Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Městem Brodem otřásají dozvuky tragického výbuchu v místní chemičce a Okresní tajemník KSČ v Brodu Josef Pláteník (Jaroslav Moučka) má s událostí a vyvozováním zodpovědnosti plně ruce práce. Hlavním viníkem nehody se zdá být ředitel chemičky Hanych (Petr Haničinec). Přichází návrh na důtku s výstrahou pro Hanycha a Pláteník se snaží zasáhnout a jedná se svým nadřízeným vedoucím tajemníkem KV KSČ Vladislavem Lexou (Josef Mixa) v jeho prospěch. Ten upjatý a nevstřícný slibuje cosi neurčitého. Předseda celozávodního výboru chemických závodů Ludvík Andrys (Jiří Vala) obhajuje vedení chemičky. Vejřík (Petr Oliva), sekerník, který jakoby vypadl z 50. let, žádá exemplární tresty pro všechny, a to ještě dřív, než prokuratura vynesla rozsudek. Sekretářka Pláteníka Zdena Kališová (Renáta Doleželová) má s nabitým programem soudruha tajemníka plné ruce práce.
Pláteníkova dcera Michala (Jarmila Švehlová) přivádí na návštěvu rodičů svého přítele Jana Belšana (Petr Svojtka), který v rozhovoru s budoucím tchánem dává najevo svůj skepticismus nejen ke straně, ale i k lidem a s budoucím tchánem si do oka nepadají. Konflikt mezi nimi se snaží zahladit submisivní manželka Ludmila Pláteníková (Jiřina Švorcová). Ze schůze na schůzi vozí Pláteníka řidič Rudla Matějka (Josef Bláha), věčně naštvaný a negativní s patentem na rozum. Předseda zemědělského družstva Ondříček (Karel Koloušek) je pozván na kobereček k tajemníkovi, protože družstvo nedokáže vypěstovat dostatek zeleniny a ovoce pro město. (sator)

(více)

Recenze (6)

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Městem Brodem otřásají dozvuky tragického výbuchu v místní chemičce a Okresní tajemník KSČ v Brodu Josef Pláteník (Jaroslav Moučka) má s událostí a vyvozováním zodpovědnosti plně ruce práce.  Hlavní viníkem nehody se zdá být ředitel chemičky Hanych (Petr Haničinec). Přichází návrh na důtku s výstrahou pro Hanycha  a Pláteník se snaží zasáhnout e jedná se svým nadřízeným vedoucím tajemníkem KV KSČ Vladislavem Lexou (Josef Mixa) v jeho prospěch. Ten upjatý a nevstřícný slibuje cosi neurčitého. Předseda celozávodního výboru chemických závodů Ludvík Andrys (Jiří Vala), obhajuje vedení chemičky. Vejřík (Petr Oliva) sekerník který jakoby vypadl s 50.let žádá exemplární tresty pro všechny a to ještě dřív než prokuratura vynesla rozsudek.  Sekretářka Pláteníka Zdena Kališová (Renáta Doleželová) má s nabitým programem soudruha tajemníka plné ruce práce. Pláteníkova dcera Michala  (Jarmila Švehlová), přivádí na návštěvu rodičů svého přítele Jana Belšana (Petr Svojtka), který v rozhovoru s budoucím tchánem dává najevo svůj skepticismus nejen ke straně, ale i k lidem a s budoucím tchánem si do oka nepadají. Konflikt mezi nimi se snaží zahladit submisivní Manželka Ludmila Pláteníková (Jiřina Švorcová). Ze schůze na schůzi vozí Pláteníka řidič Rudla Matějka (Josef Bláha) věcně naštvaný a negativní s patentem na rozum. Předseda zemědělského družstva Ondříček (Karel Koloušek) je pozván na kobereček  k tajemníkovi, protože družstvo nedokáží vypěstovat dostatek zeleniny a ovoce pro město. ()

topi80 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Popravdě řečeno, chvílemi jsem měl pocit, že si z nás pánové Dietl, Sokolovský a v neposlední řadě autor hudby Otmar Mácha dělají ve vzácně koordinované shodě srandu. Působivé byly zejména momenty, kdy zazněl dramatický zvuk a následoval rychlý střih na tvář doudruha Pláteníka, kdy divák očekával, co se bude, neboť situace byla zrežírována skutečně dramaticky. Jenže tento trik byl použit ve chvíli, kdy Petr Svojtka prozradil, že není ve Straně ani v SSM. A také ve chvíli, kdy soudruhovi Pláteníkovi některý podtajemník řekl, že jednání ředitele chemičky by mohlo mít za následek i vyloučení ze Strany (tato situace byla možná až ve druhém díle, už nevím). Otmar Mácha navíc obdařil úvodní titulky s jedoucí naleštěnou Volhou pravou nefalšovanou westernovou muzikou. Nutno říci, že ač po většinu času můžeme sledovat šrumec v kancelářích Okresního národního výboru a užijeme si tolik soudruhování a čestprácování, že se toho tolik nevešlo ani do všech parodií minulého režimu z počátku 90. let dohromady, vytáhl Dietl z rukávu tradičně zdařilé dialogy a rozehrál příběh tak, že mě skutečně a bez jakékoli ironie opravdu zajímá, jak si se všemi problémy (rozvod v jednom z podniků, plán produkce zeleniny, kariérismus podřízených, nastávající nestranický a příliš racionální zeť, záchrana ředitele chemičky) poradí. ()

Kelinej 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Podle atmosféry i hudby patřilo k nejdramatičtějším okamžikům dílu Pláteníkovo večerní probírání se došlou poštou. Zbožňuju to napětí, tu pomalou kameru, ty dramatické pohledy, když soudruha Pláteníka zaujme nějaká - z našeho pohledu - kravina. ()

Reklama

Reklama