Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Josef K. se jednoho dne probudí ve svém bytě za přítomnosti dvou cizích mužů, kteří mu oznámí, že je zatčen. Nikdo mu neřekne, z čeho je obviněn a proč mu nakonec i přes neznámé obvinění dovolí žít na svobodě. Josef K. se snaží záhadu svého nesmyslného zatčení vysvětlit, ale když je opravdu pozván k procesu, ukáže se všechno jako mnohem závažnější a absurdnější, než si vůbec odvážil pomyslet ... Film byl natočen podle nedokončeného románu Franze Kafky Proces, a zahráli si v něm i čeští herci. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (37)

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Twin Peaks upon Moldau pod přísným dohledem všech bankovních obrozenců a feldkuráta Hopkinse pádí všemi oklikami ke svému "otevřenému" konci. Rozum naruby povlává v poryvech emocí, zhášejících jiskřičky naděje nad přítokem Freudovy žumpy. "Řízení ve verdikt postupně přechází." Jakou laťku nastaví pojetí hlavní postavy à la amerického právníka, to už ani zbytek filmu neshodí, ani předloha nevytáhne výš než pod 3*. Karel Augusta konečně víc než jen podvodníček. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Námět by se dal zpracovat i lépe, ale myslím, že tohle se celkem povedlo. Film působí jaksi divně, což jistě má. Trochu jsem se obával, že se u toho budu nudit, ale nebylo tomu tak ani na chvilku a těch 120 minut mi uběhlo docela ryhle. Kyle MacLachlan zahrál Josefa K. výtečně. Prostředí Prahy a přítomnost českých herců bylo příjemné. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Zdařilá anglosaská adaptace proslulého Kafkova románu citlivě pracuje s pražským géniem loci i řadou českých herců. Už poznání, že pražské sociokulturní souřadnice bylo pro britské tvůrce nepostradatelným východiskem při jejich výchozích úvahách, stojí minimálně za zmínku. K pojetí i vyústění filmu je sotva co dodat. Poněkud překvapuje poměrná délka a určitá rozvleklost děje. Ale i tak je film mimořádně zajímavý a divácky vděčný. ()

Ombe 

všechny recenze uživatele

Všímám si, že se filmům ztvárňujícím složitou předlohu občas vytýká, že jen přepisují knihu, ale já bych za to tenhle film chtěl strašně moc pochválit. Měl jsem obavy, že se tvůrci pokusí něco domyslet, aby film udělali atraktivnější, a všechno zkazí. To se však nestalo a já jen dvě hodiny jásal. Na druhou stranu, není to kdovíjak vděčný námět na film a hlavně: ten román není dokončený ;) . 5* nedávám jen proto, že natáčet film podle nedokončeného románu se vždy nevyplácí a jeho zhlédnutí doporučím jen zájemcům o Kafku, ne o dobrý film. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Největší problém, který s tímto filmem mám, je, že tohle vůbec není Kafka, jen příběh na jeho motivy. Snímek popírá všechny nejdůležitější rysy jeho tvorby - tzn. nadčasovost v podobě neutrality času a místa (v úvodních titulcích je nápadně naznačeno, že se příběh odehrává v Praze) a ponurá atmosféra (zdejší zobrazení je znepokojivé, asi jako když vyjdu večer z domu) - toto platí dokonce i pro scény odehrávající se v noci, což zážitek ještě více zabíjí. Další výraznou chybou dle mého názoru bylo natočit Kafku bez větší filmařské invence. Autor sice zobrazuje realitu v rouše Evině, ale činí tak s významným využitím jinotajů. Jiní filmaři, jako například Dumala, nebo Michálek, toto naštěstí pochopili a dokázali si vyhrát mj. s výtvarnou stránkou nebo kamerou. Herecké výkony si i přes výskyt známých jmen také nezasluhují výrazné chvály. Hopkinse je pro takto malý part škoda a Kyle MacLachlan není ani v nejmenším Josef K., jen hraje jeho roli. Jaký to rozdíl oproti na plátně i mimo něj plachému Anthony Perkinsovi, který hlavní roli ztvárnil v asi nejznámějším zpracování Orsona Wellese. Je nasnadě, že toto srovnání samozřejmě neplatí jen pro jednu postavu, Welles je, co se mých představ o díle týče, o astronomickou jednotku lepší. Neodpustím si jedno malé osobní rýpnutí - takhle to holt dopadá, když nad školními projekcemi nedržím ochranou ruku. :o) 30% ()

Galerie (8)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení v roce 1992 probíhalo v Praze a Kolíně. Agentura Unifis začala v Kolíně masově nabírat desítky komparzistů. Při přípravných pracích řemeslníci mohutně kamuflovali léta neudržovanou a rozpadající se synagogu tak, aby ve filmu působila „jako nová“. V Kolíně se natáčelo na třech místech  – v synagoze, v ulici Karoliny Světlé (tři tamní polorozpadlé domy dostaly vývěsní štíty a změnily se v obchody) a v tehdy ještě nepřístupném průchodu s křivou dřevěnou podlahou mezi Rubešovou a Mostní ulicí, kde filmaři „postavili“ kovárnu. Během natáčení v „kovárně“ byla kvůli potřebnému tichu v přilehlé Mostní ulici zastavována nejen doprava, ale i ženy v příliš klapajících vysokých podpatcích. Největší hvězda filmu Anthony Hopkins se v Kolíně neukázal, lovci autogramů ho zastihli až v navazujícím natáčení v Kutné Hoře. V Kolíně ale několik scén točil Kyle MacLachlan. Přestože „na place“ bylo fotografování přísně zakázáno, fotograf Radek Tomek ho zvěčnil u synagogy během natáčecí pauzy s lahví coly v jedné a táckem s párkem, chlebem a hořčicí v ruce druhé. (jitounek)

Reklama

Reklama