Reklama

Reklama

Hráči z Indiany

Trailer

Basketbalový trenér Norman Dale byl v padesátých letech minulého století hvězda. A každý tým pod jeho vedením byl předurčený k vítězství. Každý hráč, který byl ochotný podvolit se jeho mnohdy drsným a nesmlouvavým metodám, měl šanci dotáhnout to opravdu vysoko. Ale našli se i tací, kteří chtěli jít vlastní cestou. A proto má také Norman Dale nyní poslední šanci, jak po útoku na vlastního hráče zachránit svoji téměř mrtvou koučovskou kariéru. Jeho novým a možná posledním týmem se stává družstvo ze zapadlé lokální střední školy v Indianě, které se vždy potácelo na chvostu tabulek a nikdy neokusilo, jak vlastně vypadá opravdová košíková, což se nejvíc projevuje na jeho hráčích, hejskovitých dlouhánech s minimální herní morálkou a ještě menším citem pro zodpovědnost. A Daleovi je jasné, že v tomto družstvu se bude muset mnohé změnit. Otázka ale zní, zda tentokrát nezmůže víc než autorita obyčejná lidskost. Svoje hráče z Indiany dovede ke hvězdám v legendárním sportovním dramatu režiséra Davida Anspaugha držitel dvou Oscarů Gene Hackman. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (112)

golfista 

všechny recenze uživatele

Výborný film ze sportovního prostředí podle skutečného příběhu. Tak jako má americký fotbal své Titány, tak má basketbal svou Indianu. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Především výkonem Genea Hackmana, skutečné duše týmu, tažený sportovní snímek zasazený do doby a soutěže, ve které sport ještě není především sprostým byznysem. Hudba Jerryho Goldsmithe jako obvykle trefná. Mistr se nezapře a i díky němu putuje od jedné nuly do Indiany 70%. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Parta otloukánků se přes prvotní neúspěchy a problémy s jedním z hráčů (nebo s trenérem) probije až k veledůležitému a do posledního písknutí rozhodčího velenapínavému zápasu. Američané tyhle rádoby „based on a true story“ příběhy (historická věrohodnost není podstatná) zbožňují, sám je považuji za sázku na jistotu. Konec je jasný, určitá kvalita předem zaručena. Otázkou zůstává, jak progresivní či neprogresivní se tvůrci odváží být při naplňování nastíněného schématu. Hráči z Indiany nad jiná sportovní dramata absolutně ničím nevyčnívají, ke dnu je naopak táhnou nahrubo přišité subzápletky, věnované typickému (tzn. opilému) Hopperovi a velice nevěrohodnému milostnému vzplanutí, které navíc přichází příliš pozdě a nemá v podstatě žádný význam. Proč ostatně cpát emoce do tak fyzicky postaveného filmu. Gene Hackman navíc jindy dokázal, že umí zahrát starého chlápka, jenž je nad věcí, mnohem lépe. Aktivní či televizní basketbalisté nechť si k mým neutrálním pětapadesáti pár procent bez obavou přičtou. 55% Zajímavé komentáře: genetique, panmroz ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Působivě a realisticky natočený skutečný příběh basketbalového týmu z maličké střední školy. Herecké výkony (kromě Hackmana) jen lehce nadprůměrné, téma jasně dané, zkrátka taková pohodová oddychovka, ale velice příjemně udělaná. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $6miliónovTržby USA $28,607,524Tržby Celosvetovo $28,607,524║ Gene Hackman v pozícii basketbalového trénera fajn, takéto úlohy kde vedie ľudí, či komanduje sú pre neho ako vyšité. /60%/ ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Příjemný sportovní film, který je sice pln těch nejklasičtějších klišovitých situací a mouder - ale umí i příjemně potěšit a pobavit. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jestli zničíte tenhle tým, tak Vás upozorňuju, že já osobně Vás přivážu ke kolejnici a odvleču za hranice okresu." Chtěli řádnýho, bohabojnýho muže s křesťanskou morálkou a dostali trenéra Dalea. To se tak někdy stává v místech, kde se za pokrok považuje druhej traktor v rodině. Já jsem byl z "kliďase" Dalea nadšenej od prvního zpražení přechytralýho vidláka a cestu Hickory Huskers si užívám pokaždý, když se kolem mě mihne. Není dokonalá, ale pořád mě dost baví. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Sportovní filmy o tom, jak neznámej a podceňovanej tým něco vyhraje, můžou těžko něčim překvapit. Pokud si na začátku sestavíte seznam klišé, který se hojně vyskytujou ve sportovních filmech, tak je postupně všechny odškrtáte. Když tam začaly padat hlášky jako "Bůh tě chce vidět na hřišti." nebo "Tenhle zápas chci vyhrát pro svýho tátu.", tak jsem měl fakt dost. Nutno dodat, že pokud se zrovna děj neodehrává přímo na hřišti (nebo v šatně), tak je to celkem dobrý. Pro mě je to tak na rozhraní 2-3 hvězdy, ale za solidní výkony Hackmana a Hoppera zaokrouhlim nahoru. Ale čekal jsem teda víc. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Nedávno viděný Výskok mi připomněl tento film. Opět zopakuji, že basket není sport, kterému bych jakkoli holdoval, ale z nějakého důvodu z tohoto prostředí vznikají dobré filmy, alespoň tyto dva. Hráče z Indiany jsem viděl jako kluk, takže dojem může být hodně zkreslený, ale líbilo se mi to. Klasický příběh outsiderů, kteří porazí všechny favority, a nového trenéra, který si musí získat důvěru týmu, nemůže být předvídatelnější, ale možná právě v tom jsou kvality filmu. Budu se na to muset někdy zase podívat a snad nebudu po takové době zklamán. P. S. Ty roztleskávačky, co tu jsou občas zmíněny, si pamatuju taky. Vlastně to bylo asi poprvé, co jsem se dozvěděl, že něco jako roztleskávačky existuje a mé pubertální já bylo hodně zaujato, přestože vzhledem k době, kdy se film odehrává, působí velmi cudně :) ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Bílí muži sice neumějí skákat, ale zato umí střílet (než mě někdo obviní z členství v KKK, myslím tím na koš).. Mužstvo outsiderů, počáteční nedůvěra, vštípení té správně herní a životní filozofie a finálový zápas, kdy David proti filištýnským rozhodne v poslední vteřině. Schématem ryze klasické sportovní drama, které od okamžiku občanského referenda o setrvání kouče (pro současnost více než absurdní představa) a rozhodnutí bílého LeBrona Jimmyho přestat býti Bardotkou neuvěřitelně nabere na intenzitě a to především díky skutečnosti, že hudba Jerryho Goldsmithe je pro Hoosiers něco jako vítězná tříbodová střela se závěrečným klaksonem. Tým! ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Perfektný basketbalový príbeh, ten pravý športový film ako sa patrí. Aj keď film svojou osnovou pripomína učebnicovú predlohu športového filmu, nič s tým divák nenarobí, takto to naozaj bolo a preto má film u mňa plus. A treba brať ohľad aj na to, že medzi basketbalovými a športovými filmami vôbec ide o jeden z prvých a zároveň najlepších titulov. Hackman a režisér ukázali dokonalý zápal pre hru tak, akoby aj oni boli kedysi súčasťou tohoto týmu. Scény zo zápasov a tréningov skvele realisticky natočené, tí chlapci nemohli byť predtým normálni herci, nebasketbalisti. Skvelé výkony. Športové aj filmové. 85%. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

“Hoosiers” nie sú žiadny Losers, avšak “Coach Carter” jakožto zástupca basketbalového podsvetia, je oproti tomuto nedramatickému spracovaniu, doslova Thrillerom na pohľadanie. Nie že by vyslovene nebavilo, no rozhodne nebavilo tak, ako by baviť malo. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý a kvalitní sportovní film, který stálo za to vidět. Přiznám se, že jsem před zhlédnutím tohoto filmu ani během něj vůbec netušil, že to celé je natočeno podle skutečné události, protože ten děj je podobný, jako kdyby se jednalo o klasický hollywoodský spektákl, kdy malý neznámý sportovní tým dojde až na vrchol. Když však vím, že to bylo podle skutečnosti, tak mi nezbývá než si říci, že zázraky se občas prostě dějí. A ač basketbal nemám příliš v lásce, mezi mými oblíbenými sporty figuruje až na posledních příčkách, tak tenhle film byl překvapivě velice atraktivní, velice zajímavý a napínavý a ani na malou vteřinku jsem se u toho vůbec nenudil. Což je kromě skvělého scénáře, který psal sám život, především zásluhou vynikajících hereckých výkonů a skvěle zvládnuté režie. Gene Hackman v hlavní roli opravdu exceluje a svůj part zvládl na výbornou, stejně tak i výkony mladých herců byly naprosto perfektní. Ale nejlepší výkon zde zřejmě podává Dennis Hopper, kterému scénář nabídl ohromnou šanci, kdy celou dobu měl co hrát a dostal možnost ukázat, co v něm je, a této možnosti beze zbytku využil, čím zastínil i Genea Hackmana. Tenhle film je spolu s filmem "Věřte mi", který je také podle skutečnosti také o tom, jak jeden podceňovaný basketbalový tým z maloměsta došel až do finále, akorát že tam se jednalo o dívčí školní tým, jedním z nejlepších filmů o basketbalu, který jsem kdy viděl. Proto je na místě udělit maximální počet pěti hvězd. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

veľmi pekný športový film s výborným hackmanom.pobavý ale orgazmy nečakajte.proste príjemny film na druhú poobede.a pekná goldsmithova hudba ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Nečakaný kasový "trhák" roka 1986 rozpráva skutočný príbeh mužstva outsiderov, ktorí sa stali šampiónmi. Hlavnou postavou deja, ktorý sa odohráva v päťdesiatych rokoch minulého storočia, je neúspešný basketbalový tréner Norman Dale (Gene Hackman). Ide o príbeh, myslím si, že fiktívny, skupinky mladíkov z jednej malej strednej školy a ich basketbalového trénera. Film rozpráva o americkom sne, o úspechu vopred zatracovaných a odsudzovaných. Myslím si, že kostra príbehu bola v americkej tvorbe mnohokrát opakovaná. Tento príbeh sa odohráva v rokoch 1951 - 1952. Aj cez ten fakt, že v tomto snímku hrajú skvelí herci ako Gene Hackman a Dennis Hopper, jedná sa len o veľmi priemerný snímok, ak nie aj podpriemerný. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Americana lemonade. Jeseň, tekvice, malé mesto, 50s, malomestská športová mánia... potiaľ viac než fajn. Aj Gene Hackman a výnimočne aj Dennis Hopper sú skvelí, no ten scenár je ešte horšie klišé, ako si človek môže človek predstaviť pri pohľade na námet. A to je čo povedať! 50% ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Hickory je střední školička v pidiměstečku, na které si nevzpomíná ani aktuální GPS navigace. V roce 1954 na tuto školu přichází basketbalový trenér Dane. Jedná se o sportovního fanatika, který kvůli své umíněnosti a hříchům z minulosti nemůže nikdy získat solidní angažmá. Jeho nový tým stěží zaplní lavičku dvěma náhradníky a každý ctihodný občan městečka by chtěl trenérovi určovat sestavu i strategii. Zvlášť poté, když trenér věnuje většinu času fyzické přípravě a nechává své svěřence pouze snít o míči. Dane ustojí pokus o své odvolání, když se se za něj postaví místní hvězda Jimmy a za svého asistenta si netradičně zvolí podivína, v jehož žilách koluje stoprocentní líh. Bez nejmenších šancí na úspěch vstupuje Hickory do celostátního středoškolského poháru, ve kterém nastupují budoucí hvězdy NBA v dresech bohatých univerzit. A o souboji Davida s mnoha Goliáši je tato pohádka, jejíž scénář sepsal sám mistr Život. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý príbeh, presne podľa šablóny s prvkami, ktoré diváka ľahko chytia za srdce - stroskotanec tréner, družstvo na posledných priečkach, najlepší hráč so smutnou minulosťou, alkoholik, obyvatelia mestečka s vysokými očakávaniami, zdrvujúco napínavé finále s hviezdnym športovým koncom.... Teda žiadne prekvapenie. No bolo to zahrané s gráciou Gene Hackmana, takže celkový pocit z filmu išiel o triedu nahor. Nadpriemer. 75/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Anspaugh vůbec neměl k Hackmanovi blízko, jejich vztahy během natáčení nebyly zrovna srdečné. Přesto vznikl krásně lidský film. Basktebal mě nikdy nebavil, ale zde jsou sportovní scény nasnímány tak dobře, že jsem je sledovala s napětím. Norman Dale je chlap, kterému nelze nefandit. A znovu, po kolikáté již?, obdivovat skvělý výkon Gena Hackmana. ()

Reklama

Reklama