Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Prožil život bohéma, miloval ženy, hudbu, velká gesta. V jeho srdci bojovala nespoutanost extravagantního umělce s povinností a morálkou úředníka, diplomata. Velkou část života procestoval, ale nikdy nezapomněl na zemi, z níž pocházel, na republiku, kterou založil jeho otec Tomáš Garrigue. Smrt Jana Masaryka je dodnes zahalena tajemstvím. Mnohá tajemství se však skrývají i v jeho životě! Dramatický příběh, věnovaný osudům velvyslance a pozdějšího československého ministra zahraničí, Jana Masaryka, se vrací do doby těsně před druhou světovou válkou. Ve třicátých letech vrcholí Masarykova diplomatická kariéra, kterou tráví převážně ve Velké Británii, kde se snaží dostat světové mocnosti na stranu Československa. Muž, oceňovaný jako brilantní řečník, zábavný společník a milovník života, má však i svou temnou stránku. Masaryk hledá únik před svým jménem, před odpovědností i před sebou samým v hýřivém životě, alkoholu a drogách, ale také v neustálém sebetrýznění. Tehdejší velvyslanec v Londýně se najednou ztrácí z veřejného života. Přerušuje kontakt s politickými kolegy i s přáteli. Na několik měsíců mizí, kamsi do Ameriky... Na pozadí historických událostí se odehrává napínavý životní příběh okouzlujícího, ale nevyrovnaného, sebedestruktivního muže a jeho marného boje o budoucnost vlastní země. (Bioscop)

(více)

Recenze (536)

F.explorer 

všechny recenze uživatele

Nie som si istý, či som videl ten istý film ako ľudia pri odovzdávaní ocenení. Myslím, že ten môj mal viac chybičiek a tou, ktorá ma najviac vyrušovala bol strih. Strih, ktorý vyznel ako poukladanie natočených záberov, následné vyhodenie niektorých scén a uloženie zvyšných záberov do konečného celku, v ktorom sa rytmus hľadá trošku obtiažnejšie. Myslím, že je to jedno z diel, ktorého propaganda predčila samotný film. ()

Eluin 

všechny recenze uživatele

No nevím, takový zvláštní film. Mám dojem, že pro potenciálního zahraničního diváka by byl příliš zmatený (ty časové skoky), pro našince nenabídne nic extra nového. Herecké výkony jsou fajn, na filmu je také vidět, že asi nebyl točen zrovna za pár korun, ale ta šílená propagace ze snímků smrdí na sto honů. Chvílemi mi to přišlo, jako kdyby základní strukturu snímku dělal někdo z Blesku. Je to film, který vyloženě neurazí, ale nestrhne, to dokáže jen ve chvílích, kdy si pouští do podivných nehistorických výletů, jako je třeba samotný úvod snímku s Masarykem za klavírem. Smutné. ()

Faila 

všechny recenze uživatele

O tomhle filmu jsem věděla jen o kom bude a kdo ho bude hrát, netušila jsem ale, jakým obdobím z Masarykova života se bude zabývat. Proto jsem byla trochu překvapená, když skončil o něco dřív, než jsem čekala - byla jsem hodně zvědavá, jak se tvůrci popasují se záhadami okolo Masarykova úmrtí, čemuž se umně vyhnuli. Mně se tenhle film líbil velmi, jednak mám moc ráda Karla Rodena, jednak jsem velmi oceňovala cizojazyčnost filmu, která se zde opravdu hodila, a osobně jsem ráda za to, že jsem se mohla (navíc zábavnou formou) dozvědět další část naší historie. ()

strikeman 

všechny recenze uživatele

Kvalita "a la německá televizní inscenace" čouhá z vizuálu každou chvíli, cenu pro Kaisera za těch pár štěků trochu nechápu, takže celý film vlastně táhne alespoň ke třem hvězdám Rodenův výkon, který je jako vždy precizní. Černochy pro splnění kvót, boxerský zápas pro akčnost (v dramatu zbytečnou) a "softpornozáběry" s ukrutně vzdychajícími modelkami (nevím proč) si také tvůrci mohli odpustit. Portrét Jana Masaryka v tomto pojetí se mi zdál zbytečně "zbulvarizovaný" ... 60% Ztotožňuji se s touto recenzí: http://kulturio.cz/recenze-film-masaryk/ ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Filmeček světového formátu, který stejnak nakonec ocení především tuzemáčci. Honza Masaryků by klidně mohl být pátým Rolling Stonem, uměl užívat života stejně tak jako si Roden užívá jeho postavu. Sex, drogy, chlebíčky, to vše na pozadí pohnutých historických událostí. Možná škoda, že se tvůrci nezaměřili i na nějaké další etapy našich dějin, ale jinak řemeslná kvalita, herecká vybroušenost (nejenom Roden) a i ostatní složky, jako výprava, kostýmy, hudba nebo kamera, nezůstávají pozadu.Určitě nejde o žádné dokumentárně precizní vykreslení daného úseku československé historie, spíš o jakousi sondu do nitra jedné zajímavé postavičky, která měla ráda život, ale zároveň se prala s tím svým. ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Docela rozporuplný film. Asi bych jej hodnotil silnými třemi hvězdičkami. Na čtyři by to bylo v tom případě, kdyby zde nedošlo k nesmyslnému předabování nečeských herců. Chápu, že reálných českojazyčných pasáží je zde jako šafránu, nicméně dochází k určitým podivnostem. Například slovenština je ponechána, což se při určité míře soudnosti dá pochopit. Každopádně angličtina je naprosto vymazána a její dabingová náhrada je skutečně hrozná. Především působí dosti asynchronně, což zkrátka během sledování ruší. Rovněž je tím snížena autenticita díla. Když už jsem začal zápory, rád bych zmínil první polovinu filmu, která se docela vleče a působí do jisté míry chaoticky. Nicméně druhá polovina je podstatně lepší a nebál bych se ji nazvat českou Darkest Hour. Skutečně se velice povedla. Především oceňuji snahu tvůrců o to vyvolat určité emoce. Což je vskutku úctyhodné, zvláště když bereme v potaz, že se zde historie odehrává pouze v kabinetech, kde se uskutečňují diplomatická jednání. Líbila se mi i krátká prezentace slovutné mobilizace, kde jsme mohli zahlédnout "eltéčka" i nádhernou Avii B-534. Do určité míry se zde vyskytuje i střízlivá polemika o Mnichovské dohodě, kterou už snad po 80 letech nemusíme vnímat až tak katastrofálně. Ve druhém díle jsem rovněž ocenil scény z blázince, které k historickému dění (vyprávěnému retrospektivně) vytvářely přijatelnou paralelu. Zamrzelo mě ovšem, že tvůrci neměli odvahu se pustit do osudového roku 1948. Chápu, že v nejbližší době (a možná i nikdy) nepřijdeme s jasnou odpovědí, jak Jan Masaryk skutečně zemřel. Nicméně indícií je vždy dostatek a já osobně mám rád, když si scénáristi s historií vhodně pohrají. Každopádně musím uznat, že se jim podařilo jednu variantu do filmu přeci jen propašovat. O kterou se jedná, musíte poznat sami. Rád bych se vrátil ke kladným vlastnostem. Mezi ně rozhodně patří snaha o psychologickou hloubku postav. V případě Jana Masaryka se jednalo o stín jeho otce, který ho musel provázet snad při každém kroku. O hereckých výkonech nemá cenu pochybovat. Všemu vévodí Roden s Kaiserem. V případě nečeských herců zamrzí jejich předabování. Ale o tom jsem psal dříve. Na závěr musím pochválit hudbu, především nádhernou znělku, snad nejlepší v českém filmu za poslední dobu. Takže abych to shrnul. Masaryk špatný film není. Svým způsobem jej doporučuji, ale je třeba se připravit na několik prohřešků. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Takové životopisné filmy jsou na hovno, já chci vidět celý život, ne jen pár let a na konci jen napsáno, že "divně" umřel. Nevyjasněnou smrt jsme brali na ZŠ v dějepise, zbytek života pouze okrajově, takže celé by se to hodilo zfilmovat. Z filmu to vypadá, že půl života strávil v blázinci a druhou půlku záchranou předválečného Československa. Proto hodnocení jen průměr, i když zpracování šlo a herecké výkony jsou dobré. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Po nezáživnom začiatku, keď som to už, už chcel vzdať, sa dej konečne rozbehol a postupne ma vťahoval. Zásluhou Rodena, samozrejme. A keďže sa o tejto postave toho veľa u nás nedozviete, ste radi aj za informácie z filmu. Predpokladám, že autori čo-to o téme naštudovali. Aj podraz v Mníchove bol zobrazený cez pocity Masaryka a tým aj cez moje.. ()

horovska 

všechny recenze uživatele

Bohužel zase jeden skvěle řemeslně provedený, ale zcela zbytečný film. Na jednu stranu dějepisný dokument, na druhou příběh, který se zakládá na teoriích a domněnkách. K tomu, aby člověk rozšifroval a rozdělil pravdu od fikce, musí mít poměrně dobré dějepisné znalosti. Výborný Roden i Kaiser, krásná kamera, všecko je to pěkné, až na scénář. Některé dialogy byly vedeny moc hezky, ale celkový tah filmu byl přes dramatičnost doby téměř nulový. Kdybych nebyla v kině, asi bych nedokoukala... ()

caramell 

všechny recenze uživatele

V životě bych neřekl, že to točili Češi. Ta rozmáchlá výprava, úžasná kamera, úderné dialogy... Je pravda, že třeba ty dialogy by mohly být napadnuty, že nemusí být ani tak zásluhou tvůrců, ale prostě tím, jak silný příběh z jaké doby ten film vypráví, ale já hodnotím film, ne teoretický alibismus autorů a ten film mě nadchnul. Tvůrci si vybrali jedno z dodnes nejošemetnějších témat v českých dějinách a se vší parádou ho vystřelili na diváka. Úvodní polovinu filmu se věnují čístě postavě Masaryka - jeho motivacím, povaze, životu a ukazují nám jaký byl. A v druhé polovině se věnují době okolo něj. Jak ji ovlivňoval a jak ona ovlivňovala jeho. A ta druhá polovina okolo Mnichova a jednání s ním spojeným si zaslouží absolutorium a měla by být povinná ke shlédnutí ve školách. Takové množství scén, ať už se jednalo o dialogy, nebo čistě o popisné scény, u kterých by mi běhal mráz po zádech, jsem v českém filmu už hezkou řádku let neviděl (naposledy asi v Je třeba zabít sekala). Více takových filmů!! (tu trapnou propagaci českými lvy, by si ty další však mohly odpustit) ()

Johny M. 

všechny recenze uživatele

Film o úplně jinym Masarykovi než jsem myslel, navíc z 80ti% v angličtině, ale slušně natočenej, zahranej (Roden!) a celkem zajímavej... ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Nevěděl jsem toho příliš o životě Jana Masaryka a proto byl tento film pro mne přínosem. Myslel jsem si, že to byl jen ctihodný člověk, diplomat, politik a o jeho soukromém a bouřlivém životě jsem neměl páru. Miloval život a to tak, že se stal prakticky závislým na kokainu. Měl rád ženy a to krásné ženy. " Po našymu" bych řekl, že to byl " předupnik". Po mnichovské zradě je to však už jen depresemi pronásledovaný člověk, zklamaný a smutný. Je možná škoda, že se děj odehrává jen v letech 1938 a 1939, určitě by stálo za to podívat se na Jana Masaryka i v jeho poválečném působení v politice až do jeho tragického a neobjasněného skonu. Tak vyjímečný film to zas nebyl, aby získal 12 Českých lvů, ale minimálně tři bych mu dal. Karel Roden si jej zaslouží jednoznačně, Oldřich Kaiser také a pak za masky! Právě Oldřich Kaiser alias Edvard Beneš je top maska tohoto filmu! Viděl jsem nadprůměrné dílo s velkou vypovídající hodnotou a proto volím nadprůměrné hodnocení. ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že i u nás umíme natočit film se světovými parametry ve všech ohledech. Masaryk je bezesporu nejzásadnější český film minulého roku (a spíše se sluší říci, že posledních několia let) a to nejen svojí historickou výpovědní hodnotou ale i řemeslnou kvalitou. Dějově je pečlivě propracovaný s citem pro detaily, nechybí mu rozvaha ani ladnost v dějových přechodech a za co jsem především rád je, že se nenechává unášet na vlně nucených emocí a jde si svojí cestou až do úplného konce. Je třeba ale nezapomenout také na výborné herecké výkony v čele s Rodenem a pro mě ještě lepším Kaiserem (klobouček). Snad jen trochu škoda, že více prostoru nedostala Masarykova společenská stránka (úvodní scéna z kabaretu je mimochodem úchvatná ve všech ohledech a na takovouhle stylizaci nebo práci s kamerou mohou být tvůrci opravdu pyšní) ale nemůžeme mít vše, že. Děkuji za toto příjemné překvapení a za další ukázku toho, že se svoji národní historii se ve filmu umíme vypořádat na výbornou napříč žánry. 4,5* ()

Ozzy2 

všechny recenze uživatele

Hrozná sračka.Další vymývání mozků, další nesmysly, které se neustálým opakováním staly "pravdou".Herci mluví jak v rozhlasové hře, jsou jak umělí panáci. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Vy nejste blázen, vy ne..." Ať už byl nebo ne, tenhle film rozhodně není špatný. A to se týká i hereckých výkonů. ()

anitae 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem odkládala shlédnutí Masaryka. Roden a Kaiser byli fajn, celkem mile mě překvapil první díll - léčba Jana Masaryka na psychiatrii, závislost, bujarý život, ale druhý díl už trochu nudil. ()

Lucas87 

všechny recenze uživatele

Hodnotím pozitivně hudební doprovod a práci orchestru. Kaiser jako Beneš, taky super! Nicméně čekal jsem od toho více...několikrát jsem u toho usnul a nedodíval se do konce. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Reflexia doterajšieho života, resp. rozhodnutí Masaryka v sanatóriu je zaujímavá, lebo vykresľuje charakter, ako sám seba nazýva hrdina, šaška, ale i úprimne sklamaného človeka zo situácie v akej sa jeho vlasť ocitla... a ako on tomu, z pozície veľvyslanca, nezabránil. Film funguje veľmi dobre v jednotlivostiach, najviac v pasážach o mníchovskej zrade/dohode, kde však paradoxne nehrá prím hlavný hrdina, ale skôr Beneš, skvele zahraný Kaiserom. Ináč je to lacnejšie, hlavne účasť ženských postáv mi príde nedomyslená, dejové linky s nimi idú do stratena a sú v snímke akoby len pre rozptýlenie. Film sa volá Masaryk, ale je skôr o začiatkoch druhej svetovej vojny a osobnosti sa venuje skratkovito a aj to len v sanatóriu. Ináč život diplomata vyznieva rozpačito. Po toľkých výčitkách je však dôležité pochváliť svetový look filmu, výber lokácií, nasvietenie scén... i davové scény nepôsobia lacne, hoc vidieť v tomto prípade digitál. Karel Roden vyzeral famózne a zahral Janíka veľmi dobre, na rovnakej úrovni ako už skôr spomínaný Kaiser. ()

Související novinky

27. Český lev

27. Český lev

30.11.2019

V sobotu 7. března 2020 bude Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) po sedmadvacáté rozdávat výroční ceny symbolizované soškou Českého lva. Stane se tak na galavečeru ve Dvořákově síni pražského… (více)

Týden nejúspěšnějších filmů BEST FILM FEST

Týden nejúspěšnějších filmů BEST FILM FEST

13.07.2017

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 13. do 19. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

24. Český lev - výsledky

24. Český lev - výsledky

04.03.2017

Filmovým králem Českých lvů za rok 2016 se stal film Masaryk, který si odnesl rekordních 12 lvů. Tento film ovládl naprosto dominantně předávání Českých lvů za rok 2016. Ambiciozní film Anthropoid… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

Reklama

Reklama