Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh pohádkového muzikálního dramatu Masked and Anonymous se odehrává v nedaleké budoucnosti a sleduje cestu zkrachovalého zpěváka Jacka Fate (BOB DYLAN), který v podvečer velkého benefičního koncertu svádí souboj se svými osobními problémy. Ocitáme se v nedaleké budoucnosti, ve světě plném politického útlaku, citové vyprahlosti a hrabivých korporací. Uprostřed bezejmenné země, devastované nekonečnou a nesmyslnou občanskou válkou, ve které už nikdo neví, za co vlastně bojuje, se setkáváme s alkoholickým manažerem a promotérem jménem Uncle Sweetheart (JOHN GOODMAN), který se zoufale snaží zorganizovat benefiční televizní koncert, aby mohl splatit své dluhy z hazardních her. Jeho jedinou hvězdou je však Jack Fate (BOB DYLAN), kterému v minulosti dělal manažera. Kdysi podivínský básník, hudební rebel a favorit kritiků, nyní pouze neznámá, vybledlá legenda, která již dávno vzdala vše, včetně svého života. Cynická kariéristka Nina Veronica (JESSICA LANGE), která má show na starosti, neochotně souhlasí, aby Jack na koncertu vystoupil. Jack, který je svým bývalým manažerem za tímto účelem osvobozen z vězení, se proto vydává na dlouhou cestu na místo konání akce. Během cesty skrze válkou zmítanou zemi potkává několik exotických lidí (GIOVANNI RIBISI a CHEECH MARIN), kteří mu znovu připomínají jeho nenaplněné sny, tichou beznaděj a ztracené naděje, se kterými bojoval v minulosti, a krutou realitu, se kterou se potýká nyní.

Na jiném místě se mezitím připravuje na obdobnou výpravu bývalý přítel Fatea, hudební reportér Tom Friend (JEFF BRIDGES), který dávno zaprodal své pero i svůj talent. S pověřením editora (BRUCE DERN) se vydává spolu se svou přítelkyní Pagan Lace (PENÉLOPE CRUZ) hudební událost zdokumentovat. Na místě konání koncertu se Jack znovu setkává se Sweetheartem, Tomem Fiendem a svým největším fanouškem, Bobbym Cupidem (LUKE WILSON) mladým, idealistickým a prchlivým člověkem, který stále věří v sílu Jackových písní. Během příprav na velkou událost se však začne vše hroutit a napětí se stupňuje až k bodu zlomu, který je srovnatelný s pádem Berlínské zdi nebo květinovou revolucí na Filipínách. Jack je polapen v morbidní atmosféře karnevalové show, ve které vystupují kazatelé, břichomluvci, věštci, napodobovatelé historických osobností, a také Animal Wrangler (VAL KILMER), jehož zklamání lidským druhem odráží Jackovo vnitřní zmatení. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

Morien 

všechny recenze uživatele

-"I understand you're not accustomed to staring into the face of god." -"Shut up" -"I can't. As long as I keep talking, I know I'm still alive." Byla jsem připravena na všechny možné způsoby extravagance. Co přišlo? Inu, řekněme, že jsem na film koukala kvůli Dylanovi a v tom nadšení jsem nějak přehlédla fakt, že to je spolupráce s režisérem, který s Baronem Cohenem spolustvořil Borata a ty další věci. Takže jsem vážně nečekala, že dostanu neuroticky absurdní politicky satirickou divadelní hru o smrti, cyklu života, mateřské lásce a strašidelných příbězích. A můj bože, soundtrack je remix tak nepravděpodobných věcí, že snad ani skrillexovská metoda házení desek do mixéru by na to nestačila. (Nyní vsuvka s citací z filmu, neboť dnes jich tam bylo tolik, že jenom úvodní a závěrečný citátek mi nestačí: -"My daughter has memorized all your songs." -"Why did she do that?" -"'Cause I made her do it, that's why.") Byl to velký útok na smysly, ale myslím, že se dá říci, že jsem si to maximálně užila. Spousta dialogů či monologů je bez zaváhání geniálních, jmenovitě tam patří zejména kousky, které předvedli Giovanni Ribisi a Val Kilmer. A zdá se to jenom mně, nebo si tentokrát Mickey Rourke zahrál ďábla? Dylan všem těm opravdovým hercům trefně kontruje mlčením, úšklebky a svojí malinkou vyhublou tělesnou konstitucí. Co mi na tom přišlo geniálního bylo to, celý film je vlastně tragický sdělením, ale podáván komediálně. Nebo komediální sdělením, ale podaný filosoficky. Zkrátka, jsou to drahouškové a nabádají k reflexi a generální depresi ze světa. Sochy zamotané v hadrech a provazech. K úplatku se používá bankovka v hodnotě 10 000. (-"Tell me, if you were to kill somebody, how would you do it? With a gun, or with a knife?" -"With my bare hands.") A jako vánoční, respektive narozeninový, protože mám dnes narozeniny, zázrak beru to, že na rozdíl od mnoha jiných filmů mě tady bavil (a přišel mi i funkční) ten vypravěčský voiceover. Jediné, co mě vlastně ve výsledku trošku rušilo, byly ty scény, kdy si všechno ostatní dalo pohov, kamera se postavila na stativ a Bob hrál a zpíval se svou kapelou. (I když střihem se i tam snažili tvůrci něco zkonstruovat.) Kdyby celou dobu nedělal nic a zahrál až na konci, tak to dostalo větší smysl/váhu. Ale asi nemůžu jiné tvůrce nutit, aby naplňovali moje pointy. Musím jim nechat ty jejich. Abych to shrnula: Nejen plaší lidé, ale i naše civilizace je odsouzena k zániku. Vybrala jsem si pěkný film k narozeninám. A peklo nastalo s Cold Iron Bounds, což je jedna z mých nejoblíbenějších od Dylana. -"Geologists in Trenton are digging the world's deepest hole there and have reached the death of 30 miners. Scientists have measured the temperature down there and they have lowered microphones into the pit and heard the sounds of millions of suffering souls. They have determined that the cente of the Earth is hollow. Hopefully, they say, whatever is down there will stay down there." ()

May odpad!

všechny recenze uživatele

Tenhle film možná potěší zarputilého obdivovatele Boba Dylana a country vůbec, ale jinak se jedná jen o béčkový snímek hodící se tak maximálně na sobotní dopoledne, kdy stejně všichni spí. ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, který je ovšem těžko stravitelný pro ty, kteří se alespoň trochu nepohybují v Dylanových myšlenkách, názorech, filozofii a hudbě. Svým způsobem geniální scénář, který se na první pohled ale zdá jako pouhá béčková báchorka, v sobě skrývá tuny odkazů, provokací, osobních zkušeností a idejí, které se mnohdy skrývají v pouhé kombinaci obrazu a Dylanovo hudby (viz. scéna s písní Blind Willie McTell nebo One More Cup Of Cofee). Herecké obsazení samozřejmě skvělé ikdyž mi bylo líto, že těch hvězd tam bylo tolik, že vcelku téměř ani jedna nedostala takový prostor, jaký by si zasloužila. Nakonec mi to snad trochu zkazil jen televizní look, u kterýho jsem měl chvílema pocit, že kameraman v životě nedržel v ruce kameru a před natáčením filmu se jen podíval na tutorial na youtube "Jak správně zapnout kameru". Škoda. Ale kdo ví, třeba to byl účel. Nicméně jsem spokojen, ale chápu ty, co nejsou. ()

LaciLC

všechny recenze uživatele

Taká veľká dávka hviezdnych mien a taký zlý film? A že to natočil Larry Charles, ktorý ma pri svojom Boratovi takmer udusil smiechom? Inkognito mi veľmi pripomenulo príšernú "komédiu" Láska s rizikom, ktorá tiež mala v obsadení veľké celebrity (Ben Affleck, Jennifer Lopez, Al Pacino, Christopher Walken). Neuveriteľne som sa nudil a ani herci, z ktorých niektorí v iných filmoch excelujú ma tu zvlášť neočarili. ()

Beast 

všechny recenze uživatele

Nuna, nuda a ještě jednou nuda plná pseduo-filosofických kliše a zcela postrádající dějovou linku. Po hodině jsem odešel z kina, což se mi často nestává... ()

..Lucas.. 

všechny recenze uživatele

Největším plusem tohoto filmu je obsazení, jinak se klady hledají špatně. Příběh o ničem, takže vás vlastně ani moc nezajímá, jak film dopadne. Někomu se možná může líbit hudba, ale jelikož to není můj styl, tak ani toto mě příliš nepotěšilo. Film jsem zhlédnul jen kvůli Jessice Lange, která tu alespoň měla celkem dobrou roli. ()

Damiel odpad!

všechny recenze uživatele

Děj se vleče neúměrně pomalu, výkony herců jsou „tuhé“, postavy jsou nečitelné, takže divák se s nimi nebo alespoň s některou z nich těžko ztotožňuje. Na konci se to ke všemu celé tak nějak rozplizne do ztracena. Jediným kladem filmu je pár dylanovských hitů, ale ty si můžeme pustit i z cédéčka, že? ()

Martin741 odpad!

všechny recenze uživatele

Aj ked mam ludi ako Penelope Cruz velmi rad, film bola priserna nuda s dostatkom filozofickych kecov a dristov, u ktorych som si nie isty, ci im herecke osadenstvo a reziser Charles vobec rozumeli. Mne sa zdalo, ze nie. 0 % ()

Mitzi 

všechny recenze uživatele

Jediný film, který jsem v kině nevydržela. Zkoušela jsem to, ale marně. Odcházela jsem po necelé hodině ze zcela prázdného sálu, který byl na začátku filmu plný. Pořád jsem doufala :) a pořád nic. Sledování cesty, to ano, ale "příběh"? Kde? ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Hlavní postavou je Bob Dylan alias Jack Fate, který tu v podstatě dělá dvě věci. Za prvé zpívá své písně, což je třeba kvitovat s povděkem, jelikož zpěváků a písničkářů jako je on je/bylo na světě minimum. Za druhé tu pak cestuje na jakýsi benefiční koncert no a během cesty, ale i po doražení na místo potkává celou řadu postav, jenž hrají povětšinou známé herecké osobnosti. On bývá během těchto setkání potichu a poslouchá, jak tyto postavy vedou poměrně dlouhé, někdy zajímavé (Ribisi, Kilmer), někdy méně (Bridges, Lange) dialogy. Scénář v podstatě není moc důležitý, jelikož se film skládá víceméně z jednotlivých scének. Dylan je hudební legenda, ale herecky to není úplně ono. ()

bono22vox 

všechny recenze uživatele

Bob Dylan ve filmu, k němuž napsal scénář, řada vynikajících herců... s jásotem ale raději počkejte. Nejdelší videoklip Boba Dylana, jaký jste kdy mohli vidět - s důrazem na slovo nejdelší. Doporučuji možná tak studentům sémiotiky... ()

miraporthos 

všechny recenze uživatele

Chápu, že film těžko zapadá do jakýchkoli škatulek. Ale člověk, který zná poetiku Boba Dylana (ten se inkognito skrývá jako spoluautor scénáře pod pseudonymem Sergei Petrov), si jej vychutná. Jedna z mnoha možných interpretací - téma, které Dylana provází už od poloviny šedesátých let, od kdy se snaží zbavit nálepky protestního písničkáře a "svědomí společnosti" - co ode mě čekáte za poselství v tomhle zmateném světě, já vyprávím jen příběhy. Jinak je ve filmu spousta jinotajů a hlavně krásné muziky. ()

Reklama

Reklama