Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drama Titus Andronicus, které patří k raným dílům slavného alžbětínského divadelního autora a zároveň je jeho první tragédií, inspirovalo debutující režisérku Julii Taymorovou k neobvyklému tvůrčímu zpracování. Příběh římského vojevůdce, který se vrací z války proti Gótům a jako zajatkyni si přivádí gótskou královnu Tamoru a její syny (nejstaršího z nich však nechá zabít, aby uctil památku vlastních synů, kteří v boji padli), je příběhem o krvavé pomstě. Režisérka jej zasadila do pozoruhodného stylového rámce, v němž se mísí nejrůznější estetické a kulturní vlivy, a do hlavních rolí obsadila dva skvělé herce - Anthonyho Hopkinse a Jessiku Langeovou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (125)

old salt 

všechny recenze uživatele

První film, od Taymor, který jsem viděl. A byl jsem nadšen. Shakespeare se dá udělat různě. Tohle zpracování mne dostalo. ()

aannemer 

všechny recenze uživatele

Tak 15 -20 minut jsem rozdejchával prostředí a celkové pojetí příběhu, potom mě ale naprosto brilantní Sir Anthony Hopkins přikoval do křesla a místy jsem ani nedýchal. Je to vskutku Pan Herec! ()

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Tenhle počin se honosí především visuálním zpracováním - toť to první co diváka překvapí a buď zcela znechutí (legie doplněné motorkami?) nebo přiková k plátnu (zmučená Lavinie s větvičkami...). Bohužel však nic jiného na filmu pochválit nemohu - ne že by zbytek nebyl kvalitní nebo inovativní, ale veškerá myšlenková síla pochází již zcela od velkého dramatika. A snad není potřeba interpretovat pomstu jako takovou. ()

FoboSVK 

všechny recenze uživatele

Titus je film ktorý určite nezaujme každého, a niekto nevydrží presedieť 2 a polhodiny nad týmto dielom. Ale mňa osobne veľmi zaujal. Režisérka sa zahrala na Jacksona Pollocka, chytila „štetec" a „maľovala" bez rozmýšľania. Pravdepodobne ju ani nezaujímalo ako to v celku bude vyzerať, či to do seba nejak esteticky zapadne. A tak dokázala zobraziť historickú drámu prvkami ktoré sú pre toto obdobie úplne bizarné (auto, vojaci). A hovorte si čo chcete, ale na mňa to pôsobilo príjemným dojmom a nevadilo mi, že sa sem tam niekto doviezol na aute alebo miesto šable tasil brokovnicu. Herecký výkon Hopkinsa ani nekomentujem o tom, že to vie nám dal vedieť už v snímke Sloní muž a Mlčanie jahniat. ()

Hlavonozec 

všechny recenze uživatele

Bizarní, ale zajímavé. Nenudil jsem se, pobavil jsem se (hlavně u posledních scén, kdy se Titus přeměnil v totálního Hanibala Lectera). ()

kolly13 

všechny recenze uživatele

Hlubinné divadlo v alternativní podobě platformou filmu? U mne propadák. Nechytlo mě to skoro vůbec, přestože výkon herců je velmi dobrý. Ale slabý kuchař vařící ze sněhu nezaujme. ()

Rozmarýna 

všechny recenze uživatele

Začátek mi přišel zmatený, chvíli mi trvalo než mi přestalo vadit to míchání moderny a historie. V určitou chvíli jsem přemýšlela nad tím, že se nedodívám. Potom mě ten film chytil a přestal mě nudit. Bohužel jsem se na to dívala ještě v jednu hodinu v noci, a protože to byl film dost nechutný a brutální, tak nemůžu usnout a píšu tento komentář. Nechápu, jak žena může natočit film tak násilný, brutální a v závěru i odporně nechutný (myslím ty koláče). Myslím, že Shakespeare se v hrobě obrací. Tomuto filmu nehrozí, že bych se na něj znovu dívala. Za skvělého Anthony Hopkinse by si film zasloužil 5 hvězdiček, vzhledem ke zpracování to hodnotím na odpad. Takže průměr je za 3. ()

zaziny 

všechny recenze uživatele

Moderně zpracované historické téma, navíc skvěle ujeté, přitom objektivní. Což samotné předurčuje film k tomu, že se mi bude líbit. A taky že ano. Anthony Hopkins a jeho výkon je samozřejmě skvělý, nic jiného by se asi nedalo čekat, ale pro mě osobně zajímavější (ujetější:) postavou byl charakter Alana Cumminga. ()

zurivymlok 

všechny recenze uživatele

Nejlepší na tom všem byla Shakespearova předloha. Bohužel, narozdíl od Romeo a Julie, byl film natočen tak prapodivně a tim pádem pro mě rušivě, že jsem si vůbec neužil sílu příběhu a emoce tak jako byli vykresleny v moderní podobě Romeo a Julie. ()

Pavlo 

všechny recenze uživatele

Veľmi netradičné spracovanie Shakespearovej hry. Film je zasadený do zvláštnej reality, kde sa staroveký Rím zmiešal so súčasnosťou. Napodiv toto spojenie vcelku dobre funguje a nie je rušivé. Herci hrajú výborne a ostatné prvky filmu sú tiež nadpriemerné. Veľký plus vo filme je, že v ňom vidno režisérkin štýl a vízie bez výrazného narušenia alebo pozmenenia originálu. Palec hore. ()

PepeSVK 

všechny recenze uživatele

Tak toto ma naozaj dostalo. No trvalo mi najst sa v tom, nakoniec ta hlbka sa poskladala. Nedivim sa tym slabym hodnoteniam ostatnych. To chce viac porozumenia k umeniu, a otvoreny pohlad na dielo Shakespeara. Kto iny ako Antony Hopkins by zahral lepsie Tita, a rola ktoru zahral Alan Cumming, klobuk dole. Lutujem ze som si toto drama pozrel az po 13 rokoch. ()

baron156 

všechny recenze uživatele

První Shakespeare kterého jsem viděl. Jessica Lange a Anthony Hopkins zastínili snad všechny herce. Moderní zpracování ve starověkém Římě mě trochu mátlo, ale nakonec dobré. Násilí mě tam trochu vadilo, ale herecké výkony byly úžasné. ()

enoemis13 odpad!

všechny recenze uživatele

A pre tých, čo nemajú radi divadlo ... je tu film ... tak prečo to kurviť? ... a už keď tak takýmto spôsobom určite nie ... tu si musel niekto riadne šľahnúť ... alebo možno som si mal ja ... 5% ()

vlhkej 

všechny recenze uživatele

Velky majster, co viac dodat, tato realizacia bola uzasna, miestami som nedychal, zaver bol uplne bez dychu. A aj tak najlepsi bol ten diabolsky Maur... ()

Astu. 

všechny recenze uživatele

Nejdřív bych rád poznamenal, že Shakespeara a jeho díla nemám rád - všechna ta květnatost, patos a tak. Ale Titus...to je tak zvláštní film... je těžké ho popsat a také určitě není pro všechny diváky. Je to tragédie, příběh o pomstě, zasazený do jakésy postmoderní antiky, ve které se dá najít spousta odkazů na současnost i na lidskou historii. Také hodně naturalistické, kruté, občas ironické, většinou mrazivé a to já rád. ____Celá invence v záběrech kamer a delších scén, prostě celá vizuální stránka - Julie Taymor je hrozně moc zajímavá režisérka a budu se těšit na další filmy od ní, protože kamera, hudba, atmosféra, herci...všechno to k sobě tak neuvěřitelně pasuje a vytváří to tak plnohodnotný zážitek nabitý emocemi, že vás to naprosto odrovná. Místy mi Titus připomínal i díla Burtona, přestože podobné srovnávání je trochu mimo - přestylizované postavy, relativní ponurost příběhu, silné obrazy, snaha nezapadnout do filmařských klišoidních kolejí a navíc masové koláčky.) ____ Ještě bych se vrátil k hercům - Anthony Hopkins, jak jinak, výborný. Ale kupodivu i ostatní herci hrají stejně, ne-li lépe než on. Titus je velmi silný umělecký zážitek, který (i přes mojí nechuť ke Shakespearovi a podobným spisovatelům) si někdy určitě pustím znovu. Dokonale zfilmované divadelní drama trochu jinak. Slabých pět hvězdiček. ()

Shadowrat 

všechny recenze uživatele

Skvěle odvyprávěný a natočený film. Tento film jsem poprvé shlédl úplnou náhodou v televizi a byl jsem jím ohromen. Jak výpravou, tak výkony i kamerou. Zajímavé kombinování historických artefaktů s prvky současné doby. Navíc můj oblíbenec v hlavní roli. ()

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

Příběh krvavé pomsty římského vojevůdce, který se vrací z války proti Gótům a jako zajatkyni si přivádí gótskou královnu Tamoru a její syny. Děje dále nahlíží do válečného protředí, kde nejstaršího ze synů nechá popravit, aby "uctil " památku vlastních synů, kteří v boji padli. Nekonvenční film, ve kterém se prolíná přítomnost s dávnou minulostí, nese všechny rysy dávných antických tragédií a je hereckým koncertem Anthony Hopkinse. Nominováno na Ocara - nejlepší kostýmy. ()

Související novinky

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Novinková smršť

Novinková smršť

12.10.2008

Dnes to bude pestré. Je tady další Shakespeare podle Julie Taymorové, Forest Whitaker zpívající „What a Wonderful World“ i nový nervák od režiséra Sirotčince. Kdo viděl extravagantní drama Titus,… (více)

Reklama

Reklama