Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pracující v železárnách usilují o splění dvouletého plánu. Špionážní skupina využije zatrpklosti zneuznaného zlepšovatele a snaží se z něj vylákat informace o nové technologii lisování kovového prachu. Jejich plány však zhatí bdělost a ostražitost zaměstnanců výzkumu z oddělení Z - 8. (oficiální text distributora)

Recenze (20)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních budovatelských filmů, který ještě nestačil ztratit kontakt se skutečností a současně rámuje závěr Třetí republiky. Ten rozdíl oproti padesátým letům je tu vskutku cítit. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Prvoplánovitý scénář, který dostali soudruzi scénáristé pravděpodobně jako stranický úkol. Výsledek je prkenější než ta nejrovnější fošna. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Kdo pracuje ve slejvárně, ten je proti ulejvárně!!! Náhodou můj děda tam dělal taky, nevím jestli při tom odhaloval nějaké záškodníky, ale dělal. Každopádně tohle je další typická dobová agitka se vším všudy, tak jak to mám rád. Kromě třídního uvědomění mi tyhle filmy přináší navíc ještě velkou dávku zvráceného pobavení. Taky z tohohle důvodu zpravidla nejdu pod 3* a nepůjdu ani tentokrát.50% ()

Big Bear

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla další libůstka z padesátek. Vždy si už myslím, že už jsem v podstatě viděl skoro vše a zase najdu další perlu. Tady byli zlouni spíše směšní. Já nechápu jak na tohle mohl někdo chodit do kina, tedy pokud nemusel. Co zaujme jsou záběry ze slévárny, to bylo skutečné ocelové město. Jinak šílené, všechny ty soutěže, plnění závazků... Strašná doba. Rokem 1948 začaly pořádné čistky v podnicích, zatýkalo se... Kdo nestihl utéci na západ, tvrdě na něj dopadla rudá pracka. Začal třídní boj a většina národa dočista zblbnula ... Dávám za jeden tajný plánek. * ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Jako dlouholetý pracovník hutní slévárny jsem si film "věnovaný československým hutníkům" rozhodně nemohl nechat ujít. Klasická špionážně-budovatelská zápletka z prostředí ještě ne zcela znárodněného průmyslu nepostrádá žádný významný dobový atribut, od prozápadně smýšlejících dekadentních reakcionářů, přes ženské půvaby ve službách výzvědných služeb až po temné rejdy pravicového tisku a Beka v jedné z jeho typických poúnorových rolí. Pro mne je snímek ovšem bez ironie zajímavý i z čistě historicko-technologického hlediska, problematika lisování kovového prachu, hutní provoz i analýza vzorků materiálů v laboratoři je pozoruhodným svědectvím o tehdejších výrobních postupech. A kromě toho ve filmu zazní i heslo, které s léty ani trochu nepozbylo platnost: "Kdo pracuje ve slévárně, ten je proti ulejvárně!" :D. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Prvá hlavná rola Josefa Beka v bohatej kariére. Tu sa už vo veľkom prejavuje komunistická agitka, bohatí priemyselníci odovzdali podniky ľudu, ale stále v pozadí sú tu nejakí špióni, ktorí chcú kaziť ten krásny socialistický rozvoj. Triedny nepriateľ číha na každom rohu! Nejak mi to pripomína dnešných takzvaných liberálov. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Pokud vezmu film jako film a nebudu si hrát na rozhodčího, jak to tehdy fakt bylo (protože to vážně nevím, nežil jsem v té době, a dost možná není nadnesený problém daleko od pravdy a skutečně tady nějací záškodníci byli), tak mi přijde, že prostředí vykreslil velmi přesně (i když jsem nějak nechápal, proč Bekovou jedinou prací bylo protřepávat nějakou krabici), přičemž ale v protikladu k tomu některé záběry vypadaly dokonce až hororově surrealisticky, a i charaktery postav mi přišly vcelku uvěřitelné. Bek zde sice má zápornou roli, ale nijak jednoznačnou - jasně, chtěl by uspět, chtěl by se dostat výš, ukázat všem své schopnosti, že ho podceňovali - ale kdo z nás to nemá, že? Že je spíše mluvka, než dělňas, to je druhá věc. Dokonce i ty praktiky, jak se dostat k tajemství lisování kovového prachu, jsou docela vynalézavé (ti dva ve vlaku byli skvělí, Jiřina Petrovická pak vzor osudové ženy), a i když ne vše bylo dořečeno a závěr se změnil v patetickou deklamaci, pořád mi přijde jakožto film poměrně věrohodný a dobře natočený. A mimochodem - ti lidi tehdy něco dělali, něco za nimi zůstalo, fabriky jely, a teď máme v republice a vyvážíme co? Houbeles. ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Vkusně natočený agitační film o práci a boji zaměstnanců slévárny proti záškodníkům...paní Jiřina Petrovická možná ve své jediné a poslední záporné roli. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Tak idealy jsou z filmu zjevne od zacatku do konce. Film ma ale spad, vybornou atmosferu zelezaren, hudbu a napeti. Bek prekvapive v zaporne roli. ()

sator 

všechny recenze uživatele

" Jednou je ale,klepneme přes prsty." (myšleno továrníky)!"To ti bůh řek !" Mám ještě něco dodávat ? Tak ju. Bek v roli bezcharakterního darebáka se polepší,což je škoda,páč by to asi byla jediná negativní filmová role v jeho kariéře :-)Tak, a teď jsem vykecal pointu a připravil vás o filmový megazážitek. ()

PatoP 

všechny recenze uživatele

Prvý film z celej série, ktoré po nástupe Komunistickej strany do vedenia štátu, odhaľovali triedneho nepriateľa. Exteriéry surového hutníckeho prostredia, hukot závodných sirén a do toho hudba dodávajúca tú správnu atmosféru plnú napätia. Nemôžem hodnotiť nižšie. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

“Víte, že znárodněný průmysl patří lidu. Naše továrny plní výrobní plán a jsou nejmocnější oporou státu. Vybízíme vás proto znovu! Bojujme proti reakci! Zvyšte výkony! Braňte své závody před záškodníky!” Ano, právě toto se ozve na konci snímku z podnikového ampliónu. Po vítězném Únoru roku 1948 se vše patřičně stranicky rozjelo na plné obrátky. Plnil se plán, bojovalo proti záškodníkům, budoval mír. K úspěšnosti cílů bylo zapotřebí i nějaké té propagandy a k tomu se výborně hodil film. Tzv. výrobních vzniklo neskutečné množství a kupodivu všechny měly hodně společné. Chuť pracovat, plnit plán, přicházet se zlepšováky a hlavně bojovat proti imperialistickým záškodníkům. A tento snímek je jeden z těch prvních. Tématicky se jedná o průmyslovou špionáž, což však na druhou stranu není nic divného ani v dnešní době. V roce 2013 vznikl např. přímo v Hollyvoodu snímek ´Špionáž´. Konkurenční boj brojil, brojí a brojit bude. V tomto klasickém českém snímku je dějově pojednána poválečná doba v železárnách. Těžký průmysl přišel vůbec straně na chuť, jakoby jiný neexistoval a tak si lze všimnout, že i v dalších snímcích byl hojně používán. Příběh jednoznačný. Točí se kolem nalezených zápisků belgického vědce pojednávající o nové technologii lisování kovového prachu. A protože jeho zavedení znamená pro podnik snížení odpadového materiálů a úsporu, je o něj okamžitě nenadálý zájem. Průmysloví agenti s úmyslem tyto zápisky získat jdou do akce. A tak o sabotáže není nouze. Ano, jedná se o místy až přehnanou agitku, ale z filmařského hlediska není natočen nijak špatně. Má pevný scénář, udržuje si tempo a má svoji živost. Dnes sice vyvolává kyselý úsměv, ale co si budeme povídat. Agitky se točí i dnes, jen z druhé strany barikády. ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Kvalitní režijní vedení zkušeného Cikána, dobré herecké výkony známých herců Beka, Boháče, Vejražky, půvabná Milica, která nadbíhá Bekovi, ale ten na ní kašle a žene se za chimérou práce v cizině, na kterou ho chce nalákat parta podvodníků. Na to, že to je ze sléváren a hutí je to překvapivě poutavé i napínavé. Samozřejmě spousta poúnorových klišé, nelogičností (pátrání po autorovi štvavého článku), hromada nesmyslů (agenti a špioni) i politikaření. Je to ještě takové celkem nevinné (odehrává se v r. 1947). Ale konec s nastupujícími milicemi a budovatelskou hudbou již moc veselý není. ()

Marfab 

všechny recenze uživatele

Až na ty řeči ohledně strany a dělnické třídě je film dobře natočený. Hlavně záběry přímo ze slévárny byly vskutku dobré. ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"Kdo pracuje ve slévárně, ten je proti ulejvárně!" Znárodnené huť pracuje o dušu ku prospechu celku, ale pretože je ešte len rok 1947, nie sú ešte vyriešené všetky problémy. "Dělníci si zvykají dívat se na továrnu jako na něco svého." Závodom sa potulujú exkurzie zahraničných priemyselných špiónov a nájdu sa aj ich domáci prisluhovači, nespokojní s novými poriadkami. "Není přece možné, aby schopní lidé trpěli a pár drzých křiklounů vládlo závodem jenom proto, že se hřejou v přízni našich mocipánů!" Jedným z takýchto pomýlených je neúspešný zlepšovateľ Josef Bek, ctižiadostivý nad vlastné schopnosti a bažiaci po veľkom svete, ktorý je postupne vťahovaný do temných osídiel špionáže. "Ono se dnes to študování nevyplácí." Našťastie je tu dosť uvedomelých pracujúcich na všetkých pozíciách, schopných odhaliť všetko od autorstva štvavého reakčného článku až po reálnu sabotáž a nepriateľom vlasti sklapne naprázdno. "Kdo se chce ještě měřit s našimi valcíři?" Budovateľská agitka so všetkými potrebnými ingredienciami, patetickými heslami z fabrických ampliónov, zábermi na pracovný proces, napínavým príbehom aj slušnými hereckými výkonmi, z mojej strany spokojnosť preveliká. ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Absolútne nudný snímok. Cítiť komunistickú propagandu, ale to by mi neprekážalo ak by mal snímok poriadny dej a zápletku, ale všetko je to len jalové. ()

Reklama

Reklama