Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Josef K. se jednoho dne probudí ve svém bytě za přítomnosti dvou cizích mužů, kteří mu oznámí, že je zatčen. Nikdo mu neřekne, z čeho je obviněn a proč mu nakonec i přes neznámé obvinění dovolí žít na svobodě. Josef K. se snaží záhadu svého nesmyslného zatčení vysvětlit, ale když je opravdu pozván k procesu, ukáže se všechno jako mnohem závažnější a absurdnější, než si vůbec odvážil pomyslet ... Film byl natočen podle nedokončeného románu Franze Kafky Proces, a zahráli si v něm i čeští herci. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (37)

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Námět by se dal zpracovat i lépe, ale myslím, že tohle se celkem povedlo. Film působí jaksi divně, což jistě má. Trochu jsem se obával, že se u toho budu nudit, ale nebylo tomu tak ani na chvilku a těch 120 minut mi uběhlo docela ryhle. Kyle MacLachlan zahrál Josefa K. výtečně. Prostředí Prahy a přítomnost českých herců bylo příjemné. ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Výborná adaptace mého oblíbeného románu přesně tak, jak měla být natočena. Pokud někdo čeká "kafkovské hrůzné divnosti" (jak se to třeba (ne)povedlo Orsonu Wellesovi) bude zklamán, protože tento režisér zřejmě pochopil o čem Proces je. Jde o společensko-kritické dílo namířené proti upjatým společenským konvencím, které dokáží odsoudit i bezúhonného člověka za přirozenou maličkost, a zcela mu tak zničit život. Z filmu je to oproti knize mnohem patrnější, což je možná docela škoda (skrytost myšlenky je na knize právě krásná). Na druhou stranu je pěkné vidět, že u Kafky také někdo přemýšlel a pochopil, o čem je. Režisérovi se do filmu povedlo výborně zakomponovat stále ještě ošuntělé oprýskané exteriéry Prahy a Kutné Hory (má romantická duše si přišla na své :-) ), ve kterých se celý film odehrává. Jednoduchost kamery i hraní pak dodávají filmu přesnou atmosféru knih Franze Kafky. ()

Reklama

El Pistolero

všechny recenze uživatele

5/10. Řekl bych, že díla Franze Kafky se asi dost dobře natočit nedají. A když, tak by si to na starost musel vzít někdo hodně schopný. Což David Hugh Jones, jak vidno, asi není. Nebyl to nijak otřesný film, to ne, ale rozhodně je lepší sáhnout po knižní podobě „Procesu“. Škoda že se Anthony Hopkins mihl ve filmu jen tak krátce. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Divnej a zajimavej film. Knihu jsem necet, ale tak zhruba sem vedel, o co ma jit, takze me v zaveru neprekvapilo, ze se nevysvetli, z ceho byl obvinen, ale stejne mi konec prisel takovej divnej, uspechanej a ne moc navazujici na predchozi deni. V podstate v momente, kdy na scenu prijde Hopkins, coz je nakejch 20 minut pred koncem, je uz film slabsi, ale jinak je fakt zabavnej, napinavej a zajimavej. Tim nechci shazovat Hopkinse, on byl super, pripomnel mi Hannibala, jen uz proste v zaveru tu neni tak pekna atmosfera. Co se tyce MacLachlana, tak je tady fakt dokonalej, nechapu, proc neni obsazovanej castejc. Ale asi nejvic me potesil Molina, ten byl genialni. A dokonce ani cesky herci tu nepusobi rusive, jen si tvurci meli ohlidat ty moderni cedulky s cislama domu na ulicich, to primo bylo do oci. No a jeste musim pochvalit hudbu a jednoduse pusobici kulisy, ktery pekne dokreslovali atmosferu. I pres ten slabsi konec jsem se dobre bavil a jedna se urcite o zajimavej film, kterej stoji za skouknuti. ()

Ombe 

všechny recenze uživatele

Všímám si, že se filmům ztvárňujícím složitou předlohu občas vytýká, že jen přepisují knihu, ale já bych za to tenhle film chtěl strašně moc pochválit. Měl jsem obavy, že se tvůrci pokusí něco domyslet, aby film udělali atraktivnější, a všechno zkazí. To se však nestalo a já jen dvě hodiny jásal. Na druhou stranu, není to kdovíjak vděčný námět na film a hlavně: ten román není dokončený ;) . 5* nedávám jen proto, že natáčet film podle nedokončeného románu se vždy nevyplácí a jeho zhlédnutí doporučím jen zájemcům o Kafku, ne o dobrý film. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení v roce 1992 probíhalo v Praze a Kolíně. Agentura Unifis začala v Kolíně masově nabírat desítky komparzistů. Při přípravných pracích řemeslníci mohutně kamuflovali léta neudržovanou a rozpadající se synagogu tak, aby ve filmu působila „jako nová“. V Kolíně se natáčelo na třech místech  – v synagoze, v ulici Karoliny Světlé (tři tamní polorozpadlé domy dostaly vývěsní štíty a změnily se v obchody) a v tehdy ještě nepřístupném průchodu s křivou dřevěnou podlahou mezi Rubešovou a Mostní ulicí, kde filmaři „postavili“ kovárnu. Během natáčení v „kovárně“ byla kvůli potřebnému tichu v přilehlé Mostní ulici zastavována nejen doprava, ale i ženy v příliš klapajících vysokých podpatcích. Největší hvězda filmu Anthony Hopkins se v Kolíně neukázal, lovci autogramů ho zastihli až v navazujícím natáčení v Kutné Hoře. V Kolíně ale několik scén točil Kyle MacLachlan. Přestože „na place“ bylo fotografování přísně zakázáno, fotograf Radek Tomek ho zvěčnil u synagogy během natáčecí pauzy s lahví coly v jedné a táckem s párkem, chlebem a hořčicí v ruce druhé. (jitounek)

Reklama

Reklama