Reklama

Reklama

Londýn, 17. století. Ned Kynaston (Billy Crudup) je prominentním hercem Bettertonova divadla a exceluje především v ženských rolích. V té době bylo ženám hraní zapovězeno a Ned toho dokáže náležitě využít. Jeho kostymérka Marie (Claire Danes) k němu obdivně vzhlíží. Nedův sladký život se ale obrátí naruby v momentě, kdy se král Karel II. rozhodne změnit dosud platná pravidla. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (44)

venison 

všechny recenze uživatele

Výborné historické drama zasazené na divadelní prkna 17. století, kdy se mění životní role nejenom na scéně.. Příběh ženy, která se dokáže vypracovat až do divadla, přestože v té době mají ženy zakázáno hrát.. A příběh muže, který byl odjakživa připravován pro role žen se musí potýkat s úpadkem své slávy a nově vydanému zákazu hrát mužům ženské role.. Nejde pouze o kariéru, ale i o lásku ke stejnému i opačnému pohlaví.. Závěrečná scéna v divadle je vynikající.. Báječná Claire Danes! ()

Gurtha 

všechny recenze uživatele

Jsem nadšena – od začátku až do konce – tak jak tomu bývá u zcela náhodných objevů. Tak trochu spojení amerického akčního filmu (nenechá vás ani na chvíli vydechnout) a britskou ságou (není zcela povrchní a dokáže pobavit) vedoucí k překvapivé harmonii obého. Hlavní devízou filmu je ale Billy Crudup, který se od rozverné dámy promění až po muže černého jako bota (tedy bílý kůň se nekoná). Vedle něho působí Claire Danes jako panenka z porcelánu, která dostala roli ve filmu, a je právem zastíněna Zoe Tapper, jenž rozjasní jakoukoli scénu a to nejen svým výstřihem. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Veľká škoda, že mi tento film pripomenul v komentároch niekoľko krát spomenutý film Zamilovaný Shakespear. No ak odhliadnem túto skutočnosť , tak aj tento film zaujal , nielen výpravou filmu ale aj výbornými hereckými výkonmi. Celkovo hodnotím 65%. ()

sona123 

všechny recenze uživatele

První záběry - nuda a šeď. A pak přišel zvrat a dokonce i téma k uvažování a herci se trochu rozjeli a všude samé pudřenky a paruky - a mne to začalo bavit. A závěr, ten byl skoro dechberoucí. Ne, není to film pozoruhodný, určitě se ale může pochlubit zajímavým tématem (ženy x muži v herectví a trocha historie k tomu) a slušným obsazením a kostýmy. ()

jiri.twist 

všechny recenze uživatele

Není moc filmů s alepoň částečnou gay tematikou, které se vrací až do 17. století. O to více mě příběh zaujal včetně konce mužů v ženských rolích a nástupu žen na prkna, co znamenají svět. A nejen ten. Herecké obsazení bylo výborné v čele se skvělým Billy Crudupem (ve filmu má i gay vztah s Benem Chaplinem) a i celkově zpracování podpořilo můj bezvadný zážitek z tohoto dílka a doporučuji všem citlivějším dušičkám ... 9999 ()

farfalino 

všechny recenze uživatele

Neviděl bych to jako drama, ale jako historickou komedii, která se snaží hrát na historickou komedii, ale bohužel není ani komedii ani drama, ale nějakou šaškárnou na něco. Hlavně hodně barev. Ať se všechno třpití a ono se to bude líbit, ale takhle leda tak do cirkusu a ne do historického filmu ve kterém je tak slabý příběh. Mám dojem , že hraní Billyho Crudopa bylo dobré tak pro travesti show a ne do filmu. Prostě mi v tomto filmu nesednul. Jako afektovaná žena mi byl odpudivý. To raději vezmu do tance Robina Williamse jako Mrs. Doubtfire -Táta v sukni, nebo Tootsie. :) Bohužel i dnes by pohořel protože trans show je dnes už na tak vysoké úrovní, že by ho vypískali. Byl mi absolutně proti srsti jako i celý film. Šaškárna která se odehrává na dvoře Karla II. je ubohá a pro mě je toto zobrazení doby připomínající navoněnou Francii v dobách, kdy na dvoře ve Versailes vládnul Ludvík XIV. jenom slabým odvarem už jednou zalitého šálku čaje a nudou.Scénář by napsalo i dítě v základní škole.Měl jsem dojem, že se dívám na nepodařenou kopii filmu: Zamilovaný Shakespeare. ()

IdaHutt 

všechny recenze uživatele

Bohužel, od prvního okamžiku zoufale předvídatelné. A zoufale ahistorické. A když se k tomu připojí zoufale anachronický slovník dabinku... Jsem až příliš laskavá, když za tento paskvil dávám dvě hvězdičky. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Když král Karel II povolil hrát ženám divadlo a řekl, že už nikdy nesmí hrát ženu muž, s usměvem jsem si vzpoměl na Miloně Čepelku nebo Petra Bruknera, kteří na prknech Divadla Járy Cimrmana hrají ženské postavy skvěle již řadu let. Je to fajn, že u nás se to může. Jinak tento film se mi moc líbil. Měl všechno, co má historické drama mít, včetně krásných dialogů. Příběh muže, který se do svých ženských rolí vcítil tak ( a zase se tu vynořuje podobnost z Cimrmanem - Ota Plk!!!), že už skoro nevěděl kdo doopravdy je hodnotím nadprůměrně. ()

AloeB 

všechny recenze uživatele

Ach, tak zase budu neskutečně originální a v tomto komentáři zmíním zamilovaného Shakespearea, který je ovšem ve srovnání s tímto jen taškařicí typu Casanovy z roku 2005 - což samozřejmě špatné není, ale zároveň to nemůže mít na tuto roztomilou sondu do takové té obvyklé situace kdy muž najednou ztratí roli ženy - v tomto případě doslova. ()

E lan 

všechny recenze uživatele

Zábavné dílko z divadleního prostředí, které chvilkama šokuje, chvilkama napne, ale především po celou dobu dobře baví. Navíc na samém konci nezklouzává do standardního amerického klišé o šťastném jasném konci... ()

Rudyamon 

všechny recenze uživatele

Krásný film, zvlášť ve chvíli, když se na takový film díváte s někým, na kom vám záleží. Někdo řekne, že je dostatečně naivní na city průměrného diváka, někdo, že je tento film příliš plochý, průhledný, nebo obyčejný. Každý má právo na názor, o tom je tato databáze, o názoru lidí. Podle mého je to o citech, o touze po úspěchu, o radosti i zklamání, o všem tom, co platilo před třemi-čtyřmi stovkami let, tak jako dnes. A tak to bylo i natočeno, aby jsme se vcítili do myšlení a pocitů lidí v té dávné době. ()

Kozy9 

všechny recenze uživatele

Kvalitná dráma zakladajúca na veľmi zaujímavom inovatívnom námete. Možno slabšie prvky sa strácajú vo víre dobre rozvedených dialógov a dejodľahčujúcich humorných vsuviek. Taktiež oceňujem pekné scény, profesionálne kostými a hlavne fakt, že to celé nepôsobilo negatívne (ako drámy zvyknú), ale upokojujúco a príjemne. Film určite neprerazí vo svete, ale medzi skupinou náročnejších divákov má iste šancu. 75% ()

nmarca 

všechny recenze uživatele

Spíše televizní příběh, kterému se nedostává většího využití exteriérů, bohatší výpravy ani kvalitního hudebního doprovodu, zato potěší příjemnou Claire Danes, neuvěřitelně proměnlivým a přesvědčivým Billy Crudupem a strhujícím othellovským finále na scéně. ()

Cor-Angar 

všechny recenze uživatele

Tenhle typ historických filmů nepatří zrovna k mým oblíbeným žánrům, ale tady stálo za to dát filmu šanci. Především kvůli hercům, protože Billyho Crudupa a Claire Danes opravdu můžu a tady byli zase jednou skvělí a táhli celý film značně nahoru. Role, ve kterých je mám nejradši (Na pokraji slávy, resp. Igby), zůstaly sice prozatím nepřekonány, ale znovu předvedli že stojí za to vyhledávat jejich filmy. Srovnávat se Zamilovaným Shakespearem nechci, protože si ho po pravdě zrovna dvakrát nepamatuju, ale vím že jsem po něm neměl pocit že by se mi až tak líbil. U tohoto filmu ten pocit mám, hlavně kvůli již zmíněným hercům. Takže hodnotím sice stejně, ale v mých očích je Krása na scéně o něco lepší :) ()

grandir 

všechny recenze uživatele

Zajímavý, netradiční příběh, charismatický hrdina, přesto se mě to emocionálně nedotklo tak, jak jsem čekala. Ač jsem váhala i nad čtvrtou hvězdou, jsou to nakonec bohužel jen příjemné 3. ()

demovka 

všechny recenze uživatele

Děj se odehrává v Londýně v 17. století na divadelních prknech, tedy v době, kdy na jeviště nemohli ženy. Neda Kynastona (Billy Crudup) učili tak pečlivě hrát ženské role, že už neví, jak hrát ty mužské, či vůbec neví, jak být mužem. Za to ale slaví po celém Londýně velký úspěch jako nejkrásnější mužská herečka. Jeho věrná a laskavá kostymérka Marie (Claire Danes) touží hrát a učí se od něj každé gesto. A taky mu občas krade divadelní šaty. Do jejich osudů zasáhne král Karel II, který je silně ovlivněn svou milenkou Nell (Alice Eve), která sama je velice umělecky založená a přeje si na jevišti zástupy žen. Když Kynaston odmítne hrát s Marií na jednom jevišti, nazlobí se a způsobí velkou změnu. Kynaston ztrácí role, kariéru a postavení a protože už neví, jak hrát muže, upadá na úplné dno. Viní z toho Marií. Ona mezitím zjišťuje, že existují lepší herečky, než je ona sama, a rozhodne se Kynastona zachránit. Do osudů opět vstupuje Nell, které přemluví Kynastona, aby Marií učil hrát. Učí se spolu hrát jiným způsobem a daří se jim to. Kynastan zjistí, že krom divadelních rolí a kariéry mu Marie vzala i jeho divadelní talisman a pokusí se jí během scény o umírání zabít. To se mu nepovede. Uvědomí si, že díky Marii zahrál konečně muže a díky ní i se tak cítil. Děj je strhující celých 110 minut a v závěru samozřejmě graduje. Největší zásluhu na tom má herecké umění hlavních hrdinů a jejich vzájemný vztah, který funguje. Jak žena miluje, když miluje? Bezelstně: “Proč si mě nedorazil?“, byla otázka před milostnou scénou. ()

Tereeen 

všechny recenze uživatele

Pro filmy tohoto typu nejsem příliš vděčným divákem, Krása na plátně se však stala výjimkou: magická atmosféra mi u nosu vykouzlila vůni starého Londýna, zápletka, ačkoliv docela předvídatelná a naivní, byla poutavá. Líbila se mi moderní hudba, která filmu dodávala kontrast, hravost a spád. ()

dienle 

všechny recenze uživatele

Film má rozhodně co říct, jen se zdá, že tak trochu neví jak. Ve scénáři se občas objeví něco smysluplného, někdy i chytrého, ale okamžitě je to přebito nějakým rádoby vtipným nebo přemoudřelým žvástem. Výsledkem je, že divák musí z konverzací pečlivě vybírat, co vlastně slyšet chce a co ne. Výjimkou jsou samozřejmě úryvky ze Shakespearových her, zvláště dokonalá závěrečná scéna, která celý snímek pozvedá na jinou úroveň. Celé je to vlastně dobrý nápad, jen by to chtělo trochu citlivěji pojmout. ()

Reklama

Reklama