Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Prožil život bohéma, miloval ženy, hudbu, velká gesta. V jeho srdci bojovala nespoutanost extravagantního umělce s povinností a morálkou úředníka, diplomata. Velkou část života procestoval, ale nikdy nezapomněl na zemi, z níž pocházel, na republiku, kterou založil jeho otec Tomáš Garrigue. Smrt Jana Masaryka je dodnes zahalena tajemstvím. Mnohá tajemství se však skrývají i v jeho životě! Dramatický příběh, věnovaný osudům velvyslance a pozdějšího československého ministra zahraničí, Jana Masaryka, se vrací do doby těsně před druhou světovou válkou. Ve třicátých letech vrcholí Masarykova diplomatická kariéra, kterou tráví převážně ve Velké Británii, kde se snaží dostat světové mocnosti na stranu Československa. Muž, oceňovaný jako brilantní řečník, zábavný společník a milovník života, má však i svou temnou stránku. Masaryk hledá únik před svým jménem, před odpovědností i před sebou samým v hýřivém životě, alkoholu a drogách, ale také v neustálém sebetrýznění. Tehdejší velvyslanec v Londýně se najednou ztrácí z veřejného života. Přerušuje kontakt s politickými kolegy i s přáteli. Na několik měsíců mizí, kamsi do Ameriky... Na pozadí historických událostí se odehrává napínavý životní příběh okouzlujícího, ale nevyrovnaného, sebedestruktivního muže a jeho marného boje o budoucnost vlastní země. (Bioscop)

(více)

Recenze (536)

helraiser 

všechny recenze uživatele

Nemělo to chybu, ale většina lidí to naprosto odstřelí, jelikož pro podobné filmy nemají cítění, ale hlavně nemají šanci ho vůbec pochopit. Naprosto perfektně zvládnutý film o jedné životní etapě jednoho z nejdůležitějších postav naší historie. Mimochodem část filmu věnující se mobilizaci byla naprosto úchvatná. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Reflexia doterajšieho života, resp. rozhodnutí Masaryka v sanatóriu je zaujímavá, lebo vykresľuje charakter, ako sám seba nazýva hrdina, šaška, ale i úprimne sklamaného človeka zo situácie v akej sa jeho vlasť ocitla... a ako on tomu, z pozície veľvyslanca, nezabránil. Film funguje veľmi dobre v jednotlivostiach, najviac v pasážach o mníchovskej zrade/dohode, kde však paradoxne nehrá prím hlavný hrdina, ale skôr Beneš, skvele zahraný Kaiserom. Ináč je to lacnejšie, hlavne účasť ženských postáv mi príde nedomyslená, dejové linky s nimi idú do stratena a sú v snímke akoby len pre rozptýlenie. Film sa volá Masaryk, ale je skôr o začiatkoch druhej svetovej vojny a osobnosti sa venuje skratkovito a aj to len v sanatóriu. Ináč život diplomata vyznieva rozpačito. Po toľkých výčitkách je však dôležité pochváliť svetový look filmu, výber lokácií, nasvietenie scén... i davové scény nepôsobia lacne, hoc vidieť v tomto prípade digitál. Karel Roden vyzeral famózne a zahral Janíka veľmi dobre, na rovnakej úrovni ako už skôr spomínaný Kaiser. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Ač jsem podle narážek v tisku a ocenění na Lvech čekal nějakou bulvární podívanou plnou nevázaného sexu plešouna s modelkami na sněhu, opak je pravdou a Masaryk je velice solidní politicko-historický thriller. Takových filmů se u nás moc netočí, navíc když je výsledek zvládnutý na jedničku z historického i profesního hlediska. Masaryk je velmi světově natočený film s poctivě zmáknutým řemeslem. Po herecké stránce tu není slabého místa a vedle famózního Rodena a Kaisera bych přihodil ještě Vyorálka jako Henleina a Jaškówa v roli Moravce. O poctivosti přístupu tvůrčího týmu svědčí, že většina filmu se odehrává v angličtině, protože i děj je umístěný do Londýna, respektive do USA. To je další věc, která se u českého filmu moc nevidí. V neposlední řadě je pak potřeba pochválit i velice zdařilý hudební doprovod filmu, který má grády a je dobře propojený s náladou snímku. ()

Luxocculta 

všechny recenze uživatele

Takhle špatně mně z filmu už dlouho nebylo. Je neuvěřitelný, jak někdo dokáže potupit takovou osobnost, jakou byl Jan Masaryk. Asi prostě nešlo představit někoho tak zajímavého, inteligentního a svou zemi milujícího lépe, než jako kokainistu, playboye a labilní osobnost v kombinaci s upozaděním všeho ostatního, kým byl a co vykonal. Nemluvě o fabulaci v podobě sanatoria. Ale proč ne, sanatorium, šukání, hýření i kokain by mohly být součástí dobrého filmu, muselo by se ale jednat o vyrovnané vyprávění, které by třeba došlo až do konce Masarykova života a ne o tuhle na efekt hrající bulvární zmrzačenost. Krom toho byl snímek retrospektivním chaosem, minimálně tři čtvrtiny filmu byly příšerná nuda a prázdnota, některé scény a záběry byly naprosto zbytečné a prázdné a jen umocňovaly pocit vatové výplně pouze hezky nasvíceného líbivého obalu. ()

Stefi 

všechny recenze uživatele

Film Masaryk je trošku taková one man show Karla Rodena, která je ale vynikající. Taktéž Oldřich Kaiser v roli Edvarda Beneše je skvěle fungujícím prvkem. Kamera i hudba jsou mistrovským dílem. Byla jsem tak vtažená do děje, že když jsem se v půlce filmu probrala z jakéhosi transu, tak jsem si musela pracně uvědomovat, že se nic neděje, protože je rok 2017. Při závěrečných hovorech Jana Masaryka s Edvardem Benešem jsem měla husí kůži a stály mi všechny chlupy na těle. Jediné výtky, které mám, jsou k retrospektivním pasážím, kdy divák neznalý historických fakt a souvislostí, může si připadat poněkud ztracen. Což nebyl můj případ, ale jsem si jistá, že nejeden divák odcházel z kina zmaten. Druhá výtka vlastně není výtkou, ale zamyšlením. Miluji humor, a to i černý, ale některé pasáže dialogů byly až příliš černé a já se smát nedokázala, jenom jsem zděšeně hleděla na plátno. Nicméně celkový dojem z filmu je tak ohromující, že toto je jen miniaturní piha na kráse, která je ale v důsledku ku prospěchu věci, protože podtrhuje drsnou realitu, která takhle skutečně vypadala. ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Na film, který dostal tolik Českých lvů, jsem šel s mírnými obavami, že možná půjdu domů otrávený. A pak jsem prostě sklapnul. Všechny moje pochybnosti šly do háje, uznal jsem oprávněnost hodnocení a raději si užíval "umění". Film svým zpracováním působil dosti světově. Úžasné byly všechny složky, jako kamera, střih, hudba, herci a není třeba dál rozpitvávat. Hrály zde všechny detaily. Příběh je jasně dán, takže pracovat musely všechny ostatní složky. Dobře udělaná pocta jednomu úseku československých dějin. ()

PedroPo 

všechny recenze uživatele

Spíš 3,5 než plné 4. Ale jinak určitě nepřišlo zklamání. Spíš jsem hodně dlouho nevěděl, na co vlastně koukám. A proč ten film vzniknul. A nevím to vlastně doteď. Mám jedinou teorii - kvůli zahraničí. Protože tohle je přesně ten film do ciziny. Ne na Oskary, tam by byl Masaryk každému ukradený. Ale Británie, Německo a tak. A myslím, že by si úspěch za hranicema zasloužil, protože je technicky skvělý. I herecky, zvlášť všechny anglicky mluvené role. K tomu samozřejmě Roden a Kaiser. Takže sem rád, že sem ten film viděl, ale podruhé bych na něj nešel (na John Wick 2 jsem podruhé šel ;) ()

zapalik 

všechny recenze uživatele

Není to špatný film, ničím mě ale nezaujal, abych měl důvod na něj jít znova. Profesionálně odvedená nuda. Co chytne za srdce, to jsou samotné události v našich dějinách, na kterých parazituje, ne tenhle biják. ()

bono22vox 

všechny recenze uživatele

Tak po zhlédnutí snímku mohu s klidným svědomím říci, že i přesto, že Anthropoid u mne byl špičkou loňska (ale i mnozí další - Učitelka, Olga Hepnerova, Teorie tygra,...), tak Masaryk si svá ocenění opravdu zaslouží... Nebudu je vyjmenovávat, ale věřte že jsou v dobrých rukou, ikdyz to vypadalo vše jako fraška. Režie (Sevcik o tom že je velice nadaným tvůrcem mě přesvědčil už v Normalu - jsem jeden z mála komu se opravdu líbil), skvělá produkce a kamera vás přenese do doby 40. let, "dobrý" scénář, ale především herecké výkony dělají z tohoto filmu opravdový klenot pro nás čechoslovaky. Tvůrci dokazují že lze točit světově. A za to jim patří dík a rozhodně stojí za to ho zhlédnout tento snímek, i přesto, že k němu mám několik výhrad (především překroucení a vymyšlené dějinné linky). Věřím, že z režiséra se do dalších let může stát velmi schopný tvůrce. 4/5* ()

Perr 

všechny recenze uživatele

Roden se mně líbil, stejně tak film dobře shrnuje základní historické fakta, bohužel jako celek dost nudí a hlavně zásadně zkresluje vliv některých postav na Mnichov ()

Primavera 

všechny recenze uživatele

Ako žena-divák som nedostala porciu pekných chlapov v akcií, lebo starci riešili politiku, jeden na kokaine preťahoval popritom aj mladé babenky a vegetil na psychiatrií... a potom na mňa padla nostalgia celej tej atmosféry, ticho pred búrkou, zúfalstvo pred vojnou, sebadeštrukcia Masaryka, ktorý sa stal politikom, aj keď miloval umenie, varoval pred zlom a vinil sám seba, že ho nedokázal zastaviť...Bolesť citlivého rozporuplného človeka, ktorý bol akoby omylom v politických sračkách, ma nakoniec dostala. ()

radeckator 

všechny recenze uživatele

Pomalu vlekoucí se nezajímavá nuda. A jestli se ostatní recenzenti budou rozplývat nad výtečným Rodenem, já musím bohužel konstatovat, že v této roli mě neseděl a nepřesvědčil. Chápu, že prostředí politické diplomacie moc barvitě a zajímavě popsat nelze, ale dobrým dramatickým zpracováním se vždy rád nechám vtáhnout, zde jsem ale zůstal vně a zklamán. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Porovnání s Anthropoidem je nasnadě, i když jsou to úplně odlišné filmy. Bohužel Masaryk takových kvalit nedosahuje ani náhodou. Může se sice opřít o skvělého Karla Rodena, ale bohužel filmově nedokáže zaujmout, přestože se odehrává v době pro Čechy naprosto klíčové a zásadní. Film se odehrává ve dvou časových linkách. Linka před podepsáním Mnichovské dohody je zajímavý a strhující. Bohužel v poměru s příběhem v psychiatrické léčebně to je to tak 30-70. Většina stopáže filmu se tak odehrává v NY, kde sledujeme nemocného a zdrogovaného Masaryka, který mě málem zabil nudou a měl jsem problém, abych neusnul. Tenhle příběh se jednoduše nemá opřít o něco zajímavého, je to škoda. Vzhledem k tomu, kolik ocenění Masaryk dostal, jsem čekal trochu více strhující film. PS - Oldřich Kaiser v roli prezidenta Beneše je precizní a ve svých scénách Rodena zastiňuje, výborně zahraná role. ()

kukkik 

všechny recenze uživatele

Tenhle film si trochu hraje na city a vlastenectví.. Kvalit na pět hvězd nedosahuje, ale na čtyři (zvláště vezmu-li v potaz, že se jedná o tuzemskou produkci) rozhodně má. Ta pátá hvězda je za poselství a odkaz. Připomenutí křivdy, která na nás byla spáchána, odkaz muže, který bojoval za svou zem, svůj národ a svého otce, a poselství nám - dětem tohoto muže a tohoto národa, jenžto stále nežijeme ni v zemi ale dokonce ani v Evropě, kterou nám Tatíček přál a prorokoval. Vytrvejme a jeho sen bude žít dál a jednoho dne se stane skutečností. Totiž že pravda, ta pravda kterou dokáže cítit jen a pouze Slovan k Slovanovi, ta že nakonec zvítězí. ()

BDMarty007 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné překvapení! Psychologické drama člověka s nelehkým životním údělem je zároveň zajímavým pohledem a názorem na to jak probíhala jednání v pozadí jednoho z nejzásadnějších momentů našich dějin. Odvážné už jen de-mýtizací tolik populárního politika a jeho portrétu jako nešťastného a slabého člověka. Jeden z nemnoha českých filmů, který je opravdu kvalitní a funguje jako film a bude mezinárodně uplatnitelný. ()

E lan 

všechny recenze uživatele

Z úcty k Janu Masarykovi a skutečnému smutnému příběhu by se slušelo vyšší hodnocení, ale hodnotíme film, ne popisovanou událost. A ten je prostě průměrný a tak nějak nikam nevedoucí. Herci dělají velmi dobrou práci, ale problém je především ve scénáři. Škoda, mohl to být skvělý film. ()

Dzvandzi 

všechny recenze uživatele

Je radost zase po dlouhé době vidět český film, který je kvalitní po všech stránkách. Člověku se pak vždy uleví, že česká filmografie ještě neumřela ( tedy alespoň mně ). Masaryk mě zaujal jak trailerem, hudbou, výbornými hereckými výkony ( hlavně Rodena), tak i svým dějem a zpracováním. Opravdu mě film velmi překvapil a nedovolil mě odtrhnout se od plátna po celou dobu snímku. 12 lvů podle mě zasloužených, protože v posledních letech jsem lepší český film neviděl a podlě mě zase dlouho neuvidím. Za mě má Ševčík velký palec nahoru! ()

quixote 

všechny recenze uživatele

S uznáním hodnotím herecké výkony, hudbu, kameru... vlastně skoro všechno až na scénář, ale nemůžu si pomoct: tento film mě spíš uspal než oslovil a nevím, jestli se na něj v budoucnu ještě někdy podívám. ()

Související novinky

27. Český lev

27. Český lev

30.11.2019

V sobotu 7. března 2020 bude Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) po sedmadvacáté rozdávat výroční ceny symbolizované soškou Českého lva. Stane se tak na galavečeru ve Dvořákově síni pražského… (více)

Týden nejúspěšnějších filmů BEST FILM FEST

Týden nejúspěšnějších filmů BEST FILM FEST

13.07.2017

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 13. do 19. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

24. Český lev - výsledky

24. Český lev - výsledky

04.03.2017

Filmovým králem Českých lvů za rok 2016 se stal film Masaryk, který si odnesl rekordních 12 lvů. Tento film ovládl naprosto dominantně předávání Českých lvů za rok 2016. Ambiciozní film Anthropoid… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

Reklama

Reklama