Reklama

Reklama

Ve středu 26. října 1881 okolo třetí hodiny odpolední došlo v arizonském pohraničním městě Tombstone na pozemku Harwoodovy dřevařské firmy naproti vchodu do O.K. Corralu k divoké přestřelce deseti mužů. Na jedné straně stál marshal Wyatt Earp se svými dvěma bratry a známým pistolníkem Docem Hollidayem, na druhé bratři Clantonovi, bratři McLauryovi, Billy Claiborne a úplatný šerif Johnny Behan. Střelba trvala zhruba půl minuty a na zemi zůstala těla tří zločinců. Tato událost vešla do dějin jako přestřelka u O.K. Corralu a v průběhu let nabyla rozměrů symbolického střetnutí mezi zákonem a bezprávím v divokém americkém pohraničí. Byla vyvrcholením řady westernů, např. Můj miláček Klementina (1946), Hodina pušek (1967), Doc (1971), Tombstone (1993) nebo Wyatt Earp (1994). Jednu z nejznámějších verzí bitky obsahuje film režiséra Johna Sturgese Přestřelka u O.K. Corralu (1957), který vloženými prostředky i hvězdným obsazením patřil k tehdejším prestižním hollywoodským projektům. Jako spousta snímků z historie Divokého západu ani tento příliš nerespektuje fakta (titulní přestřelka ve filmu trvá pět minut a natáčela se čtyři dny), ale mezi diváky westernů by se asi našel málokdo, komu by to vadilo. Přestřelka u O.K. Corralu naplňuje vrchovatou měrou to, co od podobných filmů očekáváme. Ne jednoho, ale hned dva neohrožené hrdiny, Wyatta Earpa (Burt Lancaster) a Doca Hollidaye (Kirk Douglas), celou bandu zlosynů, mezi nimiž nejvíce prostoru dostává najatý zabiják Johnny Ringo (John Ireland), a dvě ženy, komplikující život oběma hrdinům – přitažlivá hazardní hráčka Laura (Rhonda Flemingová) a přelétavá Docova přítelkyně Kate (Jo Van Fleetová). Mezi známými představiteli vedlejších partů se objevují např. Dennis Hopper v úloze mladého Billyho Clantona a Lee Van Cleef jako jeden z Clantonových pistolníků. Režisér John Sturges (1911–1992) v té době měl za sebou už několik westernů (Útěk z Fort Bravo, Odveta Jima Slatera), ale ten nejslavnější Sedm statečných na něho teprve čekal. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (24)

  • Většina filmu byla natočena v areálu slavného "Starého Tucsonu" (kde bylo natočeno mnoho westernů, mimo jiné také Tombstone), který se nachází nedaleko od skutečného Tombstone. Pro scény odehrávající se na hlavní ulici bylo použito město Fort Griffin v Texasu. Některé další scény z Tombstone se natáčely v jižní Kalifornii na ranči Paramount, kde se později točil také televizní seriál Bonanza. (liquido26)
  • Jediný film, ve kterém Wyatt Earp nenosí knír. (sud)
  • Opravdová přestřelka se odehrála 26. října 1881 a během třiceti sekund bylo vystřeleno 34 kulek a zabiti tři muži. Ve filmu přestřelka trvá pět minut a ústí v krveprolití, které se natáčelo 4 dny. (Vampireman)
  • Dennis Hopper, který hraje roli Billyho Clantona, se ve skutečnosti narodil a vyrůstal v Dodge City v Kansasu. (Vampireman)
  • Burt Lancaster a Kirk Douglas boli nominovaní na Laurel Awards v kategórii top mužská akčná hviezda. Išlo o americký systém udeľovania cien v kine, ktorý bol vytvorený na ocenenie filmov, hercov, herečiek, producentov, režisérov a skladateľov.  Prebiehal v rokoch 1948 až 1971. (westerns)
  • Film bol veľkým hitom a zarobil 4,7 milióna dolárov pri prvom uvedení a 6 miliónov dolárov pri opätovnom uvedení. (westerns)
  • Film sa odohráva v rokoch 1879 až 1881. (westerns)
  • Prestrelka bola natočená v Old Tucson. Ide o rovnaké miesto, aké bolo použité aj pri záverečnej prestrelke vo westerne Rio Bravo (1959). (westerns)
  • Herečka Jo Van Fleet potrebovala pomoc, aby sa dostala do postavy týranej ženy. Požiadala Kirka Douglasa, aby ju udrel do tváre. Kirk tak nakoniec aj urobil. (westerns)
  • Kirk Douglas neskôr povedal, že počas hrania Doca Hollidaya presne plánoval, koľko a ako bude kašľať v každej jeho scéne, kde to bude potrebné, keďže hrá muža, ktorý trpí tuberkulózou. (westerns)
  • Herec Burt Lancaster urobil vo filme všetky svoje kaskadérske kúsky. Týmto využil svoju obratnosť ako akrobat, ktorým bol, kým sa stal hercom. (Reverse01)

Související novinky

Zemřela herečka Rhonda Fleming

Zemřela herečka Rhonda Fleming

17.10.2020

Ve věku 97 let zemřela v kalifornské Santa Monice herečka Rhonda Fleming. Zprávu médiím předala její asistentka Carla Sapon. Hvězda Hollywoodu 40. a 50. let, později filantropka a výrazná tvář boje… (více)

Reklama

Reklama