Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drew Baylor (Orlando Bloom), někdejší vycházející hvězda významné společnosti na výrobu sportovní obuvi, právě přišel o práci. Jím navržená bota zklamala na celé čáře a výrobní společnost kvůli jeho životnímu fiasku prodělá 972 milionu dolarů. A když má pocit, že už ho nic horšího potkat nemůže, sestřin telefonát mu oznámí úmrtí otce – a tak musí sednout na letadlo a vydat se do městečka Elizabethtown v Kentucky, aby zařídil převoz jeho ostatků. V letadle Drew narazí na sympatickou letušku Claire (Kirsten Dunstová), která je doslova ztělesněný optimismus, a záhy mu dokáže, že štěstí lze nalézt i tehdy, kdy to vůbec nečekáte. (HBO Europe)

(více)

Recenze (270)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Na koho to tak hodit? Už vim, na Blooma. Ten chlapec mi nic neudělal, ale jsem přesvědčená, že kdyby jeho roli dostal někdo, kdo zkrásní až v průběhu filmu, dopadlo by to třeba jako v Singles nebo v Na pokraji slávy, kde není o živoucí týpky nouze .... ale ne, to by nepomohlo, protože ty filmy mají ještě něco navíc - bohémství, filozofický přesah, tepou ... Elizabethtown netepe, je fajn, ale chybí mu obyčejná přirozenost, slzy a smích ve správný čas. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Do posledního záběru vykalkulovaná umělotina, která si (jak koukám tak úspěšně) hraje na přirozené, oduševnělé a nádherné poselství o krásách tohoto světa. Bezkrevný Bloom, nevěrohodně nebesky "přeromantizovaná" milostná linie a hudba k neustálému dojímání. Kýč. Plast. Tragédie. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

JESUS CHRIST!! Camerone, můj oblíbenče, co jsi to spáchal?? Tenhle film by se dal charakterizovat dvěma slovy: NEPŘIROZENOST a KÝČ. Nepřirozené chování postav, nepřirozené dialogy, nepřirozené situace. Často to bylo fakt k nevydržení, ke konci jsem se modlil, aby už tahle umělohmotná kýčařina skončila. Orlando Bloom opět prokázal, jak beztvárným hercem je, celou dobu vypadal, jako by do filmu zabloudil čistě náhodou a pokud svůj herecký rejstřík v budoucnu neobohatí o víc, než jen pohled plaché laně, obávám se, že jeho herecká kariéra půjde brzo do kytek. Naproti tomu půvabná Kirsten Dunst - ta kdykoliv se objevila, rozzářila svojí bezprostředností a charismatem celou scénu jako sluníčko. Jen díky ní a skutečnosti, že Crowe umí stále skvěle zacházet s hudbou (opět moc příjemná, jak je v jeho filmech zvykem), se Elizabethtown dá na jedno zkouknutí přežít, byť v mém případě s přemáháním. A nečekal jsem to, ale bohužel musím závěrem konstatovat: Elizabethtown je první špatný film tvůrce tak báječných SINGLES. No jo, každý občas uklouzneme..... PS: U mě to jistí kremace :o) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Na film se mě hrozně příjemně dívalo a nejen dívalo i poslouchalo. Škoda, že místo Orlanda Blooma tam nehrál někdo herecky zdatnější. Ještě by mě zajímalo, jestli postava, kterou hrála Kirsten Dunst má nějakou reálnou předlohu, protože taková ženská do života musí být hrozně fajn. Jasně můžeme vyčítat romantickýmu filmu, že působí vykalkulovaně včetně všech těch zápletek, ale já už mám dost těch hoven co se teď dějou ve světě a cítit z filmu, pohodu, poslouchat hezkou hudbu a užít si jedno vykalkulované - náhodné  setkání muže a ženy , to beru všema deseti. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $45miliónovTržby USA $26,850,426Tržby Celosvetovo $52,034,889Tržby za predaj DVD v USA $15,766,463 //počet predaných kusov 902,129║ Cameron Crowe si vybral na spracovanie celkom zaujímavý námet, nuž ale zlú chybu spravil vo výbere herca, ide o absolútne nevýrazného Orlanda Blooma, ten je pri živelnej Kirsten Dunst úplne stratení, doslova vyznie ako nemotorné drevo. /40%/ ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Od Crowa bych cekal neco daleko lepsiho a propracovanejsiho. Bohuzel casy Singles ci Na pokraji slavy jsou zrejme nenavratne pryc. Ale docela by se mi libilo smutecni rozlouceni pripravene a la Susan Sarandon.... :-)) ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Cameron Crowe .. Led(n)ový podprůměr. Cameron Crowe si napsal tak slabý a přeplácaný scénář, že jsem ani po dvouhodinovém sledování nedokázal vybudit nějaké emoce a sympatie k postavám či ději. Mezi hlavní dvojicí (toporný – otravná) je takové chladno, že kdyby se znovu (nebo vůbec) nesešla a Drew dokončil své „naposledníchvílipřerušené“ dílo, bylo by mi to úplně fuk. Ani další linie nejsou nijak poutavé (až na finále pohřbu), natož vtipné. Kromě několika líbivě natočených scén, z toho je jich pár opravdu krásně ohudebněných, tu zeje ze všech stran vykalkulovanost a uměl(á)ecká prázdnota. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

„Selhaní je jenom nepřítomnost úspěchu.“ Vyhazov z práce za velmi nákladný průšvih a než Drew stihne naplánovat a především uskutečnit svůj technicky zvláštní odchod z tohoto nevděčného světa, předběhne ho s úmrtím otec. Takže je potřeba sebevraždu odložit a vydat se na cestu vstříc davu příbuzných. Byl totiž vybrán, matkou a sestrou, jako nejlepší a nejúspěšnější zástupce rodiny. A ke všem nepříjemnostem dne, se mu připlete do cesty, ještě nečekaně vlezlá letuška. Film je zvláštní všehochuť různých žánrů, ale mě osobně okouzlil jeden nekončící telefonní rozhovor, během kterého stihnete dojít domů a potom si uvařit, obstarat kočku, vyprat, najíst se, vykoupat a pořád se nedokážete toho hlasu nabažit. A přitom si povídáte vlastně s někým, koho neznáte. A kdo tohle nezažil, ten tenhle film .... asi nedocení. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Krásně pohodová romantika o tom, jak kluk, který udělal podniku miliardovou ztrátu, našel neskutečně pozitivní holku. I přes hrozivou stopáž nenudí (i když třeba požár ke konci byl dost navíc) a díky očím Kirsten Dunst a hereckému talentu Orlanda Blooma pobaví a posledních dvacet minut vyvolá příjemně melancholickou náladu. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Kto riskuje, vyhrá. Je to pravda. Rastlinka si nájde cestu aj uprostred betónového sídliska. Lososy putujú stovky kilometrov na ceste, plnej smrteľného nebezpečenstva. A cieľ je jediný. Sex. Iste. Ale aj život.“ Camerona Crowea majú mnohí diváci radi za filmy SINGLES a NA POKRAJI SLÁVY. Niektorým sa dokonca páčili aj zdĺhavý JERRY MAGUIRE a divoké VANILKOVÉ NEBO z produkcie Tom Cruise/Paula Wagnerová s Tomom v hlavných rolách. A práve s nimi dvoma sa Cameron vrhol i na svoj ďalší očakávaný film – tragikomédiu ELIZABETHTOWN (tu už ale Tom titulnú rolu prenechal zajačikovi Orlandovi Bloomovi, ktorý bol v tom období v kurze za trilógie PIRÁTI KARIBIKU a PÁN PRSTEŇOV). A výsledok? Keby mal o polhodinu menej, keby sa niesol v duchu záverečnej road movie dvadsaťminútovky a postáv by bolo menej (alebo aby neboli len načrtnuté, ale aj „dokončené“ - tradične žoviálne neprehliadnuteľný Bruce McGill). V takom prípade 80%. Ale takto je to priemerné, bohužiaľ miestami aj nudné a navyše, kontrast medzi odlišnými žánrami (akými sú dráma a romantika) je priveľký. Plusy: soundtrack, poetická atmosféra (finálna „Mississippi, srdce Ameriky“), hravé dialógy („Oni ho tu mali radi, mama. Nedovolia ho spopolniť. Ani nevedia, čo to je.“), dojemný koniec (hľadajte v dave červenú čiapku!), fajn herecké obsadenie (Kirsten Dunstová sa raz môže stať novou Meryl Streepovou. Fanúšikom Meryl Streepovej akiste nemusím hovoriť, že som zaťal privysoko, ale risknem to rád.) a hŕstka mimoriadnych scén (tancujúca Susan Sarandonová, 1 miliarda USD, horiaca holubica alebo video, ktoré treba pustiť neposlušným deťom). POLNOČNÚ MÍLU mám radšej. Zasratá Kalifornia. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Ta dívka vynaložila tolik námahy na získání srdce mladíka, kterého potkala v letadle, že si plně zasloužila, aby ho nakonec získala. Doufám, že stál za tu práci. Jinak mi všichni ti lidé přišli takoví umělí, jejich chování hrozně nepřesvědčivé, jakoby to nebylo ze života, ten plán cesty na konci byl fajn, ale obdivuju to děvče, jak něco takového dokázala stvořit za tak krátkou dobu a stopáž byla moc dlouhá, prostě hodně slabé 3*. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"To, co právě slyšíš, je zvuk padajícího hovna. Globálního." Každý konec znamená nový začátek, šanci i dobrodružství. Já to vím, ale pesimista Drew již nasedá na rafinovaně sebevražedně upravený bicykl, šlápe do pedálů a ... najednou zazvoní telefon. Je to tady - nový začátek, sebevražda se odkládá, pohodová letuška vstupuje do příběhu a bla bla bla. Já tedy mám pro romantické pohádky lehkou slabost, což tímto oficiálně popírám, ale tento průměrně natočený snímek nabízí pouze průměrnou zápletku, průměrně zamilované pohledy a tak průměrně průměrné herecké výkony, že jsem měl velké pokušení spiklenecky mu dát jiné než průměrné hodnocení. Nenapadlo mne však jaké. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Příběh, který jsem potřeboval vidět a Kirsten Dunst jde do topky, protože mě zase totálně rozložila. Věčně optimistická Claire jí sedla parádně. Pokud bude v podobných rolích, tak to prostě nemám šanci ustát, je kouzelná. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Řeknu vám, že v poslední době se ze mě stal znalec posledních pohledů. Čili pohledů lidí, kteří si myslí, že vás vidí naposledy. Začal jsem ty pohledy sbírat.“ Hlavního hrdinu jsem si velice rychle oblíbil díky jeho vnitřním promluvám a také opravdu nezáviděníhodné situaci („Jsem v pohodě.“). Upřímně jsem se bavil, ať už jeho uvítáním v práci, přijetím u šéfa (výborný Baldwin), příchodem domů (kolo s nožem!) či následným seznámením s Claire (naprosto odzbrojující Kirsten). Pak přišlo setkání s rozvětveným příbuzenstvem a výskyt humoru bohužel klesl. A to je největší problém snímku, rodinné scény (vyloženě pobaví jen ty s přítomností Susan Sarandon, která si kupříkladu smuteční řeč vyloženě ukradla pro sebe). Některé z nich sice dokážou vyloudit člověku úsměv na tváři, ale většina z nich je naprosto obyčejná, skoro až nezáživná. Oproti tomu pasáže s titulním párem jsou výtečné, tuhle pohodovou (místy navíc docela dost vtipnou) romanci jsem si moc užíval. A tyhle 2 roviny se po celý film střídají, až se Elizabethtown překlopí na téměř čistou roadmovie (která mě, pravda, začala bavit až ke svému konci) s jedním důležitým rozhodnutím k závěru. Takhle mi to vychází někam na rozmezí 3/4* (a převažuje to spíš dolů), avšak za odkazy na Prázdniny v Římě, Snídani u Tiffanyho, stylové hudební vystoupení a rozmanitý soundtrack (teď zas budu několik dní jak magor poslouchat pořád dokola kytarové sólo z Free Bird, fakt děkuju) zvolím přece jenom vyšší variantu. „Haló.“ – „Musíš se vrátit! Máma se rozhodla, že se naučí vařit.“ – „To snad ne! Přijedu brzo!“ ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jiný (americký) romantický film. Kirsten Dunst velmi sympatická, Orlando Bloom už konečně vypadá, že z něj jednou bude herec (kurzy herectví v Evropě mu očividně prospěly :o) Filmy Camerona Crowea příliš neznám, ale tento se mi líbil, čišela z něj taková zvláštní atmosféra veselosti a smutku, které se mísily do jednoho koktejlu, jemuž se říká "život". ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Takže z môjho pohľadu očakávaná ďalšia presladená, preameričtená a klišovitá záležitosť sa kupodivu nekonala. Veľmi milý príbeh, inteligentne podaný, ničím nenanútený a pekne podaný, plus keď k tomu pridám milý párik, ktorý rozhodne prekvapivý Bloom a krásna Dunst utvorili, nemám čo vytknúť, snáď len trošku pretiahnutý záver a pár hluchých miest. 75%. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Crowe ví jak zapůsobit na diváka, respektive na určitou skupinu diváků. Někomu bude připadat Elizabethtown jako vyumělkovaná sentimentální volovina, někomu jako upřímná jízda přímo od srdce. Řadím se do druhé skupiny, takže nemohu být s výsledkem nic než spokojen. Milostná linie je krásně obyčejná a přirozená, vyšperkovaná chytrými dialogy. Bloom je překvapivě ke koukání a Kirsten Dunst předvádí nejlepší a nejsympatičtější výkon své herecké kariéry. Rovněž Susan Sarandon je výtečná a její stepové představení je bravurní záležitost. Snímek který zahřeje u srdce především romanticky naladěné duše. Pro škarohlídy naprosto nepřístupné. ()

Související novinky

Cameron Crowe dobrodružný

Cameron Crowe dobrodružný

14.06.2008

Komu chyběl Cameron Crowe, režisér minimálně jednoho kultovního a jednoho oscarového filmu, ať zvedne ruku! Po vlažně přijatém Elizabethtown se tvůrce odmlčel... a ticho trvá už téměř tři roky. A… (více)

Reklama

Reklama