov v tomto profile si vôbec nemyslím, že Ima soko ni iru boku má výborný scenár a skvele napísané postavy. Scenár je veľmi jednoduchý a rozhodne mi mnoho scén z tohto seriálu v hlave nevydrží. Jedno sa mu však uprieť nedá, a síce to, že všetky (relatívne) šokujúce scény sú veľmi funkčné a necítiť z nich samoúčelnú snahu o šokovanie diváka. jednoduchý scenár dokážu vo veľa prípadoch zachrániť umne napísané postavy príbehu, Ima, soko však má tieto postavy len dve. Ak sa totiž pohybujem na tenkom ľade akejsi pseudoreality snažiacej sa ukázať hrôzy vojny na civiloch a z toho vyplývajúce dopady na psychiku, musím načrtnúť postavy uvažujúce realisticky a pragmaticky. A tu je kameň úrazu. Pokiaľ sa na palube Hellywoodu pohybuje mnoho relatívne schopných vodcov a veliteľov, nechápem ako je možné, že im vládne taký idiot, ktorého vodcovské schopnosti sú absolútne na nule a správa sa ako rozmaznané päťročné decko, čo musí vidieť i najmladší z jeho vojakov a nikto z nich ho proste elegantne neodstrelí. Ktorákoľvek z vedľajších postáv na hellywoode by bola lepším leadrom tohto tábora príbehu. Terno nie je ani hlavný hrdina, ktorý je pacifistom až za hrob (bez urážky, ale pacifizmus nie je reálnou, ale skôr deklarovanou súčasťou japonskej povahy) a tento jeho postoj prakticky neovplyvní ani niekoľko tragédií v jeho okolí. Jediné postavy, ktoré pre mňa „žili“ boli Sara a „Sister“ predstavujúce pre mňa prijateľné typy správania sa civilov vo vojne. Seriál je napriek jednoduchej kresbe postáv dosť slušne naanimovaný, režisérsky však nie veľmi zaujímavý, skôr štandardný. Dávam slabšie štyri hviezdy, len vďaka tomu, že rovnaké bodové hodnotenie dostal i Evangelion, ktorý je ďaleko väčšou „vtákovinou“. 7/10 ()

Galerie (37)

Reklama

Reklama