Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Prožil život bohéma, miloval ženy, hudbu, velká gesta. V jeho srdci bojovala nespoutanost extravagantního umělce s povinností a morálkou úředníka, diplomata. Velkou část života procestoval, ale nikdy nezapomněl na zemi, z níž pocházel, na republiku, kterou založil jeho otec Tomáš Garrigue. Smrt Jana Masaryka je dodnes zahalena tajemstvím. Mnohá tajemství se však skrývají i v jeho životě! Dramatický příběh, věnovaný osudům velvyslance a pozdějšího československého ministra zahraničí, Jana Masaryka, se vrací do doby těsně před druhou světovou válkou. Ve třicátých letech vrcholí Masarykova diplomatická kariéra, kterou tráví převážně ve Velké Británii, kde se snaží dostat světové mocnosti na stranu Československa. Muž, oceňovaný jako brilantní řečník, zábavný společník a milovník života, má však i svou temnou stránku. Masaryk hledá únik před svým jménem, před odpovědností i před sebou samým v hýřivém životě, alkoholu a drogách, ale také v neustálém sebetrýznění. Tehdejší velvyslanec v Londýně se najednou ztrácí z veřejného života. Přerušuje kontakt s politickými kolegy i s přáteli. Na několik měsíců mizí, kamsi do Ameriky... Na pozadí historických událostí se odehrává napínavý životní příběh okouzlujícího, ale nevyrovnaného, sebedestruktivního muže a jeho marného boje o budoucnost vlastní země. (Bioscop)

(více)

Recenze (536)

Greg25 

všechny recenze uživatele

Skvěle napsané a natočené (na české poměry neskutečné zjevení - nejen tím, jak je to natočené, ale i tématem). A samozřejmě výborně zahrané. Je to film pro Čechy a Slováky, a to ne kvůli tématu, ale spíš proto, že film je svojí nechronologickou strukturou (která je ale jinak v tomhle případě dobrou volbou) lehce matoucí - vystihuje podstatné události, ale orientace v tom, kam v mozaice která scéna patří je podstatně jednodušší pro lidi, co znají kontext, tedy pro ty, kterých se téma dotýká velmi blízko. Je to spíš film o Mnichovské dohodě (a tomu co jí těsně předcházelo a těsně následovalo - z pohledu Jana Masaryka), než o Janu Masarykovi jako takovém. Ale velmi dobře se v něm doplňuje osobní rovina s politickými dějinami. Za mě rozhodně dobrý film. 80% ()

JohnyD 

všechny recenze uživatele

"Ako chcete liečit šialeného človeka, v tomto šialenom svete." J. Masaryk Neriešte historickú presnosť a dostanete ďalší skvelý český film, so skvelým Rodenom a s britským surovým audiovizualom. 7/10 ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Občas, když jsem viděl kvalitní historický film "západní" produkce, dumal jsem nad tím, jestli něco takového umíme také. Umíme, ne že ne. I látka by se našla. I herci. Roden je skvělý, Kaiser ještě lepší, stavba filmu také není úplně špatná. Výprava je excelentní. I ty vizuální efekty nepůsobí rušivě. A některé scény jsou špičkové, návštěva Henleina na velvyslanectví mezi nimi vedla. Tak kde je problém? Narychlo bych zmínil asi dva. Ten první, bez znalostí Mnichova a to přesných a detailních, skoro hodinu po hodině, se moc nechytáte. Na první dobrou jsem vůbec nepobral, co byla ta Benešova finta a pak vyznívá konflkt mezi ním a Masarykem celkem planě. A pak ty neustálé titulky, kde jako zrovna jsme. To se snad učí už v prváku na FAMU, že takhle ne. ()

Psice 

všechny recenze uživatele

Od filmu jsem si slibovala buď hlubší poznání osobnosti Jana Masaryka nebo zprostředkování nového pohledu na mnichovské události či úmrtí Jana Masaryka. Ani jedno z toho se nekonalo. Vizuálně je film velmi líbivý, po obsahové stránce nepřináší nic nového. Jako velký nedostatek vnímám, že je film překládán divákovi jako něco, co se skutečně stalo a to i přesto, že se ve filmu objevuje mnoho fabulací. Dost mi vadilo i zpřetrhání dějových linek, které mi přišlo poněkud samoúčelné a ve výsledku i obtěžující. Díky filmu si zase můžeme libovat v tom, jací to jsme chudáci a jak nás „Mnichov“ zlomil na řadu generací. Možná to ale mohlo být i tak, jak předkládá Zelenka ve filmu Ztraceni v Mnichově … ()

djfun 

všechny recenze uživatele

Nic míň, ale ani nic víc, než průměr. Sorry, ale 12 rozhněvaných Lvů řve bolestí a žalem. Nad velkou mocí producenta (tu dokázal už promem a "čestnou" cestou jak stihnout již letošní předávačku cen) nebo nad žádnou velkou "hitpoškou" naší současné kinematografie. A nebo spíš nad obojím. Škoda, tohle téma si zfilmování určitě zasloužilo, ale... já osobně chci, a zvlášť u takového filmu, dostat pocit, že ten příběh prožívám a né z každýho záběru cejtit, že "na mě hrajou" film. I když je zahranej dobře: Roden klasicky vysoký standard, moc dobrej Zischler a Kaiserův "Oscar" asi taky může být... Ovšem to ostatní? Režie, kamera či dokonce film roku?! Pardon, to snad ne... ()

godycz 

všechny recenze uživatele

srozumitelne. prehledne. bravurne napsane. skoro hollywoodsky natocene, sveze zahrane. za chvilku budem umet tocit po americku. doufejme ze to, neprebije krehke ceske typicke filmy. btw: uzasna scena s jukeboxem. ()

gonga 

všechny recenze uživatele

Skutečně skvěle natočený film, profesionální v každém ohledu, výborná kamera, skvělá hudba, dokonalé herecké výkony. Nádhera. ()

Mlle 

všechny recenze uživatele

Televizní zpracování ubírá z dojmu scénicky podbarvenou vatou a přílišnou ostrostí z filmu vystřižených scén, na oplátku nabízí jazykově přívětivější verzi. Film je ale jako píseň od Leonarda Cohena. ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Politická rekonstrukce Mnichovské dohody pohledem Jana Masaryka, která narozdíl od letošní Nejtemnější hodiny postrádá větší cit a emoce. Navíc jsem očekával víc o samotném Masarykovi, širší záběr jeho života, ne jen pár střípků jeho hedonistického užívání si a pobyt v léčebně. Ocenit samozřejmě musím výpravu, masky a herecké výkony obou hlavních představitelů K. Rodena a O. Kaisera. Jinak mě přijde ta smršť na Českých lvech přehnaná a díky kontroverzi s premiérou i dost nefér. ()

bllm 

všechny recenze uživatele

Za mě dobrý. Nejlepší českej film posledních x let. Né že bych byla kdovíjak nadšená, ale rozhodně nejsem znechucená a nepovažuju to za ztrátu času. Po celou dobu jsem se nemohla zbavit dojmu, že to vypadá jako britskej televizní film (což v podstatě myslím jako kompliment). No, tou 'angličtinou' to asi úplně nebylo, spíš tou atmosférou a celý film provázející šedí, vizuálem i filmařskou úrovní. Jediná výtka míří k hudbě, ta mi nějak nesedla. ()

Móó 

všechny recenze uživatele

Výborné herecké výkony a alespoň pro mě po celou dobu poutavá a zajímavá podívaná (těžko však říct, jestli film může zaujmout i v zahraničí historicky nezainteresované diváky). Za mě obrovské plus, že se nejedná o nadabovanou verzi, ale Čech s Čechy mluví česky, v ostatních případech anglicky. Podtrhuje to realitu. ()

Majkak 

všechny recenze uživatele

Roden hraje výborně, jenže nejspíš trochu jinou postavu než byl skutečný Jana Masaryk, což v žádném případě není Rodenova chyba. Není využit potenciál tíže, kterou musel Jan snášet kvůli jménu Masaryk, a kdyby to jednou výslovně neřekl, neznalý divák by netušil. Flashbacků je tolik, až působí poněkud chaoticky a místo, aby pomáhaly porozumění, spíš ho zamlžují. Jan Masaryk se utápí v žalu ze zrady vlasti, a je prezentován jako politik jednoznačně odhodlaný jít do boje proti Hitlerovi. Chybí vnitřní linie, která by tuto rovinu spojovala s chlapíkem, který neustále šňupe kokain a táhá do postele jednu ženskou za druhou. ()

CJD 

všechny recenze uživatele

Původně jsem na film do kina nechtěl jít, nelíbí se mi kalkul producentů, nechtěl jsem film podpořit ve statistice návštěvnosti ani koupením lístku, ale nakonec mne zlákali kamarádi. Tak alespoň -1* v mém hodnocení jde na vrub producentům. V čem mi naopak film udělal obrovskou radost byla kamera, pro mé fotografické já byl film vizuální lahůdkou, mnoho krásných záběrů. To jsou pro mne pocitově dva póly tohoto film (znechucení a nádhera). Film samotný je tak někde mezi... nesporně zajímavý pohled na tehdejší dobu, plný atmosféry, zajímavých myšlenek v dobrých dialozích, ale na druhou stranu fikce dotčených dějinných událostí mi nepřišla natolik dobrá, aby to film utáhlo (ale chápu, že kdyby se autoři drželi skutečné historie, byl film ještě nudnější). Film regionálního významu natočen jakoby světově, o roli jedince (třeba kontroverzního) v šíleném světě, který chtěl dělat něco jiného a na svou práci se nehodí... Také zajímavé připomenutí k tomu, co se děje na východ od nás - kdyby měl mít film i jen tuto hodnotu, stojí za to... [7-8/10, -1 producentovi]. ()

rybicka11 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný film. Od začátku mě nadchnuly celkem umělecké kamerové záběry. Ale pak to bylo, co se týče kamerových záběrů, jen horší a horší. Nejhorší byly záběry točené jen z ruky, bez žádného stativu nebo alespoň steadycamu. Tak klepačka mi úplně drásala nervy. Hlavně v situaci u pobřeží, kde by se hodilo něco plynulého a ne žádná klepačka, která se to snaží jen neúspěšně oživit. Příběh také pěkně zajímavý. Jedná se spíš jenom o politiku, takže si to asi úplně každý divák neoblíbí. Ale mě se to líbilo a tyhle věci mě zajímají. Obvzlášť, když se jedná o syna T. G. Masaryka, u kterého se nikdy neobjasnila příčina smrti, a který mohl být po válce naším prezidentem, kdyby všechno Beneš ne*ojebal. Obvzlášť byly pěkně zviditelněné zásadní události, jako např. mobilizace, Mnichovská dohoda, zrada Frantíků atd., i když byly zachyceny jen nepřímo v ději. (kromě mobilizace) Důležité je, že tento film může připomenout předválečné události mladší generaci a zabránit tak opakování historie, která se kdysi odehrála. Ať si říká kdo co chce, ale Beneš byl posera. Mnichov mu až tak úplně nezazlívám. Přeci jenom Hitler hrozil bombardováním Prahy a Beneš chtěl zabránit krveprolití českých obyvatel, ale komunisti ničím takovým nehrozili, a přesto jim Beneš s hnědými kalhotami republiku předal. Film taky připomněl největší zrůdy 2. sv. války, jako je např. Chamberlain, hitlerův kamarádíček, člověk, co uměl jen všem ustupovat a člověk, který prohlásil, že Československo je malý bezvýznamný stát ležící někde na východu Evropy, kvůli kterému nenechá Británii zatáhnout do války. A tak nás nabídl Hitlerovi na stříbrném podnose. Další Daladier a celá jeho Francie, která se dodnes za Mnichovský diktát neomluvila a o nacistickým Německu a samotným Hitlerovi ani nemluvím. Filmu bych dal klidně 5 hvězd, ale za tu kameru jednu hvězdu strhávám. Mohl být klidně i delší. Chybělo mi tam zachycení celé války, práce exilní vlády, poválečné Českoslovenso a nakonec nástup komunismu. ()

herák 

všechny recenze uživatele

hele musím říct, že ten ojeb co se udělal s českym lvem mě dost naštval..fakt..nicméně film je fakt dobrej..ale nejsem akademik ani novinář, jsem jen blb co rád kouká na filmy..herci skvělý, kamera skvělá, historický události (koho sere, že nejsou úplně přesný) zajímavý..já sem spokojenej na 5 hvězd..a ten ojeb?horší než odpad ()

Kaktusak12 

všechny recenze uživatele

Onen skandální film o životě Masaryka plný drog a sexu se nekonal. Na místo toho nám Ševčík naservíroval snímek ještě nudnější než by se od politického filmu vůbec dalo očekávat. Místy je dost chaotický a navíc stopáž se zdá opravdu nekonečně dlouhá. Jediným větším plusem tohoto filmu je herecké obsazení. Zkrátka musím říct, že i přes tak nesmyslně vysoký počet ocenění, mě Masaryk nijak neuchvátil. ()

Související novinky

27. Český lev

27. Český lev

30.11.2019

V sobotu 7. března 2020 bude Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) po sedmadvacáté rozdávat výroční ceny symbolizované soškou Českého lva. Stane se tak na galavečeru ve Dvořákově síni pražského… (více)

Týden nejúspěšnějších filmů BEST FILM FEST

Týden nejúspěšnějších filmů BEST FILM FEST

13.07.2017

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 13. do 19. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

24. Český lev - výsledky

24. Český lev - výsledky

04.03.2017

Filmovým králem Českých lvů za rok 2016 se stal film Masaryk, který si odnesl rekordních 12 lvů. Tento film ovládl naprosto dominantně předávání Českých lvů za rok 2016. Ambiciozní film Anthropoid… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

Reklama

Reklama