Reklama

Reklama

Ve středu 26. října 1881 okolo třetí hodiny odpolední došlo v arizonském pohraničním městě Tombstone na pozemku Harwoodovy dřevařské firmy naproti vchodu do O.K. Corralu k divoké přestřelce deseti mužů. Na jedné straně stál marshal Wyatt Earp se svými dvěma bratry a známým pistolníkem Docem Hollidayem, na druhé bratři Clantonovi, bratři McLauryovi, Billy Claiborne a úplatný šerif Johnny Behan. Střelba trvala zhruba půl minuty a na zemi zůstala těla tří zločinců. Tato událost vešla do dějin jako přestřelka u O.K. Corralu a v průběhu let nabyla rozměrů symbolického střetnutí mezi zákonem a bezprávím v divokém americkém pohraničí. Byla vyvrcholením řady westernů, např. Můj miláček Klementina (1946), Hodina pušek (1967), Doc (1971), Tombstone (1993) nebo Wyatt Earp (1994). Jednu z nejznámějších verzí bitky obsahuje film režiséra Johna Sturgese Přestřelka u O.K. Corralu (1957), který vloženými prostředky i hvězdným obsazením patřil k tehdejším prestižním hollywoodským projektům. Jako spousta snímků z historie Divokého západu ani tento příliš nerespektuje fakta (titulní přestřelka ve filmu trvá pět minut a natáčela se čtyři dny), ale mezi diváky westernů by se asi našel málokdo, komu by to vadilo. Přestřelka u O.K. Corralu naplňuje vrchovatou měrou to, co od podobných filmů očekáváme. Ne jednoho, ale hned dva neohrožené hrdiny, Wyatta Earpa (Burt Lancaster) a Doca Hollidaye (Kirk Douglas), celou bandu zlosynů, mezi nimiž nejvíce prostoru dostává najatý zabiják Johnny Ringo (John Ireland), a dvě ženy, komplikující život oběma hrdinům – přitažlivá hazardní hráčka Laura (Rhonda Flemingová) a přelétavá Docova přítelkyně Kate (Jo Van Fleetová). Mezi známými představiteli vedlejších partů se objevují např. Dennis Hopper v úloze mladého Billyho Clantona a Lee Van Cleef jako jeden z Clantonových pistolníků. Režisér John Sturges (1911–1992) v té době měl za sebou už několik westernů (Útěk z Fort Bravo, Odveta Jima Slatera), ale ten nejslavnější Sedm statečných na něho teprve čekal. (Česká televize)

(více)

Recenze (118)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ke stařičkým westernům si v posledních týdnech hledám cestu v podobě pravidelného nedělního večera s ČT2 a ač je to pro mě žánr nepoznaný, docela si ty příběhy užívám. Přestřelka u ohrady O.K. je skvělý kousek. Ze začátku se sice nezdá, když tu milenka Doca začne předvádět neskutečný emocionální divadlo. Začne výhružkami, Doca kopne do prdele, že o něj už nemá zájem. Když Doc nehne ani brvou, tak mu začne brutálně lézt do prdele a když to Doca přestane bavit a milenka je úlisná, tak jí dá bez skrupulí po držce. Pak už se ale Kirk Douglas v roli Doca sejde s Burtem Lancasterem a jede chlapská zábava na plnej výkon a v tu chvíli jsem se bavil i já. Než teda do chvíle, než se zase objeví Docova milenka nebo jakákoliv jiná ženská. Ženský teda na tenhle námět štěstí neměly, jen co je pravda. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $11,750,000Tržby Celosvetovo $-║ John Sturges ešte ako by sa hľadal v štýle vykreslovania filmu, jeho veľký western prišiel až počinom Sedem statočných ale aj tak tento O.K. Corral má celkom pútaví dej, dobré obsadenie, kameru aj strih. Zatiaľ jednoznačne najlepší western z témou Wyatt Earp/ O.K. Corral je Tombstone! /75%/ ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden zeJeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Prostě klasika. Krásný epický western s Burtem Lancasterem v roli šerifa Wyatta Earpa a Kirkem Douglasem coby hráčem a zabijákem Hollidayem, který šerifovi splácí dluh za záchranu života. Film sleduje epizody z barvitého života obou protagonistů a vrcholí přestřelkou bratrů Earpů a Hollidaye v Tombstonu s Clantonovými lidmi. Režii má John Sturges (Sedm statečných, Poslední vlak z Gun Hillu, Velký útěk) a je to dobrý a napínavý fim. Tak dobrý, že stejné téma v roce 1967 Sturges znovu otevřel ve svém rovněž nadprůměrném westernu Hodina pušek. Obdobný námět mají také westerny Tombstone (1993) a Wyatt Earp (1994). Patrně vítězství spravedlnosti u O.K.Corralu je pro Američany něco jako pro Rusy listopadová Říjnová revoluce. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=W5cZK_KtriM ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tuberák a Kazatelovi sourozenci vs. noví klienti tombstonského pohřebního ústavu. Době vzniku poplatné hudební aranžmá působilo stejně otravně jako Wyattovo milostné cvrlikání a veškeré dění před „nejslavnější přestřelkou Divokého západu“ (zajímalo by mě, která byla ta nejvíce bezvýznamná) se táhlo jak Docovo sputum. Lancaster nebyl špatný, stejně jako Douglas, ale když se podíváte na dobové fotografie, musíte vidět to Sturgesovo zaváhání, že do role Hollidaye neobsadil Honzu Čenského.. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Jó, jo, tak tohle je klasika... s příběhem slavného šerifa Wyatta Earpa jsem se seznámila zrovinka nedávno díky Kevinu Costnerovi. Tenhle starší kousek je ještě o drobítek lepší - hlavně díky Kirku Douglasovi. Jeho Doc Holliday je padouch k pomilování. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Motív priateľstva medzi mužmi z ktorých každý stojí na opačnej strane zákona ma bude dostávať vždy a nieje lepší príklad ako práve príbeh Whyatta Earpa a Doca Hollidaya. A táto verzia príbehu z mestečka Tombstone je holt vinikajúca a zaslúžilo sa o to hlavné ústredné duo. Chémia medzi Lancasterom a Douglasom je nezabudnutelná a predovšetkým Douglasov desperát je vec, kôli ktorej na tento western nezabudnem. Nezabudnuteľná je aj ústredná melódia, ktorá sa nesie celým filmom a dodáva mu pôsobivú osudovú atmosféfu. (9/10) ()

sud 

všechny recenze uživatele

První velký western Johna Sturgese patří na poli vyprávění o Wyattu Earpovi jistojistě mezi ty nejzdařilejší. Ač není scénář nikterak komplikovaný, díky skvělé režii a skvělým hercům ty dvě hodiny utečou jako voda. Celý film se vlastně připravuje, spolu se stále se ztemňující atmosférou, na závěrečnou přestřelku - tímto se pan Sturges nejspíš připravoval na "Poslední vlak z Gun Hillu". Příběh se komplet točí okolo ústřední dvojice, ostatní jsou spíše nahrávači (včetně dvou zcela průměrných hereček), ale díky jejich výtečnému podání to ani trochu nevadí. Jak Burt Lancaster, tak Kirk Douglas jsou určitě jedni z nejlepších představitelů Wyatta Earpa a Doca Hollidaye. Svižná závěrečná přestřelka je pak už jen skvělou tečkou za skvělým westernem. 85%. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Jedna z mnohých verzií slávnej prestrelky s ešte slávnejším šerifom Wyattom Eappom. Lancasterovi sedí každý chlapácky film a westerny a vojnové, to je proste jeho. K. Douglas v úlohe nemenej slávneho Docka Hollidaya je podstatne zaujímavejšia postava a celkovo je zaujímavé sledovať a porovnávať film s poslednou verziou a to, filmom Tomstone. Film nenudil napriek tomu, že prvú hodinu sa vo filme nič moc nedeje. Režisér to dobre vykompenzoval ostrými hádkami medzi Hollidayom a jeho prelietavou partnerkou. Záverečná prestrelka bola výborná a celkovo by som tento western zaradil k tomu lepšiemu, čo v tomto žánri vzniklo. 80%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Asi jediný film, ktorý si skutočné udalosti upravuje do menej dramatickej, epickej a osudovej podoby. Ale aspoň nemusíme stále pozerať na tú istú story. Wyatt Earp a Doc Holiday sú super postavy a potiahnu aj iný príbeh, než svoju legendu. Najmä ak majú tváre Lancastera a Douglasa, ktorý úplne žiari a kradne si film pre seba. Poctivý, kvalitný old school western. 8/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Už třetí snímek, který jsem si dal v průběhu westernového opáčka, o Wyattu Earpovi. Tentokrát se na plátně sešli Douglas s Lancasterem. Kirk jako Doc Holliday je jedním slovem boží. Háže parádní hlášky, je správně nad věcí a funguje podstatně lépe než jeho přesný protipól Burt Lancaster. Wyatt Earp v jeho podání je neskutečná hrana, chlápek, který má na to, aby vymlátil celou hospodu. Škoda přesunu děje do Tombstone, protože v Dodge City celý film funguje skvěle. 65% ()

sepp 

všechny recenze uživatele

První pořádná přestřelka po hodině a jinak typicky padesátkové - ukecané a plytké. Před 25 lety by se na to jeeště dalo koukat, dnes už bohužel ne, a to ani přes Kirka Douglase. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Poměrně slušná westernová podívaná, která je však zbytečně dlouhá a místy rozvláčná. Kirk Douglas a Burt Lancaster jsou velkými lákadly tohoto snímku a rozhodně diváka musí ve svých rolích potěšit. Děj je poměrně zajímavý, ale občasná "hluchá" místa jej táhnou mírně ke dnu. To je právě důvod, proč nedávám 4*. Nutno říct, že závěrečná přestřelka ale stojí za vidění a rozhodně celkový dojem zvedá. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Rozvláčny western s výborným úvodom (Lee Van Cleef!), parádnou prestrelkou na konci a nudnou výplňou medzi tým. Kirk Douglas berie všetku pozornosť na seba! ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Burt Lancester byl výborný Wayett Earp. Kirk Douglas mu skvěle sekunduje. I když se ve filmu velice moc neděje a víceméně čekáme na legendární a asi nejslavnější přestřelku Divokého západu. Film se mi dost líbil, holt to ty dvě legendy utáhly :) Vynikající písničky. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Earp, Holliday, Ringo a další už jsou ve světe westernu zažité postavy (právem neprávem vem to čert, i naprostý zabedněnec ví, kdo to byl Wyatt Earp). Klasický film z r. 1957 velmi dobře rozvíjí příběh, bohužel hlavní postava šerif Earp je spíše bezkrevný, než horkokrevný, zato Doc je ukázkově chladnokrevný... no považte, může někdo lepší než bývalý zubař být takovým zabijákem? Ne, nemůže. Zubaři jsou totiž takoví násilníci :) Nezbývá mi než dát 3* silnější puntíky, Prestřelka u O.K. Corralu je prostě O.K. Srovnám-li však film s novějším počinem Tombstone, mladší bráška se mi zamlouvá o něco více. Nebijte mě. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Špička žánru z doby jeho největšího rozkvětu. Učebnicový western a fantastický Kirk Douglas. ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Bylo, nebylo, jednoho krásného dne na Divokém západě po sobě devět chlápků 30 vteřin střílelo. Výsledek? Tři mrtví, tři zranění, vypáleno cca 30 kulek. To je všechno. Zdá se vám to jako látka na dvouhodinovej biják poněkud řídké? Kdepak, tohle je jenom jeden z mnoha filmů o oné lapálii v Tombstone. Jeden z lepších. Nechápu, proč má zrovna tahle epizodka pro Američany takovou ikonickou hodnotu. ()

Související novinky

Zemřela herečka Rhonda Fleming

Zemřela herečka Rhonda Fleming

17.10.2020

Ve věku 97 let zemřela v kalifornské Santa Monice herečka Rhonda Fleming. Zprávu médiím předala její asistentka Carla Sapon. Hvězda Hollywoodu 40. a 50. let, později filantropka a výrazná tvář boje… (více)

Reklama

Reklama