Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na ranči v opuštěných kopcích Montany žije plukovník Ludlow se svými třemi syny a vychovává je daleko od krutosti indiánských válek. Alfred je racionální a klidný, Samuel je romantický idealista a Tristan, kterého od dětství vychovává plukovníkův indiánský přítel, má zase divokou a vášnivou povahu. Samuel se během studií zasnoubí se Susannah a přiveze si ji na otcův ranč, protože se s ní chce oženit. V Evropě ale zrovna zuří válka a Samuel přes otcův odpor přesvědčí oba bratry, že je jejich povinností narukovat. Samuel padne a plukovník požádá Susannah, aby u nich zůstala. Alfred se jí brzy přizná, že ji od prvního okamžiku miluje, ale Susannah je zamilovaná do Tristana a taky mu brzy podlehne. Zklamaný Alfred se odstěhuje do města a začne podnikat. Tristan se ale brzy cítí nespokojený a odjede do světa. Susannah mu slíbí, že na něj bude čekat. Z Tristana se stane dobrodruh a brzy jí napíše, aby na něj nečekala a vdala se za jiného. Dívka si nakonec vezme za muže Alfreda, který zbohatnul a chce se stát kongresmanem. Když se Tristan vrátí, otec je po mrtvici a ranč upadá. Rozhodne se ho postavit na nohy. Při setkání se Susannah si uvědomí, že už nemá právo zasahovat jí do života. (TV Nova)

(více)

Recenze (445)

Lima 

všechny recenze uživatele

Nádherná kamera, výborný Hopkins, charismatický Pitt a nepříliš objevný příběh. Plus klišoidní závěr ve stylu "na poslední chvíli". Je to pěkná podívaná, ale bez nějaké přidané hodnoty a nemám důvod si ji pustit znova. Pittovy fanynky jsou ale určitě jiného názoru, protože jemu to dlouhé háro a plnovous fakt sedne. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Příjemný příběh o nešťastných (nebo spíš nešťastně ukončených láskách), o nerozlučných (i když to tak někdy nevypadalo) sourozencích, o životě v první polovině 20.století... Příjemně natočený, podkreslený jednou z nejlepších hudeb, kterou kdy James Horner zkomponoval, se skvělým Anthony Hopkinsem a i příjemným ostatním hereckým obsazením. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Je červená knihovna, pak je epická červená knihovna, a pak je něco tak rozmáchlého, výpravného, okázalého, skvělými herci natřískaného, že to dokáže natočit jen Edward Zwick. Bohužel se na tento film nedokážu dívat s vážnou tváří více než deset minut v kuse:) Ty dějové kličky a krucánky, prokládané osudovými deklamacemi, vyznáními a trpitelstvím, jsou na mě zkrátka moc, i když samozřejmě kamera Johna Tolla a hudba Jamese Hornera dělají vše pro to, abyste byli "jen" ohromeni ságou rodiny, jejíž muže zasáhly láska, válka, politika, a další podobné spinpointy. Legenda O Vášni zkrátka není film pro mě. 60% ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Zwick to má prostě v ruce. Na režisérském postu si nedokážu představit nikoho jiného, kdo by tak nulový děj dokázal přetavit do více než dvouhodinové epické podívané, která bude jako magnet přitahovat divákovo oko pomocí nádherně vedené kamery Johna Tolla a ani na chvilku nebude nudit. Výrazné herecké hvězdy předvádějí v rámci svých možností silný nadprůměr, což nepřekvapí u Anthonyho Hopkinse či Aidana Quinna, ale i takový Brad Pitt se snaží uhrát „něco víc“, i když chvílemi sklouzává do silně patetického přednesu své role. A i když podobně rozmáchlé epické podívané nebyly nikdy mým šálkem čaje, nemůžu si najít jediný rozumný důvod, kterým bych si ospravedlnil nedání plného hodnocení. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Edward Zwick ani v Legendě o vášni nezklamal. Jen nechápu, jak je možný, že jsem o tom filmu v životě neslyšel. Přitom je to velkofilm jako Brno, který Nova musela a měla protáčet na své televizi půlrok co půlrok. Každopádně se tak nestalo a možná je to lepší. Legenda o vášni je totiž výborný film po všech stránkách. Příběh, herci, hudba, kulisa....jen ta klasická Zwickova amerikanizace, patriotismus a to všecko kolem. A dost možná ještě hrozně zničená postava Brada Pitta, že horší to snad ani být nemohlo. I tak to ale stálo za to. Nedokázal jsem od toho odtrhnout oči, bavilo mě to, mělo to spád, jako velkofilm má mít a jak to Edward Zwick umí. Jeho filmy miluju. Není jedinej, který by mě dokázal zklamat. Ať už je to Poslední samuraj, Odpor nebo Krvavý Diamant (to je taky jeden z nejlepších filmů co jsem kdy vůbec mohl vidět). Určitě mu za to přispívají také herci. Na svojí dobu se výborně sešli. Právě třeba Brad Pitt jako mladík, který se rozjíždí, nebo oskarový Anthony Hopkins, který nikdy nezklame. Nebýt toho, že je tenhle film vlastně o vášni, citech, a lásce, dal bych možná za pět, ale to bych musel hodnotit jiný film. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $30miliónovTržby USA $66,638,883Tržby Celosvetovo $160,638,883║ Možno miestami trošku príbehovo rozťahané ale celkovo vďaka niektorým silným momentkám to naberie na takej sile, že na tie slabšie chvíľky to dá zabudnúť, krásna hudba, uhladený vizuál, dobré obsadenie, presne tak ako to býva zvykom u Edwarda Zwicka. /80%/ ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Susan Shilliday, William D. Wittliff .. Opravdu velký film, který je zeširoka naplněn životním příběhem jedné americké rodiny, jež je lemovaný dílčími tragédiemi a milostnými spory. Hudba je mimořádně výtečná. Hlavní dvě herecká jména zaručeně plní své role. Kamera přímo kouzlí, však vymazlené, vizuálně poutavé záběry jsou osvědčenou součástí filmů režiséra Edward Zwick. Scény vypjaté a silné nechybí, přesto napoprvé utábořím své hodnocení kousek pod vrcholem. K dispozici jsem měl jen televizní dabovanou verzi (což skutečně nemusím) a taktéž délka snímku v několika momentech byla spíše na obtíž. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Snad trochu moc dlouhé, ale sledovat Hopkinse (nejlepšího herce vůbec) a spol. je zkrátka radost. Některé scény jsou navíc fantasticky natočeny - 1.světová válka, divocí koně aj. Krásnou přírodu dokázal skvěle využít kameraman John Toll (Oscar) - k pěkným obrázkům navíc hraje nádherná hudba Jamese Hornera (asi jeho nejlepší dílo vůbec). Film, režie, hudba a Pitt byli nominováni na Zlatý glóbus, výprava a zvuk na Oscara. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Příběh jedné farmářské rodiny z americké divočiny. Čekal jsem trochu jiný film, těch tragédií tu možná bylo moc a postava Brada Pitta byla až moc rozervaná. Příroda je nádherná, ale Zwick to mohl natočit krapet epičtěji (dnes by to určitě udělal). Rozhodně mě tento film, ale nenechal chladným. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

KAŽDÝ BOJOVNÍK DOUFÁ, ŽE SI HO NAJDE DOBRÁ SMRT. ALE TRISTAN NEDOKÁZAL ČEKAT. VYHLEDÁVAL JI..... /// Stejně jako bratři Grimmové dokázali pohádky psát, tak E. Zwick je dokáže točit. D O K O N A L Á filmařina, příběh silný v dramatických scénách a v hereckých výkonech, s nádechem vášně a dobrodružství – tedy okamžiků, který dělají filmovýho diváka šťastným. ŠTĚSTÍ JE OŠIDNÁ VĚC. Šťastná? S Tristanem? A přitom taková kravina – o jedný ženský, která ,,koluje“ mezi třema bráchama, aby nakonec zjistila, že ....(tak schválně!...). /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Nevím, proč nemám nechávat bratra objímat snoubenku (SVOJI!). 2.) Zjistím, proč měl mrtvej děda vyříznutý srdce (pokud samozřejmě policie vyloučila brutální vraždu). 3.) Nevím, jak to dopadá, když je široko daleko jediná ženská. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ak muž a zviera spoja svoju krv, navždy ich to spojí.“ Rozprávka, ku ktorej som si nikdy nenašiel vzťah, hoci sa to X rokov pri reprízach snažím zmeniť. Zwick bol vždy zvláštny režisér: spolupracoval s hviezdnymi hercami a jeho príbehy boli plné cti, chlapskosti a hrdosti, lež scenáre boli rozvláčne, povrchné, plytké a zjednodušujúce. Veľakrát chcel povedať tak veľa vecí naraz, až sa začal zajakávať. Epická LEGENDA O VÁŠNI je film s dych vyrážajúcimi prírodnými scenériami a povznášajúcou hudbou, ale celé je to na môj vkus azda až smiešne hrdinské, heroické a patetické a to sa pokladám za patetického diváka, ktorý u TITANICU plače tri hodiny v kuse. Herecké výkony sú slabé (Aidan Quinn, Julia Ormond, Henry Thomas), stopáž nadmerná a líčiť vojnu ako lyrickú vecičku, kde občas niekomu odkvapne krv, by som moralisticky odsúdil ako neveľmi šťastný nápad. Anthony Hopkins je (v prvej polovici) skvelý, Bart tiež, atmosféra príjemná, ale to je všetko. Predchádzajúci Pittov film, podobná nostalgická historická rodinná sága A RIEKA TEČIE, vo mne zanechal hlbšiu stopu. Prekvapivé je, že tento druh povedzme pomalšieho, melodramatickejšieho filmu (s rozpočtom 30 miliónov dolárov) na celom svete zarobil fajnových 160. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Naprosto perfektni romanticko dobrodruznej film. Pribeh sice kdovijak originalni neni, ale jelikoz se odehrava behem spousty let, tak se toho stane hodne zajimavyho. Mezi nejlepsi cast filmu patri urcite valecna asi dvacetiminutovka, ktera je naprosto dokonala. Naopak Pittovo cestovani kolem sveta mohlo bejt vyuzity daleko lip. Trochu mi prislo, ze v druhy pulce filmu misty lehce dochazi dech, ale Zwick to vzdycky nakopnul nejakou silnou scenou. Ono v podstate cely to je natoceny dost pusobive a obcas jako slusnej dojak. Navic tu jsou paradni herci, nejlepsi je Hopkins, na kterym je perfektne udelano starnuti a pak perfektni a pekna Julia Ormond. Co se tyce Pitta, ten je misty nic moc a misty perfektni a navic nejaky starnuti na nem vubec maskeri neudelali, ale jakmile je zarostlej, jakoby dostal minimalne kybl charismatu a nastesti je zarostlej hodne casto. No a jeste staci zminit paradni hudba a perfektni kamera a je to jasnejch 5*. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Nádherný příběh o nenaplněně naplněné lásce, křivdách, pomstě a osudu, kterému přidává na působivosti krásná kamera a hudba. Podle mě nedoceněný film, který má potenciál obrovské rodinné ságy. Tu nedoceněnost však dovedu pochopit. Já jsem jeho kouzlo objevil až po třetím zhlédnutí. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Pre mňa osobne veľmi obohacujúci film o tom, že ženu môžete oblbnúť postavením, peniazmi alebo peknou tvárou, avšak po čase bude tak či tak rozmýšľať srdcom a..... inými orgánmi. Takisto ma naučil to, že mám žiť tak ako chcem ja a nie tak ako chcú iní. Všetci zúčastnení podávajú skvelé herecké výkony, pričom by som vypichol Hopkinsa a samozrejme Pitta. Miernou vadou je dlhá stopáž ale tú vynahradí nádherná kamera. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Úžasně natočené napínavé romantické drama a moderní western s krvavými válečnými scénami v životním příběhu tří bratrů (Ai.Quinn, B.Pitt, H.Thomas) a jejich otce bývalého plukovníka (A.Hopkins) na počátku 20. století na ranči v divočině v Montaně. Je to epický příběh, jak jejich životy ovlivnila vláda, 1.světová válka, prohibice a zrada a láska všech tří bratrů k jedné ženě (Julia Ormond). Je to o citech a ty vyvolává nejvíce divoký vlasatý Tristan (Pitt) a krásná, ohnivá a nešťastná Susannah (Ormond). Je to o hercích - dobří jsou všichni, nejvíce září Anthony Hopkins (zvláště v závěru - po mrtvici - je nepřekonatelný) a Brad Pitt se svým neklidným charismatem (scény uklidňování Julie před odjezdem do války a zároveň již z náznaků jasná jejich počínající vášeň, zuřivá pomsta bratra ve válce, napadení hostinského kvůli pivu pro přítele indiána, divoká jízda na koni nad srázem), dobrý je také chladný Aidan Quinn (nejlepší ve vypjatých střetech s Tristanem). Trailer: http://www.csfd.cz/film/13350-legenda-o-vasni-legends-of-the-fall/videa/ ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Divošsky přitažlivý Brad Pitt? Nóóó... divošsky chvílemi vypadá, ale vsadím svou čest (a pěkně vás nachytám, protože žádnou nemám), že je to čistě proto, že jeho Tristan nemá mamku, která by na něj ve správnou chvíli zahulákala: "Sakra, kluku, přestaň lítat po lese jak praštěnej, koukej se učesat, než ti ty pačesy ustřihnu, a mazej umejt nádobí!" To by ta divošská fasáda vzala rychle za své, jenže milý Tristan holt mamku nemá, má akorát macechu a každé malé dítě díky Popelce ví, že macecha a malér jedno jsou. Kdyby Julia Ormondová nutila nejžádanějšího blonďáka Hollywoodu přebírat hrách a smejčit kouty, třeba by se z toho ještě dalo nějak vyklouznout, přinejhorším by se použil ten starý trik s oříšky, dýní, myšmi a kocourem, jenže ona musí mít něco extra a tak se do něj zakouká. A pro změnu každý dospělý ví, že láska a malér jedno jsou, zvlášť když se v té lásce zajímavě kombinuje nevěra s incestem. Anthonymu Hopkinsovi na to nezbývá než koukat tak smutně, že se i jeho herecké mistrovství ke konci snímku mírně vytrácí, snad do zalesněných montanských kopců... Scenérie jsou vůbec tak nádherné a ochromující, že se mi v jejich stínu zdála ta lidská část příběhu ještě bezvýznamnější a malichernější, než je k ní spravedlivé, ale i díky nim jsem se zbytečně dlouhou, nevášnivou a nelegendární ságou prokousala docela v pohodě a přece jen z ní na mě dýchl závan jehličím a pryskyřicí vonící touhy vyhoupnout se na neosedlaný hřbet polozkroceného mustanga, cválat do výšek, kam mohou jen rychle ubíhající mraky, opíjet se horským vzduchem místo pašovanou kořalkou a prožívat vášeň, kterou nemůže odměřit studené pásmo celuloidu. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Souboj bratrů o jednu ženu v podání krásné Julie Ormondové , drama , vášeň , touha , láska - to všechno najdete v Legendě o vášni. Jeden z mých velmi oblíbených filmů. Brad Pitt jako Tristan je úžasný a otec Anthonyho Hopkinse tradičně skvělý. ()

Reklama

Reklama